واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/قم مجهز به سايت پرورش آهو ميشود/ زيباي دشتهاي ايران نيازمند حمايت
قم مجهز به سايت پرورش آهو ميشود/ زيباي دشتهاي ايران نيازمند حمايت
قم - خبرگزاري مهر: در گذشته مناطقي از استان قم به عنوان زيستگاه آهو شناخته ميشده كه وجود علل مختلفي از جمله تخريب زيستگاه باعث شده تا طي سالهاي گذشته كسي رنگ آهوي ايراني را در اين مناطق نبيند.
به گزارش خبرنگار مهر، آهو از جمله جانوراني است كه هم در فرهنگ ديني و هم بومي ما از جايگاه ويژه اي برخوردار است و به عنوان شاهد اين مدعا نيز مي توان به روايت داستاني در خصوص ضمانت امام رضا(ع) از يك آهو اشاره كرد كه ايرانيان اين گونه را به واسطه ضامنش بيش از ديگر گونه هاي جانوري دوست دارند.
به علاوه در ضرب المثل ها، حكايت ها، شعرها و نقاشي هاي به جا مانده از گذشته ارتباط ايرانيان با اين جانور زيبا به خوبي مشهود است.
شناسايي 15 گونه آهو در جهان/ زيست سه گونه در ايران
در دنيا تا كنون 15 گونه از اين جانور شناسايي شده است كه از اين ميان، سه گونه شامل آهوي ايراني، آهوي كوهي و جبير در مناطق مختلف ايران زيست مي كنند.
در استان قم نيز مناطقي از جمله تالاب حوض سلطان، بخشي از كوير، دشت مسيله و منطقه پلنگ دره در گذشته به عنوان مهم ترين زيستگاه هاي آهو مطرح بوده كه طي سال ها به دليل عواملي مثل خشكسالي و شكار غيرقانوني، خالي از جمعيت اين گونه جانوري شده است.
بر اساس اين گزارش، اخيرا اقداماتي از سوي اداره كل حفاظت محيط زيست استان قم در خصوص احيا زيستگاه هاي اين گونه در حال پيگيري است كه از جمله آنها مي توان به راه اندازي سايت تكثير و پرورش آهو در منطقه حفاظت شده پلنگ دره اشاره كرد كه به گفته مدير كل اين اداره تا پايان سال جاري به بهره برداري خواهد رسيد.
مدير كل حفاظت محيط زيست استان قم در خصوص احداث اين سايت در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: در اين راستا سال گذشته نيز تفاهم نامه اي بين استاندار قم و آقاي محمدي زاده، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست كشور در خصوص احيا، تكثير و پرورش آهو در استان به امضا رسيده است.
محمود علي ركني يادآور شد: در حدود 2 ماه قبل آهويي توسط يكي از شهروندان قمي پيدا و به اداره كل حفاظت محيط زيست استان تحويل داده شد و اين موضوع زمينه اي شد كه هماهنگي هاي انجام شده در سال گذشته را سريعتر پيگيري و به مرحله اجرايي برسانيم.
وي در ادامه در پاسخ به اين سئوال كه آيا قم شرايط مناسب براي تكثير اين نوع جانور را دارد، تصريح كرد: زيستگاه هايي همچون منطقه شكار ممنوع تالاب حوض سلطان، پارك ملي كوير و دشت مسيله در استان قم از جمله مهمترين زيستگاه هاي آهو در گذشته بوده است.
مدير كل حفاظت محيط زيست استان قم افزود: همچنين اين جانور روزگاري نيز در نواحي دشتي منطقه حفاظت شده پلنگ دره زيست مي كرده است.
عوامل كاهش جمعيت آهو در قم
وي ادامه داد: اما متاسفانه به دليل عوامل متعددي از جمله تخريب زيستگاه ها، شكار و صيد بي رويه، خشكسالي هاي اخير و تبديل اراضي طبيعي به زمين هاي كشاورزي سال هاست كه در اين مناطق آهويي مشاهده نشده است.
