واضح آرشیو وب فارسی:ايران: لزوم جلوگيري از شوري روان آبها گنبدهاي نمكي آبهاي هرمزگان را شور ميكند
بندرعباس - خبرنگار گنبدهاي نمكي آبهاي سطحي و زيرزميني هرمزگان را تهديد ميكنند و بايد هر چه سريعتر تكليف طرح بهرهبرداري از روان آبهاي حوضه آبخيز رودخانههاي شور مشخص شود.
ابوالقاسم حسن پور معاون آبخيزداري اداره منابع طبيعي هرمزگان با ارائه گزارشي از وضعيت مديريت حوضههاي آبخيز توضيح داد: متأسفانه با عدم مديريت حوضههاي آبخيز مواجه هستيم و هماهنگي بين بخشي نه تنها در استان بلكه در بيشتر مناطق كشور مشكل ساز است و اين واقعيتي است كه نميتوان آن را انكار كرد.
وي اضافه كرد:32 سد كشور كانالهاي آبرساني ندارند، به همين منظور وزارت نيرو برنامه تأمين آب را تدوين كرده اما اراضي زيركشت نرفته است. از مجموع 73 دشت استان 31 دشت با افت سطح آب مواجهند.
حسن پور با اشاره به بودجه كم آبخيزداري در كشور خاطرنشان كرد: فاصله زيادي بين برداشت آب از سفرههاي زيرزميني و مديريت آن وجود دارد.
معاون آبخيزداري اداره منابع طبيعي هرمزگان با تأكيد بر اين نكته كه افت آب در دشت هاي مهم استان يك متر گزارش شده اما در اين راستا بايد آمار دقيقتر از ساير دستگاهها جويا شويم، تصريح كرد: بايد برنامههاي آبخيزداري با جديت و اعتبارات بيشتري دنبال شود.امسال بخش آبخيزداري هرمزگان 31 طرح مصوب داشته كه 6 طرح مطالعاتي و مابقي اجرايي بوده و 73 ميليارد ريال اعتبارات در اين راستا اختصاص داده شده است.
وي افزود: بخشي از اقدامات در حال پايان است و 8 طرح آبخيزداري در هفته منابع طبيعي به ارزش 24 ميليارد ريال به بهرهبرداري ميرسد. اين طرحها در شهرستانهاي بندرعباس، حاجي آباد، ميناب و جاسك قرار دارند و به واسطه اين طرح ها 20 ميليون متر مكعب از بارشهاي جوي در سال استحصال و به بهرهبرداري ميرسد.
حسن پور با يادآوري ماده 27 قانون افزايش بهرهوري اعلام كرد: مكلف هستيم 5/7 درصد از بارشهاي جوي را از طريق عمليات آبخيزداري لحاظ كنيم. وي همچنين تبخير آب را در استان هرمزگان بالا دانست و گفت: از روشهاي نو، ايجاد سدهاي زيرزميني است؛ به همين دليل به دنبال آن هستيم تا سومين سد زيرزميني را در استان
ايجاد كنيم.
هزينه ايجاد يك سد زيرزميني 250 ميليون تومان است
معاون آبخيزداري اداره منابع طبيعي هرمزگان يادآور شد: در محلهايي كه آب شور و شيرين تداخل پيدا ميكند، بايد از سدهاي حفاظتي استفاده كنيم تا آبهاي شيرين با آبهاي شور مخلوط
نشود.
وي هزينه ايجاد يك سد زيرزميني را 250 ميليون تومان اعلام كرد و با اشاره به وجود 73 گنبد نمكي گفت: در نيمي از استان آبهاي زيرزميني و آبهاي سطحي شور شده و اين امر باعث شده اراضي پائيندست نيز شور شود. پيگيريهايي در اين زمينه انجام دادهايم اما هنوز به نتيجه نرسيده است. اعتقاد داريم در بخش آبخيزداري پتانسيل بالايي براي جلوگيري از شور شدن اراضي وجود دارد و استان از اين لحاظ بيقابليت نيست.
حسن پور كل بارش و آورد سالانه هرمزگان را 20 ميليارد متر مكعب اعلام كرد كه 13 ميليارد متر مكعب آن تبخير مي شود و از 7 ميليارد باقي مانده 4 ميليارد متر مكعب نيز به دليل وجود گنبدهاي نمكي شور ميشود كه در واقع گنبدهاي نمكي آبهاي عبوري را نيز شور
مي كند.
بلاتكليفي آبهاي سطحي در حوضه رودخانههاي شور
معاون آبخيزداري هرمزگان با بيان اينكه هرمزگان قطب گنبدهاي نمكي كشور است، متذكر شد: طرحي براي اين امر پيشنهاد دادهايم و به دنبال تصويب آن توسط دولت هستيم. طرح آبخيزداري و بهرهبرداري از روان آبهاي سطحي در حوضه آبخيز رودخانههاي شور استان رديف اعتباري ندارد.
وي اظهارداشت: مطالعاتي در اين رابطه انجام شده و مستندات نشان ميدهد كه اعتبارات كلاني طي دو برنامه نياز است. به عبارتي، اگر اعتبار ساخت يك سد را به اين طرح اختصاص دهند ميتوانيم از شوري روان آبهاي سطحي نيز جلوگيري كنيم.
چهارشنبه|ا|10|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 383]