محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832562136
مروري بر نگرش رسانههاي جهان درباره تاثيرات مذاكرات ژنو پيامدهاي بازگشت نفت ايران به بازارهاي جهاني
واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: مروري بر نگرش رسانههاي جهان درباره تاثيرات مذاكرات ژنو پيامدهاي بازگشت نفت ايران به بازارهاي جهاني
نشست ايران و كشورهاي 1+5 در ژنو، پيش از آنكه به نتيجه برسد مورد توجه محافل خبري سياسي و اقتصادي جهان قرار داشت و پس از آن نيز مورد توجه قرار گرفت؛ چراكه هر گونه توافق ايران و قدرتهاي بزرگ ميتواند در اقتصاد جهان نيز تاثيرگذار باشد. دليل آن هم نقش مهم تحريمها در ركود اقتصاد ايران با توجه به تاثيرات غيرقابل انكار ايران بويژه در حوزه نفت و پتروشيميدر اقتصاد جهاني است. مروري بر نگرش رسانههاي مهم جهان در مورد مذاكرات ايران و كشورهاي موسوم به 1+5 و تاثير آن در اقتصاد جهان، اهميت اين مذاكرات را در عرصه كلان اقتصادي بهتر نشان ميدهد.
افزايش نگرانيها از بازگشت ايران به بازار جهاني نفت
«سري يوگارايا» خبرنگار ارشد CNBC در 5 نوامبر (15 آبان) در گزارشي نوشت: برداشتن احتمالي تحريمهاي ايران پيشاز سال آينده ميلادي (2014)، كه صحنه را براي بازگشت صادرات نفت اين كشور فراهم ميكند ممكن است جرق? «جنگ قيمت» را در داخل اوپك شعلهور كند چرا كه توليدكنندگان رقيب ايران به شدت سعي ميكنند تا با قيمتهاي تخفيفي نفت خام تهران رقابت كنند. تحريمهاي بينالمللي با هدف مهار برنامه هستهاي ايران، صادرات نفت اين كشور را از آغاز سال 2012 به حدود 1 ميليون بشكه كاهش داده است. اما گرم شدن نسبي اخير روابط با غرب تحت مديريت اعتدالگرايان? رئيسجمهور حسن روحاني كه در ماه اگوست گذشته روي كار آمد، اين انتظار را ايجاد كرده كه تا حدي از فشار تحريمها كاسته شود.
اگر چه دست كم تا چند ماه ديگر صادرات نفت ايران آزاد نميشود، اما برخي استراتژيستهاي نفتي هشدار ميدهند كه اين امر ممكن است موجب افزايش حجم بازاري شود كه تا همين جا هم به حد كافي اشباع شده، و قيمتها را كاهش داده و موجبات نگراني سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) را فراهم كرده كه مجموعا بيش از يك سوم نفت جهان را تامين ميكنند.
«بابارا لامبرچ»، استراتژيست موسس? «كامرزبانك» در گزارشي نوشت: «در حال حاضر بازار روزانه تقريبا 1 ميليون بشكه نفت ايران را از دست ميدهد، كه در واقع با وجود عرض? وافر نفت به بازار وجودش چندان ضروري نيست.» دكتر «آبيشك دشپانده»، تحليلگر بازارهاي نفتي از موسس? «ناتيكسز»، ميگويد اگر تحريمها عليه ايران برداشته شود چشمانداز قيمت نفت با ركود همراه خواهد بود. اگر تحريمها كاهش يابد، ايران مجبور ميشود تخفيف قيمت قابل توجهي بدهد، كه ميتواند به جنگ قيمتي تمام عيار ميان توليدكنندگان نفت در تلاش براي گرفتن سهم بيشتر بازار منجر شود.
براساس اطلاعات موسسه مالي «سوسيته جنراله» فرانسه، ايران همچنين حدود 26 ميليون بشكه نفت خام ذخيره شده به صورت شناور روي آبهاي آزاد دارد، كه با توجه به تحريمهاي غرب به شدت قرنطينه شده است. تهران پيشاز اين هم امكان تخفيف در قيمت نفت خام خود را مطرح كرده بود، البته در صورتي كه صادرات نفت خام اين كشور بار ديگر از سر گرفته شود. «پلتز»، موسسه خدمات بازار نفت در تاريخ 22 اكتبر، به نقل از محسن قمصري مدير امور بينالملل شركت ملي نفت ايران گزارش داد: «اگر شرايط بينالمللي به حالت عادي بازگردد، در صورت لزوم، يكي از اهرمهاي ايران در زمينه پس گرفتن بازارهاي پيشين، موضوع قيمت است».
