واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: در زیر آسمان سیستان؛ گزارش تصویری دومین رقابت رصدی صوفیدومین رقابت بین المللی صوفی ایران 7 و 8 شهریور 1387 در استان سیستان و بلوچستان و با همراهی صمیمانه جمعیت منجمان مهبانگ زاهدان به ویژه سحر سرگلزایی(دبیر انجمن) با موفقیت برگزار شد و آغازی برای فعالیت های گسترده تر نجوم آماتوری ایران بود. حدود 70 رصد گر از سراسر ایران به همراه دو میهمان خارجی از کردستان عراق در این رقابت شرکت داشتند.
برنامه های ویژه دومین رقابت صوفی همانطور که قبلا پیش بینی شده بود به خوبی اجرا شدند و پس از پذیرش میهمانان و شرکت کنندگان در دانشگاه سیستان و بلوچستان برنامه به صورت رسمی از روز 5 شنبه 7 شهریور آغاز شد. پنجشنبه 7/6/87مراسم افتتاحیه در تالار وحدت با سخنان بابک امین تفرشی ، محمدرضا خواجه پور(مترجم کتاب نجوم به زبان ساده) و جمعی دیگر از برگزار کنندگان صورت گرفت.همچنین از محمدرضا خواجه پور برای انجام فعالیت های ارزشمند در زمینه نجوم ایران ، تقدیر به عمل آمد.پس از صرف نهار ، حدود ساعت 16 گروه به سمت روستای لادیز در 80 کیلومتری زاهدان حرکت کرد.آشنایی و تبادل اطلاعات رصدگران با یکدیگر در طول راه دیدنی بود. همه یک هدف را دنبال می کردند و آن چیزی نبود جز تماشای زیبایی های آسمان شب. در طول مسیر ، نیروی انتظامی برای ایجاد امنیت کامل حضور داشت. اقامتگاه منجمان ، مدرسه ای در روستای لادیز بود و سایت رصدی ، در نزدیکی مدرسه یاد شده بود.
پیش از آغاز ماراتن ، کلیه حاضرین ، در جمعی صمیمانه به سخنان دلنشین آقای محمد رضا خواجه پور در مورد وضعیت نجوم در ایران در سال های پیش از نسل امروز گوش سپردند. سپس داوران هر گروه اعلام شدند. در گرگ و میش هوا ، رصدگران ابزارهای رصدی خود را مستقر کردند و همه در انتظار شروع ماراتن بودند .اکثر شرکت کنندگان در رده تلسکوپ در قالب گروه های دو نفره و شرکت کنندگان رده دوربین دو چشمی اغلب به صورت انفرادی حضور داشتند.گزارشگران ، خبرنگاران و عکاسان متعددی نیز به ثبت این لحظات به یاد ماندنی مشغول بودند.
سرانجام دقایقی پس از غروب خورشید ، رقابت آغاز شد. با تاریک تر شدن آسمان ، هیجان و شوق شرکت کنندگان بیشتر می شد و لحظه ای نبود که نام داوران شنیده نشود.خوشبختانه آسمان صاف و حد قدر کم نورترین ستاره به بیش از 6 می رسید. رقابت میان آماتورهای ایران زمین ، تماشایی بود. تلسکوپ ها و دوربین های دو چشمی به سرعت آسمان دامنه تفتان را جاروب می کردند و این بیانگر تجربه و مهارت رصد گران ایرانی است. ساعات اولیه رصد ، بسیار نفس گیر بود به طوریکه در نیمه شب اکثر رصدگران بیش از نیمی از اجرام را ثبت کرده بودند. سپس راس ساعت 23:30 به مدت یک ساعت استراحت در نظر گرفته شد و جالب بود که در همین زمان هم کسی استراحت نکرد! با قطع برق منطقه ، آسمان شب رویایی شده بود. جمعی از ساکنین خونگرم روستای لادیز با اشتیاق به سخنان منجمان در مورد اجرام آسمانی گوش کرده و از برپایی تعداد زیاد تلسکوپها و دوربین های دو چشمی تعجب کرده بودند و سعی داشتند از میان صحبت های رصدگران مطلبی بیاموزند.رقابت میان آماتورهای ایران زمین ، تماشایی بود. تلسکوپ ها و دوربین های دو چشمی به سرعت آسمان دامنه تفتان را جاروب می کردند و این بیانگر تجربه و مهارت رصد گران ایرانی است.نیمه دوم رقابت در ساعت 00:30 آغاز شد. نور منطقة البروجی بسیار زیبایی در آسمان مرزهای جنوبی کشورمان خودنمایی می کرد....در این هنگام منطقه با کاهش نسبی دما روبرو شد. اما فعالیت های بی وقفه رصدگران هیجان و گرمایی دوباره به محیط می بخشید. ساعاتی از نیمه شب گذشته بود که صورت فلکی زیبای جبار در افق شرقی همه را دلباخته خود کرد و شکارچیان آسمان ابزار خود رابرروی تک شکارچی آسمان شب نشانه رفتند. هلال زیبای ماه واپسین منظره رقابت امسال بود و دقایقی پیش از طلوع خورشید رقابت رصدی با سوت کاظم کوکرم (از دبیران برگزاری دومین رقابت صوفی ایران و داور مسابقه) پایان یافت...
