واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آلوده سازي هوا هم يك جنايت است!
اصفهان - به باور برخي ها، جنايت فقط به معناي كشتن آدمها با سلاح سرد و گرم است، اما غافل از اينكه آناني هم كه با آلودگي محيط، بويژه آلودگي هوا ، باعث مرگ انسان ها مي شوند، جنايتكار محسوب مي شوند.
به گزارش ايرنا، امروزه افرادي هستند كه با اعمال و رفتار خود سالانه حدود سه هزار نفر را روانه قبرستانها مي كنند، درحالي كه اين سوال بطور جدي مطرح است كه "آيا اين ها جنايت نيست؟
شهرونداني كه به اموري مانند معاينه فني خودرو يا رفع نقص هاي فني آن اعم از اتوبوس، كاميون، موتورسيكلت و همچنين ساير خودروهاي شخصي و عمومي، بي توجهي مي كنند و يا صاحبان كارخانجات و واحدهاي توليدي كه شبانه فيلترهاي تاسيسات را برداشته و دود مملو از تركيبات شيميايي را در هوا رها مي كنند، در مرگ انسان ها شريك هستند.
دكتر "محمدطاهر جعفري فشاركي" متخصص بيماري هاي تنفسي و عضو انجمن متخصصان رويال انگلستان در گفت وگو با گزارشگر ايرنا مي گويد: سالانه سه ميليون نفر در اثر آلودگي هوا جان خود را از دست ميدهند كه 90 درصد آنان در كشورهاي توسعه يافته زندگي مي كنند.
وي با اشاره به اينكه دربعضي كشورها تعداد افرادي كه در اثر همين عامل جان خود را از دست ميدهند بيشتر از قربانيان سوانح رانندگي است، اظهارداشت: اين مرگ و مير بطور خاص مربوط به آسم، برونشيت، تنگي نفس و حملات قلبي و آلرژيهاي مختلف تنفسي است.
متخصص بيماريهاي تنفسي تصريح كرد: آلودگي هوا به طرق گوناگون ميتواند آثار زيانباري در درازمدت و كوتاه مدت بر سلامت انسانها بگذارد كه تاثير آسيب پذيري برخي افراد در برابر آلودگي هوا بويژه در بين كودكان، زنان باردار و افراد سالمند بسيار بيشتر است.
دكتر فشاركي افزود: معمولا ميزان آسيب ها بستگي به ميزان قرار گرفتن در معرض مواد شيميايي زيانبار دارد، يعني مدت تماس با آلايندهها و غلظت مواد شيميايي كه صدمات ريوي ناشي از هواي آلوده به اوزون را به همراه دارد.
**دود يكي از قديمي ترين آلايندههاي هوا است كه براي سلامت بشر مضر است.
زماني كه دود ناشي از آتش حاصله از سوختن چوب توسط ساكنين اوليه غارها جاي خود را به دود ناشي از كورههاي ذغال سوز در شهرهاي پر جمعيت داد، آلودگي هوا ، بقدري افزايش يافت كه زنگ خطر براي برخي از ساكنان آن شهرها به صدا در آمد.
سال 61 بعد از ميلاد ،سنكا (Seneca) فيلسوف رومي از هواي روم بعنوان هواي سنگين و از دودكشهاي هود بعنوان توليد كننده بوي بد نام برد.
در سال 1273 ميلادي ادوارد اول پادشاه انگلستان ميگويد هواي لندن به حدي با دود و مه آلوده و آزار دهنده است كه از سوختن ذغال سنگ دريايي جلوگيري خواهد كرد.
باوجود هشدار ادوارد اول، نابودي گسترده جنگلها، چوب را تبديل به يك كالاي كمياب نمود و ساكنان لندن را وادار ساخت تا به جاي كم كردن مصرف ذغال سنگ به ميزان بيشتري از آن استفاده كنند.
تا سال 1661 ميلادي، تغيير قابل ملاحظهاي در آلودگي هوا بوجود نيامد تا با برچيدن تمام كارخانههاي دودزا از لندن و بوجود آمدن كمربند سبز در اطراف اين شهر، مشكل بوجود آمده برطرف شد.
