واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: وعده دولتيها براي گام دوم
اقتصاد > يارانه - ترديدي وجود ندارد كه تنها محمود احمدينژاد -رئيسجمهور- است كه ميداند چه زمان و با چه سرعتي سوت حركت قطار هدفمندي يارانهها به سمت ايستگاه دوم به صدا درميآيدحال آنكه هنوز گلايهها از خروج قطار يادشده در سال نخست از ريلهاي تعيين شده بلند است.
دولت ميگويد مصمم است كه ميزان يارانههاي نقدي را افزايش دهد، حتي به ميزان 3برابر، اما فعالان اقتصادي ميگويند پس سهم ما كو و يارانه بخش توليد چه شد؟ گفتهها و وعدههاي دولتمردان درباره نحوه اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها نشان ميدهد كه اجراي فازدوم دستكم نيازمند افزايش چندصد درصدي قيمت حاملهاي انرژي و حذف يارانه نقدي اقشار پردرآمد است و باز هم خبر مهم اين است كه دولت سهمي براي توليد از منابع ناشي از آزادسازي قيمتها در نظر نخواهد گرفت. راستي قيمت سوخت تعيين شده براي حركت قطار هدفمندي يارانهها به سمت ايستگاه دوم چه ميزان خواهد بود؟
فاز دوم آماده اجراست
محمود احمدينژاد؛ رئيسجمهور
اكنون مطالعات مرحله دوم تمام شده و گام بعدي را با كمك مردم با موفقيت برخواهيم داشت. دولت تلاش دارد تا قبل از پايان سال و حتي زودتر از آن سهم مردم از اجراي مرحله دوم طرح هدفمند كردن يارانهها را به حساب آنها واريز كند و مقدمات آن در حال فراهم شدن است و انشاءالله در اين زمينه به مردم اطلاعرساني ميشود. البته مجلس براي حمايت از ساير بخشها درصدي را در اختيار دولت گذاشت اما فكر ميكنم همين يارانه نقدي كه به مردم ميدهيم حمايت از توليد است. بيش از 80 درصد يارانهاي كه داده شده براي حمايت از توليد بوده و به همين دليل است كه توليد در كشور افزايش يافته و ركودي در اقتصاد مشاهده نشده است. وقتش رسيده كساني كه توانمند هستند كمك كنند تا با انصراف از دريافت يارانه نقدي، اين مبلغ در زندگي خانوادههاي ديگر تحول ايجاد كند. برهمين اساس بنا داريم با كساني كه توانمند هستند، مكاتبه كنيم و از آنها بخواهيم از دريافت يارانه نقدي انصراف دهند تا بتوانيم همين مبلغ را در خانوادههايي با سطح اقتصادي پايينتر توزيع كنيم. انتظار داريم زماني كه بحث انصراف افراد توانمند از دريافت يارانه نقدي را اعلام كرديم، همراهي لازم صورت گيرد تا بتوانيم فاصله طبقاتي را كمتر كنيم و به نقطهاي برسيم كه در كشور فقير نداشته باشيم.
يارانههاي نقدي افزايش مييابد
محمدرضا ميرتاجالديني؛ معاون پارلماني رئيس جمهور
در افزايش حاملهاي انرژي، يارانههاي نقدي مردم نيز قطعا افزايش پيدا ميكند و توازن و تناسب ميان افزايش قيمتها و يارانههاي نقدي رعايت ميشود. در فاز اول هدفمند كردن يارانهها نيز ميزان پرداختي يارانههاي مردمي به شكلي بود كه دريافتي دهكهاي جامعه بيشتر از افزايش قيمت و هزينههايي پرداختي از سوي مردم بود. دولت همواره در تلاش است تا ميزان پرداختي يارانه نقدي به مردم قابل توجه باشد، البته در قانون، 50 درصد از يارانه نقدي سهم مردم بود و در بودجه سال 90 دولت به شكلي عمل كرد كه حتي 20درصد سهم خود را نيز به يارانهها اختصاص داد چرا كه نظر دولت در هدفمندي يارانهها مبتني بر اين مسئله است كه همواره ميزان پرداختي به مردم، متناسب با تغيير قيمت حاملهاي انرژي و حتي بيشتر از آن باشد. در جلسات كارشناسياي كه درخصوص اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها برگزار ميشود، همواره يكي از موضوعاتي كه مد نظر تيم تصميمگيرنده و شخص رئيسجمهور است، افزايش متناسب يارانههاي مردمي و قيمت حاملهاي انرژي است.
