واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: تشديد نارضايتي شهروندان اروپايي از اروپاي واحد علائم سكته سياسي در بروكسل
سعيد سبحاني
اروپاي واحد با چالشهاي متعدد و همزماني روبه روست. همين موضوع مولد بحرانهاي
تازه اي در منطقه يورو و قاره سبز بوده است. جدال اروپا و دولت ديويد كامرون بر سر خروج انگليس از منطقه يورو و برگزاري انتخابات سراسري در آلمان و احتمال جابه جايي قدرت در ايتاليا به طور طبيعي بر وخامت اوضاع اقتصادي وسياسي اروپا خواهد افزود. ناتواني تروئيكاي صندوق
بين المللي پول، بانك مركزي اروپا و اتحاديه اروپا در حل بحران بانكي قبرس به خوبي نشان
مي دهد كه منابع قدرت در اروپا نيز تواني براي نجات كشورهاي بحران زده نخواهند داشت. آنچه مسلم است اينكه در سال جديد ميلادي شاهد تعدد كانونهاي بحران در اروپا خواهيم بود و ديگر نقاط بحراني غرب به آتن و مادريد ختم نخواهد شد. ايتاليا،پرتغال،قبرس، ايرلند و ...هر يك در حكم كانونهاي جديد بحران در اروپا هستند. تشديد بحران يورو در سال 2013 ميلادي با توجه به شواهد و مستندات موجود اجتناب ناپذير خواهد بود. ضمن آنكه شهروندان كشورهاي اروپايي ديگر توان همراهي با سياستهاي رياضتي آنگلا مركل صدر اعظم آلمان را ندارند و همين مسئله باعث تشديد اعتراضهاي عمومي در غرب خواهد شد.
نارضايتي شهروندان كشورهاي مختلف اروپايي از اتحاديه اروپا همچنان ادامه دارد، در اين ميان شهروندان كشورهاي مرفه اروپايي مانند سوئد نيز از عضويت در اتحاديه اروپا احساس پشيماني ميكنند.نتايج يك تحقيق در سوئد نشان ميدهد كه اكثر شهروندان اين كشور از عضويت در اتحاديه اروپا ناراضي و پشيمان هستند. مركز اطلاع رساني The local گزارش داده است كه در صورت برگزاري دوباره همه پرسي در خصوص عضويت سوئد در اتحاديه اروپا، احتمال خروج سوئد از اين مجموعه بسيار بالاست. همچنين موسسه آمار سوئد گزارش داده است كه ديد منفي شهروندان اين كشور نسبت به نهادها و موسسات اروپايي افزايش يافته است. به راستي گريز شهروندان سوئدي از اتحاديه اروپا چگونه قابل توجيه است؟ آِيا مقامات اروپايي قادر به كنترل و مهار وضعيت موجود خواهند بود؟
اتحاديه اروپا طي سالهاي ابتدايي هزاره سوم سعي كرد خود را به عنوان نماد و نشانه قدرت و اتحاد معرفي كند. با اين حال هم اكنون پس از گذشت حدود يك دهه شاهد افول موقعيت اتحاديه اروپا در ابعاد مختلف هستيم. مقامات ارشد اتحاديه اروپا نسبت به تعميم نگرشهاي ضد همصدايي اروپا در اين مجموعه نگران هستند و نميتوانند اين نگراني را كتمان كنند. به نظر ميرسد مقامات بروكسل اقدامات زير بنايي سياسي و اجتماعي لازم را جهت نهادينه شدن اتحاد در مجموعه خود صورت ندادهاند. اين در حالي بود كه مقامات اتحاديه اروپا قبل از وقوع بحرانهاي اقتصادي و امنيتي در مجموعه متبوع خود تصور ميكردند كه شهروندان ساير كشورهاي اروپايي تحت هيچ شرايطي از اتحاد همبستگي دست نخواهند كشيد. ميل به پيوستن به اتحاديه اروپا نه تنها در بين شهروندان كشورهاي مختلف غربي فروكش كرده است، بلكه در برخي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا نيز بر سر خروج خودخواسته از اين مجموعه نوعي رقابت پنهان شكل گرفته است. اگر روزي اين رقابت پنهان به رقابتي آشكار تبديل شود، مقامات غربي چارهاي جز اعلام رسمي فروپاشي اتحاديه اروپا نخواهند داشت.
