واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آيينها و حفظ هويت، فرصتي نوين در گردشگري
رشت - باز گرديم و انديشه كنيم؛ يكسال گذشت و چه زود و چه دير، چه خشنود و چه تلخ سالي رفت و با برپايي آييني چون نوروز ، سالي ديگر آغاز شد.
سال كه نو مي شود به هر دين و آيين و نژاد كه باشي، حس شادي و در هر كوي و برزن ضربآهنگ طبل احساس شادي را فزون تر مي كند و اين بار جشن نوروز بود و آيينهاي اين مرزو بوم برايش، چه بسيار ...
به هر باور ، نوروزي ديگر سراسر فرهنگ ، شادي ، اشتياق و نوگرداني گذشت و التهاب كوي و برزن آرام شد و گردشگران به سلامت به محل زندگي بازگشتند و تنها خاطره ماند.
"گيلان" نيك نامي در گردشگري كشور هم آهنگ با ديگر مردم سرزمين خويش برخواست؛ مهيا شد، نظارت كرد، آيينها از كهنداشتها به پا كرد و ميهماننوازي و ورود بسيار گردشگران و اينك بايد ديد ثمرش چيست؟
خانه تكاني ، حاجي فيروز ، خريد شب عيد ، چهارشنبه سوري ، ماهي قرمز و سبزه و سير و سماق و ... توپ تحويل سال و حول حالنا و آيينها آغاز شد و يك هزار و 39 واحد گردشگري، توزيع 600 هزار بروشور همراه با اطلاع رساني جاذبه ها ، نقشه راه و برپايي 80 ايستگاه هنرهاي سنتي، صنايع دستي ، سوغات ، غذاهاي محلي و سرآمدش برپايي جشنواره نوروزي در اكوموزه ميراث روستايي گيلان يادگاري از نيكانديشان روستايي و برآورده شده به دانش نيك انديشان امروز همين سرزمين؛ و چه بسيار ديگر ...
در اين بسيار برغم تمام كمبودها كارهاي نيكي برآمد كه بايد گفت و نگذشت و يكي از آنها در مركز استان و باز در مركز شهر در روز سيزده بدر گروهي پاكت زباله بين گردشگران توزيع مي كردند و آناني كه آگاه بودند، مي دانستند بر چيدن زباله اي از روي زمين هديه اي به نسل آينده خواهد بود و آنان كه خود را به ندانستن مي زدند، با پوزخندي تنها زباله هاي خود توليد را به درون پاكتها مي ريختند كه باز خود بسيار بود.
آيينها و مراسمي كه از زمانهاي گذشته به ما ارث رسيده؛ علاوه بر اينكه بيانگر قدمت و پيشينه تاريخي جامعهمان است، گوياي هويت فرهنگي ما نيز هست و به سخن ديگر، اين آيين ها همانند شناسنامه اي هستند كه مشخصات ايراني بودن و اسلامي بودن بر صفحات آن حك شده است.
گيلان با پيشينه اي كهن سرشار از آيينها و مراسمي است كه هر يك در فصل ، زمان و مكان خود اجرا مي شود و هر يك نشانگر فرهنگي كهن است و امروز بر اساس تعاريف جديد گردشگري اين آيينها با تمام داشتههايش عاملي در راستاي توسعه اين صنعت نوپاست.
اين سالها چينيهاي چشم بادامي به هر تدبير و هر شكل اقتصاد جهان را به تقريب به تسخير خويش در آورده اند و اينك جشن سال نويشان را نيز دستمايه اي براي جذب خيل گردشگراني قرار داده اند كه از گرد گيتي روانه اين كشور مي شوند تا رقص اژدها و شيرهايي را ببينند كه به رنگ قرمز تزيين شده اند كه حالا هر يك فلسفه خويش دارند و آنچه بي گمان ما را به انديشه وامي دارد تا نظري به آن داشته باشيم، اين است كه چينيها تنها با پاسداشت آيين كهنشان توانسته اند گردشگران جهاني را به سوي خويش و فرهنگشان فرا بخوانند.
روزهاي سفر گذشت و شوربختي اينكه به گفته بيشتر دفاتر خدمات مسافرتي مردمان سرزمين ما مهربانتر با تورهاي كشورهاي همسايه هستند تا ديدار از ديدنيهاي بينظير كشور خويش كه با هر دنيا ديده هم وطن كه به صحبت نشستم؛ به تاكيد مي گويند دردانه ترين ديدنيهاي جهان را دارد اما چه كرده ايم و سهم ما در جذب گردشگر چيست ؟
چند نفر مي دانند يزد نخستين شهر خشتي و دومين شهر تاريخي پس از شهر ونيز ايتالياست، چند نفر مي دانند كه گيلان به لحاظ اقليم و چشم انداز و فضاي جغرافيايي با پيشرفته ترين كشورهاي اروپايي برابري مي كند و ريگ به ريگ اصفهان و شيراز ما تاريخي است كه مي تواند به رخ جهانيان كشيده شود و آيين هاي بومي و فرهنگي گوشهگوشه كشورمان سزاوار ثبت جهاني است و هريك به طور جدا توانايي جذب گردشگران خاص را دارند.
