واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نفع و زيان پذيرش كپي رايت در داخل و خارج
كتاب > روندها - گروه ادب و هنر:
ماجراي پيوستن يا نپيوستن ايران به معاهده برن يا همان قانون جهاني كپيرايت با نزديك شدن به دومين همايش حقوق مالكيت معنوي يك بار ديگر به بحث روز تبديل شده است. اين بحث روز گذشته در نشست خبري در دفتر حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مطرح شد و او نكات مختلفي را طرح كرد.
احمدعلي محسنزاده گفت: درصورت پيوستن ايران به معاهده برن، بهاي كتابهاي ترجمهاي تا حد چشمگيري در بازار ايران افزايش مييابد چرا كه بايد حقوق نويسنده خارجي آنها آنگونه كه در اين قانون آمده است، پرداخت شود.
البته محسنزاده به اين نكته اشارهاي نكرد كه همين حالا و بدون امضاي اين معاهده، برخي از ناشران مثل افق و ققنوس، بسياري از آثارشان را با رعايت حق كپيرايت منتشر ميكنند و قيمت آثارشان تفاوتي با آثار ترجمهاي ديگر ندارد. كسي چه ميداند، شايد نويسندگان خارجي نيز حال ما را درنظر بگيرند و براي ترجمه و انتشار كارهايشان در ايران، پول چنداني نخواهند.
آنطور كه مهر نوشته، به گفته محسنزاده، دومين همايش حقوق مالكيت ادبي، هنري و حقوق مرتبط سهشنبه با حضور جمعي از مسئولان اجرايي و نيز نخبگان دانشگاهي در مركز همايشهاي بينالمللي سازمان صدا و سيما برگزار ميشود. محسنزاده با يادآوري نخستين دوره اين همايش در سال 89 يكي از نتايج آن را تنوير افكار عمومي نسبت به اهميت كپيرايت عنوان كرد و افزود: متأسفانه ما تا به حال يك قانون جامع در اين زمينه نداشتهايم. علاوه بر آن عضو هيچ معاهده بينالمللي درخصوص كپيرايت نبودهايم.مديركل دفتر حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي سپس گفت: اين كاستيها موجب شده بود كه ما در دفاع از حقوق فكري نويسندگان و هنرمندانمان در خارج از كشور با دشواريهايي روبهرو شويم ضمن اينكه نبود قانوني جامع و مانع در زمينه كپيرايت در داخل كشور چالشهايي را از نظر حقوقي بهوجود آورده بود.
اين مقام مسئول در وزارت ارشاد با بيان اينكه وزارتخانه متبوعش متولي بحث كپيرايت در كشور است، گفت: بعد از همايش اول جلسات متعددي با حضور نخبگان دانشگاهي و حوزوي و در زمينههاي تخصصي حقوقي برگزار شد و همه به اين نتيجه رسيدند كه بايد يك لايحه جامع در زمينه حقوق ادبي و هنري و حقوق مرتبط تهيه و تقديم دولت شود.اما قسمت جالب اين ماجرا اين است كه با وجود همه اين بحثها، هنوز همه لايحه يادشده به تصويب دولت نرسيده است. به گفته محسنزاده پيشنويس اين لايحه سال گذشته تقديم دولت شد و در حال حاضر از حدود 134 ماده آن 64 ماده لايحه به تصويب رسيده است.
محسنزاده همچنين به معاهدهاي كه ميان دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت فدرال سوئيس به امضا رسيده و مجلس هم در سال 86 آن را به تصويب رسانده است، گفت: بندهايي از اين معاهده حقوق مالكيت فكري، ادبي و هنري را دربرميگيرد و در واقع ما نسبت به اجراي برخي از معاهدات بينالمللي ازجمله تريپس متعهد هستيم و براي پيوستن به سازمان تجارت جهاني ما بايد معاهده تريپس را بپذيريم. وي در عين حال يادآور شد: پذيرش معاهده تريپس به معني تعهد نسبت به اجراي مفاد يك تا 21 كنوانسيون برن است كه در واقع بخش اعظم اين كنوانسيون (برن) را شامل ميشود.
محسنزاده گفت: ما در حال حاضر عضو ناظر سازمان تجارت جهاني هستيم اما براي عضويت كامل در اين سازمان بايد به سؤالات متعددي كه در عرصه بينالمللي وجود دارد پاسخ دهيم. كشور چين براي عضويت در سازمان تجارت جهاني به 7 هزار و روسيه به 3هزار سئوال جواب دادند. در حال حاضر هم 800 سؤال به جمهوري اسلامي ايران رسيده كه بايد به آنها پاسخ داده شود.مديركل دفتر حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي همچنين از تدوين پيشنويس دو لايحه عضويت ايران در كنوانسيون برن و نيز كنوانسيون رم در سال گذشته به مجلس شوراي اسلامي خبر داد و با اشاره به اعلام آمادگي كميسيون فرهنگي مجلس براي بررسي لايحه حمايت از حقوق مالكيت فكري، ادبي، هنري و حقوق مرتبط پيشبيني كرد، بهمحض ارسال اين لايحه به مجلس بررسي آن در صحن علني آغاز شود. وي در عين حال با اشاره به منافع و ضررهاي احتمالي پيوستن ايران به كنوانسيونهايي مانند برن و رم گفت: هدف ما نيز از همايش حقوق مالكيت فكري، ادبي، هنري و حقوق مرتبط جمع بندي آراي نخبگان دانشگاهي و مسئولان عاليرتبه نظام در زمينه الحاق ايران به اينگونه پيمانهاي بينالمللي است.
محسنزاده در پايان سخنانش از مرتضي بختياري وزير دادگستري، سيد محمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، فاطمه بداغي معاون حقوقي رئيسجمهور، عليرضا اميني معاون آموزش و تحقيقات قوه قضاييه بهعنوان سخنرانان همايش مالكيت فكري، ادبي و هنري در روز 5 ارديبهشت خبر داد. همچنين سه تن از كارشناسان ارشد سازمان جهاني مالكيت فكري (وايپو) كه از سه قاره آفريقا، اروپا و آسيا به اين همايش آمدهاند پيام فرانسيس گري مديركل وايپو را ارائه ميكنند.
يکشنبه|ا|3|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]