واضح آرشیو وب فارسی:مهر: امضاي توافقنامه بين ايران و آذربايجان در مورد ثبت بازي چوگان / احترام به تماميت ارضي ايران از سوي آذربايجان
رييس مركز منطقه اي ميراث ناملموس با بيان اينكه ايرانيان تصور مي كردند چوگان اصلا نبايد در اجلاس ميراث ناملموس ثبت مي شد گفت: در اجلاس ميراث فرهنگي يونسكو رسم نيست كسي در اعتراض به ثبت يك ميراث بلند شود و شعار بدهد و يا جلسه را ترك كند با اين حال با مسئولان آذربايجاني توافق نامه اي امضا كرديم كه به موجب آن تماميت ارضي ايران مورد احترام قرار گرفت و عنوان آن به بازي چوگان در جمهوري آذربايجان محدود و قرار شد اين پرونده براي الحاق كشورهاي ديگر باز بماند.
يدالله پرمون به خبرنگار مهر گفت: من هميشه سعي كره ام كه در چند سال اخير واقعيتها را در حوزه ميراث ناملموس به اطلاع مردم برسانم. مطلب ارايه مي شود نه اين كه مخاطبان نشنوند بلكه نمي خواهند بشنوند و برخي، مطالب را به شكلي كه مردم تهييج مي شوند، منعكس مي كنند ولي بايد گفت يا يك كشور، سند جهاني و يا كنوانسيوني را نمي پذيرد يا اگر پذيرفت بايد تمام موارد آن را رعايت كند.
وي ادامه داد: كنوانسيون هاي يونسكو براي پاسداري از ميراث ناملموس به هيچوجه بحث رقابت را قبول ندارند چون رقابت يك مفهوم عام است. طبق اين كنوانسيون شما حق نداريد بگوييد چوگان براي من است و كشور ديگري حق ندارد آن را ثبت كند و يا حق نداريد بگوييد خاستگاه چوگان كشور من است و آذربايجان حق ندارد آن را ثبت كند و يا اينكه بگوييم آذربايجان به تازگي مستقل شده و حق ندارد ميراثي را به ثبت برساند چون هر كشوري مي تواند عنصري كه در خاكش وجود دارد را ثبت كند. اما اين كه آذربايجان در پرونده ارسالي خود درباره چوگان اطلاعات اشتباه داده يا نه باز هم به ما بر نمي گردد بلكه مربوط به ارزيابان يونسكو و كشور آذربايجان است.
ثبت يك عنصر مانع از ثبت همان اثر در كشور ديگر نمي شود
پرمون بيان كرد: ثبت يك عنصر توسط كشوري به هيچوجه مانع نمي شود كه شما آن عنصر را به همان نام ثبت نكنيد. در بندي از كنوانسيون يونسكو اعلام شده كشورهاي عضو تشويق و ترغيب مي شوند عنصري كه به صورت مشترك در خاك سرزمين شان وجود را به صورت مشترك ثبت كنند اما در عين حال يك حق را به عنوان حق انحصاري براي هر كشوري محفوظ نگه داشته تا كشورها بخواهند آن عنصر را به صورت مستقل هم ثبت كنند. اكنون اين موضوع به يك مفر تبديل شده است و كشورهايي كه به دنبال كسب هويت هستند شروع كرده اند به پيدا كردن اين موارد.
رئيس پژوهشكده مردم شناسي گفت: از آنجا كه ميراث ناملموس سيال و در حال حركت است كشور ها مي توانند آن ها را ثبت كنند و اين ثبت ها وقتي مثل قطعات پازل كنار هم چيده مي شود، حوزه نفوذ چوگان حوزه نفوذ تار و ... را تشكيل مي دهند. به همين منظور كشور آذربايجان، پرونده چوگان را به عنوان پرونده نيازمند پاسداري فوري در فهرست ميراث ناملموس خود ثبت كرد. برخي مي گفتند كه آذربايجاني ها مي خواستند از اين طريق پرونده شان را خارج از نوبت ثبت كنند كه اين حدس خيلي درست نيست و همان شرايطي كه براي كشورهاي ديگر وجود داشت براي آذربايجان هم در نظر گرفته شد يعني هر كشور تنها مي تواند يك پرونده را ثبت كند. حال اين پرونده مي خواهد در فهرست معرف باشد يا در حال خطر.
دغدغه ايرانيان درباره چوگان توضيح داده شد
پرمون كه يازدهم آذرماه در اجلاس هشتم ميراث ناملموس باكو شركت كرده بود، از مذاكرات خود با مسئولان تهيه پرونده چوگان خبر داد و گفت: از روز يازدهم مذاكرات ما با وزير فرهنگ آذربايجان سرپرست نمايندگي آذربايجان و معاون وزير فرهنگ آنها انجام شد و نامه دكتر نجفي رئيس سازمان ميراث فرهنگي و دغدغه هاي ايرانيان كه درباره چوگان ايجاد شده را توضيح داديم.
