واضح آرشیو وب فارسی:تکناز:
عامل اصلی چین وچروک پوست و ایجاد کک ومک برروی آن نور آفتاب و به ویژه اشعه ماوراءبنفش است.
هیچ وقت فکر کرده اید که چرا بعضی ها با اینکه سنشان بالاست، ولی روی صورتشان چین وچروک زیادی دیده نمی شود و اصطلا حا جوان مانده اند؟ بازیگران هالیوود را نگاه کنید. بعضی از آنها ۶۰ ساله هستند ولی نقش یک خانم ۳۰ ساله را بازی می کنند و اگر کسی نداند واقعا فکر می کند که حالا اگر ۳۰ ساله نباشند، حداکثر ۳۵ سالشان است. اما چرا؟!
شاید بگویید که آنها هزار جور گریم و آرایش و عمل جراحی می کنند، ولی فقط این نیست. شاید هم بگویید که جنس پوستشان خوب است و جوان ماندن ارثی است. این هم قبول. ولی در کنار همه اینها یک وزنه بسیار سنگین هم برای جوان ماندن و شادابی پوست وجود دارد و آن نحوه مراقبت از آن است.
عامل اصلی چین وچروک پوست و ایجاد کک ومک برروی آن نور آفتاب و به ویژه اشعه ماوراءبنفش است. هر فردی با هر نوع پوستی و با هر نوع ژنتیکی اگر بلد باشد که در برابر آفتاب چطور از پوستش مراقبت کند، پوست سالم تر و شفاف تری خواهد داشت و مسلما آثار پیری هم دیرتر روی پوستش ظاهر خواهد شد. با وجود تاثیر ثابت شده آفتاب در ایجاد سرطان پوست، حتی اگر به فکر جوان ماندن هم نیستیم. باید مراقب پوستمان باشیم.
خطرخورشید
نور آفتاب از طول موج های متفاوتی تشکیل شده است که براساس آن نامگذاری می شوند. اشعه ماوراءبنفش طول موج خاصی از نور خورشید است که خود به دو قسمت A وB تقسیم می شود که هر دو آنها برای پوست مضر هستند. اشعه ماوراءبنفش نوع B، در صورت تماس با پوست بر روی لایه خارجی پوست که اپیدرم نامیده می شود، تاثیر می گذارد و باعث ایجاد آفتاب سوختگی می شود. این نوع از اشعه آفتاب نمی تواند از شیشه عبور کند و در نتیجه وقتی پنجره ها بسته باشند توسط شیشه جذب شده و وارد اتاق نمی شود.
نوع دیگر اشعه ماوراءبنفش یعنی A ، به نواحی عمقی تر پوست نفوذ می کند و می تواند باعث آسیب های شدیدتری در پوست شود، علاوه براینکه از شیشه هم عبور می کند و در یک اتاق با پنجره های بسته هم از دست آن در امان نیستیم. هم نوع A و هم نوع B با شکستن کلاژن پوست، ساخت رادیکال های آزاد و مهار مکانیسم های ترمیم پوست، می توانند باعث ایجاد کک ومک، چروک و از همه مهم تر سرطان پوست شوند. به اینجا که می رسیم، در ذهن همه این سوال پیش می آید که چطور از پوستمان در برابر اشعه آفتاب مراقبت کنیم؟ یکی از این راهها استفاده از ضد آفتاب است. ولی علا وه بر آن باید سعی کرد تا حد امکان در ساعات خیلی گرم روز یعنی حدود ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر فقط در صورت اجبار در آفتاب قرار گرفت و از لباس هایی استفاده کرد که تا حد ممکن پوشیده باشند و بیشترین قسمت پوست را بپوشانند. کلاه های لبه دار هم انتخابی مناسب در برابر اشعه آفتاب هستند.برای محافظت از لب ها می توان از لوازم آرایشی که نقش ضد آفتاب هم دارند، استفاده کرد.
محافظت از چشم ها هم نباید فراموش شود و باید دقت کرد تا عینک هایی انتخاب شوند که حتما استاندارد بوده و بتوانند اشعه ماوراءبنفش را به خوبی جذب کنند چون در غیر این صورت این عینک ها به علت رنگ تیره شان باعث می شوند نور کمتری به چشم برسد، مردمک ها گشادتر شده و اشعه ماوراءبنفش بیشتری به قسمت های عمقی تر چشم برسد.
ضدآفتاب وارد می شود
ضدآفتاب ها به ۲ شکل عمل می کنند. یک نوع آنها مسدودکننده هستند، یعنی لایه نازکی روی پوست تشکیل می دهند که مانع رسیدن اشعه آفتاب به پوست می شود. این نوع از ضدآفتاب ها اثر بسیار خوبی برای محافظت در برابر اشعه ماوراءبنفش A و B دارند ولی ممکن است به علت تغییر رنگ ظاهری که روی پوست ایجاد می کنند، از نظر زیبایی، برای افراد قابل قبول نباشند. اکسیددوزنگ یک نمونه بارز از ضدآفتاب هایی است که به این ترتیب عمل می کنند.
مکانیسم دیگر عملکرد ضدآفتاب ها، مکانیسم جذبی است. در این روش ضدآفتاب، باجذب اشعه های مضر مانع رسیدن آنها به پوست می شود. در اغلب موارد ضدآفتاب های موجود در بازار حاوی ترکیبی از مواد هستند و با استفاده از هر دو مکانیسم فوق از پوست شما در برابر آفتاب محافظت می کنند.
