واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: شهرت جهاني درختان سروناز شيراز شهر باغ هاي رويايي
جام جم آنلاين: باغ ارم، باغ عفيف آباد، باغ دلگشا و... بخشي از باغ هايي هستند كه شيراز را به شهر باغ هاي رويايي تبديل كرده است.
درختان سرسبز و سربه فلك كشيده، عطر بهار نارنج و عمارتي زيبا در ميان درختان و گل ها همه، مجموعه باغ هايي رويايي را در شيراز تشكيل مي دهند كه چشم هر بيننده اي را به خود معطوف مي كند.
يكي از باغ هايي كه در شيراز شهرت ملي و فراملي يافته باغ «ارم» است.اين باغ در بلوار ارم واقع شده و از زيباترين باغ هاي شيراز و ايران است كه درختان سروناز آن شهرت جهاني دارند.
در حال حاضر باغ گياه شناسي و دانشكده حقوق دانشگاه شيراز درآن قرار دارند. اين باغ توسط محمد قلي خان ايلخاني قشقايي ساخته شده و پسر ميرزا حسنعلي خان ملقب به نصير الملك آن را در سال 1315 ه.ق بدين صورت در آورده است.
باغ داراي عمارتي سه طبقه و زيبا به سبك قاجاريه است كه از نظر معماري ، نقاشي، حجاري ، كاشيكاري و گچبري از شاهكارهاي زمان قاجاريه محسوب مي شود.
سروناز باغ ارم از لحاظ زيبايي بي نظير و چون عروسي طناز، در ميان درختان جلوه گري مي كند.
در اواخر دوره زنديه سران ايل قشقايي، اين باغ را محل استقرار خود قرار داده و جاني خان، ايلخان قشقايي و پسرش محد قلي خان، عمارتي با شكوه را در اين باغ پي ريزي كردند.
در زمان ناصرالدين شاه قاجار حاج حسنعلي خان ملقب به نصيرالملك اين باغ را خريداري و شروع به ساخت عمرات زيبايي در آن كرد.
پس از فوت نصيرالمك خواهرزاده وي ابوالقاسم نصيرالملك امور باغ را بر عهده گرفت و ساختمان نيمه كاره باغ را به اتمام رساند.
باغ عفيف آباد
باغ عفيف آباد نيزكه نام اصلي آن باغ گلشن است به وسيله ميرزا علي محمد خان قوام الملك ساخته شده است.
ساختمان آن به صورت دوطبقه و طبقه زيرين ساختمان موزه نظامي است و طبقه دوم با چشم انداز بسيار زيبا، نمونه اي است از كاخ هاي عبرت، اين باغ يكي از باغ هاي تاريخي و زيباي شيراز است كه در آخر خيابان عفيف آباد قرار دارد و127 هزار متر مربع وسعت دارد.
در باغ عفيف آباد با سليقه خاصي درختان سرو، چنار، صنوبر، گردو، كاج و بيد كاشته اند كه زيبايي ويژه اي را به اين باغ بخشيده اند.
درون باغ، كاخ بسيار زيبايي قراردارد كه با كاشيكاري هاي زيبا و ستون هاي سنگي همانند ستون هاي تخت جمشيد تزيين شده است.
باغ دلگشا
باغ دلگشا نيز حدود 400 متري جنوب آرامگاه سعدي قراردارد كه از آب قنات سعدي آبياري مي شود وهمواره اين آب در آن جريان دارد.
اين باغ از زيباترين تفرجگاه هاي شيراز است كه در آن درختان مركب از جمله نارنج زياد است و هواي هميشه بهاري و غروب زيباي آن زبانزد مردم شيراز است.
پيشينه تاريخي اين باغ به قبل از اسلام برمي گردد.
در اين باغ عمارتي زيبا به صورت كلاه فرنگي ساخته شده كه بيشتر در فصل تابستان كاربرد دارد.
باغ جهان نما
باغ جهان نما نيز يكي ديگر از باغ هاي مورد نظر براي ثبت جهاني است كه در شرق خيابان قرآن قراردارد. اين باغ يكي از باغ هاي قديمي شيراز است كه در زمان زنديه ساخته شده است.
درحال حاضر اين باغ به شكل زيبايي بازسازي شده و در معرض ديد عموم قرار دارد.
در اين باغ نيز عمارتي دوطبقه به شكل كلاه فرنگي قرار داد. گلكاري هاي اين باغ آن را به يكي از زيباترين باغ هاي شيراز تبديل كرده است.
نارنجستان قوام
نارنجستان قوام در خيابان لطفعلي خان زند و محله درب شيخ واقع شده كه متعلق به خاندان قوام الملك بوده است.
اين ساختمان با استفاده از صنعت آينه كاري، نقاشي، كاشيكاري، گچ بري و منبت كاري يكي از شاهكارهاي دوره قاجاريه محسوب مي شود.
حياط اين ساختمان بسيار دلنواز و فرحبخش است. اين بنا در گذشته محل تشكيل جلسه هاي عمومي و نشست هاي بزرگان واشراف و محل مراجعات رعيت ها بوده است.
علت نام گذاري آن به نارنجستان نيز اين است كه درختان نارنج بسياري در حياط آن قرار داشته و اين باغ نيز از جمله باغ هاي تاريخي و ارزشمند شيراز است كه ارزش ثبت جهاني را داراست در دست بررسي و شناسايي قرار گرفته است. (مهر)
شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3254]