كامرزبانك پيشبيني قيمت خود از نفتخام برنت را براي سال 2014 از 115 دلار قبلي در هر بشكه به 106 دلار در هر بشكه كاهش داد. قيمت معيار نفتخام برنت، پس از شش ماه كه بالاتر از 117 دلار باقيمانده بود، طي ماه سپتامبر و پس از كاهش تنشها بين ايران و آمريكا، حدود 7 درصد سقوط كرد. اين كاهش به دليل احتمال گرم شدن روابط بين دو كشور صورت گرفت كه با اولين تماس تلفني تاريخي و بيسابق? روسايجمهور دو كشور از سال 1979 تاكنون، به اوج خود رسيد و دو طرف براي همكاري و حركت سريع به سمت رسيدن به توافق بر سر برنامه هستهاي ايران تمايل نشان دادند. به رغم خوشبيني اندكي كه به خاطر كاهش قيمت ماه سپتامبر مشاهده شد، بسياري بر اين باورند كه هنوز براي پيشبيني وضع بازار پس از برچيده شدن تحريمها و از سرگيري صادرات نفت ايران زود است.
«دنيس گارتمن» نيز معتقد است كاهش نفت ايالات متحده، تغييراتي شگفتانگيز در صنعت و تجارت نفت خام ايجاد ميكند.
«ديويد نِوين»، كارگزار معاملات انرژي در موسس? «ايكسكانكت» در لندن گفت: «تا بازگشت نفت خام ايران به بازار راه زيادي باقي مانده است، و حتي اگر رابطه بين ايران و غرب بهبود يابد، مسيري طولاني در پيش است تا بتوان بشكههاي نفت ايران را در بازارها ديد. اين بدبيني احتمالا ريشه در تحولات واشنگتن دارد، جايي كه برخي از سياستمداران هنوز در مورد پيشنهادهاي ديپلماتيك تهران مردد هستند و براي اعمال تحريمهاي سخت تر عليه اين كشور تلاش ميكنند.»
ايران به دنبال خريداران قديمينفت
پيك اويل نوشت: ايران سعي دارد در صورت كاهش تحريمها، مشتريان قديمينفت خود را بازيابد و آماده است تا قيمتها را هم كاهش دهد. سخنان حسن روحاني در سازمان ملل و گفتوگوي تلفني او با باراك اوباما اميدها را براي بازار نفت ايجاد كرد كه بشكههاي نفت ايران در صورت توفيق ديپلماتيك بينالمللي بر سر برنامه هستهاي اين كشور دوباره بازگردد. در پي تحريمهاي اتحاديه اروپا و آمريكا، فروش نفت ايران از نصف هم كمتر شد و درآمد اين كشور را حداقل 35 ميليارد دلار در سال كاهش داد. يك تاجر بلندپايه نفت كه شركتش ديگر از ايران نفت خريداري نميكند ميگويد: «ايرانيها شروع كردهاند به تماس گرفتن و ميگويند بياييد مذاكره كنيم... البته بايد مراقب باشيد، ولي قانوني عليه مذاكره وجود ندارد.»
آژانس بينالمللي انرژي ميگويد به رغم گفتگوها بين مقامات بلندپايه ايران و آمريكا انتظار نميرود به اين زوديها تحريمها كاهش يابد. با اين وجود به تازگي ايران اولين پيشنهاد خود در دو سال گذشته را براي واردات كود ارسال كرده است كه بازرگانان آن را به عنوان آزمايشي براي كاهش تحريمها براي صادرات و واردات اين كشور ميدانند. ايران همچنين علامتهايي را در مورد قيمت نفت، در صورت پيشرفت مذاكرات، ميفرستد. خبرگزاري شانا، به نقل از رئيس بازرگاني شركت ملي نفت ايران، «محسن قمصري»، گزارش داد: «با توجه به شرايط، تعداد زيادي از خريداران نفت ايران آماده ميشوند تا تسهيلات را براي افزايش خريد نفت از ايران فراهم آورند». قمصري ميگويد ممكن است ايران قيمت كمتري براي نفت در نظر بگيرد. او گفت: «طبيعتا بازگشت نفت خام ايران به بازار موجب كاهش قيمتها خواهد شد. ارقام كنوني نشان ميدهد كه تقاضا 30 درصد كمتر از شرايط معمول است.»
تمام كشورهاي اروپايي خريد نفت از ايران را متوقف كردهاند و آمريكا نيز نزديك به بيست سال است نفت خام ايران را نميخرد. ماهها قبل از تحريمهاي اتحاديه اروپا، مديران شركتهاي بزرگ غربي و خريداران نفت ايران مانند شل و توتال گفتند كه اين اقدام منجر به افزايش قيمت نفت ميشود و مصرفكنندگان اروپايي اصليترين بازندگان خواهند بود. اما قيمت پايه نفت برنت در دو سال گذشته تغييري نكرده است. دليل اين ثبات قيمت، افزايش توليد نفت آمريكاست كه به زودي به بيشترين مقدار در جهان خواهد رسيد. در عربستان نيز توليد از هميشه بالاتر است و تقاضا در آسيا نيز رشد كميداشته و تقاضاي اروپا هم كاهش يافته است.
