واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: زنان دستفروش، قشر فراموش شده جامعه
ازهمان سالهاي اول تاسيس مترو زنان دستفروش با حضور در واگنهاي ويژه بانوان به كسب و كار مشغول شدند و اكنون با گذشت سالها و افزايش تعداد آنها هيچ تدبيري از سوي مسئولان براي ساماندهي اين دستفروشان اندشيه نشده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران، هر ساله بانزديك شدن سال جديد تكاپوي مردم براي استقبال از فصل بهار بيشتر مي شود و همه در آخرين ماه سال با تميز كردن و خانه تكاني، خودشان را براي آغاز سال نو آماده ميكنند.
گويي رسيدن بهار شور، شوق، نشاط و انگيزه بيشتري را به مردم هديه ميدهد.
همه سعي مي كنند با كار و تلاش بيشتر درآمد بيشتري را كسب كنند چند روزي را به استراحت، تفريح و مسافرت بپردازند.
در اين ميان دستفروشان هم حضورشان را در بين مردم پررنگ تر ميكنند،شايد خيلي از شما به خاطر داشته باشيد كه از همان سالهاي اول افتتاح مترو كم كم پاي دستفروشان زن به واگنهاي ويژه بانوان نيز بازشد.
اوايل، تعداد معدودي دستفروش براي كسب درآمد و به دليل نداشتن شغل مناسب و احتياج مالي به دستفروشي درواگنهاي ويژه بانوان اقدام ميكردند و حتي اجناس آنها براي عرضه بسيار كم و تنوع آنها بسيار پايين بود اما با گذشت سالها و روال اين كار در اين واگن ها و كمبود فرصتهاي شغلي، زنان بيشتري به دستفروشي در واگنهاي ابتدا و انتهاي قطارهاي مترو كه ويژه بانوان است روي آوردند اوايل اين كار براي مسافران غير عادي و موجب نارضايتي برخي از آنها بود اما اكنون با افزايش تعداد دستفروشان و تنوع اجناس و ارزان بودن قيمتهاي آنها رضايتمندي در بين مسافران به وضوح ديده مي شود.
در روزهاي آخر سال نيز حضور اين دستفروشان در مترو افزايش مييابد و گويي بازار سيار در قطار راه اندازي ميشود هر كه آنچه را كه بخواهد ميتواند پيدا كند و تنوع اجناس آن هم اجناسي كه تنها جزو ملزومات بانوان به شمار ميرود آنقدر زياد است كه خيلي از زنان مسافر به قصد خريد سوار قطار و واگن ويژه بانوان ميشوند.
هم فال است و هم تماشا از خوراكي گرفته تا لوازم آرايشي، ساندويچ، جوراب، لوازم آشپزخانه، لباس، روسري و حتي نان لواش خيلي از چيزهايي را كه تا به بازار نرويد از وجود آنها مطلع نميشويد را به راحتي ميتوانيد در قطارها پيدا كنيد.
قيمت اجناس از مغازه ها ارزانتر است حتي بعضي از كالاها حراج هم ميشوند و در آخرين ماه سال رقابت بين دستفروشان هم براي فروش اجناس بيشتر ميشود و حتي افرادي هم كه تنها براي درآمد بيشتر با نزديك شدن سال جديد به دست فروشي روي ميآورند رقيبي سرسخت براي فروشندگان قديمي محسوب مي شوند.
آنقدر اين كار در قطارهاي خطوط مترو رونق گرفته كه كمتر زن دستفروشي به فروشندگي خطوط بيآرتي و اتوبوسهاي بين شهري روي ميآورد.
حتي ماموران مترو كه به محض اطلاع از حضور دستفروشان بدون توجه به اين كه اين واگن ويژه بانوان است و حضور آقايان مننوع است در ميان زنان حضور مييابند نيز فروشندگان را از ادامه كار باز نميدارد و خيلي از زنان نيز مخالف حضور ماموران در محدوده خود هستند البته جمعي از دستفروشان براي ماموران قطار شناخته شده اند و برخي مواقع هم كاري به كار آنها ندارند و مانع كسب و كارشان نميشوند اما بعضي مواقع نيز اجناسشان را صادره و بازگشتي براي آنها به دست صاحبانشان وجود ندارد و تنها ضرر و زيان است كه نصيب زنان دستفروش ميشود.
