واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نگاهي به اخبار و تحولات آسياي مركزي در 24 ساعت گذشته
خبرگزاري فارس: ديدار سفير آمريكا از سمرقند، تأكيد "باكر اولو" بر گسترش روابط قرقيزستان با كشورهاي اسلامي و آمادگي قطر براي پذيرفتن مهاجرين كاري تاجيكستان، بخشي از مهمترين اخبار آسياي مركزي ميباشند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در آسياي مركزي،"جرج كارول" سفير تام الاختيار آمريكا در ازبكستان براي يك سفر رسمي 2 روزه وارد استان "سمرقند" شد و از دانشگاه دولتي اين شهر بازديد كرد.
در اين ديدار "الغ بيك تاشكنباياف" رئيس دانشگاه فوق اظهار داشت: دانشگاه ما با دانشگاههاي "فلوريدا"، "ميشيگان" و "دپارتمان كشاورزي" آمريكا همكاري دارد.
سفير آمريكا نيز كه ابتداي صحبت خود را به زبان ازبكي آغاز كرد، گفت: من فكر ميكنم كه در سمرقند زمينه مناسب براي برقراري روابط فرهنگي و علمي بسيار زياد است در ضمن وي در ملاقات خود با انستيتو زبانهاي خارجي پيشنهاد كرد كه اساتيدي از ازبكستان براي تدريس زبان ازبكي به دانشگاههاي آمريكا اعزام شوند كه از اين طريق روابط 2 كشور در سطوح مختلف گسترش خواهد يافت.
سفير آمريكا همچنين با شهردار سمرقند و مديران اجرايي اين استان نيز ديدار كرد و در مورد همكاريهاي دوجانبه تبادل نظر كرد.
ديدار سفير آمريكا از مراكز فرهنگي ازبكستان در حالي است كه اين كشور هر ساله با عزام دانشجويان و اساتيد از كشورهاي منطقه به آمريكا سعي در تغيير ديدگاه اين قشر تآثيرگذار در جامعه در همسويي با منافع بلند مدت آمريكا براي نفوذ در اين كشورها ارزيابي ميشود.
"تورسون باي باكر اولو" خواستار گسترش روابط با كشورهاي اسلامي شد
تورسون باي باكر اولو نماينده فراكسيون "عارناموس" در پارلمان قرقيزستان بر اين عقيده است كه گسترش روابط با كشورهاي اسلامي روندي مثبت ميباشد زيرا اين كشورها برخلاف امريكا و روسيه هيچگاه روابط خود را منوط به قيد شرايط نميكنند.
وي در تاريخ 26 آوريل در جلسه پارلمان گفت: دولت قرقيزستان شروع به همكاري و روابط با كشورهاي اسلامي كرده است كه به سود كشور خواهد بود.
اين نماينده پارلمان همچنين از وزارت امور خارجه درخواست كرد تا فعاليت اداره كل مهاجرت كاري را هر چه زودتر آغاز كند زيرا مهاجرين قرقيزي مقيم كشورهاي روسيه و قزاقستان نياز به كمك دولت خود دارند.
به عقيده باقر اولو برنامه فعاليت اين اداره بايد به تأييد پارلمان برسد.
دانش امامان جماعت ارزيابي ميشود
در تاجيكستان با حضور هيئت داوران دانش امامان جماعت مساجد جمهوري ارزيابي ميشود.
به نقل از خبرگزاري رگنوم در اين ارزيابي نه تنها مسائل مربوط به تاريخ اسلام و مذهب پرسيده خواهد شد بلكه قوانين كشوري و ارزش دين و مذهب نيز پرسيده خواهد شد.
اين هيئت متشكل از شوراي علما، نماينده كميسيون امور مذهب، نمايندگان مراكز اسلامي و روحانيون محلي خواهد بود.
اين در حالي است كه در سال 2011 از 3000 مسجد فعال در تاجيكستان فقط 300 مسجد اجازه فعاليت را داشتند و ورود بانوان و افراد كمتر از 18 سال به مسجد ممنوع شد.
آغاز پژوهشها در مورد طرح انتقال آب تاجيكستان به ايران
"علي اصغر شعر دوست"سفير جمهوري اسلامي ايران در تاجيكستان به خبرنگاران گفت كه در حال حاضر شركتهاي ايراني نقشه انتقال آب تاجيكستان را به كشور هاي عربي آماده ميكنند
سفير ايران با اشاره به نشست همكاريهاي اقتصادي ايران-تاجيكستان كه ماه مي در شهر تهران برگزار ميشود، افزود: ايران از طرحهاي ساخت خط لوله انتقال آب، نفت و گاز، برق، راه آهن و جاده شوسه در بين كشورهاي منطقه، حمايت خواهد كرد.