به گزارش آژانس بينالمللي انرژي، تقاضاي كشورهاي توسعهيافته اروپايي براي نفت در پنج سال گذشته دو ميليون بشكه در روز كاهش يافته كه سه برابر كمتر از مقداري است كه اين منطقه از ايران خريداري ميكرد. بازرگانان ميگويند پيش از تحريمهاي اروپا، حرفها در بازار اين بود كه آيا چين همه يا بخشي از نفت ايران را كه جاي ديگر مشتري ندارد ميخرد يا نه. اما پكن سعي كرده واردات از ايران را كاهش دهد. عراق كه در اوپك جاي ايران را به عنوان دومين توليدكننده نفت گرفته است در حال تامين نفت چين است. يك پالايشگاهدار اروپايي ميگويد، در صورت بازگشت ايران به بازار نفت، شركتهاي اروپايي كه اكنون به نفت سنگين روسيه، كه خيلي گران هم شده وابسته هستند، به سرعت خريد نفت از ايران را شروع خواهند كرد.
«آجاي ماكان و نيل هيوم» در 25 نوامبر نوشتند: واكنش قيمت نفت به توافق هستهاي ياران ساكت و خاموش بود و به نقل از تحليلگران شركت «گلدمن ساكس» نوشت كه تاثير توافق هستاي بر عرضه نفت محدود خواهد بود. همچنين به نقل از بيژن زنگنه وزير نفت ايران گزارش داد كه به طور غير مستقيم با شركتهاي آمريكايي و اروپايي براي بازگشت آنها به ايران مذاكره كرده است. بيژن زنگنه به اين نشريه بريتانيايي گفته است توافق هستهاي ايران و گروه 1+5، سيگنالهاي مثبتي براي از سرگيري مذاكرات نفتي ارسال كرده و به گفته وي به «تحريمهاي رواني» پايان داده است. شركتهاي بزرگ نفتي طي سالهاي گذشته به دليل تشديد تحريمهاي بين المللي عليه ايران، ناچار به پايان دادن همكاريهاي خود با صنايع نفت و گاز ايران شده بودند. «آجاي ماكان و نيل هيوم» در گزارش « صادرات نفت ايران در رويارويي با تنگنا و فشارهاي بينالمللي» در 22 نوامبر همزمان با مذاكرات ژنو نوشتند، برخي از معدود واردكنندگان عمده نفت خام ايران كه در راستاي جلب رضايت ايالات متحده، اقدام به كاهش خريدهاي نفتي خود كرده بودند، نسبت به پيشرفت در مذاكرات بر سر برنامه هستهاي ايران اميدوار هستند. اقدامات صورت گرفته از سوي خريداراني مانند چين و كره جنوبي كه طي چندين ماه، شاهرگ اقتصادي جمهوري اسلاميرا در كنترل خود داشتهاند، فشار بر ايران براي پذيرش توافق با قدرتهاي غربي را افزايش داده است.
بنا به گفته وزارت انرژي ايالات متحده، صادرات نفت ايران كه 80 درصد از صادرات كل كشور را در برميگيرد، نيمياز درآمد اين دولت را تامين ميكند. اطلاعات آژانس بينالمللي انرژي نشان ميدهد كه صادرات نفت خام ايران در ماه گذشته با 45 درصد كاهش به 715000 بشكه در روز رسيده كه اين ميزان پايينترين سطح صادرات نفت از ژانويه 2012، همزمان با اعمال تحريمهاي شديد ايالات متحده عليه ايران است. كاهش صادرات نفت، موجب شد تا ايران توليد نفت خود را در سال 2013 به 58/2 ميليون بشكه در روز كاهش دهد. اين ميزان كاهش توليد نفت، آخرين بار در سال 1989، زماني كه تهران با تاثيرات جنگ ايران و عراق دست و پنجه نرم ميكرد، صورت گرفته بود. براساس آماري كه اوايل اين هفته منتشر شد، چين، بزرگترين خريدار نفت خام ايران، در ماه اكتبر، خريد خود را 47 درصد و به 251000 بشكه در روز كاهش داد.
چين، هند، ژاپن و كره جنوبي پس از اعطاي برخي معافيتها از سوي ايالات متحده، به واردات حجم زيادي از نفت خام ايران ادامه دادند. با اينحال، آنها به منظور تمديد معافيت از تحريمهاي ايالات متحده، به كاهش حمل و نقل محمولههاي نفتي ادامه ميدهند. بنا به گفته تحليلگران، چين در طول سه ماهه پايان سال 2013، براي رسيدن به اهداف خود، وارداتش را به ميزان زيادي كاهش داده است. اين معافيتها پيش از پايان سال مورد بررسي قرار ميگيرد.
كاهش صادرات نفت، كه منجر به عدم دسترسي ايران به ذخاير ارز خارجي شده و اين كشور را براي فروش بشكههاي نفتي در بازارهاي بينالمللي با مشكل مواجه كرده، به ايران ضربه زده است. در تلاش براي افزايش تقاضا از شركت ملي نفت ايران، اعلام شد كه اين شركت براي صادرات نفتخام خود به هند، تحويل رايگان ارائه ميكند و همچنين شرايط پرداختها گسترش پيدا كرد. هند، برخلاف چين و كرهجنوبي، واردات نفت از ايران را در 9 ماه اول سالجاري ميلادي كاهش داد.
