واضح آرشیو وب فارسی:تکناز:
اگر شما پوستی شکلاتی دارید،خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم زیرا ... نزدیك كه شد از شدت نور چشم هایش به هم می خورد .... تابوتی از جنس شیشه صدایش می كرد ... زیر و روی صفحه شیشه ای پر بود از لامپ های مهتابی آبی رنگ. نورها یكی پس از دیگری به صف شده و در انتظار!روی صفحه قرار گرفت... می ترسید؛ به خود قوت قلب می داد كه قرار نیست بیشتر از 10 دقیقه آنجا باشد... به یاد شایعات پخته شدن كبد و اعضای گوارشی دخترك جوان افتاد.متصدی راهنمایی می كرد... صورت درست روبروی لامپ صورت ... تا پایان وقت عینك بر چشم باشد و .... در بسته شد و ترس دو چندان ... تابوتی كه خود در آن پا گذاشته بود؛ثانیه ها می گذشت،كم كم گرم شد ... از شدت گرما می سوخت و ... بالاخره صدای سه بوق ممتد مژده رهایی داد ... در بالای سرش را هل داد و پا به بیرون گذاشت. هنوز از آن حال و هوا بیرون نیامده بود كه روبروی آیینه قدی قرار گرفت ... لبخند زد... و او از این تغییر سریع خشنود بود.
امروزه تب و تاب بهره گیری از زیبایی های موقتی و مصنوعی نه تنها جوانان و نوجوانان را هر روز بیشتر از دیروز درگیر می كند بلكه حتی سالمندان هم از این وادی بی نصیب نمی مانند.این موضوع كه امروزه «زیبایی» به معنای واقعی آن به كار نمی رود بر كسی پوشیده نیست.در این مسیر گروه خاصی از افراد جامعه برای رسیدن به تصورات ذهنی خود،آگاهانه و ناآگاهانه اسیر بمباران تبلیغاتی ماهواره ها و موسسه های زیبایی می شوند.اغلب با شروع فصل تابستان تب داغ برنزه شدن گل كرده و جوانان و نوجوانان و دختران و پسران زیادی را برای رسیدن به این خواسته نه چندان محال،وسوسه می كند. حتی برنزه شدن پوست در تابستان برای برخی همانقدر اهمیت دارد كه آفتاب سوختگی در زمستان را می پسندند؛با این تفاوت كه داستان اولی از گذراندن تعطیلات در سواحل دریا حكایت می كند و دومی از تفریح و سرگرمی در كوه ها و پیست های اسكی خبر می دهد.
متخصصان معتقدند:تغییر رنگ در برابر آفتاب واكنش طبیعی بدن در قبال تحریك اشعه ماوراء بنفش است. پوست به عنوان بزرگ ترین عضو بدن، نخستین سپر دفاعی در برابر تحریكات بیرونی به حساب می آید.به این ترتیب می توان گفت كه برنزه شدن هم نوعی عامل دفاعی برای حفاظت از سلول ها و اندام های داخلی بدن در مقابل اشعه ماوراءبنفش نور خورشید است؛چرا كه كارشناسان همواره اشعه ماوراء بنفش خورشید را تهدیدی برای سلامتی بدن می دانند و آن را سرطان زا می نامند.
دكتر طباطبایی،دبیر انجمن پوست ایران در این باره می گوید:« سلول های ملانوسیت بدن رنگدانه ملانین به رنگ قهوه ای ترشح می كنند كه با افزایش تابش اشعه ماوراءبنفش خورشید، ترشح ملانین نیز افزایش می یابد.بنابراین هر چه رنگ قهوه ای توسط سلول های ملانویست بیشتر ترشح شود، تیرگی پوست نیز بیشتر می شود.
از طرف دیگر متخصصان همواره علت اغلب سرطان های پوستی را اشعه های زیان آور نور خورشید می دانند.آنها معتقدند كه كشنده ترین سرطان انسان سرطان پوست است؛اما از آنجا كه سرطان های پوستی با چشم مشاهده شده،سریع تشخیص و درمان می شوند و به همین دلیل وحشت ایجاد نمی كنند.همچنین ثابت شده كه در سرطان های پوستی ناشی از نور آفتاب، 50 درصد كل نور آفتابی كه به بدن فرد تابیده و مضر بوده، تا سن 18 سالگی بوده است.
