واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: گاز مونوكسيد كربن باعث مسموميت شديد خون ميشود
استاد سم شناسي دانشگاه علوم پزشكي مشهد با بيان اينكه گاز مونوكسيد كربن فوق العاده سمي است گفت : اين گاز وقتي استنشاق مي شود، از راه ريه ها جذب خون شده و ميل تركيبي آن با هموگلوبين خون بين 200 تا 300برابر بيشتر از اكسيژن است.
به گزارش ايرنا از دانشگاه علوم پزشكي مشهد، دكتر مهدي بلالي مود به افراد سيگاري هشدار داد : مسموميت مزمن مونوكسيدكربن يكي از عوارضي است كه سلامتي آنها را تهديد مي كند و در درازمدت عوارض قلبي و عروقي از جمله سكته هاي قلبي و مغزي به همراه دارد.
وي ادامه داد: مسموميت مزمن با گاز مونو كسيدكربن در سيگاري ها ممكن است با آثاري مانند سردرد ملايم، ضعف، بي حالي، سرگيجه، سستي غيره بروز نمايد.
وي ادامه داد: مونو اكسيد كربن گاز فوق العاده سمي است كه بايد از ورودش به بدن انسان جلوگيري شود.
بلالي مود اظهار داشت : وجود دود سيگار در فضاهاي بسته مانند خانه و اتاق هاي خواب و استنشاق آن از سوي ساير افراد ، موجب مسموميت خفيف با مونوكسيدكربن مي شود.
به گفته وي در كشورهاي اروپايي و آمريكا، استعمال سيگار در محيط هاي بسته قرن هاست كه ممنوع شده است .
وي يادآور شد: كار هموگلوبين، انتقال اكسيژن از ريه ها به نسوج و اعضاي مصرف كننده بدن به ويژه مغز و قلب است و وقتي غلظت مونوكسيدكربن حتي 4 دهم درصد باشد، نصف هموگلوبين خون انسان با اين گاز سمي تركيب و عملكردش دچار وقفه مي شود.
بلالي مود اضافه كرد :بطور طبيعي وقتي فرد هواي آلوده نيز استنشاق مي كند، بين دو تا سه درصد هموگلوبين خون ممكن است به مونوكسيدكربن متصل شده باشد، اما در افراد سيگاري بسته به ميزان مصرف، بين 5 تا 15درصد هموگلوبين خونشان با مونوكسيدكربن تركيب مي شود.
به گفته وي، به اين ترتيب 10 تا 15 درصد خون افراد سيگاري، كربوكسي هموگلوبين دارد، در حالي كه يك فرد سالم، اگر بيش از 10درصد خونش كربوكسي هموگلوبين داشته باشد، آثار مسموميت خفيف مونوكسيدكربن در او قابل شناسايي است.
رييس آزمايشگاه سم شناسي بيمارستان امام رضا (ع) افزود: در كشورهاي توسعه يافته با قانونگذاري و تدوين آيين نامه هاي اجرايي از بروز مسموميت مونوكسيدكربن به شدت كاسته اند و براي نمونه در1968ميلادي تعداد موارد مرگ و مير ناشي از مسموميت مونوكسيدكربن در آمريكاي شمالي بيش از سه هزار نفر بوده، در حالي كه در 2001 به 480نفر رسيده و در سال 2012 به كمتر از يكصد نفر كاهش يافته است.
بلالي مود گفت: ضروري است در كشور با قانونگذاري و تدوين آيين نامه ها و برنامه هاي اجرايي بتوانيم از مسموميت با مونوكسيدكربن كاسته و مشاركت شهروندان در اين زمينه حايزاهميت است.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]