به گفته «ديويد فيف»، رئيس تحقيقات بازار «گونوُر» (Gunvor)، يك شركت تجاري در سوئيس، به نظر ميرسد صادرات ايران بهبود پيدا كرده است و تاكنون در ماه نوامبر، از حدود 1/1 ميليون بشكه در روز به 2/1ميليون بشكه رسيده، كه در دو ماه گذشته، به پايينتر از 1 ميليون بشكه در روز كاهش پيدا كرده بود. به گفته فيف: «در صورت حل مشكل صادرات، ممكن است در ماه نوامبر شاهد تثبيت توليد باشيم.»
توليد ايران در ماه سپتامبر، و به واسطه تحريمها به 58/2 ميليون بشكه در روز، كاهش پيدا كرد، كه اين ميزان پايينترين حد از صادرات كشور از مه 1989 ( زماني كه صنعت نفت ايران هنوز در حال ترميم تاثيرات ناشي از جنگ ايران و عراق بود) است. اين ميزان در ماه اكتبر با 68/2 ميليون بشكه در روز كميافزايش داشت. ساير فروشندگان، بعيد ميدانند كه ايران عليرغم مشكلاتي كه در پيدا كردن بازار براي فروش نفت خود دارد، افزايش توليد را متوقف كند. يك بازار عمده با خريدهاي بزرگ (VLCCs) و قيمتهاي پايين، ميتواند ايران و خريدارانش را به سمت بستن دوباره معاملات پيشين هدايت كند. علاوه بر اين، با كسب موفقيت در مذاكرات هستهاي، فشار ايالات متحده بر خريداران آسيايي در راستاي كاهش خريد نفت از ايران، ميتواند به سرعت كاهش پيدا كند.
«باب مكنالي»، يكي از مقامات سابق دولت ايالات متحده و رئيس «گروه راپيدان» ميگويد: «در صورت دستيابي به توافق در ژنو، ممكن است معدود خريداران آسيايي بگويند كه تحريم نفت كاهش يافته و در نتيجه ميتوانند بدون از دست دادن معافيتهاي ارائه شده از سوي ايالات متحده، واردات خود از ايران را افزايش دهند.»
به گفته «فريدون فشاركي»، رييس شركت «فكتس گلوبال انرژي»، در صورتي كه محدوديتها در بيمه كردن كشتيهاي ايران، به عنوان يكي از نتايج موفقيت در مذاكرات كاهش پيدا كند صادرات ايران در آسيا، ميتواند به سرعت به 400000 بشكه در روز افزايش پيدا كند.
فايننشيال تايمز در 21 اكتبر ، نوشت ايران قصد دارد سودهاي بيشتري را به شركتهاي نفتي كه در ايران سرمايهگذاري ميكنند پيشنهاد كند تا بتواند اقتصاد بحران زده خود را بهبود بخشد و روابط بهتري با دنياي غرب برقرار كند. اين حركت زماني رخ ميدهد كه تهران و واشنگتن در سازنده ترين مذاكرات خود ظرف چند سال اخير درگير هستند تا بتواند راه را براي كاهش تحريمهاي بينالمللي عليه اين كشور، كه باعث فلج شدن صنايع نفتي ايران شده است، هموار سازد. صنايع نفتي موتور اصلي اقتصاد ايران محسوب ميشود.
«مهديحسيني»، مشاور وزير نفت ايران، در مصاحبه كم سابقهاي گفت: « سيستم قراردادهاي «تهاتري» فعلي -كه باعث ميشود شركتهاي خارجي نتوانند در پروژههاي ديگر شركت كنند- از ميان برداشته ميشود. دولت در حال تهيه قرارداد «برد- برد» است تا «سود بيشتري عايد شركتهاي آمريكايي و اروپايي شود.» قرار است جزئيات اين قراردادها در ماه مارس در لندن منتشر شود كه هدف از آن جلب حداقل 100 ميليارد دلار سرمايهگذاري ظرف سه سال آينده است. «اميدواريم اين تغيير باعث نزديك شدن هر چه بيشتر زبان قراردادهاي ما به هنجارهاي بينالمللي بشود و باعث صف بستن شركتهاي خارجي براي مشاركت در ايران باشد.» ولي كشور اكنون به سرمايهگذاري عظيمياز سوي كشورهاي غربي نياز دارد تا بتواند از منابع خود استفاده كند و به همين دليل «تهران اكنون مجبور به ارائه شرايط بهتر است.» «اگر چنين كاري را انجام دهند، اين خود تغيير اساسي نسبت به گذشته محسوب ميشود.» حتي اگر تحريمها هم بر جاي باشند، اجراي قراردادهاي جديد باعث جذب سرمايه گذاران بيشتري ميشود. ميدانم كه تحريمها يكباره، سريع و همزمان برداشته نخواهد شد، ولي راههايي هست كه شركتها و دولت بتوانند آنها را دور بزنند، مانند معافيتهايي كه براي برخي كشورها يا شركتها قائل شده اند. آگاهم كه شرايط غير جذاب قراردادها مدتهاست كه شركتهاي غربي را از سرمايه گذاري در ايران رويگردان كرده است. اين امر باعث شده كه روابط ما با شركتهاي خارجي خوب نباشد. ما از تمام تجربيات قبلي براي درك موضوع و پيش بيني انتظارات شركتهاي نفتي استفاده خواهيم كرد.» حسيني از ارائه جزئيات قراردادهاي جديد خودداري كرد ولي گفت كه طرح جديد سيستم پاياپاي نخواهد بود ولي همچنين به صورت مشاركت در توليد هم نخواهد بود. به گفته وي اين قراردادها شباهتي به قراردادهاي نفتي عراق هم ندارد. قراردادهاي جديد امكان اقدام مشترك در توليد نفت در ساحل و فلات قاره را فراهم ميآورد.
