واضح آرشیو وب فارسی:ايران: يادداشت اولاند و فرانسه به جامانده از ساركوزي
جيران عزيزي
فرانسوا اولاند در حالي طي دو هفته آينده سكان رهبري فرانسه را به دست خواهد گرفت كه فرانسهاي كه از نيكولا ساركوزي تحويل ميگيرد، فرانسهاي دچار مشكلات اقتصادي و اجتماعي فراوان است. در حال حاضر فرانسه از بدهي معادل 5/85 درصد توليد ناخالص ملي و به عبارتي 72/1 تريليون يورو رنج ميبرد. كسري بودجه اين كشور نيز به 5/3 درصد توليد ناخالص ملي ميرسد. علاوه بر اين ميزان بيكاري به بيش از 10 درصد ميرسد.
با اين حال او وعده داده است سياستهاي رياضتي را حذف كند زيرا اين سياستها ديگر جوابگو نيست. اين نكتهاي است كه بسياري از سياستمداران اروپايي نيز به آن اذعان داشتهاند. اولاند نيز براي رسيدن به اين مقصود نيازمند افزايش توليد و انعطافپذيري اقتصادي است. اصلاحات شديد اقتصادي ميتواند اين اهداف را برآورده سازد. اصلاحات اقتصادي نيز در گرو دل برداشتن از طبقه مرفه و ثروتمند است، چيزي كه ساركوزي بيشترين آسيبها را از آن ديد. او در حالي ماليات طبقه متوسط را افزايش داد كه ماليات ثروتمندان را كاهش داده بود و به همين دليل عامه فرانسويان او را رئيسجمهور اغنيا ميخواندند. به همين جهت ميتوان انتظار داشت اولاند ماليات ثروتمندان را تغيير دهد. او همچنين در نظر دارد در يكي از نخستين اقدامات خود سن بازنشستگي را از 62 سال كه ساركوزي تعيين كرده بود به 60 سال كاهش دهد. بجز اين مورد اولاند مجبور خواهد بود شمار ديگري از مصوبههاي دوران ساركوزي را لغو كند. ضمن آنكه ايجاد 60 هزار شغل جديد و افزايش قدرت خريد مردم از ديگر اهداف اولاند براي حفظ محبوبيت است. البته به زعم اغلب تحليلگران نميتوان در چند ماه نخست رياست جمهوري اولاند انتظار تغييرات شگفتي را از او داشت.
ساركوزي بيشترين ضربهها بر پيكر موقعيت سياسي خود را پس از آن دريافت كرد كه نه تنها موفق به عملي كردن وعدههاي خود براي كاهش ماليات نشد كه مجبور به افزايش سن بازنشستگي و اعمال تدابير رياضتي شد. با اين حال وقتي مؤسسه معتبر استاندارد اند پورز رتبه اعتباري فرانسه را كاهش داد مشخص شد اين تدابير مؤثر نبوده است. مردم فرانسه نيز كه از نرخ بالاي بيكاري و كاهش قدرت خريد خود عصباني بودند از او روي گرداندند. علاوه بر اين در همين ايام دشواريهاي اقتصادي بود كه از نقش ساركوزي در پرونده كلير استريم پرده برداشته شد. اين اواخر نيز افشاي كمك اقتصادي 50 ميليون دلاري قذافي به كاروان انتخاباتي ساركوزي در سال 2007 خشم مردم را برانگيخت. به اين موارد بايد سياستهاي سختگيرانه او نسبت به مهاجران را نيز افزود.
روند سقوط رهبران اروپايي كه بهدليل مسائل اقتصادي از كار بركنار شدند از انگليس با شكست گوردون براون در سال 2010 آغاز شد و با سقوط زاپاتهرو در اسپانيا، جورج پاپاندرئو در يونان و سيلويو برلوسكني در ايتاليا و خوزه سوكراتس در پرتغال ادامه يافت. اكنون ساركوزي جديدترين اين رهبران قرباني بحران اقتصادي اروپا به شمار ميآيد.
