واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: كودكان كار و رؤياي فراموش شده
كار كودكان گرچه تلخ و گزنده است، اما واقعيتي است كه نميتوان بر آن چشم فرو بست. كودكان كار در بزرگسالي رويايي از كودكي ندارند، زيرا كودكي را در عرق ريزان كار و رنج براي هميشه جا ميگذارند.
آمارهاي سازمان ملل نشان ميدهد 218 ميليون كودك كار در جهان هر روز زندگي خود را در مزارع، كارگاهها، خيابانهاي پرازدحام شروع ميكنند، در حالي كه همگي آنها دنياي آزاد خود را ميخواهند. دوست ندارند در خيابانها باشند. ميخواهند از احترام، آسايش، پوشاك و تغذيه سالم برخوردار شوند و بتوانند براي دستيابي به آيندهاي بهتر از آموزشي درخور برخوردار باشند.
داستان كودكان كار در همه جاي جهان مشابه است. از آسيا باشند يا آفريفا و اروپا و آمريكا؛ همه كودك كار هستند و تنهاي نحيف خود را به دليل فقر و تنگدستي با كار فرسودهاند.
يك كارشناس حوزه كار كودك در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: كودكان كار فقط در خيابانهاي شهر دستفروشي نميكنند، بلكه شمار زيادي از اين كودكان در مزارع، كارگاههاي توليدي، كوره پزخانهها و حتي در خانهها به كار اشتغال دارند.
فاطمه قاسم زاده معتقد است: بدترين شكل كار كودك در جهان، كودكاني هستند كه در جنگها يا كارهاي غير قانوني به كار گرفته ميشوند.
وي در خصوص كار كودك در ايران با اشاره به گزارش مركز پژوهشهاي مجلس گفت: بر اساس اين گزارش هم اكنون 3.2ميليون كودك (زير 18 سال) به مدرسه نميروند كه بطور يقين بخش وسيعي از اين كودكان به تامين معاش خانوار كمك ميكنند.
وي اظهار داشت: يكي از شكلهاي كار كودك در ايران، كار در كوره پزخانهها است.
اين كودكان بطور عام به همراه خانوادههاي خود در خانههايي بسيار كوچك در كنار كوره پزخانهها زندگي ميكنند و از صبح تا شب در شرايط بسيار نامتعارف به كار اشتغال دارند.
وي اظهار داشت: وقتي كه كودكان در كارگاهها به كار اشتغال دارند به چشم نميآيند؛ اما اين واقعيتي است كه نميتوان آن را پنهان كرد و به سادگي از كنار آن گذشت.
وي گفت: هم اكنون در استانهاي آذربايجان شرقي و غربي و همچنين استانهاي كردستان، كرمان و... كه در زمينه بافت قالي فعاليت ميكنند دختران كوچك پاي دارهاي قالي مينشينند و تنهاي نحيف خود را در ايجاد ارزش افزوده به كار ميگيرند. در حالي كه به علت صغر سن از دستمزد كافي هم برخوردار نيستند.
وي در مورد كودكاني كه زير 15 سال سن دارند و در كارگاههاي اقتصادي مشغول به كار هستند، يادآور شد اين كودكان مشمول قانون كار نيستند، اما متولي اين كودكان براستي چه نهادي است؟ آيا ميتوان به راحتي آنها را رها كرد و به حال خود گذاشت؟
وي مهمترين دليل كار كودك را وضعيت اقتصادي خانوارها ذكر كرد و گفت: اين كودكان بطور عام داراي خانوارهايي فقير هستند كه براي تامين بخشي از درآمد خانوار به كوچه و خيابانهاي شهر ميآيند و دستفروشي ميكنند.
قاسم زاده معتقد است: ايران كشوري غني به لحاظ توانمنديهاي اقتصادي است؛ بنابراين در ايران نبايد به موضوع كار كودكان كه ميتوانند براي آيندهاي بهتر توانمند شوند، بيتوجه بود.
وي در مورد طرح ساماندهي كودكان كار كه چند سال پيش سازمان بهزيستي تدوين كرده، گفت: اين طرح دو باره قرار است اجرايي شود. اما ضروري است كه اين طرح مورد ارزشيابي قرار گيرد و نواقص و نكات مثبت آن مشخص شود.
وي تاكيد كرد براي حل معضل كار كودكان بايد شرايط اقتصادي خانوارها بهبود يابد تا مراجعه و نياز كودكان به كار كم شود.
اين فعال حوزه كار كودك با اشاره به كودكان كار كه در خيابانهاي شهر معاش خود و خانوادههاي خود را تامين ميكنند، تصريح كرد كودكان خيابان در تمام طول روز از خانه بيرون هستند كه با مخاطرات بيشماري مواجه ميشوند.
