واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پشتگرمي تروريست هاي سوري به حمايت هاي آمريكايي
گروه تحقيق و تفسير خبر- كمك 25 ميليون دلاري آمريكا به معارضان مسلح سوري مهمترين پشتوانه اين گروه ها براي مخالفت با طرح پيشنهادي نماينده سازمان ملل متحد براي پايان دادن به ناآرامي هاي اين كشور است.
هنگامي كه "كوفي عنان" نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل متحد و اتحاديه عرب در امور سوريه، پانزدهم فروردين ماه از موافقت دولت سوريه با كليات طرح 6 ماده اي او و آغاز آتش بس از بيست و دوم اين ماه خبر داد اطلاع نداشت كه كمتر از يك ساعت بعد، نماينده دايم آمريكا در سازمان ملل متحد تمام رشته هاي او را پنبه خواهد كرد.
طرح شش ماده اي عنان شامل "آغاز گفت و گوهاي سياسي بر مبناي مطالبات مردمي، عقب كشيدن نيروهاي نظامي و سلاح هاي سنگين ارتش سوريه از مناطق درگير، پايبندي طرفين به آتش بس و اجازه ورود كمك هاي بشردوستانه به مكان هاي درگيري و پايان درگيري ها و خشونت از جمله پايان حمايت كشورهاي خارجي از حمايت گروه هاي مسلح، آزادي زندانيان سياسي، تسهيل و تضمين تردد خبرنگاران در تمام مناطق است."
كوفي عنان از طريق ويدئو كنفرانس به اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد گزارش كرد دولت دمشق طرح او بويژه موضوع آتش بس را براي پايان دادن به بحران سوريه پذيرفته است.
بلافاصله پس از اين جلسه، سوزان رايس به خبرنگاران گفت: كاخ سفيد 25 ميليون دلار به مخالفان دولت سوريه كمك خواهد كرد.
وي افزود: اين مبلغ براي خريد وسايل غيرنظامي بويژه تهيه وسايل ارتباطي و مخابراتي براي ارتباط بيشتر مخالفان در نظر گرفته شده است.
البته هيلاري كلينتون وزير امورخارجه آمريكا، نيز طي سخناني در نشست دوم مخالفان دولت سوريه در استانبول از ارسال تجهيزات ارتباطي نظامي به مخالفان خبر داده بود.
در همين حال، "بشار جعفري" نماينده دايم سوريه در سازمان ملل متحد، با انتقاد از اقدام آمريكا گفت: در حالي كه برخي كشورها و سازمان ملل متحد به فكر پايان دادن به بحران سوريه هستند، كشورهايي مانند آمريكا، تركيه، عربستان و قطر به فكر كمك به گروه هاي مخالف دولت سوريه هستند تا اقدام هاي تروريستي همچنان در كشور ما ادامه داشته باشد.
نتيجه حمايت هاي آشكار و پنهان واشنگتن و همپيمانان منطقه اي آن، ادامه كشتار مردم بيگناه سوري بوده است. چنانچه پانزدهم فروردين ماه انفجار يك بمب صوتي مقابل مقر پليس استان دمشق در ميدان مرجه، چهار زخمي بر جا گذاشت و فرداي آن روز نيز صداي انفجار در منطقه " بيت سحم " در استان ريف دمشق در نزديك منطقه زينبيه، آرامش را از مردم منطقه سلب كرد.
همچنين به گزارش شانزدهم فروردين ماه پايگاه خبري مصري "اليوم السابع"، افراد مسلح در سوريه به خودروي شركت دولتي شكر "ديرالزور" حمله كرده و حدود شش ميليون ليره سوريه (حدود 120 هزار دلار) حقوق ماهيانه كاركنان اين شركت را به سرقت بردند.
از سوي ديگر به گزارش ايرنا، حمله پانزدهم فروردين ماه مخالفان نظام سوريه و قاچاقچيان سلاح در خاك لبنان چندين خودرو را با آر. پي. جي هدف قرار دادند كه بر اثر آن، سه سرباز زخمي شدند.
