واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: "ذيج شستكه" اثر اخترشناس مينابي/ "حسين بن موسي هرمزي" معرفي شود
كتاب "ذيج شستكه" اثر حسين بن موسي هرمزي نشان از حضور يك هرمزگاني در رديف اخترشناسان و منجمان ايراني است كه البته بايد اين دانشمند بيشتر به جامعه معرفي شود.
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران زماني كه صحبت از نجوم ميشود، نميتوان به ياد دوران اوج اين دانش در سرزمينمان نيفتيم، جايي كه در دو مقطع پيش از اسلام و پس از اسلام پيشرو در زمينه تمدن علمي دوران خود بوده و نقش بينظيري را در تاريخ علم جهان بازي كرده است.
متاسفانه گنجينه گرانبهاي آثار و كتب رياضي دانان قبل از اسلام در ميان جنگهاي مختلف و در چپاول، غارت و آتش سوزيها و جزيه گرفتنها از بين رفته و اغلب در لا به لاي كتابهاي انگشت شمار و رسالات جسته و گريخته و سنگ نوشته ها آثاري عميق و ارزنده كه واقعا مايه تعجب و تفكر است، مشاهده مي شود.
حسين بن موسي هرمزي حاسب، رياضيدان و اخترشناس ايراني الماسي در كرانه خليج فارس سندي ديگر بر اثبات تمدن و تاريخ در سرزمينهاي حاشيه شمالي خليج فارس است.
حسين بن موسي هرمزي نام دانشمند و اختر شناسي است كه براساس مستندات تاريخي در نيمه دوم قرن چهارم و اوايل قرن پنجم شمسي در بندر هرمز كه نام قديم شهرستان ميناب است، مي زيسته و با دانشمندان و بزرگاني چون ابوريحان بيروني، كوشيار گيلاني و ابوالوفاي بوزجاني هم عصر بوده است.
استفاده لقب حاسب براي هرمزي نشان مي دهد كه وي نيز همچون ساير منجمان دوره اسلامي در رياضيات مهارت داشته است.
حسن خدامي محقق و پژوهشگر مينابي در خصوص اين اخترشناس مي گويد: حسين بن موسي هرمزي مبادرت به محاسبه سالهاي كرات آسماني همچون ماه، زهره، مريخ و مشتري كرده و باعث شگفتي است كه محاسبات وي در مقايسه با محاسبات دقيق امروزي كاملا يكسان است.
خدامي تنها اثر به جا مانده از هرمزي را كتاب ذيج شستكه معرفي كرد و افزود: اين كتاب كهن اكنون در كتابخانه آستان قدس رضوي در مشهد مقدس نگهداري مي شود.
اين پژوهشگر بيان داشت: طبق تحقيقات به عمل آمده ذيج شستكه در سال 394هجري خورشيدي به رشته تحرير درآمده است.
وي ذيج شستكه را به معناي دستمال كوچك و يا دستمال جيبي عنوان كرد و اظهار داشت: هرمزي در كتاب ذيج شستكه از ذيج كبير نام مي برد كه هيچ نشاني از آن به جا نمانده است.
تاريخ بيانگر اين است كه در زمان هرمزي، هرمز نام بندر معتبري نزديك رودخانه ميناب بركرانه خليج فارس بوده كه ويرانه هاي آن اكنون در 10كيلومتري شهر ميناب برجاست كه در حوالي سال 700هجري قمري اهالي بندر هرمز (ميناب) از يورش مغولان به جزيره جرون پناه بردند و آن را هرمز جديد ناميدند كه اكنون نيز هرمز نام دارد.
خدامي عنوان كرد: اميدواريم با همت و همكاري مسئولان شهرستان و استان بتوانيم يادماني در خور اين دانشمند بزرگ در يكي از ميادين شهر برپا كنيم و در راستاي شناساندن اين رياضيدان و ستاره شناس مينابي به نسلهاي آينده كوشا باشيم.
فرماندار شهرستان ميناب بيان داشت: كشف اين دانشمند بزرگ و بنام مينابي مهر تاييدي بر تمدن كهن اين سرزمين تاريخي است.
مسعود قانعي فرد با اشاره به وجود مشاهير شهرستان ميناب اظهار داشت: ميناب را بايد به عنوان مهد علم و هنر منطقه جنوب كشور به دنيا بشناسانيم.
وي با ابراز اينكه هماهنگيهاي لازم براي بررسي چگونگي ثبت و تحقق اين فعل با مراكز فرهنگي، آموزشي و ديگر دستگاه ها و نهادهاي مربوطه در حال انجام است، عنوان كرد: به زودي شاهد برپايي چندين يادمان براي مشاهير و مفاخر شهرستان در ميادين مختلف شهرستان خواهيم بود.
مدير كل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي هرمزگان ذر گفتگو با خبرنگار مهر گفت: برگزاري بزرگداشت بزرگاني چون حسين بن موسي هرمزي و ديگر مفاخر استان، چه كساني كه درقيد حيات هستند و چه كساني كه در بين ما نيستند از وظايف ذاتي و مسئولان به خصوص اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي است و ما تلاش داريم با برنامه ريزي و ارائه طرح به وزارت با جذب اعتبارات به صورت ملي براي برپايي يادمان و بزرگداشت اقدام كنيم.
علي مريدي زاده با اشاره به نواقص و كاستي هاي موجوددر برگزاري همايش حسينعلي قضايي شاعر و مرثيه سراي جنوب كشور در شهرستان ميناب بيان داشت: اين همايش به عنوان نخستين همايش ملي اين شاعر بزرگ به حساب مي آيد و ما و همكارانمام تلاش داريم در سالهاي آتي با رفع نواقص، برنامه هاي با كيفيتي در خور اين بزرگان برگزار كنيم./ج
چهارشنبه|ا|24|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 270]