در حالي فرانسوا اولاند به جاي او در اليزه ساكن ميشود كه ضامن بقاي او توجه به مسائل اقتصادي مردم فرانسه خواهد بود.
زلزله در طبقه حاكم آتن
دولت ائتلافي يونان شكست خورد
پاسوك و دموكراسي نوين دو حزب اصلي و مهم يونان روز يكشنبه در انتخابات متحمل شكست سنگين شدند و اين شكست برنامههاي رياضتي اين كشور منطقه يورو را پس از نمايش قدرت گروههاي معترض از جمله نئونازيها، متزلزل خواهد ساخت.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، شمارش آراي اوليه نشان ميدهد احزاب مخالف برنامههاي رياضت تا 58 درصد از آرا را بين خود تقسيم كردند.
حزب محافظه كار دموكراسي نوين به رهبري «آنتونيس ساماراس» در اين ميان با كسب 17 تا بيست درصد آرا بزرگترين حزب بود اما اين ميزان آرا براي تشكيل جناح اكثريت كافي نبوده و پايين تر از 5/ 33 درصد آراي كسب شده از سوي اين حزب در انتخابات گذشته در سال 2009 بود.
حزب سوسياليست پاسوك شاهد كاهش آراي خــود از 9/43 درصد به چهارده تا 17 درصد بود. اين حزب حتي شاهد از دست دادن مكان دوم خود و قرار گرفتن حزب چپگراي سيريزا در اين مكان پس از كسب
5/ 15 تا 5/ 18 درصد آرا نسبت به 6/4 درصد سه سال پيش بود.
«پانوس پاناگيوتوپولوس» وزير خارجه دولت سايه يونان پس از اعلام نتايج اذعان داشت: احزاب حاكم با زلزله روبرو شدهاند. اين زلزله پاسوك را در هم شكست و يك پس لرزه قوي براي دموكراسي نوين فرستاد.
حزب نئونازي «فجر طلايي» نيز براي نخستين بار از زمان پايان حكومت نظاميان بر يونان در سال 1974 در حال راهيابي به مجلس است.
اين حزب با كسب شش تا هشت درصد آرا به ششمين حزب بزرگ مجلس تبديل خواهد شد كه 300 كرسي دارد و حدود 25 قانونگذار آن نئو نازي خواهند بود.
آنتونيس ساماراس، رهبر حزب دموكراسي نو نيز پس از انتخابات اظهار كرد كه «دولت نجات ملي» تشكيل خواهد داد تا يونان همچنان بتواند در اتحاديه اروپا بماند.
وي گفت كه ميخواهد تلاش كند تا كشورش بتواند به تعهدات خود در برابر اتحاديه اروپا و صندوق بينالمللي پول وفادار بماند. در مقابل، رهبر حزب سيريزيا هم گفته كه وي هم ميخواهد دولت ائتلافي تشكيل دهد و البته با تعهداتي كه يونان زير بار آن رفته، مخالف است.
وي ميگويد كه مردم به احزابي كه اين تعهدات را پذيرفتند، رأي ندادهاند و وي ميخواهد تا آنها را «با كمك مردم از اعتبار ساقط كند» تا كشور به سوي «نابودي» پيش نرود.
رهبر حزب پاسوك هم از تمام گروههايي كه موافق حضور كشورشان در اتحاديه اروپا و پذيرفتن شروط آنها هستند، خواسته با هم متحد شوند.
حزبي كه بيشترين رأي را آورده، سه روز فرصت دارد با احزاب ديگر مذاكره كند و دولت ائتلافي تشكيل دهد. اگر اين حزب موفق به اين كار نشود، بايد به ترتيب حزب دوم و حزب سوم اين كار را انجام دهند. در آخر اگر اين سه حزب نتوانند دولت تشكيل دهند، انتخابات تجديد ميشود.
سه|ا|شنبه|ا|19|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]