واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: صندوق بينالمللي پول: پر كردن جاي خالي نفت ايران در بازار جهاني ممكن نيست
در صورتي كه روند قطع صادرات نفت ايران به اقتصادهاي سازمان توسعه و همكاريهاي اقتصادي متوقف نشود، اين امر ميتواند سبب افزايش 20 تا 30 درصدي قيمت نفت شود. شوك يك عرضه منفي، قيمت واقعي نفت را به طور متوسط كمي بيش از 50 درصد در طي 2 سال نخست افزايش خواهد داد
صندوق بينالمللي پول با هشدار نسبت به تبعات تحريم نفت ايران و افزايش ۵۰ درصدي قيمت اين محصول تاكيد كرد توليدكنندگان ديگر نمي توانند نفت ايران را به طور كامل جايگزين كنند.
به گزارش فارس، صندوق بينالمللي پول در بخشي از گزارش خود موسوم به «چشم انداز اقتصادي جهان» در مورد ميزان تاثير موقعيت ايران و تحريمها عليه اين كشور بر بازارهاي جهاني و قيمت نفت نوشته است: تاثير بالقوه يا واقعي اختلال در عرضه نفت كه مرتبط با ايران به عنوان سومين صادركننده بزرگ نفت در جهان است درصورتي كه با افزايش عرضه متعادل نشود، بر قيمت نفت بسيار زياد خواهد بود.
در صورتي كه روند قطع صادرات نفت ايران به اقتصادهاي سازمان توسعه و همكاريهاي اقتصادي متوقف نشود، اين امر ميتواند سبب افزايش 20 تا 30 درصدي قيمت نفت شود.
بر اساس اين گزارش، بيثباتيهاي آتي در اثر اختلال در عرضه نفت ميتواند قيمت نفت را بسيار بيشتر افزايش دهد. اما اگر توليدكنندگان ديگر نفت توليدات خود را افزايش دهند، ممكن است براي مدتي قيمتها كاهش يابد.
بر اساس اين گزارش هرچه كاهش عرضه نفت ايران بيشتر باشد، خطر انقباض بازارهاي جهاني نيز بيشتر ميشود. البته ديگر توليدكنندگان نفت بخشي از اين كاهش را جبران خواهند كرد همانطور كه در مورد ليبي انجام دادند اما مطالعات نشان ميدهد و تحليلگران معتقدند كه چنين متعادلسازيهايي به ندرت تمام كاهشها را جبران ميكند.
شوك يك عرضه منفي، قيمت واقعي نفت را به طور متوسط كمي بيش از 50 درصد در طي 2 سال نخست افزايش خواهد داد. اين افزايش در قيمتها رشد آشفته كنوني درآمد واقعي خانوارها را كاهش و هزينههاي توليد را افزايش ميدهد و اين امر سبب كاهش سودآوري ميشود. اين عوامل بنيان بهبود مصرف خصوصي و رشد سرمايه گذاري اقتصادها در تمام مناطق به جز شبكه صادركنندگان نفت را خراب ميكند.
در سطح جهاني، بازده حدود 1.25 درصد كاهش يافته است. اگر شوك نفتي به اعتماد خدشه وارد كند يا عدم اعتماد به بازارهاي مالي رخنه كند، تاثيرات كوتاهمدت به طرز چشمگيري بزرگتر خواهد بود.
اين گزارش ميافزايد، نگراني در مورد شوك ناشي از عرضه نفت كه در اثر تحريمهاي ايران ممكن است رخ دهد، ميتواند سبب افزايش قيمت نفت شود و باعث كاهش بازده در منطقه يورو و تقويت بازخورد منفي ميان خانوارها و قدرتها و بخشهاي بانكداري شود.
در اين ميان، شوك افزايش قيمت نفت ميتواند رشد اقتصادهاي نوظهور آسيايي را نيز به خطر بيندازد و سقوط قيمت كالاهاي اساسي غيرنفتي را به دنبال داشته باشد و در نتيجه به آمريكاي لاتين و آفريقا نيز زيان وارد كند.
در ادامه اين گزارش تاكيد ميكند، خطرهاي ژئوپلتيكي عرضه نفت فراتر از كاهش توليد و صادرات نفت است؛ موقعيت ايران در تنگه هرمز كه حدود 40 درصد صادرات نفت جهان از آن عبور ميكند (25 درصد توليد جهاني) و مجاورت جغرافيايي با ديگر توليدكنندگان اصلي نفت به اين معني است كه خطري با وسعت بسيار بزرگتر و حتي بيمانند در اختلال عرضه نفت در شرايط وقوع جنگ يا نزديك شدن به اين تنگه وجود دارد.
بر اساس آمار منتشر شده در اين گزارش، توليد نفت كل كشورهاي عضو اوپك در سال 2010 برابر با 35.8 ميليون بشكه در روز و در سال 2009 برابر با 34.8 ميليون بشكه بوده است.
عربستان در سال 2010 روزانه 10.7 ميليون بشكه و در سال پيش از آن 9.8 ميليون بشكه توليد كرده است.
تقاضاي چين براي طلاي سياه در سال 2009 برابر با 9.1 ميليون بشكه و در سال پس از آن برابر 9.5 ميليون بشكه بوده است.
تقاضاي هند نيز در سال 2010 روزانه 3.5 ميليون بشكه و در سال 2009 روزانه 3.3 ميليون بشكه بوده است.
چهارشنبه|ا|30|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]