واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سخنان اوباما درباره مذاكرات محرمانه و حقوق هستهاي ايران+ ويدئو
در هفتههاي اخير و به ويژه پس از توافق هستهاي ميان ايران و گروه ۱+۵ در ژنو، گزارشها و شايعاتي درباره انجام مذاكرات محرمانه ميان ايران و آمريكا پيش از گفتوگوهاي ژنو منتشر شده است؛ اما اين بار در رخدادي نادر، رئيسجمهور آمريكا به صراحت تأييد كرده كه چنين مذاكراتي واقعاً ميان دو طرف انجام گرفته است.
در هفتههاي اخير و به ويژه پس از توافق هستهاي ميان ايران و گروه ۱+۵ در ژنو، گزارشها و شايعاتي درباره انجام مذاكرات محرمانه ميان ايران و آمريكا پيش از گفتوگوهاي ژنو منتشر شده است؛ اما اين بار در رخدادي نادر، رئيسجمهور آمريكا به صراحت تأييد كرده كه چنين مذاكراتي واقعاً ميان دو طرف انجام گرفته است.
به گزارش «تابناك»، شب گذشته، باراك اوباما، رئيسجمهور آمريكا در كنفرانسي در مؤسسه «بروكينگز» حاضر شد و اظهاراتي را درباره توافق هستهاي اخير با ايران مطرح نمود؛ از جمله اينكه از نظر وي بخت موفقيت مذاكرات ۵۰ ـ ۵۰ يا كمتر است و اينكه ديپلماسي تنها راهكار مسأله هستهاي ايران است و انتظار برچيده شدن تأسيسات هستهاي ايران، انتظاري واقعبينانه نيست.
اما در اين ميان، آنچه از چشم بيشتر مطبوعات و رسانههاي داخلي و خارجي دور ماند، بخشي از سخنان نتانياهو بود كه در پاسخ به پرسش يك خبرنگار، انجام مذاكرات محرمانه ميان ايران و آمريكا را تأييد كرده است.
بر پايه ويدئويي كه از سخنان اوباما منتشر شده، خبرنگار روزنامه «اسرائيل هايوم» از وي درباره درستي گزارشهاي منتشره درباره انجام مذاكرات سري و محرمانه ميان ايران و آمريكا ميپرسد و اينكه اين مذاكرات تا چه اندازه توانسته در تسهيل توافق ميان دو طرف در ژنو كارآمد باشد.
اوباما در پاسخ به اين خبرنگار ميگويد: «بدون اينكه بخواهم وارد جزئيات شوم، حقيقت اين است كه مذاكرات محرمانه زيادي انجام نشد. در اصل، آنچه رخ داد ـ و ما كاملاً درباره آن شفاف و صريح هستيم ـ اين است كه از وقتي من به رياست جمهوري رسيدم، گفتم ما خواستار تعامل با ايران هستيم و ميخواهيم آنها بدانند كه آماده گشايش كانال ديپلماتيك هستيم».
وي ميگويد: پس از انتخاب روحاني، روندي آغاز شد كه به مجمع عمومي سازمان ملل منتهي شد و در اين اجلاس، روحاني ادبيات آشتي جويانهاي را مطرح كرد. در اين مقطع، آمريكا تصميم ميگيرد جديت ايران را براي انجام چنين مذاكرات بيازمايد.
اوباما ميافزايد: مذاكرات اوليه چندان وارد مباحث محتوايي نشده و هدف ايالات متحده، درك اين مطلب بوده كه ايرانيها تا چه ميزان از فضا و اختيار لازم براي به نتيجه رساندن ماجرا برخوردار هستند.
به گفته وي، وقتي مذاكرات ادامه پيدا كرد و به مباحث فني رسيد، با گفتوگوهاي ايران و ۱+۵ ادغام شد و نتيجه نهايي آن، توافقي بود كه در ژنو حاصل شد.
سخنان اوباما را در ويدئوي زير ببينيد:
دانلود
اوباما البته در بخشي ديگر از سخنان خود و در پاسخ به پرسش يكي از مقامات نظامي سابق صهيونيست به برنامه هستهاي ايران حمله كرد و بخشهاي زيادي از آن را كه حقوق ايران در انپيتي را شامل ميشود، زير سؤال برد.