ركني در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به مشخصات اين سايت گفت: در حال حاضر زميني به مساحت سه هزار هكتار در پاسگاه سرمحيط باني منطقه پلنگ دره جانمايي شده است كه به زودي كار فنس كشي آن به ارتفاع 2 تا 3 متر به انجام خواهد شد.
سايت پرورش آهوي قم كار خود را با سه جفت آهو آغاز مي كند
وي يادآور شد: در ادامه نيز به دليل نزديكي قم به پناهگاه حيات وحش موته اصفهان به عنوان يكي از بهترين زيستگاه هاي آهوي ايراني كه جمعيت زيادي از اين نوع را در خود حفظ كرده، قرار شده با نامه نگاري و هماهنگي هايي كه در حال انجام است، سه جفت آهو از آن جا به اين سايت منتقل و بعد از تكثير و پرورش در طبيعت رهاسازي شوند.
مدير كل حفاظت محيط زيست استان قم با بيان اين كه براي راه اندازي و بهره برداري كامل از اين سايت از تجارب استان هاي فعال ديگر در اين زمينه نيز استفاده خواهد شد، افزود: با راه اندازي اين سايت ظرفيت مناسبي از بانك ژن اين نوع جانور در اختيار محققان قرار خواهد گرفت كه مي توانند از آن براي انجام مطالعات و كارهاي تحقيقاتي خود استفاده كنند.
وي همچنين به اعتبارات راه اندازي اين سايت اشاره كرد و گفت: جانمايي، فنس كشي و انتقال چند جفت آهو به اين سايت تنها مقدمه اي براي انجام فعاليت هاي اصلي اين سايت در آينده بر اساس تفاهم نامه امضا شده است و نتيجه دادن اين كار، هم نيازمند اعتبارات استاني و هم ملي است.
احياي آهو در قم نيازمند تقويت زيستگاه و افزايش ضريب امنيت منطقه
ركني در ادامه به شرايط لازم براي رها سازي نمونه هاي تكثير شده اشاره كرد و بيان داشت: احياي آهو در اين منطقه نيازمند دو عامل تقويت زيستگاه و افزايش ضريب امنيت منطقه است.
وي با تاكيد بر اين كه بايد از تخريب زيستگاه و گونه هاي منطقه جلوگيري و مناطق استپي و بياباني احيا شود، تصريح كرد: ابتدا بايد زيستگاه تقويت تا به دنبال آن زنجيره غذايي كامل شود چرا كه هر جا در زنجيره غذايي خللي وارد و يا اين زنجيره مختل گردد، ساختارهاي محيطي نيز به هم مي ريزد.
مدير كل حفاظت محيط زيست قم همچنين به افزايش ضريب امنيت منطقه اشاره كرد و گفت: در حال حاضر يك پاسگاه محيط باني در منطقه پلنگ دره وجود دارد كه قرار است محل استقرار سايت ياد شده نيز در آن جا باشد و ما براي بالا بردن ضريب امنيت منطقه براي جلوگيري از شكار غير قانوني به يك پاسگاه فصلي نيز در اين منطقه نياز داريم.
وي يادآور شد: جداي از اقدامات اداره كل حفاظت محيط زيست استان؛ فعاليت هايي از جمله جلوگيري از تخريب، احياي زيستگاه هاي طبيعي و تامين امنيت منطقه، نيازمند حمايت ساير مسئولان، مردم منطقه و رسانه هاي استان است.
زيست در حاشيه امنيت زيباي دشت هاي ايران نيازمند حمايت بيشتر
به هر روي آهو از جمله گونه هاي جانوري است كه در ليست قرمز اتحاديه جهاني حفاظت از منابع طبيعي، در رده آسيب پذير قرار دارد و به گفته كارشناسان و مسئولان محيط زيست كشور، اگر چه آهو در ايران، گونه در خطر انقراض نيست اما نياز به حمايت دارد و فعاليت هايي از جمله احداث سايت تكثير و پرورش آهو، مي تواند در راستاي زيست در حاشيه امنيت زيباي دشت هاي ايران كمك كننده باشد.
© 2003 Mehr News Agency .
دوشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 827]