واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: واردات چاره گراني نيست نتيجه بيتوجهي به هشدار مرغداران در خصوص گراني خوراك مرغ
چندي پيش از سوي سازمان ميادين و تره بار استان البرز مرغ با قيمت كيلويي چهار هزار و700 تومان عرضه شد و مردم براي خريد دو مرغ كه سهميه هر خانواده بود در صفهاي طولاني قرار گرفتند.
ايلنا: مرغ طي ۶ ماه نخست سال جاري ۸۰ درصد افزايش قيمت داشته و اكنون مرز هفت هزار تومان را رد كرده است.
به گزارش خبرنگار ايلنا در كرج، درست است كه گراني و احتكار اقلامي چون كاغذ، شكر و لبنيات ضربه بزرگي به توليد كنندگان اين اصناف وارد كرد و مصرف كنندگان را وادار به حذف اين كالاها از سبد فرهنگي و تغذيه خود كرد؛ اما گراني مرغ داستاني متفاوت دارد.
برخي مرغداران از بهمن ماه گراني خوراك مرغ را متذكر شده بودند
مرغ از آن دسته اقلامي است كه درپي گراني سرسام آور گوشت، جايگزين آن شد و به هيچ وجه نميتواند به راحتي از سبد غذايي مردم حذف شود. بهم ريختگي در بازار علوفه، خوراك دام و طيور و مواد اوليه ذيربط كه از بهمن ماه گذشته توسط برخي از مرغداران تذكر داده شده بود، آثار خود را از ارديبهشت سال جاري بروز داد تا جايي كه در چند ماه گذشته نوسانات قيمت مرغ با دلار و ارز برابري كرد.
بر اين اساس در مورد گراني اخير گوشت مرغ دو ديدگاه كاملا متضاد وجود دارد. از يك سو تحريمهاي خارجي و عدم ورود مواد اوليه مرغداري به كشور، مركزيت خبرهايي را دارد كه در مورد گراني مرغ منتشر ميشوند و از سوي ديگر واگذاري انحصار واردات مواد اوليه مرغداري به بخش دولتي و اخذ مجوز ورود ۵۰ هزار تن مرغ منجمد به كشور، محور خبرهاي جبهه متضاد را شكل ميدهد.
از تمام اين گمانه زنيها كه بگذريم سخن از وزارت خانهاي خوشتر است كه ميتوانست با اقدام به موقع از نگارش سناريوي گراني جلوگيري كند.
در شرايط موجود و درروزهايي كه انتظار ماه مبارك رمضان را ميكشيم، وزارت صنعت و معدن چطور سوءمديريت خود در ثبت سفارش واردات كالا، ذخيره سازي ۲۴ قلم كالاي اساسي مورد نياز مردم كه شامل نهادههاي توليد، كنجاله، سويا و غيره ميشود و كوتاهي شركت پشتيباني امور دام در واردات بموقع نهادههاي توليد و نابساماني توزيع اين نهادهها را توجيه ميكند؟
توسل به واردات مرغ براي تعديل بازار خوشبيني مفرط است
در اين شرايط و در سالي كه توليد ملي نام گرفته است، توسل به واردات مرغ تنها اميدي است كه مسئولان را به تعديل بازار خوشبين ميكند. در حالي كه مديرعامل اتحاديه مرغداران گوشتي استان تهران، در اين باره گفت: دغدغه توليدكنندگان مرغ، كمبود نهاده و نبود سيستم نظارتي صحيح بر نحوه توزيع خوراك است و واردات مرغ در شرايط كنوني به صلاح بخش كشاورزي كشور نيست.
اما با افزايش قيمت مرغ در كشور، استان البرز هم بينصيب نماند تا آنجا كه نوسانات قيمت مرغ در اين استان از مرز هفت هزار تومان فراتر رفت و علي رغم وعدههاي مسئولين براي كنترل قيمت آن، اين عمل محقق نشد تا جايي كه چندي پيش فرماندار كرج ضرب الاجل برخورد با گرانفروشان مرغ و نان را در كرج اعلام كرد، اما اين سياست زودگذر راه به جايي نبرد و قيمت مرغ همچنان در اوج باقي ماند.
برخورد قاطعي با دلالان صورت نگرفته است
ناگفته نماند در طول اين مدت مهدي ايراننژاد بارها از در اختيار قرار گرفتن نبض بازار در دست دلالاني خبر داد كه نگارنده سياه مشق گرانيهاي مرغ به شمار ميروند اما در طول اين مدت هيچ برخورد قاطعي با اين دسته از افراد صورت نگرفته است حال انكه مسئولين استان البرزپيوسته از برخورد با گرانفروشان دم ميزنند در حالي كه نوسانات بازار مرغ ناشي از عدم توليد و حضور دلالان در اين عرصه است.
