واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: تقارن معنادارمذاكرات ايران با 5+1 بااجراي طرح عنان در سوريه
نويسنده: احمد كاظم زاده ، تحليل گر مسائل خاورميانه
يكي از نكات قابل تامل در خصوص از سرگيري مذاكرات ايران و گروه 5 +1 و اجراي طرح كوفي عنان درباره حل بحران سوريه ، همزماني اين دو موضوع است كه در تحليل ها مغفول واقع شده است . قرار است از امروز سه شنبه اجراي طرح كوفي عنان در سوريه با برقراري آتش بس بين طرف هاي درگير و از يكشنبه آينده به فاصله چند روز مذاكرات هسته اي ايران و گروه 5+1 در استانبول تركيه برگزار شود.
اين تقارن از ديگر شاخص هايي است كه پيوند ميان موضوع هسته اي ايران و بحران سياسي سوريه را نشان مي دهد . همين ارتباط در خصوص مباحث مطرح شده در خصوص مكان اجلاس نيز تا حدودي قابل فهم بود و همچنانكه ملاحظه شد، در پي برگزاري نشست ائتلاف به اصطلاح دوستان سوريه در استانبول تركيه كه با اتخاذ تدابير ضد سوري همراه بود ، ايران نيز در اعتراض به مصوبات اين نشست از تصميم قبلي خود براي برگزاري مذاكرات هسته اي با گروه 5 + 1 در استانبول منصرف شد و به تغيير مكان اجلاس تهديد كرد كه در رايزني هاي طرف تركيه ؛ اختلافات پيش آمده در خصوص مكان نشست بر طرف شد.
البته ارتباط ميان تحولات داخلي سوريه و مسائل مربوط به جايگاه منطقه اي ايران و موضوع هسته اي آن از قبل نيز وجود داشته است، اما ماهيت و جهت آن در شرايط فعلي فرق مي كند. تا پيش از چند هفته اخير ارتباط ميان اين دو موضوع به اين شكل قابل توصيف و تحليل است كه بنا بود از طريق براندازي دولت سوريه - به عنوان يكي از متحدان كليدي ايران در منطقه - عقبه استراتژيكي ايران خالي شود و سپس با قطع ارتباط ميان ايران و ديگر متحدان خود در لبنان و فلسطين ، در خصوص فعاليت هاي هسته اي وادار به تسليم مي شد و حتي در صورت امكان تا تغيير رژيم در ايران پيش مي رفت . به نظر مي رسد جدول زماني كه براي اين طرح ريخته شده بود تا قبل از برگزاري انتخابات پارلماني در ايران بود و به همين علت بود كه در آستانه نزديكي به انتخابات گذشته ايران به يكباره تلاش هاي براندازانه در سوريه افزايش يافت تا يكبار ديگر تلاش هاي براندازانه را به معرض آزمون بگذارند.
اما پس از آنكه طرح براندازي دولت سوريه به شكست انجاميد، بتدريج زمزمه حل بحران داخلي اين كشور بر اساس طرح 6 ماده اي كوفي عنان مطرح شد و به موازات آن زمينه براي از سرگيري مذاكرات ايران و گروه 5 +1 آنهم پس از 15 ماه فراهم شد . از اين ديد اگر در يك طرف معادله يعني طرف سوري اتفاق غير منتظره اي رخ مي داد، قطعا طرف هاي غربي گزينه هاي ديگري را در مقابل پرونده هسته اي ايران اتخاذ مي كردند و حتي در خصوص توسل به گزينه نظامي ترديد نمي كردند.
با در نظر گرفتن تحولات منطقه مي توان گفت دور جديد مذاكرات ؛ چه با دولت سوريه در خصوص حل بحران داخلي اين كشور و چه با ايران در قبال موضوع هسته اي ؛ در وضعيتي برگزار مي شود كه هر دو طرف ايراني و سوري خود را برنده منازعات يك سال گذشته احساس مي كنند و از اين ديد ، پيشبرد مذاكرات در هر دو حوزه به تامين خواسته ها و مطالبات هر دو طرف بستگي دارد و از آنجا كه به طبع طرف هاي مقابل به سادگي حاضر به تامين اين مطالبات نخواهند بود ، از اين رو به نظر مي رسد مذاكرات در هر دو حوزه طولاني باشد . به خصوص آنكه برقراري ارتباط بين موضوعات مختلف در منطقه و درگيري بازيگران مختلف منطقه اي و بين المللي در ان بر پيچيدگي موضوعات افزوده است، اما آنچه مسلم است اينكه ماهيت موضوعات به گونه اي است كه مي تواند بازي برد - برد را بين طرف هاي مذاكره رقم بزند.
دوشنبه|ا|21|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 492]