در همين روز وزير دفاع لبنان گفت: از مرزهاي لبنان به سوريه سلاح قاچاق مي شود و اين امر بر كسي پوشيده نيست زيرا قاچاق اسلحه و فروش آن تجارت پر سودي است اما ارتش لبنان نيز با تمام توان با آن مبارزه مي كند و عوامل آن را دستگير و تحويل مقام هاي قضايي مي دهد.
** پشتگرمي مخالفان سوري به حمايت هاي غربي و عربي
-----------------------------------------------------------
با وجود گذشت يك سال از آغاز ناآرامي ها در سوريه، هنوز راهي براي پايان درگيري ها پيدا نشده است. مهمترين دليل اين امر را مي توان در نبود يك برنامه مورد توافق دو طرف- يا به عبارت بهتر بين دولت مركزي و گروه هاي مختلف مخالف كه شامل چندين دسته با مواضعي كاملا متفاوت است- دانست.
"بشار اسد" رييس جمهوري سوريه، پس از برگزاري انتخابات بيست و يكم آذرماه شوراي شهر و روستا، راي آري 4/89 درصد از 37/8 ميليون شركت كننده را در همه پرسي هفتم اسفندماه قانون اساسي جديد به دست آورد و راه برقراري نظام چندحزبي و برابري احزاب سياسي و همچنين انتخاب رييس جمهوري براي مدت هفت ساله و فقط براي دو دوره را هموار كرد.
با اين حال، اصلاحات گسترده سياسي وي نقطه پاياني بر درگيري هاي روزانه و كشتارهاي هميشگي و بمبگذاري هاي انتحاري معارضان مسلح نگذاشت.
در اين ميان، كوفي عنان به عنوان ميانجي گري برگزيده از سوي سازمان ملل متحد وارد ميدان شد. همچنين اتحاديه عرب كه تا پيش از اين به عنوان مخالف آتشين حكومت اسد، با اعمال تحريم هاي متعدد، عضويت اين كشور عربي را در اتحاديه عرب تعليق كرده بودند و حتي به طور رسمي از مسلح كردن مخالفان سوري حمايت مي كردند، نمايندگي عنان را پذيرفتند.
مخالفان دولت سوريه كه با نيم نگاهي به اوضاع ليبي و موفقيت شوراي موقت در رسيدن به قدرت، در پي به رسميت شناختن خود در ميان دشمنان منطقه اي و بين المللي حكومت اسد بودند نيز علاوه بر ادامه درگيري هاي مسلحانه و بمبگذاري هاي انتحاري كه دهها نفر را به خاك و خون كشيد، تاكنون دو نشست را به عنوان "دوستان سوريه" برگزار كرده اند.
نشست نخست كه پنجم اسفندماه در تونس برگزار شده بود، صداي مخالفت بسياري از گروه هاي مخالف سوري را با سياست "به خشونت كشاندن اعتراض هاي موجود" بلند كرد.
سيزدهم فروردين ماه نيز دور دوم اين نشست در استانبول برگزار شد تا طي آن، درباره طرح عنان تصميم گيري شده و همچنين به مخالفان با عنوان "شوراي ملي سوريه" هويتي سياسي داده شود.
البته حضور نيافتن عنان در اين نشست نيز به نوعي مرزبندي با مخالفان سوري و اعلام اين موضع بود كه سازمان ملل متحد آنان را به رسميت نمي شناسد.
با اين حال، به نوشته پانزدهم فروردين ماه روزنامه "آكشام" چاپ تركيه، در اين نشست از طرح صلح كوفي عنان بدون ذكر جدول زماني حمايت به عمل آمد. موضوع ايجاد منطقه حائل در سوريه و تسليح مخالفان سوري مطرح نشد و در نهايت به رهبري بشار اسد در سوريه چراغ سبز نشان داده شد.
