واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: مذاكرات ايران و تركيه همزمان با استعفاي كوفي عنان
گروه سياسي: بشار اسد ميگويد كه نبرد اين روزها در اين كشور سرنوشت ساز است؛ با توجه به شرايط به وجود آمده و تيرگي روابط دمشق و آنكارا، تركيه تلاش ميكند ايران را راضي كند كه با او و غرب همراه شود تا بشار اسد از قدرت كنارهگيري كند. در اين ميان كوفي عنان نماينده سازمان ملل در امور سوريه نيز استعفا داده و تنها درماه اوت هدايت نيروهاي صلح در سوريه را برعهده دارد كه همين امر باعث پيچيدهشدن بيش از پيش امور ميشود. اين روزها نقطه حساس و تعيينكننده بين مخالفان و سوريه در شهر حلب رقم خورده است؛ شهر حلب دومين شهر سوريه محسوب ميشود و بيش از دو ميليون نفر جمعيت دارد. پيشتر سازمان ملل اعلام كرده بود كه بيش از دويست هزار نفر از اين شهر گريختهاند. به گزارش رويترز، مليسا فلمينگ، سخنگوي كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل متحد گفته است كه هزاران نفر از ساكنان وحشتزده حلب براي فرار از جنگ به مدارس، مساجد و ديگر ساختمانهاي عمومي پناه بردهاند. سخنگوي كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل متحد ميگويد، در حدود 7 هزار نفر در خوابگاههاي دانشگاه درحلب پناه گرفتهاند و بسياري ديگر در 32 مدرسه اين شهر بسر ميبرند. به گفته مليسا فلمينگ بين 15 هزار تا 18 هزار شهروند حلب در داخل اين شهر آواره شدهاند.
مذاكره آمريكا با تركيه بر سر سوريه
همزمان با شدت گرفتن درگيريها ميان نيروهاي دولتي سوريه و مخالفان مسلح اين كشور، رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه و باراك اوباما رئيس جمهور آمريكا، درباره چگونگي تلاش براي انتقال سريع سياسي در سوريه، تلفني گفتوگو كردند.
دفتر نخست وزير تركيه در بيانيهاي اعلام كرد كه رجب طيب اردوعان و باراك اوباما در گفتگويي تلفني، راههاي سرعت بخشيدن به انتقال سياسي در سوريه را بررسي كردند.
اردوغان كه روزگاري روابط نزديكي با بشار اسد رئيس جمهور سوريه داشت، اكنون به يكي از سرسختترين منتقدان او به دليل سركوب اعتراضها در 16 ماه اخير و كشته شدن هزاران غير نظامي در جريان آن تبديل شده است.
به گزارش خبرگزاري آناتولي، در بيانيه دفتر اردوغان آمده است: گفتگوها بر سر تلاشهاي صورت گرفته براي تسريع در روند انتقال سياسي در سوريه، از جمله كنارهگيري بشار اسد از قدرت و جامه عمل پوشاندن به خواستههاي مشروع مردم اين كشور متمركز شد.
اين بيانيه افزوده است: رهبران دو كشور نگراني رو به فزوني خود را از اوضاع انساني در سوريه كه به دليل حملات نيروهاي دولتي اين كشور هر روز بحرانيتر ميشود و همچنين از عمليات اخير وحشيانه نظام اسد در شهر حلب ابراز كردند. اردوغان و اوباما، راههاي كمك به غير نظامياني كه براي فرار از خشونتها در سوريه تلاش ميكنند را نيز بررسي كردند. اين مكالمه تلفني روز دوشنبه صورت گرفت. رسانههاي ترك اعلام كردهاند كه اردوغان و اوباما با يكديگر 36 دقيقه تلفني گفتوگو كردند. به گفته منابع خبري تركيه، هم اكنون در تركيه 44هزار پناهنده سوري حضور دارند.