این SPF یعنی چیست؟
SPF به معنی عامل محافظت کننده در برابر آفتاب مخفف کلمه Sun Protection factor است. ضدآفتاب ها بر حسب میزان SPFشان تقسیم بندی می شوند. از SPF، ۲ داریم تا ۶۰ SPF و بالاتر. ولی وقتی می گوییم SPF یک ضدآفتابی ۱۵ است یعنی چه؟
اگر فردی که ضدآفتاب نزده در برابر آفتاب قرار گیرد، تقریبا بعداز ۲۰ دقیقه دچار آفتاب سوختگی در ناحیه ای می شود که آفتاب به آن تابیده. حال اگر همین فرد ضدآفتابی با ۱۵ SPF بزند، ۱۵*۲۰دقیقه طول خواهد کشید، تا دچار همان میزان آفتاب سوختگی شود. به عبارت دیگر ضدآفتابی با ۱۵ SPF، مانع رسیدن ۹۲ درصد از اشعه های مضر به پوست می شود.
انتخاب کنید!
اغلب متخصصان پوست، ضدآفتاب های با ۱۵ SPF و بالاتر را توصیه می کنند ولی مهم تر از اینکه SPF ضدآفتابی که استفاده می شود ۱۵ باشد یا ۶۰، این است که ضدآفتاب به درستی و به طور مرتب استفاده شود. یک ضدآفتاب با ۱۵ SPF به شرطی که مرتب استفاده شود و در روز در فواصل مناسب مجددا تکرار شود، بسیار موثر تر از ضدآفتاب با ۶۰ SPF است که مثلا یک روز در میان یا یک بار در روز استفاده می شود.
زود و زیاد بزن ضد آفتاب را
اغلب افراد وقتی ضدآفتاب می زنند، مقدار کافی از آن را به پوست نمی مالند و میزان مصرف آنها تنها ۲۵ تا ۵۰ درصد مقدار لازم است. ضدآفتاب باید به قدری استفاده شود که یک لایه نازک بر روی پوست تشکیل دهد و بتواند اثر محافظتی خود را به طور کامل اعمال کند.
علاوه بر این، در حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از اینکه از خانه خارج شوید. باید ضدآفتاب را روی پوست خود بزنید چون در حدود نیم ساعت طول می کشد تا ضدآفتاب جذب پوست شده و اثرش آغاز شود.
نکته دیگر اینکه همیشه ضدآفتاب باید بعداز همه آرایش ها استفاده شود، چون در غیر این صورت مواد آرایشی که بر پایه آب یا چربی باشند می توانند باعث بی اثر شدن ضدآفتاب شوند. هنگام استفاده از ضدآفتاب باید به بینی ، گوش و اطراف آن توجه خاصی داشت.
وقتی هوا ابری است…
در هوای ابری هم حتما باید ضدآفتاب زد چون ابرها نمی توانند اشعه مضر ماوراء بنفش را جذب کنند و تقریبا در هوای ابری ۸۰ درصد این اشعه به پوست می رسد.
علا وه بر این چون در هوای ابری گرما و نور شدید آفتاب که می تواند باعث شود افراد به محیط های سربسته و سایه بروند وجود ندارد، در نتیجه احتمال این که اشعه ماوراءبنفش بیشتری به آنها برسد افزایش می یابد. چون این اشعه قابل رویت نیست. پس مثل روزهای آفتابی حتی دقیق تر از آن باید در روزهای ابری هم ضدآفتاب زد.
هرچند ساعت یکبار؟
در صورت شستن صورت، تعریق زیاد، شنا کردن و… باید ضدآفتاب دوباره استفاده شود. علاوه بر این، توصیه می شود در صورتی که در مقابل آفتاب هستید حداقل هر ۲-۴ ساعت دوباره ضدآفتاب بزنید.
ضدآفتاب هایی که به اصطلاح ضدآب هستند، نسبت به بقیه انواع در برابر عرق کردن، بیشتر دوام می آورند و اثر بهتری دارند. از آنجا که اغلب افراد اولین باری که ضد آفتاب می زنند مقدار کافی از آن به پوست نمی مالند، برخی متخصصان توصیه می کنند که در برابر آفتاب شدید حتی هر یک ساعت یک بار ضد آفتاب تجدید شود.
وقتی شنا می کنید…
در صورت شنا در استخرهای سر باز یا در محل هایی که در مقابل اشعه آفتاب هستید باید از ضدآفتاب به ویژه انواع مقاوم به آب آن استفاده کنید و اگر زمان شنای شما طولا نی شد، به طور مرتب ضدآفتاب را تجدید کنید.
بهترین ضدآفتاب
تقریبا نوع ضدآفتابی که هر کس می تواند انتخاب کند و از نظرش بهترین باشد، امری سلیقه ای است. در حال حاضر انواع مختلفی از ضدآفتاب های خارجی و ایرانی به شکل لوسیون، کرم، ژل و… در دسترس است که هرکس می تواند با توجه به نوع پوستش، و با کمک پزشک، ضدآفتاب مناسب را انتخاب کند ولی هیچ وقت نباید فکر کنید که اگر گران ترین ضدآفتاب با بالاترین SPF را خریدید حتما پوستتان را در برابر آفتاب بیمه کرده اید. مهم تر از نوع ضدآفتاب و میزان SPF آن، استفاده مرتب و صحیح از آن است. ]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تکناز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]