وي ادامه داد: ابوالفضل قارايف، وزير فرهنگ و گردشگري در اين مذاكرات چند مورد را قبول كرد يكي اينكه مدعي نيستند كه خاستگاه چوگان آذربايجان است. دوم اينكه مدعي نيستند كه چوگان فقط مختص به آذربايجان است و سوم اينكه خوشحالند ايران اعلام كرده اين بازي در كشورش در خطر نيست. همچنين اعلام كرد مطابق با مجموعه دستورالعمل هاي اجرايي كه در كنوانسيون وجود دارد اين حق براي آذربايجان هست كه در سطح بين المللي يا راسا اقدام كند و آذربايجان انتخاب كرده كه راسا اين كار را انجام دهد چون ميراث چوگان در خطر است.
پرمون توضيح داد: اگر آذربايجان مي خواستند اين پرونده را به صورت چند مليتي ثبت كند بايد به خواسته هاي ما هم توجه مي كردند چون چوگان در ايران در خطر نيست ولي در آذربايجان هست و اين تناقض داشت بنابراين مجبور بودند آن را به عنوان ميراث در خطر معرفي كنند.
امضاي توافق نامه ميان ايران و آذربايجان
اين مردم شناس درباره اصلاح عنوان پرونده چوگان هم گفت: به وزير فرهنگ آذربايجان گفتم از عنواني كه به انگليسي براي پرونده تان نوشتيد تعابير زيادي مي شود در حالي كه يونسكو تاكيد دارد عنوان انتخاب شده بايد شفاف باشد. حتي گفته به جاي يك كلمه مي توان تعريف آن عنوان را بياوريد. بنابراين اين تعبير به وجود مي آيد كه چوگان ايران را مصادره كرده ايد. اين صحبت را قبول كردند و ما هم عنوان پيشنهادي را نوشتيم. فرداي آن روز توافقنامه اي بين ما و آنها امضا شد.
رييس مركز منطقه اي پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس در آسياي غربي و مركزي ادامه داد: در اين توافقنامه 3 بند آمده است. يكي اينكه در انتهاي عنوان پرونده عبارت "در جمهوري آذربايجان" آورده شود و ديگري اصلاح فيلمي بود كه در آن به اشتباه از غلط مصطلح آذربايجان جنوبي استفاده شده بود. چون در گفتار تركي معرفي چوگان آمده كه اين بازي در آذربايجان جنوبي يعني استانهاي آذربايجاني غربي و شرقي ايران هم اجرا مي شود. آنها مدعي هستند كه استفاده از اين اصطلاح يك غلط مصطلح در كشورشان است و آنها هيچ قصدي براي اهانت به تماميت ارضي ايران ندارند. قرار شد اين فيلم توسط نمايندگي ايران پس از اصلاح دوباره روي سايت يونسكو بارگذاري شود. همچنين پيشنهاد شد پرونده باز بماند تا كشورهاي ديگر نيز به آن الحاق شوند. درست مثل پرونده ثبت جهاني نوروز.
پرمون تصريح كرد: در زمان بررسي پرونده چوگان، اين توافق نامه براي همه اعضا قرائت شد و همگي موافقت كردند و در نهايت اين پرونده ثبت شد.
تغيير عنوان پرونده مطلوب فدراسيون چوگان بود
وي ادامه داد: ما تمام خواسته هايمان را اعلام كرديم و آنها هم پذيرفتند. شايد برخي تصور مي كردند كه بايد در زمان ثبت اين پرونده، نمايندگان ايران در اجلاس بلند مي شدند و شعار مي دادند و يا جلسه را ترك مي كردند. درحالي كه اجلاس هاي يونسكو يك برنامه كاملا فرهنگي و به دور از سياست است و اين نوع حركت ها جايگاه مناسب و درستي ندارد. پس هيچ كشوري چنين حركاتي را انجام نمي دهد.
وي تاكيد كرد: پرونده هايي كه در فهرست ميراث در خطر معرفي مي شوند، يا ثبت مي شوند و يا مردود. پس هيچ كدام مرجوع نمي شوند. ايراني ها فكر مي كردند پرونده چوگان نبايد ثبت شود درحالي كه قبل از رفتن به آذربايجان در جلسه اي كه با روساي فدراسيون چوگان در ايران داشتيم توضيح دادم كه اين پرونده طبق دستورالعمل يونسكو قابل برگشت نيست. تنها اتفاقي كه مي تواند براي آن بيافتد تصحيح عنوان آن است. پس از آن رئيس فدراسيون چوگان اعلام كرد تغيير عنوان پرونده مطلوب من است.
كد خبر: 2193249
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۰ - ۱۲:۲۰
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]