پس از گفت وگوي تلفني رجب طبيب اردوغان و باراك اوباما، معاون وزير امورخارجه تركيه به ايران ميآيد تا درباره سوريه با مقامات كشورمان گفتگو كند. در ملاقات خالد چويك معاون وزير خارجه جمهوري تركيه در امور خاورميانه با علي اكبر صالحي در تهران روابط دو كشور و تحولات منطقه اي مورد گفتگو و تبادل نظر قرار گرفت. وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به تحولات سوريه و با بيان اين نكته كه جمهوري اسلامي ايران خواهان بازگشت ثبات به سوريه و حل اختلافات از طريق گفتگو است اظهار داشت: ما از طرح صلح كوفي عنان حمايت ميكنيم و تنها راه برونرفت معنيدار از اين شرايط را طرح عنان ميدانيم.
صالحي ضمن اعلام آمادگي كشورمان براي ميزباني و فراهمكردن زمينههاي گفتگو ميان حكومت سوريه و مخالفان اظهار داشت: اميد است سوريه به سمت ثبات پيش رود و اگر تصور شود كه حكومت سوريه رفتني است قابل توجيه نيست.
خالد چويك معاون وزير خارجه تركيه نيز در اين ديدار به تحولات سوريه پرداخت و با بيان اينكه اگر سوريه متلاشي شود بر كل منطقه تأثير خواهد گذاشت اظهار داشت: نبايد در سوريه دخالت كرد و مردم اين كشور خودشان بايد براي آينده اين كشور تصميم بگيرند.
شايان ذكر است؛ يكي ديگر از نگرانيهاي مهم از فروپاشي نظام سوريه وجود حزب الله در لبنان است. بعد از اين ديدار دبيركل حزب الله «سيد حسن نصرالله» پس از يك مراسم افطار هيات حمايت از مقاومت، گفت كه پس از پيروزي سال 2000 ميلادي، آمريكا پايان مقاومت و سلاح آن را به عنوان هدف خود قرار داد، در اين ميان حزب الله بزرگترين و اساسيترين بخش مقاومت بود به همين دليل موضوع خلع سلاح مقاومت مطرح شد. آنها به دنبال خلع سلاح حزبالله هستند زيرا اين سلاح، اسرائيل را شكست ميدهد.
سيد حسن نصرالله تاكيد كرده است كه سوريه خواستار حمايت از خود و لبنان در قبال اسرائيل است. بشار اسد مقاومت لبنان و فلسطين را بخشي از راهبرد امنيت ملي عربي ميداند. وي مي گويد كه مقامات غرب سعي دارند كه با خلع سلاح حزب الله، بشار اسد را تحت فشار بگذارند و از طريق معاوضه خلع سلاح حزبالله در مقابل ماندن اسد، رئيس جمهور سوريه را متقاعد كنند كه از حزب الله دست بكشد. در اين ميان و با افزايش تنشها، كوفي عنان از سمت خود درباره سوريه يعني نمايندگي سازمان ملل در امور سوريه استعفا داد. به گزارش خبرگزاري فرانسه، بانكي مون دبير كل سازمان ملل متحد پنجشنبه 12 مرداد با صدور بيانيهاي اعلام كرد كه كوفي عنان به او گفته كه پس از پايان دوره ماموريت خود نميخواهد به حضور در اين سمت ادامه دهد. ماموريت كوفي عنان در سوريه حدود يك ماه ديگر پايان مييابد. كوفي عنان 4 اسفند گذشته به سمت نماينده ويژه سازمان ملل متحد و اتحاديه عرب در سوريه برگزيده شد. اما طرح صلح شش بندي كه به منظور پايان دادن به بحران سوريه ارائه داد، زمينهاي براي اجرا نيافت. آتشبس ميان نيروهاي دولتي سوريه و مخالفان، نخستين بند از طرح صلح كوفي عنان است. بانكي مون در بيانيه خود با ابراز «امتنان عميق خود از شجاعت كوفي عنان» از تصميم او براي پايان دادن به ماموريتش ابراز تاسف كرد.