4 سناريوي هدفمندي يارانهها در فاز دوم
مجيد نامجو؛ وزير نيرو
براي اجراي مرحله دوم هدفمندي يارانهها تقريبا بحثها در دولت جدي شده و مانند مرحله اول هدفمندي، سناريوهاي مختلفي از وزارتخانهها تاكنون دريافت شده است. تاكنون 4 سناريوي اصلي براي فاز دوم هدفمندي در ستاد هدفمندي يارانهها مطرح و مورد بررسي قرار گرفته كه اين سناريوها شامل حاملهاي مختلف انرژي، آب و برق است. درباره قيمت آب هم بايد بگويم كه وزارت نيرو، قيمت جديد را ارائه كرده و توسط سازمان حسابرسي نيز بررسي شده است، با اين حال بايد در ستاد هدفمندي يارانهها قيمت تمام شده آب به نتيجه نهايي برسد. بهصورت كلي چون اجراي هدفمندي در بخش آب نسبت به قيمت تمام شده آن فاصله دارد، بهصورت اطمينانآور اعداد تعيين خواهد شد و از سوي رئيسجمهور اعلام ميشود، با اين حال احتياج داريم كه در ستاد هدفمندي يارانهها كه به رياست رئيسجمهور تصميم نهايي را خواهد گرفت، به جمعبندي برسيم. همچنين زمان دقيق اجراي طرح و نحوه اجراي آن نيز در ستاد هدفمندي مشخص و اعلام ميشود. البته در اين بخش نيز رئيسجمهور بايد تصميم نهايي را بگيرد يا پيشنهادها را نهايي كند. نتيجه اينكه فكر ميكنم مشكلي براي اجراي مرحله دوم نداشته باشيم.
اجراي فاز دوم بستگي به نظر رئيسجمهور دارد
سيد شمسالدين حسيني؛ وزير اقتصاد
مرحله دوم قانون هدفمندي يارانهها در 2فاز اجرا ميشود، فاز اول شارژ حسابهاي مردم است كه البته هنوز انجام نشده و بعد از اين كار و با فاصله زماني فاز دوم، يعني اصلاح قيمت حاملهاي انرژي اجرا ميشود. البته زمان اجراي اين دو فاز بستگي بهنظر رئيسجمهور دارد و به موقع اعلام خواهد شد. مسئله ديگر اينكه قبل از اصلاح قيمت حاملهاي انرژي در مرحله دوم هدفمندي يارانهها قطعاً حسابهاي خانوار به اندازه كافي شارژ ميشود و البته برداشت از حسابها موكول به بعد از اصلاح قيمت حاملهاي انرژي خواهد شد. درباره برنامه دولت براي ارسال نامههاي انصراف از دريافت يارانه نقدي به برخي خانوارها هم بايد بگويم اين نامهها ارسال شده و سازمان هدفمندي يارانهها جزئيات آن را اعلام خواهد كرد و با اين كار سيستم شناسايي وضعيت خانوارها تكميل ميشود؛ البته در اين مرحله انصراف از دريافت يارانه نقدي اجباري نيست. درباره افزايش ميزان يارانه خانوارها در مرحله دوم قانون هدفمندي هم بايد اعلام كنم كه اين ميزان به نسبت افزايش قيمت حاملهاي انرژي خواهد بود. خلاصه اينكه تمامي اقدامات براي اجراي مرحله دوم قانون هدفمندي آماده است و رئيسجمهور در حال گفتوگو و سنجش ابعاد مختلف اجراي قانون است و پيش از هرگونه اصلاح قيمتها متناسب با آن پرداختها به مردم نيز صورت ميگيرد؛ يارانه به حسابها واريز ميشود و برداشت آن موكول به اعلام اجراي قانون خواهد بود.