اين در حالي است كه چندي پيش معاون توسعه بازرگاني داخلي صنعت و معدن استان البرز، در جمع مسئولين خطاب به استاندار البرز؛ گفت: اخيرا آماري كه درباره مصرف روزانه مرغ هر استاني منتشر شده است نشان ميدهد كه در شرايط كنوني توليد مرغ استانهايي چون تهران و البرز خيلي كمتر از نياز مصرف كننده است.
بلال خليلي افزود: در سال گذشته استان البرز ۲۵۰ تن مر غ در روز توليد ميكرد و اكنون اين ميزان به ۱۰ تن كاهش يافته است و اين در حالي است كه در شرايط عادي مردم اين استان روزانه ۱۳۰ تن مرغ مصرف ميكنند.
تزريق كالا به بازار بحران زده يعني ايجاد بازار سياه
در همين راستا وي از ورود ۱۰۰ تن مرغ از زنجان و تركيه خبر داد و گفت: اميد آن ميرود كه با ورود اين مرغها به استان البرز، بازار به تعادل رسد. اما جاي شگفتي است كه چطور ستاد تنظيم بازار در استان، با تزريق خود كالا و با به ميان كشيدن واسطهها در بازار ميخواهد بازار را تنظيم و به تعادل برساند و چطور فرمانداري پيش بيني نكرده است كه تزريق كالا به بازار بحران زده به معناي ايجاد بازار سياه و دامن زدن به فضاي رواني موجود است؟
دولت با اين باور كه شايد بتواند مشكل اقشار ضعيف را تا حدي حل كند و مرغ را با قيمت پايينتر در اختيار مردم قرار دهد، اقدام به عرضه مرغ با قيمت هر كيلو چهار هزار و ۷۰۰ تومان در ميادين ميوه و تربار كرده است كه البته تهيه مرغ به اين روش، مشكلات بسياري را براي شهروندان به وجود آورده و آنها را با صفي بس طولاني و خسته كننده از متقاضيان مرغ با قيمت پايين روبه رو ساخته است.
همين عرضه محدود مرغ كه شامل دو مرغ براي هر خانوار ميشود نه تنها نيازمند صرف وقت و انرژي بسيار است بلكه نميتواند اقدام موثري در اين زمينه باشد. زيرا مردم استاني كه در حد متوسط، روزانه ۱۳۰ تن مرغ مصرف ميكردهاند، نميتوانند بدون اينكه ساعتهاي طولاني در صف بايستند و حتي از اعضاي خانواده خود نيز براي ايستادن در اين صفها كمك بگيرند، سبد پروتئيني خانواده را پر كنند.
بر اين اساس بود كه چندي پيش نماينده مردم شهريار، شهر قدس و ملارد در صحن مجلس شوراي اسلامي با انتقاد از برنامههاي مقطعي قوه مجريه در مبارزه با گراني، گفت: براي كنترل قيمت كالاهاي اساسي به ويژه گوشت قرمز و گوشت مرغ و شير بايد توليد را تقويت كرد، درغير اين صورت با كارهاي مقطعي نميتوان بازار را مهار كرد.
در حالي كه طبق گزارشات اخير اكنون واردات مرغ يخ زده يكي ازراهكارهاي دولت براي مبارزه با گرانيهاي اخير اين كالا است.
حال عوامل دخيل در گراني مرغ، از نبود نظارت صحيح بر نحوه توزيع خوراك مرغداريها، عدم تخصيص اعتبار به بخش كشاورزي، عدم حمايت از توليد در اين بخش كه راه را براي سودجويي دلالان گشوده است و احتكار مواد اوليه مرغداريها گرفته تا تحريمهايي كه واردات اين محصولات را با مشكل مواجه ساخته است، هرچه باشد بايد هرچه زودتر با درماني درازمدت برطرف گردد تا بيش از اين، مردم كه هيچ دخالتي در پيدايش هر يك از اين عوامل نداشتهاند و تنها كساني هستند كه از اين وقايع متضرر ميشوند، حداقل در آستانه ماه مبارك رمضان سبد غذايي مناسبي داشته و روي آرامش در درياي متلاطم اقتصاد را تجربه كنند.
پايان پيام
چهارشنبه|ا|28|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]