اين تغيير روش، قدم بزرگي براي كشوري است كه به هر گونه مالكيت خارجي بر ثروتهاي نفتي و گازي خود با ديده ترديد نگاه ميكرده است. شايان ذكر است ايران بزرگترين منابع گازي جهان و چهارمين ذخاير نفتي جهان را دارد.
«رابين وست»، مشاور عالي انرژي معتقد است: «ايران سابقه طولاني در ملي گرايي در زمينه منابع طبيعي خود دارد و من بعيد ميدانم اين موضوع تغيير پيدا كند. آنها همواره شرايط مالي بسيار خشني داشته اند و سعي دارند خطرات سرمايه گذاري را بطور كامل بر عهده مجري قرار دهند و سود بيشتر را براي خود حفظ كنند».
تحريم شركتهاي آمريكايي و اروپايي باعث كاهش شديد توليد صادرات نفت ايران و بحران اقتصادي اين كشور شده است. توليد نفت ايران در ماه سپتامبر به 58/2ميليون بشكه در روز رسيد كه پائينترين سطح از سال 1989 تا كنون است. ايران در سال 2011 و قبل از تحريمهاي آمريكا و اروپا روزانه 5/3 ميليون بشكه نفت توليد ميكرد.
در سال 1997 شركت توتال با امضاي قرارداد 2 ميليارد دلاري براي توسعه ميدانهاي نفتي پارس جنوبي تحريمهاي آمريكا را ناديده گرفت. ساير شركتهاي بينالمللي نفتي مانند شل، استات اويل و اني هم همين راه را در پيش گرفتند، هرچند بعدها از نرخ سود پايين و محدوديت فعاليت شكايت داشتند. تحريمهاي فعلي انجام هرگونه سرمايهگذاري خارجي را منع ميكند. آژانس بينالمللي انرژي اين ماه گفت عليرغم مذاكرات ميان ايران و آمريكا، تحريمها در آينده نزديك لغو نخواهند شد.
كاهش قيمت نفت در نتيجه توافق هستهاي ژنو
رويترز نوشت: توافق هستهاي ايران باعث شتاب گرفتن افت قيمتهاي جهاني نفت و در عين حال باعث رشد بازارهاي جهاني سهام در روز دوشنبه، 25 نوامبر شد. بر اساس اين گزارش، اگرچه توافق ياد شده تا رسيدن به راهحلي نهايي فاصله زيادي دارد اما خود اين توافق كافي بود كه بر امنيت بازار جهاني انرژي و ثبات آن تاثير بگذارد. همچنين توافق اتميژنو باعث بالا رفتن حجم مبادلات تجاري، كاهش تورم، گسترش اصلاحات اقتصادي، و در نتيجه تقويت و بهبود بازار كار در ايران خواهد شد. تقويت ريال ايران، به حسن روحاني، رئيسجمهوري ايران، كمك خواهد كرد تا با يكي از بزرگترين چالشهاي سياسي و اقتصادي خود، يعني نرخ تورم كه در حال حاضر سالانه 40 درصد برآورد شده، تا حدودي مقابله كند. «مهرداد عمادي»، اقتصاددان موسسه مشاور مالي «بتامتريكس» لندن، به رويترز گفته است شركتهاي نفتي و غيرنفتي مدتي است با بازرگانان و مسوولان جمهوري اسلاميايران تماس برقرار كرده اند تا در مورد از سرگيري و تجديد سرمايهگذاري و مبادلات تجاري گفتوگو كنند و توافق اتميژنو باعث گسترش اين تماسها خواهد شد.
با توجه به مذاكرات تاريخي ايران و آمريكا كه براي اولين بار پس انقلاب اسلاميايران در سطح مقامات عاليرتبه برگزار شد، سازمان بينالمللي انرژي، كه در امور انرژي غرب نظارت دارد، به نقل از برخي از مقامات اعلام كرد كه احتمالاً به زودي تحريمهاي غرب عليه تهران تعديل خواهد شد. در همين رابطه، ايران براي اولين بار در دو سال گذشته اعتبار خريد و ورود كود شيميايي را تصويب كرد، كه به گفته برخي از تجار اين اقدام، آزموني براي از سر گرفتن دادو ستد و كاهش تحريمها به شمار ميرود. به علاوه، در آستانه مذاكرات با آژانس بينالمللي انرژي اتمي، ايران پيام قوي اي در مورد سياست قيمتگذاري جديد نفتي خود به بازارهاي جهاني نفت ارسال داشت. خبرگزاري شانا، به نقل از «محسن قمصري» مشاور مدير عامل شركت ملي نفت ايران، نوشت: كه «با توجه به شرايط جديد، بسياري از خريداران قديمينفت ايران دارند خود را آماده ميكنند تا با ارائه تسهيلاتي، خريد نفت از ايران را افزايش دهند.» به گفته وي ايران براي بازگشت به بازارهاي نفتي جهان ممكن است مجبور شود تا قيمت فروش نفت خود را كاهش دهد و طبيعتاً، عرضه نفت ايران به بازارهاي جهاني نفت از قيمت نفت خواهد كاست. آمارهاي موجود نشان ميدهند كه تقاضاي نفت در بازارهاي جهاني 30 درصد كمتر از شرايط عادي است.