وي در اين مورد گفت: در رابطه با مرحله نهايي، ميخواهم خاطرنشان كنم كه هيچ چيز در اين توافقنامه يا سند وجود ندارد كه حق غنيسازي به ايران بدهد. ما تأكيد كردهايم كه به علت رفتارهاي گذشته و وجود قطعنامههاي سازمان ملل و عمل نكردن ايران به تعهدات بينالمللياش در گذشته، ما چنين حقي را به رسميت نميشناسيم و اگر مذاكرات به شكست منجر شود، مشروعيتهاي بينالمللي كه الان حاصل شده است، ديگر وجود نخواهد داشت؛ بنابراين، اين معامله منقضي ميشود و ما به نقطه پيش از توافق ژنو بازميگرديم و ايران همچنان تحت تحريمهاي گذشته خواهد بود و شايد تحريمهاي جديد نيز وضع كنيم.
اما ما گفتهايم كه ميتوانيم يك توافق جامع را كه دربردارنده محدوديتهاي شديد و ساز و كار راستيآزمايي و بازرسيهاي سرزده باشد، مجسم كنيم، ولي اين توافق اجازه ميدهد ايران يك برنامه صلحآميز هستهاي داشته باشد.
ما ميدانيم كه آنها به يك مركز مستحكم زيرزميني مثل فردو براي برنامه صلح آميز هستهاي نيازي ندارند. آنها قطعاً به يك رآكتور آب سنگين در اراك براي برنامه صلحآميز هستهاي نياز ندارند. آنها به سانتريفيوژهاي پيشرفتهاي كه الان دارند، براي يك برنامه محدود صلحآميز هستهاي نياز ندارند.
از اين روي، در پايان پرسش اين است كه آيا آنها حاضرند بخشي از پيشرفتهايشان را كه در يك برنامه محدود و صلحآميز هستهاي توجيه شدني نيست و تنها نشانه تمايل آنها براي رفتن به سمت مرحله آستانه هستهاي است، كنار بگذارند؟ و اگر ما بتوانيم اين پيشرفتها را به طور چشمگيري به عقب برانيم، صاحب پيروزي نهايي شدهايم؟
هم اكنون شما بحثهايي مثلاً از زبان نخست وزير (نتانياهو) ميشنويد كه ميگويند ما مخالف هر گونه غنيسازي در خاك ايران هستيم؛ دوره، توقف كامل، پايان مذاكره و اين من را مجبور ميكند سخنان گذشتهام را تكرار كنم. ميتوانيم يك دنياي ايده آل تصور كنيم كه در آن ايران ميگويد همه عناصر برنامه هستهاي خود را برميچيند. من ميتوانم دنيايي را تصور كنم كه در آن كنگره همه لوايحي را كه من ارائه ميكنم، تصويب ميكند. [خنده حضار]
منظورم اين است كه من ميتوانم خيلي چيزهاي ايده آل را در خيال خود بگنجانم؛ اما دقيقاً به اين علت كه ما به ماهيت رژيم ايران اعتماد نداريم، فكر ميكنم كه ناچاريم واقعبينتر باشيم و از خودمان بپرسيم چه چيز ما را در يك موقعيت قوي قرار ميدهد تا مطمئن شويم كه ايران سلاح هستهاي نخواهد داشت و ما در امان خواهيم بود؟ براي رسيدن به اين هدف چه بايد بكنيم و اين گزينه در مقايسه با ديگر گزينهها، چه مزيتي خواهد داشت؟
باور جدي من اين است كه ما ميتوانيم يك توافق نهايي را تصور كنيم كه به ما اطمينان ميدهد حتي اگر آنها توانمندي ناچيز غنيسازي داشته باشند، اينقدر محدود خواهد بود و بازرسيهاي به حدي سرزده خواهند بود كه به ظرفيت آستانه هستهاي نخواهند رسيد.
به فرض، آنها شايد هنوز كمي (از اين توانمندي) داشته باشند؛ اما آنها هميشه از اين توانمندي خواهند داشت، زيرا همان گونه كه گفتم، اين فناوري در دسترس است؛ در دسترس همه دانشجويان زرنگ فيزيك در هر دانشگاهي در دنياست و آنها تقريباً وارد چرخه شدهاند و به نقطهاي از اين دانش رسيدهاند كه ما قادر به از بين بردن آن نيستيم. اما ميتوانيم انگيزههاي آنها را براي اين كار از بين ببريم و در ارتباط با آنچه در صورت شكست مذاكرات، اتفاق ميافتد، وارد جزئيات نميشوم. اگر ما نتوانيم به يك نتيجه جامع و نهايي قابل قبول براي خودمان، جامعه جهاني و گروه پنج بعلاوه يك برسيم، آنگاه فشارهايي كه الان بر آنها وارد كردهايم و گزينههايي كه من گفتهام از آنها استفاده ميكنم، از جمله گزينه نظامي، مد نظر قرار ميدهيم و براي آن آماده ميشويم. اين حرف هميشگي ما بوده است و تغيير نميكند.
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]