واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مردم نگران چهارشنبه آخر سال؛تب بالاي شهر در چهارشنبه سوزي/ چهارشنبه سوري؛ خرافه يا سنت
تب بالاي شهر در چهارشنبه سوزي/ چهارشنبه سوري؛ خرافه يا سنت
قم - خبرگزاري مهر: نارنجك، ترقه، كپسول و دهها نام ديگر كه اين روزها در ميان نوجوانان و جوانان و گاهي كودكان هم رد و بدل ميشود، نويد نوروز و رسيدن سالي جديد با صداهاي وحشتناك و گاهي حوادث و اتفاقهاي وحشتناك ميدهد.
به گزارش خبرنگار مهر، آئين چهارشنبه آخر سال يادگار ايران باستان و قبل از اسلام بوده كه متأثر از دين زرتشت است.
اين آئين فلسفه خاص خود را دارد كه جوانان به دليل ناآگاهي از آن، رفتارهاي پرخطري از خود بروز ميدهند و شيريني ايام نوروز را بر كام خود و عدهاي كه بيتقصيرند تلخ ميكنند.
آئين چهارشنبه سوري يا چهارشنبه آخر سال بر دو بخش است؛ يك قسمت از آن عمومي و مشترك ميان تمام مردم ايران است كه حتي بعضي از آنها را در ملتهاي ديگر نژاد آريا ميتوان يافت و قسمت ديگر آئين خصوصي است كه مردم برخي از شهرهاي بزرگ بدعت گذاشتهاند و از اين شهرها كم و بيش به شهرهاي ديگر ايران رفته است. آن قسمت از آئين اين شب كه در تمام ايران معمول است از كرمان گرفته تا آذربايجان و از خراسان تا خوزستان و از گيلان تا فارس يعني تمام اين دشت وسيع كه ايران امروز را فراهم ساخته است و زيباترين بقاياي ايران باستاني است در هر شب چهارشنبه آخر سال با شور و دلبستگي خاصي آشكار ميشود.
در اين ميان كساني هستند كه از چهارشنبه آخر سال تنها در دلهرههايي سهيم هستند كه معضلي بزرگ برايشان است.
شادي به قيمت سوختن
زهرا بهادري شهروند قمي كه خاطرات تلخي از رفتارهاي پرخطر چهارشنبه آخر سال در ذهن خود دارد ميگويد: وقتي نام چهارشنبه سوري به گوشم ميخورد تنم ميلرزد و دلهره، تمام وجودم را فرا ميگيرد چرا كه هيچ گاه از اين روز تلخ خاطره خوشي نداشتم.
او ادامه ميدهد: سال گذشته پسرم با هم سن و سالانش آتشي روشن كردند و لاستيك بزرگي سوزاندند كه باعث بالارفتن شعله آتش شد، به طوري كه آن طرف آتش چيزي پيدا نبود و دو نفر همزمان با هم داخل آتش پريدند و با يكديگر برخورد كردند و قسمت زيادي از بدنشان در آتش سوخت.
اين شهروند قمي ميگويد: اين گونه حوادث بايد براي جوانان درس عبرتي باشد تا به قيمت شادي چند ساعته، از روشهاي غلط به جسم خود آسيب نرسانند.
سوختن به جرم بيگناهي
علي حاتمي ديگر شهروند قمي كه از تعدادي جوانان و نوجوانان كه در اين روز به توصيههاي ديگران توجه نميكنند گلايه زيادي دارد بيان ميكند: افرادي كه در اين روز به خيابان ميآيند و رفتارهاي ناهنجار انجام ميدهند نه تنها به خود بلكه به ديگران نيز آسيب ميزنند.
او ميگويد: بعضي از انسانهايي كه در اين روز دچار سوختگي يا آسيب هاي جسمي ميشوند كاملا بيتقصير و بيگناه هستند ولي در آتش بياحتياطي عدهاي ديگر ميسوزند و مشكلات زيادي براي آنها به وجود ميآيد كه از نظر اسلام هم اين نوعي حق الناس است كه بايد رعايت شود.
حاتمي با اشاره به اينكه خانواده ها بايد مراقب فرزندان خود باشند ادامه ميدهد: بعضي از خانوادهها در اين روزها نسبت به اعمال فرزندانشان كاملا بيتفاوت هستند و آنها را رها ميكنند در صورتي كه بايد به نسبت شرايط خاصي كه اين روز دارد بيشتر مراقب فرزندان خود باشند.
دل بستن به جذابيتهاي خطرناك
مهرداد عليمددي 25 ساله در اين باره ميگويد: من و همه هم سن و سالانم تا حدودي مي دانيم اين يك آيين خرافه است ولي به دليل جذابيت هايي كه دارد مورد توجه ما قرار گرفته است.
اين جوان قمي در ادامه مي افزايد: جواناني امثال من به دنبال بهانه هايي براي شادي هستند و مسئولان بايد چارهاي بينديشند تا جوانان آنقدر بهانه هاي مثبت براي شادي داشته باشند كه به سمت اين رفتارهاي پر خطر نروند.
