واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: تاملي بر تلويزيون در سال 1390 وضعيت زرد
سال 90 را مي توان به لحاظ كمي و كيفي سالي پربار براي شبكه هاي سيما قلمداد كرد. سالي كه در آن برخي از سريال هاي فاخر سيما نظير مختارنامه به روي آنتن رفت و در زمينه پخش سريال هايي با مضامين خانوادگي نيز تنوع و تكثر جالب توجهي به چشم مي آمد. در اين يادداشت سعي داريم نگاهي گذرا بيندازيم به برخي از شاخص ترين سريال هاي به نمايش درآمده در سالي كه روزهاي پاياني آن را پشت سر مي گذاريم.
مختارنامه
آخرين اثر به نمايش درآمده از داود ميرباقري مدت ها بود كه يكي از كنجكاو برانگيزترين سريال هاي در دست ساخت سيما لقب گرفته بود. سريالي كه بر محور شخصيت كم و بيش مبهم مختار ثقفي،عاقبت در سال جاري به پايان رسيد تا زحمات هشت ساله ميرباقري و عوامل سازنده سريال مورد ارزيابي مخاطبان قرار بگيرد.حقيقت آن است كه ميرباقري در كارگرداني مختارنامه تلاش بسياري نمود كه استانداردهاي تلويزيون را ارتقا» بخشد. چهره پردازي بي نقص، صحنه آرايي باشكوه، نماهاي هدفمند و توجه به جزئيات كه نقشي به سزا در خلق شخصيت هاي ماندگار سريال ايفا نمودند مختارنامه را به يكي از ديدني ترين سريال هاي سيما تبديل نمود.
فريبرزعرب نيا پس از سال ها دوري از سينما با بازي درنقش مختاريك بار ديگر نامش را بر سر زبان ها انداخت و رضا كيانيان، فرهاد اصلاني، رضا رويگري و ...مجموعه اي از تماشايي ترين بازي هاي سال هاي اخير تلويزيون را به نمايش گذاشتند. با اين همه مختارنامه نتوانست آنچنان كه انتظار مي رفت توقعات آنهايي را كه به دنبال تماشاي لحظات موثق و متقني از تاريخ هستند برآورده كند. ميرباقري درمختارنامه اش تا حدي صحت روايات تاريخي را فداي پيشبرد درام كرد تا سريال با استفاده از جذابيت هاي قصه پردازي بتواند همراهي هرچه بيشتر بينندگان را برانگيزد.
وضعيت سفيد
وضعيت سفيد سريال كاملا هوشمندانه اي بود، اين را مي شد ازهمان عنوان بندي آغازين سريال درك كرد. تيتراژي به شدت نوستالژيك كه با اشاره به المان هايي مشخص به سرعت تماشاگر را به حال و هوا وسال هاي مورد نظر فيلمنامه پرتاب مي كرد. سال هايي كه به واسطه موشك باران پايتخت و كشيده شدن جنگ تحميلي به فضاي شهري، از جمله سال هاي حساس و پرهياهوي اين سرزمين محسوب مي شود. حسن كار حميد نعمت الله در اين بود كه در كارگرداني سريالي اينچنين پرشخصيت، سعي نمود كه تا سرحد امكان به مفهوم واقعي زندگي نزديك شود. اما بازسازي جالب توجه فضاي سال هاي مياني دهه شصت تنها ويژگي اين سريال نيست. نقطه قوت آن را بايد در دل فيلمنامه آن جستجو كرد. فيلمنامه اي كه مهم ترين شاخصه هاي آن را مي توان شخصيت پردازي قوي و خلق قصه اي جذاب و نگارش ديالوگ هايي شنيدني دانست. سبكي مشابه آنچه كه پيش از اين در قالب فيلم سينمايي بي پولي از اين فيلمسازديده بوديم. با اين وجود قصه كم اوج و فرود وضعيت سفيد به تدريج موجبات عدم همراهي برخي از بينندگان تلويزيوني را فراهم آورد. شايد بتوان پخش شبانه اين سريال را از جمله دلايل اين امر ارزيابي كرد.
