واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: روابط اعراب و روسيه چشم انتظار دهم مارس
شايد با انتخاب مجدد ولاديمير پوتين به عنوان رئيس جمهور روسيه، اميد كشورهاي عربي نسبت به مشاركت دادن مسكو در تحولات خاورميانه و جلب رضايت آن براي دخالت در امور سوريه، زنده شده باشد.
ديپلماسي ايراني: اظهارنظر هفته پيش ولاديمير پوتين در يك نشست خبري درباره وقايع سوريه، نظر خيلي ها را به خود جلب كرد؛ از رسانه هاي متمايل به غرب گرفته تا خبرگزاري هاي عربي به عنوان حاميان رسانه اي مخالفان سوريه.
سخنان پوتين خيلي راهگشا و اجرايي نبود ولي به قدري متفاوت از مواضع عملي اين كشور بود كه همگان از آن به عنوان يك چرخش احتمالي در سياست هاي مسكو نسبت به تحولات سوريه تعبير كردند. پوتين بي آنكه به همتايان غربي اش تاسي كند و از فقدان مشروعيت يا جنايتكار خواندن بشار اسد سخني بگويد، تنها به اين گفته بسنده كرد كه نمي دانيم آقاي اسد سقوط مي كند يا خير. او همچنين بطور تلويحي گفت كه روسيه، بازي مشخصي در سوريه ندارد و بنابراين سقوط يا صعود بشار اسد تاثيري بر هژموني و منافع مسكو نخواهد داشت.
بسياري از اين سخنان اينطور تعبير كردند كه مسكو كم كم درحال پذيرش واقعيتي ديگر در خاورميانه در كنار وقايع يك سال گذشته منطقه است. مي گويند روسيه نمي خواهد تخم مرغ هايش را توي يك سبد بچيند و اعراب مخالف اسد را كه يكدست در برابر او صف آرايي كرده اند، به كلي از دست بدهد و تنها كارت دمشق را در منطقه در اختيار داشته باشد.
دو جمله از ولاديمير پوتين كافي بود تا صفحات زيادي از روزنامه ها و خبرگزاري ها به تحليل موضع روسيه در قبال دمشق اختصاص بيابد. برخي مي گويند پوتين در آستانه به دست گرفتن رياست جمهوري بوده و مي خواسته پيشاپيش پيامي به غرب بفرستد كه زوال بشار اسد هيچ خسراني عايد روسيه نخواهد كرد و اين كشور مي تواند با هر شرايط جديدي در منطقه به خوبي كنار بيايد.
البته هيچ برداشت قطعي و قاطعي نمي توان از مواضع جديد روسيه نسبت به دمشق به دست داد و بايد منتظر روزهاي آينده و تصميم گيري هاي جديد كرملين در قبال طرح اتحاديه عرب و حمايت غرب از آن نشست. پوتين بار ديگر در رقابت هاي انتخاباتي اش روي اصول روسي و ضد غرب خود پاي فشرد و هرگونه دسيسه خارجي و ابراز نظر انتقادي عليه دولت و سياست كشورش را مورد حمله قرار داد. درواقع پوتين بسيار كمتر از ديميتري مدودف تمايلات غربي دارد و بيش از او بر حفظ روند موجود و پرهيز از تعاملات غيرضروري و غيرامتيازآور با غرب تاكيد دارد.
پوتين از روزي كه بار ديگر سكان رياست جمهوري روسيه را به دست مي گيرد، با دو چالش منطقه اي روبروست كه ارتباط مستقيم با تصميم و اراده مسكو دارد. يكي چالش ادامه دار هسته اي ايران و فقدان گفتگوهاي ثمربخش ميان تهران و غرب و ديگر بحران پيچيده سوريه كه گره هاي كور و درهم رفته اش به خودي خود بازشدني نيست. اعراب مي گويند گره محكم و اصلي را روسيه با وتوي قطعنامه پيشنهادي اتحاديه عرب بر آن زده است و خود نيز بايد قدم پيش بگذارد و گره كور را باز كند.
گفته مي شود روسيه قرار است به عنوان مهمان در نشست پيش روي وزيران خارجه اتحاديه عرب حضور داشته باشد. اين نشست به رياست سعود الفيصل وزير خارجه عربستان برگزار ميشود و دو موضوع پرونده هسته اي ايران و بحران سوريه محور بحث ها خواهد بود. سابقه برگزاري نشست هاي اتحاديه عرب و حمايت وزيران خارجه كشورهاي عربي از عربستان سعودي، فضاي ضد ايراني و ضد سوري آن را پيشاپيش ترسيم و تضمين كرده است.
سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه تا امروز نشان داده كه كشورش در موضوع سوريه كوتاه نمي آيد و به هيچ روي با ابتكار عمل اعراب مبني بر كناره گيري بشار اسد يا دخالت خارجي در اين كشور موافق نيست. مسكو پاي هزينه هاي ناشي از اين مخالفتش ايستاده و با وتوي قطعنامه پيشنهادي در شوراي امنيت، بر استواري خود بر مواضع ضد غربي اش مهر تاييد زده است.
با اين وجود اعراب اميدوارند كه انزواي به وجود آمده براي روسيه پس از وتوي قطعنامه پيشنهادي و فشار اعراب و غرب بر اين كشور، روي تصميمات روسيه اثر گذاشته باشد و چرخش نظر هفته پيش پوتين و سويه به ظاهر منفعلانه آن، به عمل بپيوندد و دست آنها را براي ايجاد تغييرات بنيادين در سوريه باز بگذارد.
نبيل العربي دبيركل اتحاديه عرب با اعلام اين خبر كه سرگئي لاوروف در نشست 10 مارس اين اتحاديه شركت خواهد كرد، از وجود علائم مثبت در تغيير مواضع روسيه و چين در قبال سوريه ابراز خرسندي كرد. از سوي ديگر قطر و عربستان اين روزها بر تكاپوي خود افزوده اند و با حفظ انسجام پيشين، به اتهام زني هاي خود به ايران هسته اي و نيز تلاش در پشتيباني همه جانبه از مخالفان سوريه ادامه مي دهند. در اين ميان اگر مسكو نشان دهد كه متوجه علائم منفي و معناداري در سوريه شده است، احتمال دارد به اعراب نزديك تر شود و دست كم يك پله پايين بيايد، در غير اين صورت بايد ديد كشورهاي عربي از چه ابزار و مشوق هايي استفاده خواهند كرد تا مسكو را از سوريه دور و به خود نزديك تر كنند.
چهارشنبه|ا|17|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 221]