واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اتو جایرو چیست؟
اتو جایروها هواپیماهایی هستند كه حدود چندین دهه از عمر آنها می گذرد. اتوجایرو یك ماشین پرنده است و ظاهر آن چیزی بین یك هواپیما و یك هلی كوپتر می باشد و مانند هواپیما و هلی كوپتر یك بدنه دارد. اتوجایرو به واسطه یك روتور مجموعه چرخنده و نگهدارنده اصلی پره ها و مکانیزم تغییر گام در هلیکوپتر یا اتوجایرو كه آزادانه میچرخد ، شناخته می شود. تفاوت اتو جایرو با هواپیما و هلیكوپتر در این است كه روتور اتوجایرو موتور ندارد و توسط نیروهای آیرودینامیكی به گردش در می آید و دلیل گردش آن عبور هوا از قسمتهای بالایی روتور است ، این پدیده اتوروتیتور نامیده می شود. عكس العمل های آیرودینامیكی پروانه توسط یك سازه ی به وجود می آید كه برای حفظ كردن موقعیت اتو جایرو در هوا نیروی برا(lift) را به وسیله ی نقلیه می دهد . برای حركت و ایجاد نیروی پیشرانش ، اتوجایرو دارای یك موتور است كه نیروی تراست لازم در جهت افقی ایجاد كرده و بابه حركت در آوردن اتوجایروروبه جلو سبب بالا رفتن آن می شود، كه پیشرانش لازم برای حركت به جلو توسط ملخی مجزا یا نیروی تراست جت به طور متناوب تامین میشود.پره های روتور جایرو كوپتر نیروی بالابرنده ی (lift) را به روشی همانند یك گلایدر ایجاد میكنند كه در این روش ، تغییر زاویه ی بالها در هوا و حركت به سمت بالا و چپ به عملكرد پره های روتور بستگی دارد، در حالی كه یك هلیكوپتر توسط نیروی پره های روتور در میان هوا و نیرویی كه هوا به سمت پایین به آن وارد میكند ،عمل می كند.پره های روتور كه زاویه دار شده اند ، نه تنها نیروی بالابرنده را فراهم میكنند، بلكه به میزان چرخش پره ها شتاب میدهد ، تا زمانیكه پره با سرعت ثابت توسط نیروهای درگ ( نیروهای كششی) و پیشرانش تراست میچرخد در تعادل می ماند.تنظیم كنترل اتو جایرو با كج كردن پره ها به سمت جلو و عقب ، و كنترل flapping ( بال زدن - حركت به بالا و پایین پره های روتورحول لولا ) ایجاد شده با كج كردن جانبی پره ها ( پهلو به پهلو ، چپ و راست) انجام می شود. علت كج شدن و flapping روتور ممكن است به دلیل وجود كانون نوسان یا بالهای خود مهار (saver) باشد. كنترل نوسانها و flapping توسط سكان فراهم میشود كه این مكان معمولاً در ملخ قرار داده می شود تا كنترل نوسان در سرعتهای پایین هواپیما ،بالاترین برسد. اتوجایرو ها با عنوانهای مختلفی همچون جایرو پلن ، جایرو كوپتر و روتا پلن شناخته می شوند . هنگامی واژه ی اتو جایرو به كار برده در واقع یك نام تجاری و بازرگانی ست و تنها زمانی میتواند معتبر و قابل قبول باشد كه تولید شركت اتو جایرو سیروا(Cierva Autogiro Company ) یا تحت لیسانس آن باشد.اتوجایرو ها هواپیماهایی با بال چرخان هستند كه می توانند بخوبی با كنترل خوب پرواز نمایند. طراحی ذاتی این نوع هواپیما در سرعتهای پایین نسبت به نشست و برخاست عمودی دارای ایمنی بهتری نسبت به هواپیما و هلیكوپتر می باشد.
مزایا و معایب اتوجایرو نسبت به هواپیما و هلیكوپتر به صورت زیر می باشد:1. اتو جایرو در مقایسه با یك هواپیما دارای دو مزیت مجزا می باشد، اول مسافت مورد نیاز جهت نشست و برخاست و دوم عملكرد پروازی آن در سرعتهای پایین است .2. اتو جایروهای اولیه فقط در حدود 15 متر باند برای برخاست و در كمتر از 6 متر قابل فرود بودند ،در حالی كه هواپیماها نیاز به دهها متر داشتند. این واقعیت باعث می شود كه اتو جایروها در هر جایی بتوانند پرواز كنند و نیازی به باند پروازی نداشته باشند.3. مزیت اصلی دیگر اتوجایروها نسبت ب هواپیما توانایی آنها در پرواز آرام بدون ایجاد واماندگی (استال ، STAL) است. 4. اتوجایروها می توانند با سرعتهایی كمتر از 15 mph پرواز كنند . سرعت دویدن یك مرد از این سرعت بیشتر است.5. در سرعتهای بالا اتوجایرو در مقایسه با هواپیما در همان سرعت دارای پسای بیشتری می باشد ،به همین دلیل اتوجایروها برای پرواز در سرعتهای بالا یا مسافت های طولانی مناسب نیستند.وقتی اتوجایروها را با هلیكوپتر مقایسه می كنیم تنها برتری آن قیمت ان است . در یك اتوجایرو روتور دارای قدرت نیست در صورتی كه ملخ هلیكوپتر دارا قدرت است . هلیكوپتر دارای یك مزیت بزرگ نسبت به اتوجایرو می باشد ، كه آن قابلیت در جا ایستادن است. اتو جایرو یك مزیت برتری نسبت به هواپیما و هلیكوپتر داردكه عبارت است از : ایمنی در مقابل خطر از دست رفتن موتور . در صورتی كه موتور در اتوجایرو از دست برود ، آنچه كه تاكنون اتفاق افتاده است ، پرواز آرام تا جایی كه بتواند روی زمین بنشیند.درواقع روش نشستن اتوجایرو بعد از رفتن موتور مانند نشستن معمولی آن می باشد.
ویژگیها:1. - قابلیت نشست و برخاست بر روی زمین های آسفالت ، چمن ، خاكی و همچنین بر روی آب2. - سرعت نشست و برخاست كم ( 5 الی 25 مایل بر ساعت)3. - سرعت كروز مناسب ( نزدیك 70 مایل بر ساعت )4. - وزن برخاست كم ( حدود 300 كیلوگرم)5. - استفاده از بنزین معمولی6. - هزینه نگهداری پایین7. - ارزان بودن و پشتیبانی كم هزینه8. - سقف پرواز خوب ( تا 3000 متر )9. احتیاج نداشتن به باند مخصوص و بلند10. قابلیت در گلاید كردن همانند فرود در صورت از دست رفتن موتورموارد كاربرد جایرو پلان :1. تفریحی2. عكس برداری و فیلم برداری هوایی3. سمپاشی مزارع كوچك4. آموزشی5. حمل محموله تا سقف 80 كیلو6. دیدبانی7. استفاده نظامی8. گشت زنی منبع: انجمن هوافضا
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 303]