واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: همزماني دولت اوباما و روحاني
با تغيير رياست دولت ايران از احمدينژاد به روحاني و همچنين تغيير لحن اوبامايي كه از همان اول ورود به كاخ سفيد هم سياستي نرمتر نسبت به جمهوري خواهان داشت، اين ذهنيت را به وجود آورده كه َشايد اتفاقي بيفتد و ايران و آمريكا بتوانند فضاي بين خود را تلطيف كنند. آنچه كه در ارتباط با تغيير نگرش نظام جمهوري اسلامي ايران در عرصه سياست خارجي در چند وقت اخير ديده شد، محصول فاكتورهاي متفاوت و مشخصههاي گوناگون است كه در مركزيت آن حضور مردم در اين انتخابات و انتخاب كانديداي اعتداليون، با سابقه درخشان ديپلماتيك در مسير كاخ رياست جمهوري است. به هر تقدير آقاي روحاني از ويژگيهاي شخصي خاصي برخوردار است و شخصيت او در حوزههاي علميه، فعالان امنيتي و چهرههاي سياسي انقلاب جايگاهي رفيع دارد و قابل اعتماد است. در آن طرف، رييس جمهور ايالات متحده در شرايطي در سال 2007 وارد كاخ سفيد شد كه به طور آشكار و واضح «خوش بيني دنيا به آمريكا» را هدف اصلي دولت دموكرات خود مطرح كرد. در واقع او دنبال اين بود كه تصميمهايش با تصميماتي كه توسط جرج دبليو بوش اتخاذ ميشد، تفاوت كند تا از اين طريق بتواند نگاه دنيا به كشور را به نگاهي مثبت تغيير بدهد. به همين دليل ميتوان گفت همزماني دولت اوباما و حسن روحاني ميتواند شرايط را تغيير بدهد. با روي كار آمدن دولت اعتدال در جمهوري اسلامي حالا دولت آمريكا هم بر آن است تا بتواند با استفاده از ابزارهاي ديپلماسي مشكلات را كاهش بدهد كه در همين راستا ميتوان به اتفاقات اين چند ماه اخير و البته توافق به دست آمده در ژنو3 اشاره كرد، آن هم در حاليكه جمهوري خواهان حاضر در كنگره همچنان اصرار به رفتارهاي خشن و راديكال دارند. با اين حال بايد گفت آمريكا بايد به طور ملموس زمينههاي ايجاد تغيير را در سياست ايران ايجاد كند.
البته تحليل رييس جمهور آمريكا از شرايط ايران به گونهاي است كه هنوز او به طور قطع، خواستارتغييري جدي نيست و در حال محك زدن اوضاع است. به همين دليل در اوايل شروع به كار دولت روحاني به جاي نشاندادن چراغ سبز، با مطرح كردن «عبور با احتياط چراغ نارنجي» را روشن كرد تا اول وضعيت را بسنجد تا اوضاع از وضعيت نارنجي به شرايط سبز برسد. در واقع بايد گفت كه آمريكا به رهبري اوباما منتظر تحقق شعارهايي است كه حسن روحاني در تبليغات و به ويژه مناظرههاي انتخاباتي به مردم وعده داده بود.
همچنين بايد گفت آنها اگر بتوانند با اعمال خود و همچنين اعمال فريبكاري اين ذهنيت را در دنيا به وجود بياورند كه ايران پاسخي منطقي به واكنش آمريكا به انتخاب روحاني و تغيير ساختار مديريتي ايران نداده است به راحتي ميتوانند جهان را براي اعمال محدوديت و تحريمهاي بيشتر و شديدتر راضي كند. به همين دليل بايد تاكيد كرد كه رييس جمهور منتخب وظيفه مهمي به نام «واكنش به رفتار آمريكا» دارد.
به هر حال بايد منتظر ماند و ديد «رابطه» بين جمهورياسلامي ايران و ايالات متحده آمريكا بالاخره چه سرانجامي به خود خواهد ديد و آيا رنگ واقعيت به خود خواهد گرفت يا اينكه همچنان به عنوان يكي از سئوالهاي بي پاسخ نظام بين الملل همچون سي و چند سال گذشته اذهان عمومي را مشغول خود خواهد كرد؟
*نماينده مردم گچساران و باشت در مجلس نهم
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]