واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: همگامي بانكها با نظام پرداخت متمركز
همايش بانكداري الكترونيك و نظامهاي پرداخت با حضور رئيس كل بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران،اساتيد دانشگاهي، مديران عامل بانكها و كارشناسان حوزه بانكداري الكترونيك در مركز همايشهاي برج ميلاد برگزارشد.
دكتر بهمني رئيس كل بانك مركزي در اين همايش با بيان اين كه بانك مركزي بيش از دو دهه است كه همه ساله دو همايش بزرگ در زمينه سياستهاي پولي و ارزي و بانكداري اسلامي برگزار ميكند خاطرنشان كرد:برگزاري اين همايشها بيانگر اهميتي است كه مقام سياستگذار پولي براي موضوعات فوق قائل است.
رئيس كل بانك مركزي موضوع نظامهاي پرداخت و بانكداري الكترونيكي در سالهاي اخير را بخشي از موضوعات همايشهاي فوق دانست و افزود: تحولات دو دهه گذشته ،خصوصاً تحولاتي كه در چند سال اخير در حوزه فناوري اتفاق افتاده است برگزاري همايشي ويژه براي طرح تخصصي موضوعات مربوط به فناوري در حوزه پول و بانك را ميطلبد.
وي بيان كرد: براين اساس با همت پژوهشكده پولي و بانكي بانك مركزي، برگزاري همايش بانكداري الكترونيك و نظامهاي پرداخت و تداوم آن در سالهاي آينده فرصت مغتنمي براي ارزيابي دستاوردها و عملكردها، بررسي تحولات و چالشها و طرح راه حلها و برنامههاي نظام بانكي كشور در حوزه فناوري فراهم خواهد شد.
رئيس كل بانك مركزي، نظامهاي پرداخت در بانكداري امروز را بخشي كليدي در عمليات بانكها خواند و افزود: تقريباًتمامي عمليات بانكي در مسير تعامل خود با مشتريان به يك يا چند ابزار پرداخت بر بستر يك يا چند سامانه پرداخت متكي است.
وي با اشاره به اينكه پيشرفتها و تحولات فناوري موجب دگرگوني در نظامهاي پرداخت شده است افزود: با استقرار الزامات پردازشي اين فناوري در هسته عمليات بانكي، بانكداري الكترونيك به عنوان پايه اصلي ارائه خدمات بانكي مطرح شده است.
بهمني با اشاره به سرعت بالاي فناوري در دو دهه گذشته به عنوان بخش لاينفك و حياتي از نظام بانكي كشور، تاكيد كرد: اگرچه استفاده از فناوري از 40 سال پيش در دستور كار قرارداشته اما تحولي كه از دو دهه پيش بوجود آمد، توسعه خدمات مبتني بر فناوري به مشتريان بوده است.
وي با اشاره به اينكه در طول دهه 70 فعاليتهاي گسترده به منظور حذف فرآيندهاي عملياتي دستي در بانكها صورت گرفت،خاطرنشان كرد: با انجام اين امر در ابتداي دهه 80 و ايجاد زيرساختهاي ملي تسويه و پرداخت، رشد جهشي در كاربري ابزارها و تجهيزات مبتني بر فناوري توسط مشتريان رخ داد. رئيس كل بانك مركزي با اشاره به اينكه اگر تا قبل از دهه 80 رايانه در پشت باجه خدمات رساني قرارداشت افزود: در طول دهه گذشته انواع مسيرهاي خدمت رساني الكترونيك مستقيماً در اختيار مشتري قرار داده شد تا بدون نياز به مراجعه به نيروي انساني بانكها و متصديان آنها بخش بزرگي از خدمات بانكي را دريافت كند.
وي بيان كرد: اگرچه نحوه نگرش مردم به بانك و خدمات آن در كشور به كلي متحول گرديده، اما از دو جنبه چالشهاي جديدي را براي نظام بانكي و بانك مركزي به عنوان مقام ناظر پديد آورده است. وي چالش اول را افزايش اثربخشي زيرساختها و امكانات ايجاد شده دانست و خاطرنشان كرد:اگرچه در سالهاي گذشته سرمايه گذاريها در نظام بانكي در مقوله فناوري انجام شده، اما برآيند فعاليتها با موانع جدي در ساختار و شيوه عملكرد سنتي روبرو شده است.
بهمني چالش دوم در نظام بانكداري الكترونيك را حفاظت و مراقبت از مشتريان و نظام بانكي در مقابل تهديدات بالقوه كاربري فناوري دانست و بيان كرد:اگر در چالش اول بحث بهره گيري از فرصتهاي فناوري مدنظر باشد موضوع چالش دوم مديريت مناسبت ريسكها و تهديدهاي فناوري است.
وي بـا اشاره به اينكه فناوري در ذات خود دو گروه تهديد عمده پديد مي آورد بيان كرد: تهديد اول ناشي از ماهيت ماشيني فناوري و افزايش شگرف دسترس پذيري، سرعت و حجم عمليات است كه مخاطرات ويژهاي را به دليل اين مختصات نمايان مي كند.
وي تهديد دوم را ناشي از خطا و سوء كاربري مشتريان در ارتباط با فناوري دانست و خاطرنشان كرد: اگر تهديد اول را مخاطرهاي سيستمي براي كل بانكها در نظر بگيريم، تهديد دوم مخاطرهاي سيستمي براي مشتريان بانكها است.
بهمني با بيان اينكه بانكها بايد همگام با توسعه فناوري و ارائه خدمات، آموزش و راهنمايي مشتريان را نيز در دستور كار خود قراردهند، افزود: شناسايي رفتار مشتري و شناسايي روشهاي سوء استفاده و سوء كاربرد، فعاليتي پژوهشي - عملياتي است و بايد در دستور كار هر بانك قرارگيرد.
دوشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]