واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: انگليس به دنبال هموار سازي راه خروج در آسياي مركزي
گروه تحقيق و تفسير خبر- سفر پي در پي مقامهاي انگليسي به كشورهاي آسياي مركزي و رايزني با مقامهاي نظامي و سياسي اين كشورها در هفته هاي اخير، در جهت يافتن راهي براي خروج آسان و كم هزينه نيروها و واحد هاي نظامي انگليسي از گرداب جنگ افغانستان در جريان بوده است.
سفر دور روزه "نيك هاروي" وزير امور نيروهاي مسلح و عضو پارلمان انگليس، در راس هياتي متشكل از مقامهاي بلندپايه نظامي به تاجيكستان از روز پنجشنبه 11 اسفندماه آغاز شده و اين مقام انگليسي در جريان سفر خود با "امامعلي رحمان" رييس جمهور و "شيرعلي خير الله اف" وزير دفاع تاجيكستان ديدار و گفتگو داشته است. همچنين اعلام شده است كه هاروي پس از پايان ديدار با مقامهاي تاجيكستان، اين كشور را به مقصد تركمنستان و قرقيزستان ترك خواهد كرد.
سفر نيك هاروي به تاجيكستان را مي توان در ادامه تلاش ها و اقدامات ديپلماتيك انگليس در فضاي جغرافيايي آسياي مركزي مورد تحليل و بررسي قرار داد. در اين پيوند "فيليپ هاموند" وزير دفاع انگلستان، نيز در هشتم اسفند به آسياي مركزي سفر كرد تا به مذاكره و رايزني با مقامهاي سياسي و نظامي قزاقستان و ازبكستان بنشيند.
** هيات هاي ديپلماتيك انگليسي در آسياي مركزي
....................................................................
سفرهاي همزمان مقامهاي انگليسي به كشورهاي آسياي مركزي در حالي مورد توجه تحليل گران و ناظران مسائل منطقه اي قرار گرفته كه زمينه سازي مذاكرات جاري از هفته ها قبل در جريان بوده است. در اين پيوند مقامهاي ديپلماتيك انگليسي تنها در طول دو ماه گذشته، سه ديدار با رهبران كشوري چون ازبكستان انجام داده اند كه اين رايزني ها در سكوت رسانه اي برگزار شده است.
بر اساس اعلان رسانه ها و مقامهاي انگليسي هدف اصلي مذاكرات لندن با كشورهاي آسياي مركزي، زمينه سازي براي ترانزيت نيروها و تجهيزات نظامي است كه انگلستان از سال 1380 و در جريان آغاز حمله نظامي به افغانستان وارد اين كشور كرده است.
ازبكستان با توجه به داشتن مرزهاي طولاني با افغانستان و همچنين روابط گسترده اقتصادي با انگليس، حجم قابل توجهي از رايزني هاي ديپلماتيك در هفته هاي اخير در خصوص همكاري نظامي و ترانزيت لجستيكي با انگليسي ها را به خود اختصاص داده است.
با توجه به اين موضوع كه انگليس بالاترين ميزان روابط اقتصادي در آسياي مركزي را با ازبكستان داشته و در اين كشور با مشاركت سرمايه انگليسي ها 419 شركت فعال شده و همزمان 95 شركت با نفوذ انگليس دفاتر خود را در ازبكستان تاسيس كردهاند، همچنين موقعيت استراتژيك اين كشور در همسايگي شمال غرب افغانستان، انتظار مي رود ازبكستان مهمترين نقطه اتكاي لندن در بيرون كشيدن نيروهاي نظامي اين كشور از افغانستان به حساب آيد.
در جريان مذاكرات اخير "اسلام كريماف" رييس جمهور ازبكستان، با هيات انگليسي در ازاي توسعه روابط نظامي و فني، مقامات ازبك در خصوص همكاري با انگليسي ها براي خروج نيروها و تجهيزات از افغانستان و همچنين امكان استفاده از امكانات ارتباطاتي ازبكستان در اين رابطه قول مساعد داده اند.
امضاي معاهده دفاعي بين لندن و آستانه (پايتخت سياسي قزاقستان) نيز رهاورد سفري بود كه طي روزهاي گذشته وزير دفاع انگليس به قزاقستان داشته است. در اين رابطه در اطلاعيه وزارت دفاع قزاقستان تصريح شده است كه وزيراي دفاع دو كشور با تاكيد بر مشاركت در اجراي برنامههاي صلحآميز منطقهاي و بينالمللي، همكاري هاي اخير و آتي را محور مهمي در روابط نظامي دو كشور دانسته و براي توسعه و تعميق اين روابط ابراز آمادگي كرده اند.
گذشته از رايزني هاي مقامات انگليسي با شخصيت ها و رهبران گروه هاي سياسي در تاجيكستان براي زمينه سازي نفوذ لندن در كشورهاي آسياي مركزي كه در قالب تشويق به حركت ها و روندهاي ديپلماتيك در جريان بوده است، انگليس از زمان ورود نيروهاي بينالمللي به افغانستان در پايان سال 2001 ميلادي، دولت تاجيكستان را نيز با ارايه مشوق هاي گوناگون وارد فاز همكاريهاي نظامي كرده است.
علاوه بر اين سه كشور، امكانات و ظرفيت هاي راهبردي تركمنستان و قرقيزستان براي خروج كم هزينه انگليسي ها از افغانستان از نظر لندن دور نمانده و از اين رو وزير امور نيروهاي مسلح انگليس اين دو كشور را به مقصد بعدي سفر خود در آسياي مركزي برگزيده است.
** انگليس در افغانستان و تصميم براي خروج از جنگي بي پايان
...........................................................................