وي اظهار داشت: اين طرحها براي احياي راه بزر گ ابريشم شرايط خوبي فراهم ميكند به همين خاطر يكي از موضوعات مهم كه در نشست كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي ايران-تاجيكستان مطرح ميشود انتقال آب تاجيكستان توسط خط لوله از شمال افغانستان به ايران و فروش آن به كشورهاي عربي خليج فارس خواهد بود.
مرزبانان تاجيك به تجهيزات ردياب آمريكايي مجهز شدند
سفارت آمريكا در دوشنبه در ادامه همكاريهاي نظامي خود با تاجيكستان، به مرزبانان تاجيك بالغ بر 170000 دلار تجهيزات نظامي كمك كرد.
به نقل از سفارت آمريكا در تاجيكستان اين تجهيزات شامل دستگاههاي امواج كوتاه و دستگاههاي موبايلي انفرادي با امواج كوتاه و ديگر لوازم رديابي ميباشد.
اين تجهيزات را رئيس شعبه مرزباني تاجيكستان سرهنگ "شيخاوف" دريافت كرد.
ظاهرا تجهيزات مذكور براي تقويت قدرت مرزبانان تاجيكستان در مبارزه با قاچاقچيان مواد مخدر و افراطگرايان مورد استفاده قرار ميگيرد.
اين در حالي است كه از سال 1992 سفارت آمريكا در دوشنبه مبلغ 984 ميليون دلار در رشد برنامههاي دموكراسي و تأمين امنيت و مسائل اقتصادي به تاجيكستان كمك كرده است.
تحليلگران معتقدند كه قطعا كمك آمريكا بيدليل نيست و هدف اين كشور نفوذ در مناطق حساس مرزهاي تاجيكستان با افغانستان است.
قزاقها استراحت در "ايسيك كول" را ترجيح ميدهند
به نقل از پايگاه خبري "اينترفاكس قزاقستان" ، "رزا آسانبايوا"مسئول آژانسهاي توريستي قزاقستان اعلام كرد كه مردم قزاقستان ترجيح ميدهند كه در ايسيك كول قرقيزستان استراحت كنند.
وي گفت: قزاقها در مورد گردشگري تركيه، اسپانيا، كرواسي، بلغارستان، جزاير يونان و ايسيك كول را انتخاب ميكنند و اين در حالي است كه جديدا دولت اردن مجتمع توريستي "آواز" در تركمنستان را نيز معرفي كرده است.
آسانبايوا تأكيد كرد كه انتخاب مكان استراحت به چند عامل بستگي دارد يكي اينكه ويزا لازم نداشته باشد دوم اينكه پرواز مستقيم داشته باشد و البته شرايط استراحت و ارزان بودن آن نيز از عوامل مهم است.
آمادگي قطر براي پذيرفتن مهاجران كاري از تاجيكستان
در ملاقات مقامات بلندپايه تاجيكستان با هيئتي از قطر در مورد همكاريهاي بين دولتي در زمينه پذيرفتن مهاجرين كاري از تاجيكستان توافقات ضمني صورت گرفت كه پروتوكل اين قرارداد در آينده نزديك به امضا خواهد رسيد.
در اين ديدار توافق شد كه قطر به مهاجران كاري تاجيكستان براي ساختمانسازي نياز دارد و مهاجرين كاري قرار است كه در طرح ساختمانسازي در قطر براي بازيهاي المپيك 2020 كار كنند.
هيئت قطري همچنين اعلام كرد كه آماده است پزشكان تاجيكستان را در صورت بلد بودن زبان انگليسي بپذيرد.
اين در حالي است كه 90 درصد اتباع تاجيكستان براي كار در ساختمان و تجارت به خارج از كشور ميروند كه در سال گذشته پول ارسالي به تاجيكستان 2.96 ميليارد دلار بوده است.
بانكهاي روسيه آماده ورود به بازار قرقيزستان ميباشند
"آندره بليانين اف" رئيس سازمان گمرك روسيه كه در رأس يك هيئت در كميسيون مشترك روسي-قرقيزي در "بيشكك" اقامت دارد در پايان اجلاس كميسيون فوق اظهار داشت كه بانكهاي روسي آماده ورود به بازار قرقيزستان ميباشند.
نامبرده گفت، يكي از مضوعاتي كه در اجلاس كميسيون مشترك بررسي گرديد، موضوع مساعدت براي ايجاد نمايندگيهاي بانكهاي روسي در قرقيزستان بود كه طرفين در اين رابطه موافقتنامهاي امضا كردند.
بليانين اف ادامه داد: بانكهاي روسي فعلا به اين موضوع بسيار محتاطانه برخورد ميكنند و در حال حاضر تنها نمايندگي بانك "اورآسيا" در بيشكك فعاليت ميكند.