در اين ميان با افزايش كودكان دستفروش يا همان كودكان كار در سالهاي اخير در سطح شهر نيز شاهد افزايش دستفروشان برسرچهارراه، خيابانها و اتوبوسها هستيم اين در حالي است كه در اين ميان محدوديتي براي دختر يا پسر بودن دستفروشان در سطح شهر مانند واگنهاي ويژه بانوان وجود ندارد.
كودكان با در دست داشتن آدامس، جوراب ، چسب زخم يا آلات موسيقي در بين مردم و خطوط بيآرتي حضور پيدا ميكنند و با فروش اجناس و نوازندگي كسب درآمد ميكنند.
كودكاني كه خيلي از آنها از اتباع افاغنه و برخي از آنها نيز از شهرهاي ديگر كشورمان هستند كودكاني كه از همان سالهاي اول زندگي با كار در خيابان بزرگ ميشوندو سرنوشتشان مشخص نيست.
تفاوت اين كودكان با دستفروشان زن قطارهاي مترو اين است كه اكثر آنها از سوي خانوادههاي خود به دليل مشكلات مالي و يا از سوي افراد سودجو به كار گرفته ميشوند و اما زنان دستفروش افرادي هستند كه به دليل مشكلات و شرايط بد اقتصادي خانوادهشان به اين كار روي ميآورند و از كودكي مانند خيلي از كودكان به دستفروشي به كار گماشته نشده و در قالب باند فعاليت نميكنند و اگر مسئولان شرايط بهتري را برايشان فراهم كنند مطمئناً به جاي از اين قطار به آن قطار رفتن و فروختن اجناسشان در شرايطي مناسبتر و امكانات بهتر به كار مشغول ميشوند و وضعيت شغليشان ساماندهي ميشود.
شايد ساماندهي كودكان كار به دليل تعداد زياد و پراكنده بودن آنها در سطح شهر يا فعاليت باندي آنها براي يكسري افراد سودجو امكانپذير نباشد اما ساماندهي و فراهم آوردن شرايط بهتر كاري براي دستفروشان زن مترو كه خيلي از آنها به دليل زن بودن و حفظ آبرويشان نميتوانند در خيابان به دستفروشي بپردازند و تعدادشان هم زيادست حتماً امكان پذير خواهد بود اما اين امر مستلزم توجه بيشتر مسئولان به اين قشر است نه برخورد با آنها به دليل حضور در خطوط مترو، چرا كه خيلي از آنها را زنان سرپرست خانواده تشكيل ميدهند حتي در ميان اين دستفروشان دختران جوان و دانشجويي كه براي تامين هزينههاي تحصيل خود به دستفروشي ميپردازند يا كودكاني كه به همراه مادران خود به تبليغ اجناس مشغولند به راحتي به چشم ميخورند.
شايد اين دستفروشان يكي از جاذبههاي واگن بانوان براي مسافران حاضر در اين قسمت از قطار باشد اما اگر نگاه دقيقتري به اين موضوع بيندازيم حتماً آن را به عنوان يك معضل در جامعه خواهيم ديد.
معضلي كه پايه آن مشكلات اقتصادي است و نه تنها امروزه بلكه سالهاست گريبانگير خيلي از زناني كه خانوادههايشان با مشكلات دست و پنجه نرم ميكنند شده است و مترو نيز راه حلي براي كاهش اين مشكلات.
زناني كه نه تنها بايد به فرزندان و سروسامان دادن زندگي خود در نقش يك مادر بپردازند بلكه بايد مشكلات اقتصادي و رفع نيازمنديهاي خانواده را در نقش يك مرد به دوش بكشند و اينجاست كه توجه سازمانها و كانونهاي حمايت از زنان و نگاه زنان مسئول كشور براي ساماندهي آنها ميتواند راهكاري براي حل اين مشكلات زنان محسوب ميشود./ز
چهارشنبه|ا|24|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]