كارشناس حقوق بين المللي و فعال در امور حفظ محيط زيست نيز دراين باره به گزارشگر ايرنا مي گويد: قوانين مختلفي براي حفظ محيط زيست و پيشگيري از آلودگي هوا تصويب شده كه اين نشانه علاقه مندي جوامع انساني در غلبه بر مشكل آلودگي هواست.
دكتر" محمد سعيد راد" مي افزايد: در سال هاي 1930 و 1952 به دليل پديده وارونگي مه دود در يك منطقه اقتصادي بلژيك 63 تن جان خود را از دست داده و چندين هزار نفر ديگر بيمار شدند و نيز در بزرگترين فاجعه ناشي از آلودگي ها در كشور آمريكا، 17 نفر جان باختند.
وي خاطرنشان كرد: درست سه سال بعد از فاجعه سال 1952 كه آلودگي هوا به دستگاه تنفسي مردم اين منطقه سخت آسيب رسانده بود و بيشتر آنان با مشكلاتي از قبيل قرمز شدن چشمها ، سوزش گلو و سرفههاي زياد مواجه شدند، بيش از 400 مورد مرگ مربوط به آلودگي هوا گزارش شد كه اين تعداد تلفات براي متوجه ساختن افكار عمومي جهان كافي بود تا قانون هواي تميز در سال 1956ميلادي تصويب شود.
وي گفت: اين قانون معيارهايي براي كيفيت هوا وضع كرد كه بر اساس آنها استانداردهاي كيفيت هوا و گازهاي متصاعد شده در دهه 1960 ميلادي پي ريزي شد و اجراي قانون هواي تميز در سال 1970 به آژانس نوبنياد حفاظت محيط زيست (EPA) محول شد.
به گفته كارشناس حقوق بين المللي و فعال در امور حفظ محيط زيست، در كشور هاي توسعه يافته يكي از ملاكهاي افزايش و يا كاهش ماليات، كاشت درخت است، بطوري كه اگر منطقه و يا ساختمان هاي مسكوني و اداري نسبت به كاشت و حفظ درخت توجه نشان دهند، ماليات و عوارض كمتري پرداخت مي كنند و در غير اينصورت مي بايست ماليات بيشتري پرداخت كنند.
دكتر راد ابراز عقيده كرد كه ارزان ترين و مهمترين راه براي پيشگيري از آلودگي هوا در كشورمان، كاشت درخت است.
اين درشرايطي است كه مساحت جنگلهاي ايران در حدود 12 ميليون هكتار (120 هزار كيلومترمربع) است ولي از تمام آن امكان بهره برداري دايمي وجود ندارد.
در 20 سال گذشته مساحت جنگلهاي شمال كشور كه تنها قطب توليد چوب بطور دائم ميباشد، از 4/3 ميليون به 8/1 ميليون هكتار كاهش يافته است.
متاسفانه سهم سرانه جنگل براي هر ايراني حدود دو هزار و 400 مترمربع است كه اگر اين رويه يعني ازدياد جمعيت و كاهش جنگل ادامه داشته باشد در سالهاي نه چندان دور به هر ايراني حتي چند درخت هم نخواهد رسيد.
قانون اساسي به صراحت عنوان مي كند كه حفاظت از محيط زيست يك وظيفه عمومي است و فعاليت هاي اقتصادي كه با آلودگي محيط زيست و با تخريب غيرقابل جبران آن همراه باشد، ممنوع است.
يكي از كارشناسان محيط زيست كشور هم به گزارشگر ايرنا گفت: هيچ كسي نمي تواند مرگ مستقيم بر اثر آلودگي هوا را تاييد كند، اما در عين حال نمي توان تاثير آلودگي هوا را در بروز بيماري هاي قلبي، عروقي و تنفسي كه باعث مرگ و مير زيادي است، رد كرد .
"محمد حسين احمدي پور" افزود: ميزان اثرپذيري ناشي از آلودگي هوا به چند عامل مانند "نوع آلاينده"، "مدت استنشاق هواي آلوده" و "غلظت آلاينده ها، بسته به مكان و فضا" بستگي دارد و به همين دليل تردد در مناطق مركزي شهر خطرناكتر است.
وي نيز همچون ديگر كارشناسان، علاوه بر محدوديت ترافيكي و كاشت درخت براي كاهش آلودگي هوا تاكيد مي كند: همانگونه كه براي زيباسازي شهر و نصب تابلو حريم ساخت و ساز ، قوانيني وجود دارد، بايد قانون كاشت درخت در محل اسكان و محل كار اجباري نيز شود .