رفتارهاي پرخطري كه در چهارشنبه آخر سال بروز ميكند آسيب جدي بر روح و روان سالخوردگان و افراد داراي شرايط خاص از جمله زنان باردار وارد ميكند و يا گاهي از اوقات خانوادههايي را داغدار ميكند و جواناني در بيمارستانها بستري ميشوند اما در اين آيين با پريدن از روي آتش و گفتن "زردي من از تو، سرخي تو از من" از آتش به عنوان يك امر مقدس مدد خواسته ميشود كه اين امر از نظر اسلام شرك تلقي ميشود و مراجع عظام تقليد نيز مسئله چهارشنبه سوري را خرافه ميدانند.
چهارشنبه سوري؛ خرافه يا سنت
آيتالله العظمي ناصر مكارم شيرازي در پاسخ به استفتائي در مورد آداب و رسوم نوروز و مراسمي كه در شب چهارشنبه آخر سال برخي افراد انجام ميدهند، اظهار كردند: بخشي از رسوم كه در نوروز برگزار مي شود بسيار خوب است و بخشي خرافي است. انسان عاقل كارهاي خوب را انجام مي دهد و از خرافات پرهيز مي كند.
وي گفت: نظافت، خانه تكاني، ديد و بازديد و كمك به نيازمندان و خيلي از كارهاي ديگر خوب است، اما آتش روشن كردن در چهارشنبه سوري يك بدعت خرافي است مخصوصا با گفتن اين جمله كه "سرخي تو از من زردي من از تو" اينها خرافات است.
اين مرجع تقليد تصريح كرد: انسان عاقل نبايد به سراغ اين كارها برود مخصوصا اين كار خطراتي در پي دارد. چقدر جوانان و نوجوانان چشم، صورت و عضوي از اعضاي بدن خود را با اين كارها از دست دادند؛ عزيزان رعايت كنند اين رسم غلط را حذف كنند و آن رسوم مثبت را انجام دهند.
آيتالله العظمي لطف الله صافي گلپايگاني نيز مراسم چهارشنبه سوري را جايز ندانسته و آن را احياي سنتهاي باطل زمان جاهليت ميدانند.
حجتالاسلام سيستاني الله آبادي نماينده اين مرجع تقليد اظهار داشت: آيتالله العظمي صافي گلپايگاني چنين مواردي را كه مستلزم اسراف فوق العاده است و موجب خطراتي براي شخص و ديگر شهروندان است به هيچ وجه جايز ندانستند. علاوه بر آن، اين كار به نوعي احياي سنتهاي باطل زمان جاهليت است و منتسب به پيامبران الهي نيست و در شرايع الهي نبوده و اموري خرافي است.
وي افزود: اين كه پيشينيان ما اين كارها را در زمانهاي دور انجام ميدادند نبايستي باعث شود كه ما از آن پيروي كنيم و از آنچه كه آنها از روي خرافه پرستي به آن اعتقاد داشتند يا برداشتهاي خرافي از يك رويداد داشتند و آن را به صورت يك فرهنگ درآوردهاند نه تنها نبايد پيروي كنيم بلكه شرط ايمان و عقل اين است كه انسان خردمند هرچه بيشتر در محو آنچه كه ترويج خرافه پرستي هست كوشش كند.
نماينده آيتالله العظمي صافي گلپايگاني تصريح كرد: بنابراين آگاهي دادن به ديگران و نهي آنان از اين گونه رفتارها كه در شأن انسان مسلمان و مومن نيست لازم است و تكليف شرعي است.
البته وضعيت شهر قم به لحاظ ويژگيها و بافت فرهنگي مردماني كه در اين شهر زندگي ميكنند مطلوبتر از ساير كلانشهرهاي كشور است اما مشاهده كمترين ناهنجاري در اين آئين براي اين شهر مذهبي زيبنده نيست.
وضعيت قم بهتر است
علي نيك مهر، ديگر شهروند قمي كه وضعيت اين شهر در چهارشنبه آخر سال را بهتر از ساير شهرها ميداند مي گويد: قم نسبت به ديگر شهرها از جمله تهران آرامتر است و خوشبختانه خطرات كمتري نصيب اين شهر مي شود.
وي ادامه مي دهد: با توجه به نظارت هايي كه صورت مي گيرد در كمتر مغازه اي مي توان مواد انفجاري يافت در حالي كه در بسياري از شهرها اين مواد را به راحتي مي توان تهيه كرد.
نيك مهر ميگويد: در اين روز تمامي نهادهايي كه وظايفي را بر عهده دارند بايد اهتمام بيشتري براي پيشگيري از وقوع ناهنجاريها و آسيبها داشته باشند تا جوانان از روي بياطلاعي مشكلاتي به وجود نياورند كه جبران ناپذير باشد.
با وجود انفجارهاي خفيف و گاهي هم شديد، شهر تب مي كند و استرس مردم بالا ميرود كه قطعا نيروي انتظامي و ديگر نهادهاي امنيتي و انتظامي با دقت و نظارت بيشتر آرامش را به مردم هديه ميكنند.
..................................
سمانه روشنايي
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|23|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]