"حسني محلي" كارشناس مسايل خاورميانه، در ادامه اين مطلب، درباره اعزام ناظران سازمان ملل متحد به سوريه نوشت: سه ماه پيش اتحاديه عرب ناظراني را به سوريه اعزام كرده بود، ولي پس از ديدار اين ناظران از وقايع سوريه و گزارش هاي ارايه شده مبني بر وجود گروه هاي سياسي مخالف و تخريب ها و كشتارهاي آنان، قطر به عنوان رييس دوره اي اتحاديه عرب، اين ناظران را از سوريه فراخواند، چرا كه برخي نمي خواهند واقعيات در سوريه را مشاهده كنند.
وي افزود: به موازات اعزام ناظران سازمان ملل به سوريه و مشاهده واقعيات در اين كشور گام هايي مثبت تر و واقعي تر در سوريه برداشته خواهد شد و در صورت ادامه حمايت هاي آمريكا، روسيه و فرانسه از تلاش هاي عنان احتمال حل مساله سوريه قوت بيشتري خواهد يافت.
البته استناد وي به همراهي همه كشورهاي عضو شوراي امنيت سازمان ملل متحد از جمله غرب با طرح عنان درباره سوريه است. با اين حال، مواضع متناقض آمريكا را كه از يك سو با طرح عنان موافقت مي كند و از سوي ديگر، با اختصاص سلاح و دلار به مخالفان سوري، بر آتش ناآرامي ها در اين كشور دامن مي زند، چگونه قابل تعريف است؟
اين امر، بويژه با توجه به گفته هاي "ابراهيم الزغبي" يكي از رهبران گروه هاي تروريستي در سوريه، رنگ و بويي جدي تر به خود مي گيرد.
به نوشته پانزدهم فروردين ماه روزنامه "الاخبار" لبنان، وي كه مسووليت گروگانگيري شهروندان ايراني را نيز بر عهده گرفته بود، از آمادگي خود براي آغاز دور تازه اي از خشونت ها سخن گفت كه از سوي افراد تحت فرمان او در دمشق صورت خواهد گرفت.
وي افزود: به هيچ راهي جز جنگيدن فكر نمي كند.
اين رهبر شورشي كه بتازگي به تركيه رفته است، اعلام كرد به تسهيلات و امكانات نظامي گسترده اي دست يافته كه مي تواند تغييري اساسي در توان مخالفان مسلح سوري ايجاد كند.
وي بدون اشاره به منبع ارسال اين كمك هاي نظامي افزود با تركيه يك تفاهم نامه مهم امضا كرده است كه امكانات گسترده اي را به او و حزب متبوعش براي فعاليت در سوريه تا سرنگوني نظام حاكم ارايه مي كند.
مواضع تركيه در قبال اوضاع سوريه حتي از سوي نمايندگان مجلس و رهبران مخالف حكومت مورد انتقاد قرار گرفته است. با اين حال، به نظر مي رسد تركيه با توجه به حمايت هاي روشن كشورهاي غربي بويژه آمريكا از مخالفان سوري ديگر جايي براي ترديد درباره راهبرد كنوني خود نمي بيند.
آمريكا نيز با وجود همه ادعاها و بازي هاي ديپلماتيك خود در سازمان ملل متحد، نشان داده پشت نقاب صلح طلبي خود، چهره اي جنگ طلبانه را پنهان كرده است.
در حالي كه شانزدهم فروردين ماه هيات سازمان ملل متحد براي بررسي راه هاي اجرايي كردن طرح كوفي عنان و اعزام ناظران بين المللي به سوريه وارد دمشق مي شود، تنها دستاورد كمك مالي و تسليحاتي اين كشور به مخالفان مسلح سوري به بن بست كشاندن طرح هاي مورد توافق سازمان ملل متحد از جمله آمريكا خواهد بود كه سياست هاي يك بام و چند هواي كاخ سفيد را بيش از پيش روي دايره مي ريزد.
تحقيق**1961**1358
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80061692
چهارشنبه|ا|16|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]