رصدگران با چراغ قوه های قرمز مشغول رصد آسمان سیستان جمعه 8/6/87پس از جلسه هیئت داوران برای بررسی عملکرد رصدگران ، طی مراسمی دوستانه با حضور نوازندگان هنرمند سیستانی و صحبت های بابک امین تفرشی وکاظم کوکرم ، از برگزیدگان دومین رقابت ، تجلیل شد. جوایز و تندیس های برندگان توسط دکتر محمد باقری و آقای محمدرضا خواجه پور اهدا شدند. همچنین از افرادی چون بابک مشمولی ، پورنگ پورحسینی ، سحر سرگلزایی ، ندا مبرا ، دو شرکت کننده خارجی ، حسین نوشیر(عکاس خوش ذوق رقابت)و... تقدیر به عمل آمد. اسامی برگزیدگان: در بخش دوربین دوچشمی تیمور سیفاللهی از تهران، مجید قهرودی از كاشان و حمیدرضا هادیان به عنوان نفرات برتر ، برگزیده و تقدیر شدند.در بخش تلسكوپ نیز حامد سلیمانی و صبا رهبر از تهران،احسان رستمی زاده و محمدعلی خیامیان از كرمان، ندا رئیسی از شاهرود و سمیه اصغرپور و هدیه یعقوبی از مشهد نیز به عنوان نفرات برگزیده این دوره از مسابقات معرفی شدند.
بابک امین تفرشی، محمدرضا خواجه پور و دکتر محمد باقری در حال اهدای جوایزپس از مراسم ، بازدید از غار طبیعی لادیز و مرز پاکستان صورت گرفت. شنبه 9/6/87 در این روز ، یکی دیگر از برنامه های پربار رقابت که بازدید از آثار باستانی و مکانهای دیدنی سیستان و بلوچستان بود اجرا شد. بازدید از بقایای بزرگترین سکونت گاه آغاز دوران شهر نشینی در عصر مفرغ ،- شهر سوخته- به همراه طوفان شن و آفتاب سوزان برای همه جذاب بود...همچنین گورستان این شهر که دارای 35 هزار گور است از جمله بزرگترین و غنی ترین گورستان های برجای مانده از عصر مفرغ میباشد..کوه خواجه دیگر منظره تماشایی سیستان ، شهر رستم بود. سپس گروه برای صرف نهار به مجتمع بقیه الله الاعظم منتقل شد ، که دریاچه «چاه نیمه» منظره ای دیدنی به اطراف داده بود ، پس از آن به همراه جمعی از علاقه مندان و محمدرضا خواجه پور از رصدخانه دانشگاه زابل بازدید به عمل آمد. این رصدخانه دارای یک تلسکوپ 14 اینچ می باشد. دهانه غلامان یکی دیگر از شاهکارهای تاریخی سیستان و بلوچستان بود که آدمی را به سال های دور می برد. یکشنبه 10/6/87بازگشت میهمانان دومین رقابت رصدی صوفی ایران رقابت امسال در نوع خود بی نظیر و برای تمامی شرکت کنندگان ، خاطره انگیز بود و می توان آن را نقطه عطفی برای ارتقای نجوم آماتوری در ایران و آشنایی و دوستی هرچه بیشتر منجمان ایرانی دانست. نویسنده: فائزه چقاجردیمنبع:http://www.parssky.com/
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]