هنوز تا اجراي فاز دوم زمان داريم
مهدي غضنفري؛ وزير صنعت، معدن و تجارت
تمامي بستههاي حمايتي فاز اول اجراي قانون هدفمندي يارانهها اجرايي ميشود و هنوز تا اجراي فاز دوم هدفمندي زمان داريم و ميتوان با همفكري با توليدكنندگان، شرايط بهتري فراهم كرد. وزارت صنعت، معدن و تجارت خود را مقيد ميداند كه تمامي بستههاي حمايتي فاز اول اجراي قانون هدفمندي يارانهها را اجرايي كند. اين درحالي است كه تمامي تلاش خود را به كار خواهيم بست تا پيش از اجراي فاز دوم قانون هدفمندي يارانهها بتوانيم بستههاي حمايتي بازسازي واحدهاي كوچك و بزرگ را عملياتي كنيم. در اين راستا مذاكراتي با بانك مركزي صورت گرفته تا بتوان منابع جديد مالي را تامين كرد و رئيسجمهور دستور داده تا هزار ميليارد تومان بودجه مرتبط با بخش صنعت پرداخت شود، ضمن اينكه اميدواريم مجلس نيز با همراهي خود، اين رقم را به 2هزار ميليارد تومان برساند. تلاش دولت اين است كه اگر بخش توليد و صنعت كشور به سرمايه در گردش ارزانقيمت نياز دارند، آن را تامين كند و البته نوسانات نرخ ارز را نيز كه مشكل اصلي توليدكنندگان است، كنترل كند تا اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها همراه با نوسانات نرخ ارز نباشد. آن دسته از واحدهاي توليدي كه در فاز اول اجراي قانون هدفمندي يارانهها آسيب ديدهاند، حتما در فازدوم براي انجام طرحهاي حمايتي مدنظر قرار خواهند گرفت.
توجيه غيبت ارقام هدفمندي در بودجه سال آينده
رحيم ممبيني؛ معاون بودجه معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيسجمهور
در پاسخ به اين پرسش و ابهام كه چرا در لايحه بودجه سال آينده رقم خاصي براي اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها قيد نشده است بايد بگويم كه موضوع هدفمندي يارانهها در لايحه بودجه كاملا شفاف بود، و براي آن حكم آمده است. اما اينكه چرا مثل سال گذشته، اعداد و ارقام مربوط به هدفمندي و يارانه نقدي در لايحه بودجه مشخص نشده است، بايد توضيح دهم كه به هر حال پيشنهاد دولت اين است و قانونگذار هم تصريح كرده كه ورودي و خروجي يا منابع و مصارف ناشي از هدفمندي يارانهها در حساب خاصي گنجانده شود. اين كار در حال حاضر هم انجام ميشود. اما پيشنهاد دولت اين بود كه اين ارقام در بودجه شركتي نيايد و از اين كار هم دفاع خواهد كرد، اگرچه تصميم نهايي با مجلس است. البته ما مواردي در بودجه سال آينده داريم كه اعداد و ارقام آن در جداول ذكر نميشود چرا كه بعضي اعداد و ارقام جز اينكه بودجه را متورم كند و عملا آن را غيرشفاف سازد، خاصيت ديگري ندارد. نهايت اينكه ضوابط و مقررات حاكم بر پرداختها و دريافتهاي هدفمندي يارانهها نيز معلوم است و اگر قرار است تغييري انجام شود، بازهم معلوم خواهد شد.
چگونگي حذف يارانه نقدي پردرآمدها
محمد رضا فرزين؛ دبير ستاد هدفمندي يارانهها
دريافتنكردن يارانهها كاملا بهصورت خودانصرافي است و دولت فرد را براي انصراف مجبور نميكند. البته بخش عمده كار بر دوش فرمانداران و استانداران خواهد بود كه افراد را دعوت كرده، با آنها صحبت ميكنند. همانطور كه قبلا گفتيم عموم اين افراد درآمدهاي بالاي 3ميليون تومان در ماه دارند، يعني طرف ممكن است 10ميليون، 20ميليون يا 50ميليون درآمد در ماه داشته باشد، ضمن اينكه در روش شناسايي ما تاكيد داريم كه افراد خودشان اظهار كنند، پس اگر فرمي را هم ارسال ميكنيم، فرد فعلا مخير است كه خود انصراف دهد يا خير. درباره اجراي مرحله دوم اجراي هدفمندسازي يارانهها هم بايد بگويم در حال برنامهريزي مرحله دوم هستيم. آمادگي لازم را دولت كسب ميكند اما در مورد زمانش صحبت نميكنم. درباره قيمت بنزين هم، سناريوهاي قيمتي متفاوتي داريم؛ چندين سناريو هست اما هنوز هيچ سناريويي نهايي نيست. چيزهايي كه بهعنوان شايعه مطرح ميشود صحت ندارد؛ سناريوهاي كاملا متفاوتي است اما هيچ كدام از آنها قطعي نيست و خلاصه اينكه در مورد زمان اجراي آنها نيز در آينده صحبت ميكنم.
سه|ا|شنبه|ا|16|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]