واضح آرشیو وب فارسی:مهر: عدم همكاري وزارت نيرو با مجلس عامل نابودي درياچه اروميه/ صادرات محصول در حوزه اروميه يعني صادرات آب
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات جنگل و مرتع در مخالفت با انتقال آب ارس به درياچه اروميه گفت: توقع ما از نمايندگان مجلس اين بود كه مردم را محرم خود دانسته و اجازه فعاليت به تشكل هاي محيط زيست را مي دادند تا آنها به بهترين نحو كشاورزان را براي احيا و زنده نگه داشتن درياچه اروميه و كاهش هزينه هاي احياي اين درياچه توجيه كنند.
به گزارش خبرنگار مهر، نادر قاضي پور نماينده مردم اروميه در مجلس در مناظره تلويزيوني خود با محمد درويش عضو هيات علمي موسسه تحقيقات جنگل و مرتع كه با موضوع احياي درياچه اروميه بود، گفت: كشاورزي و توليد براي كشور ضروري است چرا كه كشاورزان دلار را وارد كشور مي كنند. مردم اروميه از سال 77 تا 79 با خشكسالي شديدي مواجه بودند، در آن زمان كشاورزان 4.5 ميليارد متر مكعب با كمبود آب مواجه بود اما محيط زيست هيچ واكنشي از خود نشان نمي داد.
وي افزود: مسئولان محيط زيست استان متاسفانه مشكلات مردم اين استان را امنيتي و سياسي مي كنند و همين موضوع منجر به ابراز نارضايتي هايي شده است.
محمد درويش عضو هيات علمي موسسه تحقيقات جنگل و مرتع در واكنش به اين اظهارات گفت: اگر به ياد داشته باشد تالاب كاني برازان با تلاش فعالان محيط زيست و مذاكره آنها با مردم احيا شد اما شما در اين سالها اجازه فعاليت به اين تشكل ها را نمي داديد. اگر مردم را محرم خود دانسته و آنها را وسيله اي براي توجيه كشاورزان به منظور احياي درياچه اروميه مي كرديد، قطعا امروز با اين همه مشكلات مواجه نبوديم. مشكل اصلي ما اين است كه فكر مي كنيم اگر آب شيرين وارد درياچه اروميه شود حرام خواهد شد. دوستان شما در سال 1374 پيشنهاد دادند كه آب از درياچه اروميه به ارس منتقل شود تا از اين غده سرطاني خلاص شوند، اينها مگر توجيه مي شود؟
وي ادامه داد: با توسعه كشاورزي در اروميه امروز شاهد خشك شدن درياچه اروميه هستيم.
نماينده مردم اروميه در مجلس با انتقاد از صحبت هاي درويش، گفت: تاكنون چند بار مديران و مسئولان محيط زيست درباره درياچه اروميه تشكيل جلسه داده اند و يا با مسئولان وزارت نيرو بازديدي از اين درياچه داشته اند. كارهاي نكرده بسياري براي اين درياچه وجود دارد كه محيط زيست بايد انجام مي داد.
درويش در اين زمينه پاسخ داد: سازمان محيط زيست تاكنون نتوانسته مطابق اصل پنجم قانون اساسي مبتني بر حفظ محيط زيست كشور است عمل كند. رئيس اين سازمان بايد در تصميم گيري هاي خود حق وتو داشته باشد. بارها و بارها هشدارهاي لازم از سوي محيط زيست به وزارت نيرو داده شد پس نقش نمايندگان مجلس در بحث نظارت چه مي شود؟ شما به جاي اعتراض به افزايش ساخت سد، در مجلس مي گفتيد چرا اروميه در مقايسه با استانهاي ديگر سد كمتري دارد.
قاضي پور گفت: من فكر مي كنم عدم همكاري دولت به ويژه وزارت نيرو با نمايندگان مجلس منجر به وجود آمدن اين بلايا در اروميه شده است. شما چرا اجازه مي دهيد آب درياچه اروميه به نام احياي اين درياچه در اختيار صنعتگران قرار گيرد.
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات جنگل و مرتع در اين زمينه توضيح داد: آمارهاي موجود بيانگر آن است كه 4700 ميليارد متر مكعب آب درياچه در اختيار كشاورزي است و تنها 4 درصد آب اين درياچه در اختيار صنعت قرار گرفته است، بنابراين ما بايد تمركز خود را روي كاهش فعاليت هاي كشاورزي در اين استان كنيم.
قاضي پور در پاسخ به اين موضوع گفت: ما حق نداريم به كشاورزي و كشاورزان توهين كنيم، آنها براي حيات و ممات ما كار مي كنند. ما بايد آب كافي در اختيار كشاورزان قرار دهيم تا آنها دلار را به كشور وارد كنند.
در ادامه اين مناظره عضو هيات علمي موسسه تحقيقات جنگل و مرتع با انتقاد از كم شدن فعالان محيط زيست به دليل عدم توجه نمايندگان مجلس گفت: 10 سال پيش 2 هزار تشكل در حوزه محيط زيست فعاليت مي كردند اما امروز به ميزان قابل توجهي از فعاليت اين تشكل ها كاهش يافته است.
درويش با انتقاد از طرح انتقال آب از رودخانه ارس به درياچه اروميه با بيان اينكه كشورهاي مختلفي از ارس سهم دارند، گفت: بايد قبول كرد كه محيط زيست مرز سياسي نمي شناسد. در اين صورت افغانستان نيز مي تواند ادعا كند آبهاي خود را در كشورش نگه دارد و مردم زاهدان در چنين شرايطي بايد ترك ديار كنند.
وي با اشاره به اينكه بارورسازي ابرها ممكن است باران زايي بخش هاي ديگري از سرزمين را دچار مشكل كند، اظهار داشت: ما بايد به مردم همه كشورها احترام بگذاريم به همين دليل است كه من امروز با طرح بارورسازي ابرها نيز مخالفم.
نماينده مردم اروميه خطاب به درويش گفت: شما چرا با انتقال آب ارس به اين درياچه مخالفيد. آنچه كه مبرهن و واضح است مرگ اين درياچه است، ما مي توانيم با انتقال آب اين رودخانه به درياچه مانع از مرگ آن شده و از سوي ديگر كشاورزي را رونق دهيم.
درويش در اين زمينه گفت: اگر آب رودخانه ارس به درياچه منتقل شود باز هم تمامي اين آب صرف كشاورزي منطقه شده و ديگر آبي در درياچه باقي نخواهد ماند و دراين شرايط ما با سونامي نمك روبرو خواهيم شد.
قاضي پور در پايان صحبت هاي خود در اين مناظره توضيح داد: آذربايجان غربي سه حوزه آبخيزداري دارد. ما از محيط زيست مي خواهيم كه تمامي تالاب ها و درياچه ها از جمله درياچه اروميه را از مرگ تدريجي نجات دهد و مجلس نيز آماده همكاري با آنهاست.
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات جنگل و مرتع نيز در پايان مناظره خود با قاضي پور گفت: ما از مجلس انتظار داشتيم در زماني كه طرح مجوزدادن به چاههاي زده شده در اروميه به تصويب مي رسيد شما با آن مخالفت كنيد اما با عدم مخالفت خود منجر به ترويج بي قانوني در اين استان شديد. درخواست شما براي انتقال آب ارس به درياچه اروميه و توسعه كشاورزي و صادرات به معني صادرات آب به ديگر كشورهاست. شما نبايد بيشتر از توان خود در اين استان كشاورزي كرده و آب را صادر كنيد.
كد خبر: 2139218
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۶/۲۹ - ۱۹:۳۲
جمعه 29 شهريور 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]