سوئد كشوري است كه علي رغم عضويت در اتحاديه اروپا به عضويت منطقه يورو در نيامده است. شهروندان سوئدي بارها مخالفت مطلق خود را با پيوستن به منطقه يورو در نظرسنجيها و همه پرسيهاي رسمي نشان دادهاند. سوئديها پيوستن به منطقه يورو را مترادف با بر هم خوردن تعادل اقتصادي خود و در نتيجه سقوط دولت رفاه ميدانند. ريسك سقوط دولت رفاه در سوئد با پيوستن به منطقه يورو به شدت افزايش مييابد. اين در حالياست كه سوئديها نسبت به ساختار اقتصادي و رفاهي موجود در كشور خود رضايت دارند. اگرچه برخي مقامات سوئدي پيوستن به يورو را عامل و فاكتوري جهت نقش آفريني بيشتر كشورشان در اروپا ميدانند اما شهروندان اين كشور موافق استدلال اين گروه اندك از سياستمدارانشان نيستند.
افزايش خشم افكار عمومي نسبت به بحران اقتصادي و امنيتي در اروپا تاثير مستقيمي از فاصله گيري شهروندان غربي از اتحاديه اروپا شده است. به عبارت بهتر، ديگر همگرايي در اروپا يك هدف حياتي براي شهروندان اين قاره محسوب نميشود و بالعكس، انگارهها و مولفههاي فاصله گيري از اروپا در كشورهاي مختلف، اعم از مرفه و
غير مرفه بيشتر ميشود.
در اين ميان كشورهاي داراي دولت رفاه به شدت نگران تعميم بحرانهاي اقتصادي و سياسي اروپاي واحد به درون مرزهاي خود هستند. از اين لحاظ شهروندان كشورهايي مانند سوئد ،نروژ و سوئيس ترجيح ميدهند تا حد امكان ارتباط و پيوستگي خود را با بروكسل (مقر اتحاديه اروپا) كاهش دهند. ادامه اين روند به شدت افرادي مانند آنگلا مركل و حتي فرانسوا اولاند رئيس جمهور فرانسه را نگران ميسازد. افزايش شكاف شهروندان اروپايي با اروپاي واحد خود ميتواند به اصلي ترين پيش زمينه و پيش شرط سقوط و فروپاشي اتحاديه اروپا تبديل شود. در چنين شرايطي منطقه يورو نيز عملا ديگر وجودي خارجي نخواهد داشت.
در هر صورت مخالفت شهروندان سوئدي در خصوص پيوستن به منطقه يورو از ابتدا محرز بوده است. اما انتشار اخبار مربوط به افزايش مخالفت سوئديها در خصوص عضويت در اتحاديه اروپا تازگي دارد. سوئديها همواره ميان “اتحاديه اروپا” و “منطقه يورو” تمايز قائل شدهاند. بسياري از سوئديها تا قبل از تشديد بحرانهاي اقتصادي و امنيتي در اروپا عضويت در اتحاديه اروپا را جهت تعامل با كشورهاي ديگر قاره سبز لازم ميدانستند و در عين حال از پيوستن به منطقه يورو اجتناب ميكردند.
با اين حال متعاقب تشديد بحرانهاي اقتصادي و امنيتي در اروپا و تعميم آن به سوئد، شهروندان اين كشور نسبت به عضويت در اتحاديه اروپا نيز ديد بدي پيدا كردند.
در حال حاضر سوئد به سمت فاصله گرفتن از اتحاديه اروپا و پيمانهاي محدودكننده تعريف شده در اين مجموعه هستند.
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]