بر این اساس دكتر طباطبایی نیز سن بروز سرطان های پوست را اغلب در میانسالی و پیری عنوان می كند و معتقد است كه علت این سرطان ها،تابش های دوران جوانی و بویژه كودكی است.بنابراین احتمال ابتلا به سرطان پوست در افرادی كه بدون پوشش و حفاظ مناسب به طور مستمر در معرض تابش نور آفتاب قرار دارند چندین برابر دیگران است.همچنین در علوم پزشكی ثابت شده كه به دنبال تابش های مستقیم و مستمر نور آفتاب حتی اگر سرطان های پوستی ایجاد نشود،فرد نسبت به هم سن و سال های خود پوستی چروكیده تر و شكسته تر خواهد داشت.
دبیر انجمن متخصصان پوست با تایید این موضوع می گوید:تابش مستقیم و مستمر نور آفتاب علاوه بر سوختگی خفیف پوست وایجاد لك های تیره پوستی در كوتاه مدت،در میان مدت می تواند چین و چروك زودرس و پیری پوست در سنین پایین تر را سبب شود.
به گفته دكتر طباطبایی،رنگدانه های پوست ساكنان آفریقا از صدمات نور آفتاب به بدن جلوگیری می كند.به همین دلیل سرطان پوست در سیاه پوست ها نادرتر از سفیدهاست.بنابراین افرادی كه به طور سرشتی از ملانویست كمتری برخوردارند (سفیدپوست ها) در صورتی كه به هر دلیل از جمله زیبایی، در معرض مستمر اشعه های ماوراء بنفش A و B قرار گیرند،به دلیل كافی نبودن دفاع بدن می توانند طی سالیان طولانی به سرطان پوست مبتلا شوند.وی می گوید:در كشورهای اروپای شمالی به دلیل خصوصیت ژنتیكی پوست و سفید بودن آن، برنزه شدن با آفتاب یا دستگاه سولاریوم، رنگ قهوه ای شكلاتی ایجاد می كند،اما در كشورهای شرقی و بویژه خاورمیانه به دلیل تیره بودن و گندمگونی رنگ پوست، برنزه شدن باعث سیاهی و در مواردی لك صورت را سبب می شود كه نه تنها زیبا نیست بلكه باید مورد درمان طبی قرار گیرند.
برنزه شدن در ایران تا حدودی هنوز یك مد فصلی است و از میان چهار فصل دیگر، اغلب در تابستان طرفداران بیشتری دارد. از این رو همواره مشتریان خورشید در سواحل دریا و استخرهای روباز، فارغ از خطرات و زیان های احتمالی خود را به نوازش های تلالو خورشید می سپارند؛ به طوری كه عملا ساحل دریا و بیرون از استخرها شلوغ تر از داخل آنهاست.از طرفی به منظور محافظت پوست در برابر آفتاب و جلوگیری از آفتابزدگی هنگام برنزه كردن پوست،از سوی مدعیان اهل فن پیشنهادهایی هم می شود؛ از جمله استفاده از روغن زیتون،روغن بچه،روغن كنجد و ... در سواحل دریا و استخرهای روباز كه در این باره دكتر طباطبایی می گوید:این روغن ها نه تنها هیچ گونه اثر پیشگیری كننده ندارند حتی در مواردی ممكن است پوست بدن در برابر آنها واكنش های آلرژیك ایجاد كند.بنابراین مصرف این روغن ها نیز به هیچ وجه توصیه نمی شود.
دكتر طباطبایی عوارض ناشی از استفاده از سولاریوم را كمتر از آفتاب نمی داند و معتقد است كه مضرات نور آفتاب،مصرف كنندگان دستگاه های سولاریوم را نیز شامل می شود؛چرا كه سولاریوم نیز حاوی اشعه های A و B ماوراءبنفش است و در اثر استمرار مصرف می تواند عوارض جدی از جمله برخی سرطان های پوستی را به دنبال داشته باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تکناز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]