در حال حاضر، چين، هند، ژاپن، كرهجنوبي، و تركيه تنها كشورهايي هستند كه از ايران نفت خريداري ميكنند. ولي اين كشورها روزانه فقط حدود يك ميليون بشكه نفت خريداري ميكنند، كه نصف صادرات نفت ايران پيش از گسترش تحريمها در اواسط سال 2012 ميلادي است، يعني زماني كه دهها كشور خريدار نفت ايران بودند. كشورهاي عضو اتحاديه اروپا خريد نفت از ايران را متوقف كردند، و اين در حاليست كه آمريكا حدود 20 سال است كه از ايران نفت خريداري نميكند. چند ماه پيشاز آنكه اتحاديه اروپا تحريمهاي خود را اعمال كند، مديران عامل چند شركت بزرگ نفتي كه نفت ايران را خريداري ميكردند، مانند شل و توتال، پيشبيني كردند كه اقدام غرب ارزش جهاني نفت را افزايش خواهد داد و بازنده اصلي مردم اروپا خواهند بود. اما، قيمت نفت تغيير چنداني نكرد. با وجود تحريم خريد نفت از ايران، اختلال در عرضه نفت عراق، ليبي و نيجريه در دو سال گذشته، قيمت نفت برنت درياي شمال همچنان در دور و بر هر بشكه 90 تا 120 دلار ثابت مانده است. كارشناسان نفتي يكي از دلايل بالا نرفتن قيمت نفت را افزايش توليد نفت در آمريكا ميدانند كه به زودي بزرگترين توليدكننده نفت در جهان خواهد شد. كارشناسان دليل ديگر ثابت ماندن قيمت نفت در دو سال گذشته را بالاترين سطح توليد عربستان سعودي و كاهش تقاضاي نفت در بازارهاي نفتي آسيا و اروپا عنوان كرده اند.
به گفته آژانس بين المللي انرژي، از نياز نفتي كشورها پيشرفته اروپا در 5 سال گذشته روزانه 5 ميليون بشكه كاسته شده كه 3 برابر ميزاني است كه اين كشورها از ايران نفت خريداري ميكردند. يكي از تجار نفت كه پيشاز اعمال تحريم از ايران نفت خريداري ميكرد گفت: «از زمان اعمال تحريمها تا به حال، شرايط در بازارهاي نفتي جهان تغيير كرده است و ميزان عرضه بيشاز تقاضاست.» پيشاز تحريم خريد نفت از سوي اتحاديه اروپا، اكثر دلالان نفتي معتقد بودند چين نفت ايران را كه در غرب خريداري ندارد، خواهد بلعيد. ولي پكن در راستاي سياست غرب تلاش كرد تا واردات نفت از ايران را كاهش دهد. عراق كه در حال حاضر به جاي ايران به صورت دومين صادر كننده بزرگ نفت اوپك درآمده، هفته گذشته گفت كه چين در نظر دارد خريد نفت از عراق را به شدت افزايش دهد.
قيمت نفت در بازارهاي جهاني تنها وابسته به عرضه نفت ايران نيست، بلكه به زمان عرضه نيز بستگي دارد. اگر تأسيسات نفتي ايران قادر است ظرف چند ماه آينده بخش عمدهاي از كاهش توليد را تأمين كند، ولي بازگرداندن توليد به سطح گذشته بيش از يك سال طول خواهد كشيد، و كيفيت توليد نيز نقش مهميبازي خواهد كرد. يك پالايشگر نفتي اروپايي، كه نميخواست نامش فاش شود، گفت كه اگر دوباره به من اجازه خريد داده شود، من بيدرنگ از ايران نفت خريداري خواهم كرد. اروپا نياز مبرميبه نفت سنگين دارد كه در حال حاضر بسيار گران و تنها عرضه كننده آن اورال روسيه است. «اوليوير جاكوب»، از شركت مشاوره «پترو ماتريكس»، گفت كه معتقد است كه پالايشگران اروپايي بسيار مايلند تا نفت ايران را به ويژه با قيمتي ارزانتر خريداري كنند. رقباي عمده نفت سنگين ايران روسيه و عراق هستند. يك دلال نفتي عمده گفت كه توليد و عرضه نفت سنگين روسيه و عراق رو به افزايش است كه تا سال آينده نياز بازار را بر طرف خواهد ساخت، نياز آنچناني به خريد نفت سنگين از ايران وجود نخواهد داشت. قيمت نفت نيز بستگي كامل به سياست عربستان سعودي خواهد داشت تا با كاهش نفت خود فضايي براي عرضه نفت ايران و عراق ايجاد كند و از اين راه از كاهش قيمت نفت در بازارهاي جهاني جلوگيري به عمل آورد. وزير اطلاعات عربستان سعودي گفته است كه كشور متبوعش در نظر دارد به عنوان اعتراض به سياست واشنگتن در جنگ داخلي سوريه و نزديك شدن اين كشور به ايران، در روابط خود با ايالات متحده تجديد نظر كند. ولي هنوز معلوم نيست كه چگونه تجديد نظر در روابط عربستان سعودي با ايالات متحده در سياست نفتي اين كشور و قيمت نفت در بازارهاي جهاني تأثير خواهد گذاشت.