اين در حالي است كه عدم آرامش سياسي و اقتصادي در قرقيزستان باعث شده است كه براي مدت طولاني بانكهاي روسيه از ورود به بازار اين كشور خودداري كردند و از سوي ديگر بانكداران روسيه محافظهكار بوده و تنها اخيرا آمادگي خود را براي بررسي زمينههاي فعاليت در قرقيزستان اعلام كردند.
به عقيده رئيس سازمان گمرك روسيه، يكي ديگر از عوامل علاقمندي بانكداران روسيه براي فعاليت در قرقيزستان اين است كه بر طبق قوانين جديد اين كشور، متقاضيان شركت در مناقصهها براي بهرهبرداري از معادن مشمول ارائه ضمانت بانكي ميباشند.
كاهش توليد نفت و گاز در ازبكستان
بنا به اطلاع پايگاه خبري "uzmetronom.com "، كميته دولتي آمار ازبكستان اعلام كرد كه در 10 سال اخير ميزان توليد نفت وگاز در اين كشور بيش از 2 برابر كاهش يافته است.
بنا به اين گزارش، سال 2002 در ازبكستان، 4 ميليون تن نفت و 3/2 ميليون تن گاز توليد شده بود كه اين ميزان در سال 2011 به 9/1 ميليون تن نفت و 1/7 ميليون تن گاز كاهش يافته است.
مقامات اين كشور گفتند كه اين روند باعث كاهش توليد بنزين و سوخت ديزل در ازبكستان شده است.
در سال 2002، يك ميليون و 588 هزار تن بنزين و يك ميليون 700 هزار تن سوخت ديزل استحصال شده است كه اين ميزان در سال 2011 به ترتيب يك ميليون و 306 هزار و يك ميليون و 52 هزار تن بوده است.
اين در حالي است كه هماكنون ازبكستان بازار مواد سوخت خود را از طريق واردات از روسيه، تركمنستان و قزاقستان تأمين ميكند.
اين گزارش همچنين حاكي است كه مقامات روسيه تصميم دارند طبق يك قرارداد هزينه گمركي صادرات نفت خام و محصولات پالايش شده از آن را از اول ماه مي سال جاري كاهش ميدهد.
در اول آوريل هزينه گمركي براي صادرات مواد سوخت 304 دلار براي هر تن تعيين شده بود كه با اين تصميم روسيه از اول ماه مي سال جاري به 296 دلار براي هر تن كاهش خواهد يافت.
ميزان هزينه گمركي صادرات بنزين به ازبكستان از سوي روسيه كه در ماه آوريل 6/414 دلار تعيين شده بود، از اول ماه مي به 7/ 403 دلار كاهش خواهد يافت.
سفر مفتي قرقيزستان به كويت
بنا به گزارش مفتيات قرقيزستان، "چوبك جليل اف" مفتي اين كشور بمنظور تبادل تجربه به كويت سفر كرد.
اين منبع تصريح كرد كه وي تصميم دارد در چارچوب اين سفر با "عادل عبد الفلاح"، معاون وزير امور دين كويت ملاقات كند.
مفتي قرقيزستان همچنين تصميم دارد تجربه كشورهاي عربي در زمينه سازماندهي صندوقهاي وقف را به منظور تطبيق در قرقيزستان، بررسي كند.
گسترش همكاريهاي تركيه و قرقيزستان در زمينه كشاورزي
"آموربيك باباناف" نخست وزير قرقيزستان ميزبان هيئتي از تركيه به رياست "محمدمهدي اكر" وزير كشاورزي و دامپروري تركيه بود.
در اين ديدار نخست وزير قرقيزستان ضمن ابراز خرسندي از گسترش روابط بين2 كشور تركيه و قرقيزستان گفت: تركيه شريك قابل اعتماد قرقيزستان است و در طول دوران استقلال تحت هر شرايطي از ما حمايت كرده است و ما علاقمنديم كه تركيه از پتانسيلهاي كشور ما استفاده كرده و ما نيز زمينههاي سرمايهگذاري را فراهم ميكنيم.
وزير كشاورزي تركيه نيز با ابراز اميدواري از ادامه همكاري در زمينههاي مختلف با قرقيزستان گفت: ما نيز تمايل داريم كه از پتانسيلهاي قرقيزستان استفاده كنيم كه در حال حاضر 300 موسسه تجاري 500 ميليون دلار سرمايه خود را به كار بستهاند و اميدواريم كه اين همكاريهاي ادامه يابد.
وي همچنين از گسترش همكاري در زمينه كشاورزي و بهبود نژاد گاو و كمك به افزايش بهرهوري و كارآفريني خبر داد.
انتهاي پيام/م
دوشنبه|ا|11|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]