با آغاز جنگ افغانستان ورود نيروهاي نظامي انگليسي به خاك اين كشور در جهت هدف منكوب كردن طالبان در افغانستان صورت گرفت. اولين دسته از سربازان انگليسي در قالب نيروهاي ائتلاف غرب به رهبري آمريكا در 25 آبان ماه 1380 در منطقه "بگرام" افغانستان مستقر شدند و حضور علني و عملي انگليس در افغانستان بار ديگر پس از گذشت هشت دهه از اعلان استقلال و پايان استعمارگري انگليس بر افغانستان تكرار شد.
بر خلاف تصورات اوليه رهبران كشورهاي غربي، به ويژه آمريكا و انگليس از نتايج و پيامدهاي جنگ افغانستان، فرسايشي شدن اين جنگ موجب شد تا افغانستان به شكل باتلاقي براي نظاميان اشغالگر و همچنين اهداف و نيات جنگ افروزانه رهبران اين كشورها نمودار شود.
علاوه بر كشته شدن صد ها تن از نظاميان انگليسي در جريان درگيري هاي نظامي در افغانستان و هزينه هاي سنگين مالي، سياسي، امنيتي و... ، ناموفق بودن عمليات نظامي در سركوب كامل گروه هاي وابسته به طالبان افغانستان موجب شد تا بي نتيجه بودن اشغال نظامي افغانستان براي رهبران لندن به اثبات برسد.
با توجه به واقعيت هاي جنگ افغانستان، در اواخر پاييز سال گذشته ژنرال "ديويد ريچاردز" رييس نيروهاي مسلح انگليس، اعلام كرد كه خروج نيروهاي نظامي اين كشور از افغانستان از اوايل سال 2012 ميلادي كليد خواهد خورد.
به دنبال اعلان تاريخ آغاز پروسه خروج، روزنامه "ديلي تلگراف" در مقاله اي به تشريح برنامه ها و طرح هاي احتمالي پرداخت و چنين نوشت كه انتظار ميرود خروج نيروهاي انگليس از افغانستان با خروج چند هزار نظامي آغاز شود و تا سال 2014 ميلادي تعداد نيروهاي نظامي انگليسي حاضر در استان هلمند افغانستان ( به عنوان مقر اصلي استقرار نظاميان انگليسي) به يكهزار نفر كاهش يابد. همچنين نيروهاي باقي مانده نقش حمايتي خود را تا چند سال ديگر ادامه خواهند داد.
** انگليسي ها و چالش هاي خروج از صحنه نظامي افغانستان
........................................................................................
با فرا رسيدن سال جديد ميلادي، مسوولان نظامي و سياسي انگليس بر اساس طرح هاي پيش بيني شده سعي كردند تا برنامه خروج از افغانستان را به اجرا در آورند. اما پس از حمله هوايي نيروهاي ناتو كه باعث كشته شدن 24 سرباز پاكستاني در مرز افغانستان شد، دولت اسلامآباد مسيرهاي عبور تداركات ناتو را بسته و كشورهاي ناتو را به تكاپوي جستجوي مسيرهاي جايگزين براي نقل و انتقال تداركات خود واداشت.
بر اساس ارزيابي هاي وزارت دفاع انگليس در افغانستان حدود سه هزار واحد زرهي و 11 هزار كانتينر مهمات و تجهيزات وجود دارد و حمل و نقل اين حجم از تسليحات نظامي و لجستيكي از طرق مسيرهاي به جز پاكستان براي طرح ريزندگان فرآيند خروج پيش بيني نشده است.
با توجه به شرايط جديد، وزارت دفاع انگليس به عنوان متصدي اصلي و مسوول مستقيم اجراي پروسه خروج از افغانستان، در بازه زماني محدود خود ناچار شده است تا تجهيزات نظامي خود را از طريق امكانات ارتباطاتي كشورهاي آسياي مركزي به درياي بالتيك رسانده و سپس از طريق دريا به انگليس برساند .
مسوولان نظاميان انگليس پيشتر اعلام كرده اند كه عمليات خروج نيروها و تجهيزات نظامي ارتش اين كشور در عمل از تابستان سال جاري ميلادي آغاز شده و در سال 2014 (1393 ه.ش) به اتمام خواهد رسيد. اما با توجه به مشكلاتي كه اسلام آباد بر سر ترانزيت تجهيزات و امكانات كشورهاي غربي ايجاد كرده به نظر نمي رسد برنامه از پيش تعيين شده در پروسه خروج بر اساس طرح هاي برنامه ريزي شده و صرف هزينه هاي متعارف انجام پذيرد.
علاوه بر آنچه ذكر شد، اين تنها نيروهاي نظامي انگليس نيستند كه در بازه زماني كنوني تا سال 2014 تصميم به ترك افغانستان دارند. علاوه بر انگليسي ها، زمان آغاز خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان نيز از سوي كاخ سفيد، ابتداي سال 2014 اعلام شده است و ديگر نيروهاي حاضر در ائتلاف نيز با توجه به شرايط ويژه و هزينه هاي فزاينده و گوناگون قصد خروج هر چه سريع تر از مهلكه سياسي- نظامي افغانستان را دارند.
با توجه به وضعيت كنوني به نظر مي رسد كه انگليسي ها در كنار ديگر متفقان خود در اشغالگري، به فكر بهره جويي از هر امكان و دست آويزي براي خروج سريع تر از سرزمين بحران خيز و چالش ساز افغانستان هستند به شكلي كه وضعيت اشغالگران انگليسي و آمريكايي، شرايط نيروهاي متجاوز شوروي در هنگام خروج شتاب زده از باتلاق افغانستان در نزديك به 20 سال گذشته را تداعي مي كند.
تحقيق**م.م.ك**1358
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80020564
شنبه|ا|13|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]