خبرگزاري رويترز با استناد به چند منبع آگاه كه بارگيريهاي نفتكشها را رصد ميكنند، گزارش داد كه ايران براي بازپس گرفتن بازار نفت خود كه بعد از تحريمهاي غرب به رقبايي مانند عراق و عربستان باخته بود، دست به سوي مشتريان نفتي خود در آسيا دراز كرده، اما با بياشتياقي آنها در مقابل «پيشنهاد تخفيف در قيمت» نفت صادراتي خود مواجه شده است. اين گزارش ميافزايد كه بازارهاي نفت آسيايي با افزايش نفت صادراتي روسيه، آفريقاي غربي و آمريكاي جنوبي، همچنين كاهش تقاضاي نفت كشورهاي غربي به خوبي اشباع شده و فروشندگان نفت براي حفظ مشتريان نفتي خود حاضر به دادن تخفيف و فروش نفتخام با قيمت ارزانتر به كشورهاي آسيايي شدهاند. رويترز مينويسد كه وضعيت پيش آمده همچنين به چهار كشور عمده وارد كننده نفت ايران، يعني چين، هند، ژاپن و كره جنوبي اين فرصت را ميدهد تا واردات نفت خود از اين كشور را كاهش داده و بتوانند از تحريمهاي نفتي آمريكا عليه ايران كه هر شش ماه يكبار بازبيني ميشود، معافيت بگيرند. رويترز با اشاره به گفتههاي مقامات آمريكايي كه «تسهيل و كاهش تحريمها ممكن است زمانبر باشد»، از قول يك منبع چيني آگاه به موضوع مينويسد كه «تا زماني كه معافيت تحريمهاي آمريكا بر واردكنندگان نفت ايران موجود است، تغييري در وضعيت موجود ايجاد نخواهد شد و هيچ كس تحرك چنداني نخواهد داشت». بر اساس گزارش رويترز تحريمهاي ايران به زودي لغو نخواهد شد در حالي كه تاكيد دارد، تنها تعداد كمياز ناظران بر اين عقيده هستند كه تحريمهاي اعمال شده بر صادرات نفت ايران به زودي برداشته شود و بسياري پيشبيني ميكنند كه روند لغو تحريمها ميتواند طولانيتر از حد انتظار باشد.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[مشاهده در: www.mardomsalari.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]
صفحات پیشنهادی
واشنگتن:مذاكرات درباره حضور ايران در «ژنو ۲» ادامه دارد/ اجراي توافقنامه ژنو رسما آغاز نشده است
واشنگتن مذاكرات درباره حضور ايران در ژنو ۲ ادامه دارد اجراي توافقنامه ژنو رسما آغاز نشده است سايت وزارت خارجه آمريكا نوشت جن ساكي سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در يك كنفرانس خبري در خصوص اظهارات اخير اخضر ابراهيمي كه گفته بود آمريكا مانع حضور ايران در كنفرانس ژنو2 درباره سوبازگشت ايران به مذاكرات كارشناسي توافق ژنو
بازگشت ايران به مذاكرات كارشناسي توافق ژنو معاون وزير خارجه اعلام كرد مذاكرات كارشناسي ايران و گروه 1 5 براي تعيين ساز و كار اجرايي توافقنامه ژنو روزپنجشنبه امروز از سر گرفته خواهد شد سيد عباس عراقچي عضو ارشد تيم مذاكره كننده هستهاي كشور در گفت و گو با ايسنا گفت مذاكرات كارواشنگتن:مذاکرات درباره حضور ایران در «ژنو ۲» ادامه دارد/ اجرای توافقنامه ژنو رسما آغاز نشده است
واشنگتن مذاکرات درباره حضور ایران در ژنو ۲ ادامه دارد اجرای توافقنامه ژنو رسما آغاز نشده است آفتاب فارس نوشت سایت وزارت خارجه آمریکا نوشت جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری در خصوص اظهارات اخیر اخضر ابراهیمی که گفته بود آمریکا مانع حضور ایران در کنفرانسسخنگوی وزارت خارجه آمریکا : مذاکرات درباره حضور ایران در «ژنو ۲» ادامه دارد/ اجرای توافقنامه ژنو رسم
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مذاکرات درباره حضور ایران در ژنو ۲ ادامه دارد اجرای توافقنامه ژنو رسماً آغاز نشده است سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری در خصوص دعوت ایران به کنفرانس بینالمللی سوریه تأکید کرد گفتوگوها برای بررسی حضور ایران در کنفرانس بینالمللی ژنو ۲ اداواشنگتن: درباره حضور ايران در «ژنو 2» به مذاكرات ادامه ميدهيم
