واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: قلعه سب بلوچستان نمادي از عشق و هنر + عكس
قلعه سب به عنوان يكي از مرتفع ترين قلعه ايران قديم كه هنر و عشق را در هم آميخته دارد، در دل نخلستان هاي سر به فلك كشيده ديار سيستان و بلوچستان، نمادي از تمدن كهن اين سرزمين است تا گوشه اي از شكوه و عظمت تمدن ايران را به گردشگران بنماياند.
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران زاهدان،قلعه سب در شهرستان تازه تاسيس سيب و سوران گوشهاي از تمدن و دست آفريده هاي مردمي است كه نماد عشق و هنر را اينچنين براي نسلهاي بعد از خود به يادگار گذاشتهاند.
قدمت و جايگاه اين بناي تاريخي در منطقه به حدي است كه از آن به عنوان نمادي از هويت، موجوديت و شناسنامه تاريخي خطه بلوچستان ياد مي شود.
اين قلعه تاريخي يادگاري از پيوند فرهنگ ايراني با گذشته تاريخي و افسانهاي خود مي باشد و همواره عظمت خويش را از بلنداي نخلستانهاي "سب" به رخ همگان كشيده است.
شهرستان سيب و سوران كه قلعه "سب" را در خود جاي داده، يكي از قديميترين مناطق سيستان و بلوچستان است كه قدمتش با دهها نماد تاريخي و گردشگري مختلف از دوره هاي قبل از اسلام و بعد از اسلام ، به چند هزار سال مي رسد. سيب و سوران در حدود 350 كيلومتري جنوب شرقي زاهدان مركز سيستان و بلوچستان واقع شده است و چشم انداز زيبايي دارد به طوري كه نخل هاي سر به فلك كشيده چون ديوارهايي عظيم دو سوي جاده را در آغوش گرفته و جاده در دل استواري نخل ها، صبوري را به مسافران نويد مي دهد.
زمين هاي اطراف جاده با چشم اندازي بي بديل نگاهها را به خود معطوف مي كند و در مسير جاده "قلعه سب" با اقتدار و چشم انداز زيبايش چشم هر بيننده اي را به سوي خود جلب مي كند.
قلعه سب يا مير غلام رسول كه در روستاي سب واقع شده است يكي از محكم ترين قلعه هاي بلوچستان به شمار مي رود، ارتفاع اين قلعه 60 متر است و يك حلقه چاه آب در آن وجود دارد
مي گويند مردان بلوچ براي ساخت اين بنا مخلوطي از نوعي گل را توليد كرده اند كه از چسبندگي خاصي برخوردار بوده و طي سالها، بارش باران نتوانسته آن گل را به طور كامل بشويد و تخريب كند، و اينجاست كه به رمز و رازهاي هنر سازندگان اين قلعه پي ميبريم.
قلعه خشتي سب كه كارشناسان از آن به عنوان مرتفع ترين قلعه خشتي ايران ياد مي كنند در مربعهاي قرينه به ارتفاع هشت تا 22متر ايجاد شده كه بايد گفت از زيباترين و سالم ترين قلعههايي است كه از دوران اسلامي در سيستان و بلوچستان برجاي مانده و آيينه تمام نمايي از حاكمان صفويه و حاكمان پس از آنهاست.
اين قلعه روي صفحه اي سنگي و صخره طبيعي كم ارتفاع با خشت و گل در قرن دوازدهم هجري قمري ساخته شد و در پايان قرن سيزدهم آخرين تغييرات اساسي در آن صورت گرفت.
ساختمان قلعه مجموعه اي از حصار و بناي اصلي است كه با 23متر ارتفاع در شهر سيب واقع در جنوب غرب سراوان قرار دارد و بناي اصلي قلعه در قاعده به صورت مستطيل 36متر در 25متر، در دو طبقه ساخته شده است.
معماران چيره دست محلي با بهره گيري از تجربه خود، براي احداث قلعه سب تخم گياهي به نام "توتري" را با گل مخلوط ميكردند و ملاطي چسبناك ميساختند كه وقتي خشك شد، شديدترين رگبارها و بارانهاي فصلي بلوچستان نيز توانايي شستن آن را ندارد و به همين دليل، قلعه سالها پايدار مانده است.
حصار قلعه سب با سه متر ارتفاع دور تا دور آن را فراگرفته است و به وسيله غلام گردها (مكان ويژه نگهبانان و تيراندازي) در داخل ديوار و چهار برج چهارگوش در چهار راس حصار از قلعه محافظت مي شود.
سازندگان قلعه همچنين با بهره گيري از تنه خرما و شاخ و برگ آن و گاهي نيز حصيرهايي از داز ( نخل كوتاه وحشي )، سقفها را مي پوشاندند و روي آنها را از كاهگل پوشش ميدادند.
محل ورود به قلعه تنها از طريق پلكان جنوب شرق امكان پذير است و وارد شوندگان پس از عبور از درب اصلي قلعه به وسيله معبري به درگاهي، در سمت مياني ديواره غربي و از آنجا به وسيله يك راهرو تونل به طول 16/5متر با شيب نسبتا تند به حياط مركزي ميرسيدند.
قلعه سب در مجموع 10اتاق كوچك و بزرگ دارد كه در اطراف حياط مركزي جاي گرفتهاند و براي دسترسي به فضاهاي حاكمنشين و تابستاني، راه پلهاي مخفي، كم عرض و با شيب زياد وجود دارد./س
قلعه سب بلوچستان نمادي از عشق و هنر
شنبه|ا|5|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 363]