"زهرا حسين زاده" كارشناس ارشد برنامه ريزي توريسم معتقد است: شايد استانداردسازي و درجهبندي مناسب دفاتر گردشگري، افزودن رانندگان آموزش ديده ، بالابردن كيفيت هتلها، فراهم آوردن مجتمعهاي ميانراهي، افزايش راهنمايان گردشگري ، ترميم سامانه هاي زميني و هوايي مسافربري و افزايش و بهبود وضعيت سرويسهاي بهداشتي مسير جذب گردشگر را روشن تر نمايد.
وي مي افزايد: گردشگري امروزه مي رود تا سرآمد صنايع اقتصاد قرار گيرد و در اين راستا ايران را با دارا بودن تمام ظرفيتها در اين خصوص نمي توان سوا دانست و بايستي گامها را قويتر برداشت.
دكتر "اكبر معتمدي مهر" استاد دانشگاه برنامه ريزي شهري و گردشگري نيز به خبرنگار ايرنا گفت: افزايش گردشگران در سال جديد، بدون در نظر گرفتن آمار و ارقام در استان مشهود بود.
وي اظهار كرد: علاوه بر افتتاح بزرگراه قزوين - رشت، برنامه ريزي صحيح مسوولان گردشگري استان و در پي آن آمادگي تاسيسات گردشگري از دلايل عمده اين افزايش است.
وي تصريح كرد: كوششهاي انجام شده در زمينه فراهم نمودن مراكز اقامتي جوابگوي افزايش گردشگران نيست و بايد تلاش شود در كل استان از تمامي ظرفيتها و قابليتها براي اقامت گردشگران استفاده شود تا ميزان پايداري و ماندگاري گردشگران افزايش يابد.
معتمدي مهر افزود: بايستي تلاش شود تا از ظرفيتهاي سرمايه ساز چون تبليغات و اطلاع رساني براي جذب گردشگر فرامرزي نيز استفاده شود.
وي تاكيد كرد: در زمان حاضر سهم گردشگري در اقتصاد خانوار رو به تثبيت است و "گردشگري" نيز علاوه بر كشاورزي و اقتصاد تجاري، يكي از قابليتهاي مهم گيلان است.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: با توجه به موضوع فوق و همچنين تاثير گردشگري در بهبود اقتصادي وضعيت مردم استان، بايستي شرايطي فراهم شود تا پايداري گردشگران در استان افزايش يابد.
وي خاطرنشان ساخت: گردهم آوردن مردم در فواصل زماني منظم و حفظ خطوط ارتباط و همكاري آنان، يكي از مهم ترين كاركردهاي مراسم آييني به حساب مي آيد كه از طريق يكپارچه سازي جامعه، باعث اعتبار بخشيدن به وضع موجود و در نهايت، ثبات اجتماعي در سطح جامعه مي شود.
مديركل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گيلان نيز بسياري از آيينهاي بجا مانده از پيشينيان را جزئي از ميراث معنوي اين سرزمين دانست و اظهار داشت: اهتمام به اين ميراث يكي از برنامه هاي اصلي مديران اين سازمان است و ثبت جهاني جشن نوروز، خود گواه اين امر است.
"اميد عزيزي" در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: در سال هاي اخير موضوع فوق در گيلان نيز بسيار مورد توجه قرار گرفته بگونه اي كه جشنواره هاي متعددي چون جشن خرمن، انارچيني، نوروزبل و ... برگزار و آيين علم واچيني نيز به عنوان ميراث معنوي كشور به ثبت رسيد.
به هر روي گذشت؛ اما فرصتهاي نوين پيش روست و چه بهتر اينكه در سالي كه به نام "توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني" زينت شده تكيه بر داشته ها را با برنامه ريزي صحيح و استفاده از نظر كارشناسان و متخصصان تلفيق و طرحهايي بروز نمايد كه رونق گردشگري استان و كشور را بيش از هميشه در پي داشته باشد.ك/4
گزارش از: مرضيه ضامن
1881/695/506
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80062347
پنجشنبه|ا|17|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]