واضح آرشیو وب فارسی:فارس: معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت در گفتوگو با فارس:
خبرگزاري فارس: معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت گفت: قبل از انقلاب براي سادهترين درمان به پزشك هندي مراجعه ميكرديم يا بيمار به خارج اعزام ميشد اما حالا سالانه ۲۰ هزار بيمار خارجي براي درمان به ايران ميآيند.
مصطفي قانعي در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس در مورد دستاوردهاي كشور پس از پيروزي انقلاب در زمينه تحقيقات و فناوري تصريح كرد: تا قبل از انقلاب دانشگاه علوم پزشكي خاص در كشور نداشتيم و عملاً از سال ۶۱ دانشگاههاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي- درماني ايجاد شدند. اين كاري بود كه ميتوان از آن به عنوان كار زيربناي علمي هم ياد كرد كه در دنيا نظير آن رخ نداده بود.
وي تصريح كرد: تشكيل اين دانشگاهها سبب شد تا متخصصان با ارائه مستقيم خدمات در جريان نيازهاي جامعه قرار گيرند و به تدريج مشكلات خدماتي و درماني موضوع تحقيق محققان كشور شود.
قانعي با اشاره به اينكه براي يك زماني توليد علم در كشور رشد چنداني نداشت ولي از يك دهه اخير رشد صعودي داشته افزود: طي ۱۰ سال اخير توليد علم با يك شتاب تندي همراه بود. به نحوي كه اكنون به لحاظ توليد علم جايگاه خوبي داريم به عنوان مثال در توليد داروهاي بيو سميلار در منطقه كسي ديگر رقيب ما نيست و تا سند ۱۴۰۴ پيشرفتهاي درخشاني را در حد فرامنطقهاي پيشبيني ميكنيم.
قبل از انقلاب دارو فقط در كشور بستهبندي ميشد
وي در پاسخ به اينكه وضعيت توليد دارو قبل از انقلاب در كشور چه جايگاهي داشت اظهار داشت: قبل از انقلاب نمايندگيهاي كشورهاي خارجي در كشور حضور داشتند و اگر دارو در داخل ظاهراً توليد ميشد يعني اينجا فقط بستهبندي ميشد ولي پس از انقلاب طرح ژنريك را اعلام كرديم كه مواد اوليه فقط تحت يك نام توليد شود و شركتهاي خارجي ديگر نميتوانستند به آن شكل در داروي ايران بروز و نفوذ كنند كه راه خوبي بود.
وضعيت پزشكي كنوني با قبل قابل قياس نيست
وقتي از قانعي در مورد مقايسه وضعيت پزشكي كنوني و قبل از انقلاب پرسيديم پاسخ اين بود كه اكنون زمان مقايسه پزشكي با قبل انقلاب گذشته است چون قابل قياس نيست و بسيار در جهت مثبت تغيير كرده است و ديگر بايد خود را با سطح آسيا و بينالملل مقايسه كنيم.
معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت به نكته قابل تأملي اشاره كرد و آن اينكه كشورهايي هستند كه هم دستشان از ما بازتر بوده و هم روابط خوبي داشتهاند اما پيشرفتي در زمينههاي علمي- فناوري نداشتهاند.
بهترين جراحيهاي پيوند عضو در منطقه از آن ماست
قانعي تصريح كرد: بخشي از فناوريهاي پزشكي مربوط به عملهاي جراحي پيچيدهاي است كه امروز در كشور انجام ميشود و در همه دنيا اوج يك اقدام پزشكي را در انجام پيوندهاي موفق ميدانند چرا كه كار پيچيدهاي است و به جز عمل پيوند، كنترل وضعيت بيمار و مراقبت از آن كار زيادي ميطلبد و پروسه پيچيدهاي است و اكنون پيوند قلب، كليه، كبد، ريه، قرنيه هم در سطح عالي انجام ميشود كه در منطقه نظير ندارد.
سالانه ۲۰ هزار بيمار خارجي براي درمان به ايران ميآيند
وي گفت: زماني براي درمان چنين كارهايي بيمار به پزشك هندي مراجعه ميكرد يا به خارج اعزام ميشد ولي اكنون پذيراي سالانه ۲۰ هزار بيمار خارجي هستيم كه تغيير قابل مقايسه نيست.
رئيس انستيتو پاستور ايران اين نكته را مطرح كرد كه شايد برخي بگويند اگر روند قبل از انقلاب به زمان سپرده ميشد اكنون باز هم همين جايگاه را داشتيم اما واقعيت چيز ديگري است ما در چند كلانشهر كه تعدادش به عدد انگشتان است هم نميرسيد تعدادي دانشكده پزشكي داشتيم كه اساتيد آمريكايي آن را اداره ميكردند و كساني بودند كه علم در كشورشان بسيار پيشرفته بود.
اساتيد كشورهاي پيشرفته دانشجويان نمادين تربيت ميكردند
وي ادامه داد: سؤال جدي مطرح است كه چطور بود كه در زمان تدريس اين گونه اساتيد كشورهاي پيشرفته، هيچ تحقيق و توليد علمي از دانشگاههاي ما خارج نميشد در حالي كه خودشان مهد توليد علم بودند و اين نشان ميدهد كه با يك برنامه استعماري دانشگاهها را اداره ميكردند و رشته پزشكي را در حد يك نماد راهاندازي كرده بودند.
دانشگاههاي آمريكايي منطقه همين الان از ما عقبترند
قانعي خاطرنشان كرد: همين الان هم در منطقه داريم دانشگاههايي را كه با اسم دانشگاه آمريكايي اداره ميشود ولي وقتي مقايسه ميكنيم ميبينيم باز هم از دستاوردهاي ايران عقبترند و ميتوان به اين نتيجه رسيد كه روند دانشگاههاي ماقبل انقلاب محققپرور نبود.
قبل از انقلاب در توليد علم عددي نبوديم
معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت در پاسخ به سؤال ديگري كه قبل از انقلاب ميزان توليد علم يا مقالات علمي، چه جايگاهي داشت، گفت: يك زماني كشور «فيجي» كشوري كه نميتوان روي نقشه آن را پيدا كرد از لحاظ توليد علم آخرين كشور بود و ماقبل از آن بوديم و نميتوانستيم بگوييم ما كجا هستيم و اصلاً عددي در رتبهبندي نبوديم و به حساب نميآمديم ولي اكنون در منطقه براي خود جايگاهي داريم.
انتهاي پيام/
دوشنبه|ا|17|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 214]