وي همچنين خاطرنشان كرد كه مشورتهاي خود را با نبيلالعربي دبيركل اتحاديه عرب براي برگزيدن جايگزيني براي عنان «كه بتواند تلاشها براي صلح در سوريه را ادامه دهد» آغاز كرده است.
رايزني ايران و تركيه بر سر سوريه
دكتر نوذر شفيعي عضو كميسيون امنيت ملي مجلس با اشاره به مواضع تركيه در مورد سوريه گفت: تركيه در ماههاي اخير موضع مداخلهجويانهاي در مورد سوريه از خود نشان داده است و رسما ميخواهد كه بشار اسد سرنگون شود. شفيعي در گفتگو با مردم سالاري با بيان اينكه موضع جمهوري اسلامي ايران در مقابل تركيه در مورد سوريه به موضع اختلافزا تبديل شده است، اظهار داشت: ايران پيش از اين، تركيه را تهديد كرده بود كه اگر آنكارا به موضع خود عليه بشار اسد پايان ندهد حساسيت جمهوري اسلامي ايران را برميانگيزد.
وي با اشاره به سفر معاون وزير امور خارجه تركيه به ايران تاكيد كرد: اگر پيام معاون وزير امور خارجه تركيه فارغ از مواضع قبلي باشد مثبت ارزيابي مي شود و ميتوان گفت كه تركيه ديپلماسي خوبي را در پيش گرفته است. اين نماينده مجلس ادامه داد: اگر تركيه بخواهد به مواضع مداخلهجويانه خود عليه بشار اسد و سوريه ادامه دهد، جمهوري اسلامي ايران در مقابل او خواهد ايستاد و مقابله دو كشور قدرتمند در جهان اسلام يعني ايران و تركيه باعث ميشود كه صدمات جدي در منطقه به بار آيد. شفيعي با انتقاد از اعلام نظر غرب درباره خلع سلاح حزب الله مقابل ماندن بشار اسد گفت: بيش از 10 سال است كه كشورهاي عربي و غربي به دنبال خلع سلاح حزب الله هستند و اگر غرب امروز به دنبال اجراي اين هدف، ماندگاري بشار اسد را تضمين كرده به خاطر همان مواضع سلطه جويانه است و بشار اسد هم ميداند اينگونه درخواستها محدود به خلع سلاح مقاومت نميشود بلكه آنها ميخواهند كه كلا حزب الله از عرصه سياسي دنيا محو شود. اين عضو كميسيون امنيت ملي مجلس با اشاره به استعفاي عنان از ماموريتش در سوريه، اظهار داشت: به نظر ميرسد كه عنان به دلايل كهولت سن و خستگي، حركت غرب در خلاف جهت طرحهاي وي و خدشهدار شدن گذشته موفق سياسي خود، تصميم به كنارهگيري از سمت خود در حل بحران سوريه گرفته است. با اين وجود به نظر ميرسد كه تحولات سوريه روز به روز پيچيدهتر ميشود و چون اخبار و مواضع بيطرفانه در غرب در مورد سوريه به چشم نميخورد نميتوان آينده روشني از عاقبت نظام بشار اسد متصور شد. غرب و متحدانش از جمله تركيه بيشتر از اينكه نگران اوضاع اين كشور باشند به فكر موقعيت خود در منطقه و جهان هستند و وجود اين همه سلاح و كشتار توسط مخالفان بشار اسد اصلا منطقي نيست و نميتوان پذيرفت كه اين مخالفان از جايي حمايت نميشوند و خودجوش براي مبارزه با اسد وارد ميدان شدهاند، از همين رو سازمان ملل متحد بايد اعضاي اين سازمان را متقاعد كند كه موضع بيطرفانه در مورد سوريه اتخاذ كنند تا آنچه را كه اكثريت مردم سوريه درباره ماندن و يا نماندن اسد بر قدرت را ميخواهند اتفاق بيفتد.
شنبه|ا|14|ا|مرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]