واشنگتن درباره حضور ايران در ژنو 2 به مذاكرات ادامه ميدهيم سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در يك كنفرانس خبري در باره دعوت ايران به كنفرانس بينالمللي سوريه تأكيد كرد گفتگوها براي بررسي حضور ايران در كنفرانس بينالمللي ژنو 2 ادامه خواهد داشت به گزارش فارس به نقل از سايت وزارت خوزارت خارجه آمريكا: درباره حضور ايران در «ژنو ۲» به مذاكرات ادامه ميدهيم
وزارت خارجه آمريكا درباره حضور ايران در ژنو ۲ به مذاكرات ادامه ميدهيم سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در يك كنفرانس خبري در خصوص دعوت ايران به كنفرانس بينالمللي سوريه تأكيد كرد گفتوگوها براي بررسي حضور ايران در كنفرانس بينالمللي ژنو ۲ ادامه خواهد داشت جن ساكي سخنگوي وزارتسخنگوي وزارت خارجه آمريكا : مذاكرات درباره حضور ايران در ژنو2 ادامه دارد
سخنگوي وزارت خارجه آمريكا مذاكرات درباره حضور ايران در ژنو2 ادامه دارد جنيفر پساكي در كنفرانسي خبري اعلام كرد موضوع ايران و حضور اين كشور در كنفرانس بينالمللي در خصوص سوريه هنوز مورد توافق قرار نگرفته است بنابراين گفتوگوها ادامه خواهد داشت و فكر ميكنم كه اخضر ابراهيمي نيزمذاکرات مهم خودروسازان جهانی در ایران
مذاکرات مهم خودروسازان جهانی در ایران خودروسازانی از کشورهای فرانسه کرهجنوبی و چین در حال برگزاری نشستهای مهمی با خودروسازان ایرانی هستند خبرگزاری ایسنا خودروسازانی از کشورهای فرانسه کرهجنوبی و چین در حال برگزاری نشستهای مهمی با خودروسازان ایرانی هستند به دنبالپيش بيني لاوروف درباره آينده توافق هستهاي و مذاكرات ژنو2: هنوز براي جشن گرفتن زود است
پيش بيني لاوروف درباره آينده توافق هستهاي و مذاكرات ژنو2 هنوز براي جشن گرفتن زود است وزير امور خارجه روسيه بر لزوم شركت داشتن ايران در مذاكرات صلح سوريه تاكيد كرد و گفت كه همه كشورها از ضرورت شركت كردن ايران در ژنو 2 با خبرند چهارشنبه 4 دي 1392سهم 67هزار توماني هر ايراني از درآمدهاي نفتي/ ايراني ها رتبه دار تنبلي اجتماعي در جهان بعد از عربها
سهم 67هزار توماني هر ايراني از درآمدهاي نفتي ايراني ها رتبه دار تنبلي اجتماعي در جهان بعد از عربها كارشناس عالي امور استراتژيك وزارت امور خارجه گفت در حالي كه عامه مردم انتظار درآمدهاي هنگفت نفتي دارند يك محاسبه ساده نشان مي دهد كه سهم هر ايراني از درآمدهاي نفتي آن هم در شرايطآغاز دور چهارم مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ در ژنو
آغاز دور چهارم مذاکرات کارشناسی ایران و ۱ ۵ در ژنو چهارمین دور مذاکرات کارشناسی ایران و گروه ۱ ۵ در شهر ژنو آغاز شد آفتاب چهارمین دور مذاکرات کارشناسی ایران و گروه 1 5 آلمان انگلستان فرانسه روسیه چین و آمریکا لحظاتی پیش در هتل اینترکنتیننتال شهر ژنو آغاز شد قرار بود این ممذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ ساعت ۸ صبح فردا به وقت ژنو
مذاکرات کارشناسی ایران و ۱ ۵ ساعت ۸ صبح فردا به وقت ژنو سومین دور مذاکرات کارشناسی ایران و گروه ۱ ۵ ساعت ۸ صبح فردا دوشنبه به وقت محلی ۱۰ ۳۰ به وقت تهران در شهر ژنو برگزار خواهد شد به گزارش نامه نیوز مذاکرات کارشناسی ایران و گروه 1 5 ساعت 8 صبح به وقت ژنو 10 30 به وقت تهراراه دشوار ايران براي بازگشت به بازار نفت
راه دشوار ايران براي بازگشت به بازار نفت آژانس بين المللي انرژي EIA از ابتداي سال 2012 ميلادي بر اساس قانون اختيار دفاع ملي ايالاتمتحده امريكا ماموريت يافته است كه هر دو ماه يكبار وضعيت بازار جهاني نفتخام و كل سوختهاي مايع را در غياب توليدات ايران بررسي و نتايج را به كنگره-
گوناگون
پربازدیدترینها