اين فعال حقوق كار كودكان در خصوص سازمانهاي غيردولتي كه به كودكان كار كمك ميكنند، گفت: هم اكنون حدود 15 سازمان غير دولتي، از طرق مختلف كودكان كار را تحت پوشش قرار ميدهند.
وي گفت: حق كودكان ايراني نيست كه اينچنين در شرايط سخت و نامتعارف كار كنند و از مواهب دوران كودكي محروم شوند.
آمارهاي جهاني نشان ميدهد هم اكنون از هر هفت كودك در جهان، يكي، كودك كار است. در كشور مالي 63 درصد كودكان 5 تا 14 ساله كودك كار هستند. 38 درصد كودكان در كامبوج و 47درصد در بوركينافاسو كار ميكنند.
22 درصد كودكان كار در جهان شاغل در بخش خدمات نظير خرده فروشي، كار در رستورانها و هتلها، حمل و نقل، روزنامه فروشي، خدمات اجتماعي، تجاري، مالي و غيره هستند.
همچنين 9 درصد كودكان كار در بخش صنعت نظير كار در معدن (استخراج)، باربري، توليديها، كارهاي ساختماني و خدمات عمومي كار ميكنند و 69 درصد كودكان كار در بخش كشاورزي فعال هستند.
آمارهاي تكان دهنده در خصوص كار كودك نشان ميدهد سالانه 22 هزار كودك در اثر حوادث كاري جان خود را از دست ميدهند.
قاسم زاده معتقد است: آمار كودكان كار در ايران گرچه با بسياري از كشورها قابل مقايسه نيست، اما اين ميزان هم براي كشور ثروتمندي نظير ما قابل توجه است.
طبق مطالعهاي كه در كشورهاي افريقايي اجرا شده، در زيمبابوه 95 درصد، در آنگولا 84 درصد، در اتيوپي 84 درصد، در زامبيا 70 درصد و در سودان بطور تقريب 100 درصد كودكان خياباني مورد مطالعه، مذكر بودهاند.
به گزارش ايرنا، هم اكنون در سرتاسر جهان 100 ميليون كودك خياباني وجود دارند كه نيمي از آنها در كشورهاي آمريكاي لاتين و بقيه در كشورهاي آفريقايي و آسيايي به سر ميبرند. تنها در آمريكاي لاتين 40 ميليون كودك و نوجوان خياباني حضور دارند و در هندوستان، كودكان بيخانمان را تا 44 ميليون تخمين زدهاند.
كار كودك از جمله مصاديق قديمي نقض حقوق بشر است. در سال 1999 ميلادي سازمان بينالمللي كار "كنوانسيون بدترين اشكال كار كودك" را تهيه كرد كه در آن اعضا پذيرنده ملزم به ممنوعيت و محو تنها آن دسته از كارهاي كودك شدند كه ناپسند يا غيرقانونياند و يا با توجه به وضعيت كودك، مضر و خطرناك هستند.
جمهوري اسلامي ايران نيز به اين كنوانسيون پيوسته است.
سازمان بينالمللي كار، فقر را مهمترين عامل براي ورود كودكان به بازار كار عنوان ميكند؛ زيرا درآمد كودك صرف تامين معاش خانوار ميشود.
هم اكنون سازمانهاي غير دولتي در نقاط مختلف تهران و همچنين مركزي در شهر بم، موضوع حمايت از كودكان كار را به عهده دارند كه در صورت حمايت جدي از آنها ميتوانند فعاليت خود را به نحو چشمگيري افزايش دهند.
موضوع كودكان كار يك معضل خاص نيست و ميتوان با تدابيري همه جانبه و با توانايي بالاي همياري كه در فرهنگ مردمي ما مشاهده ميشود، به حل آن همت گماشت.
جايگاه واقعي كودكان در پشت نيمكتهاي مدرسه يا زمينهاي بازي است و نبايد به دليل دشواري تأمين معيشت خانوار مورد بهره گيري افراد سودجو قرار گيرند. شكي نيست اين مهم جز با امكانات و همت دولت و همياري نهادهاي مردمي، قابل حل نيست.
كودكان كار، كودكي را با كارهاي خارج از توان خود سپري ميكنند. اما فقط برخي از آنها اين شانس را دارند كه با حمايت سازمانهاي غيردولتي تحصيل خود را ادامه دهند. اما چه بسيارند كودكاني كه نه تنها قادر به كسب آموزش نيستند، بلكه توان جسمي و روحي شان را در تأمين معاش ميفرسايند.
كودكان كار نياز دارند كه جامعه آنان را با تدابيري خردمندانه در يابد.
چهارشنبه|ا|17|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]