وي خواهان تشديد برخورد با افرادي شد كه به گفته وي در بروز آلودگي هوا ، از جمله خودرو، كارخانجات و سيگار نقش دارند.
وي با بيان اينكه در جامعه ما افراد خطاكار نسبت به ديگران از قدرت برخوردي بيشتري برخوردارند، توضيح داد: اگر خانم و يا آقايي نسبت به دود سيگار و يا دود خودرو اعتراض كند ، فرد متخلف به صراحت با برخورد حق به جانب و در برخي مواقع توهين آميز، فرد را محكوم به دخالت در امور شخصي اش مي كند.
اين كارشناس محيط زيست اظهارداشت: اين برخوردها در حالي است كه در ايران استنشاق هواي پاك يك حقوق شهروندي است كه به صراحت در قانون به آن اشاره شده و بسته به ميزان تخلف براي آن مجازات تعيين شده است.
در حقوق شهروندي و محيط زيست آمده است: آلودگي هوا شامل وجود و پخش يك يا چند آلوده كننده، اعم از جامد، مايع يا گاز، تشعشع پرتوزا و غير پرتوزا در هواي آزاد، به ميزان و مدتي است كه براي انسان و موجودات زنده ديگر و حتي آثار و بناها زيان آور باشد.
كارشناس دادگستري در امور حقوق شهروندي وزارت دادگستري نيز به گزارشگر ايرنا گفت: اكنون در كشور ما سه منبع شامل "وسايل نقليه موتوري"، "كارخانه ها" و "كارگاه ها و نيروگاه ها منابع تجاري و خانگي" براي آلودگي هوا تشخيص داده شده است .
"محمد ظهيري " افزود: درباره مورد اول هر وسيله نقليه اي كه به كار گرفته مي شود بايد داراي گواهينامه مخصوص مبني بر رعايت حد مجاز خروجي آلوده كننده هاي هوا باشد و از طرفي دارندگان وسيله نقليه مكلف هستند هر سال وسايل نقليه خود را در مركز معاينه فني مورد آزمايش قرار دهند و گواهي نامه اي مبني بر رعايت حد مجاز آلودگي دريافت كنند.
وي خاطرنشان كرد: چنانچه افراد از اين وظيفه قانوني سرپيچي كنند علاوه بر پرداخت جريمه از رفت و آمد آنها جلوگيري خواهد شد.
وي با بيان اينكه براي كارخانه ها و كارگاه ها نيز رعايت ضوابط زيست محيطي ضروري است، اظهارداشت: سازمان حفاظت محيط زيست، كارخانه ها و كارگاه ها و نيروگاه هايي را كه موجب آلودگي هوا مي شوند و آلودگي شان بيش از حد مجاز و استاندارد است، مشخص كرده و موضوع را با تعيين نوع و ميزان آلودگي به صاحبان يا مسئولان آنها ابلاغ مي كند تا با همكاري و مشاركت دستگاه هاي ذيربط نسبت به رفع آلودگي يا تعطيل كارگاه اقدام كنند.
وي افزود: درصورت رعايت نكردن اين ابلاغ و پايان مهلت مقرر ، با درخواست اين سازمان و دستور مرجع قضايي به وسيله نيروي انتظامي از ادامه كار و فعاليت آن ها جلوگيري مي شود و اصولا ادامه كار و فعاليت آن ها موكول به اجازه سازمان محيط زيست يا راي دادگاه است.
با اين وجود، آلودگي هوا قاتل جان هزاران انسان است كه آلت قتل آن پنهاني و در دست خود انسانهاست و در اين شرايط فرد بدون آنكه متوجه باشد، سبب مرگ شهروندان و حتي نزديكان خود مي شود.
بنابراين اگر براي كاهش آلودگي هوا مصمم هستيم مي بايست براي پيشگيري از اين كشتار جمعي، آموزشهاي تخصصي را از كشور هاي موفق در كنترل و كاهش آلودگي هوا اخذ و با فرهنگ سازي در جامعه آلودگي هوا در كلانشهرهاي كشور را به حداقل رساند.
از :مرجان سيف الدين
گ/7133/1042//1770
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80195513
شنبه|ا|3|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]