ساختمان پزشكان
درسالي كه دست سيما در توليد و نمايش سريال هاي طنز خالي به نظر مي رسيد سروش صحت با ساختمان پزشكان توانست چراغ كمدي درتلويزيون را روشن نگه دارد. در زمانه اي كه به نظرمي رسيد ديگر دوره طنزهاي آپارتماني به سر رسيده است پيمان قاسم خاني و سروش صحت نشان دادند هنوزهم مي توان با تزريق چاشني خلاقيت، سريال هايي را روانه آنتن كرد كه بينندگان خسته و كلافه سيما را راضي نگه دارد. سريال اگر چه با محوريت شخصيت نيما افشار(با بازي درخشان بهنام تشكر) به پيش مي رفت ولي شخصيت هاي فرعي نيز به حد كافي در پيشيرد قصه ها تاثيرگذار مي نمودند. به عنوان نمونه مي توان از شخصيت خانم شيرزاد (شقايق دهقان) نام برد كه نشان داد بازيگران زن نيز قادرهستند در سريال هاي طنز موجبات قهقهه بينندگان را فراهم كنند.
شوق پرواز
سريالي كه مي توانست يكي از بهترين هاي سيما در سال 90 لقب گيرد، به نظر مي رسد در نهايت بيشترين آسيب را از سهل انگاري در دوره تحقيق و نگارش فيلمنامه ديده است. زندگي شهيد عباس بابايي به لحاظ دراماتيك مي توانست دستمايه اي جذاب در اختيار فيلمنامه نويسان اثر قرار دهد ولي چيزي كه در نهايت به نمايش درآمد، سريالي بود كه فاقد قصه پردازي مناسب و جذابيت هاي دراماتيك بود. وقتي مواد اوليه يك سريال در قالب مورد انتظار نيست بديهي است كارگرداني شاخص يدالله صمدي و بازي شهاب حسيني نيز تحت الشعاع قرار گيرد. با اين همه سريال هايي همچون شوق پرواز از پتانسيل فراوان و ضرورت اجتناب ناپذيري كه در زمينه ساخت فيلم هايي درباره بزرگان معاصر اين مرز و بوم وجود دارد حكايت مي كنند.
تكمله
علاوه بر سريال هاي ذكر شده، سريال هاي متعدد ديگري در ظرف سال جاري به روي آنتن رفتند كه بديهي است پرداختن به آن ها در اين مقال نمي گنجد. نكته حائز اهميت اما اين است كه پس از تهيه و پخش چندين و چند ملودرام اشك برانگيز كه با قصه هايي گزنده، كام بينندگان تلويزيوني را به شدت تلخ نمودند با پخش سريال هاي روتين نقطه سر خط و خانه اجاره اي، بار ديگر رويكرد پخش سريال هاي طنز در دستور كار شبكه هاي سيما قرار گرفته تا بازهم خلا» برنامه ريزي مناسب جهت به روي آنتن بردن سريال هايي با موضوعات مختلف به شدت احساس شود. اين كه چگونه مي شود يكي از شبكه هاي سيما به يكباره، پخش شبانه دو سريال طنز را دردستور كار قرار مي دهد، ازآن دست سوالاتي است كه شايد بتوان با توجه به شرايط روز و رخدادهاي در پيش رو، پاسخي احتمالي براي آن پيدا كرد ولي از ديد رسانه اي چندان نمي تواند قابل توجيه باشد. به اين دو سريال، پخش سري جديد مجموعه خنده بازار را نيز بايد افزود كه اگرچه با تغيير تيم نويسندگان،كمتر نشاني از خنده و طنز در آن يافت مي شود ولي ناخودآگاه دز محوريت برنامه هاي طنز در يك شبكه تلويزيوني را آن قدر بالا مي برد كه مي تواند پس زدن تدريجي مخاطبان را در پي داشته باشد. بايد ديد آيا سريال هاي نوروزي قادر خواهند بود وضعيت زرد اين روزهاي سيما را بار ديگر به وضعيت سفيد مبدل سازند؟
چهارشنبه|ا|24|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]