واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر؛فعاليت سياسي و اقتصادي برخي سودجويان در سايه موسسههاي خيريه
فعاليت سياسي و اقتصادي برخي سودجويان در سايه موسسههاي خيريه
موسسههاي خيريه در حالي به پشتوانه اعتماد مردم به پايگاهي براي جذب و توزيع نذورات و صدقات ميان نيازمندان تبديل شدهاند كه خلاهاي قانوني و نظارت ناكافي موجب سودجويي برخي افراد و پرداختن به فعاليتهاي سياسي و اقتصادي در سايه اين مراكز شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، پنجم مرداد ماه 1337 روزي كه وزارت عدليه بر اساس قانون، با اجازه شهرباني وقت به عنوان مرجع صدور مجوز ايجاد خيريه و سازمانهاي مردم نهاد انتخاب شد هيچكس تصور نمي كرد كه اين قانون 60 سال پايدار بماند. قانوني كه بر اساس آن امروز پليس هم مي تواند مجوز تاسيس يا حذف فعاليت موسسات خيريه را در سراسر كشور صادر كند.
ولي خيريه هاي ايران تنها يك متولي ندارد و امروز شاهد آن هستيم كه وزارت ورزش و جوانان يا همان سازمان ملي جوانان سابق، سازمان بهزيستي و وزارت كشور هم مي توانند در كنار نيروي انتظامي مجوز ايجاد خيريه صادر كنند و اين موازيكاريها موجب شده تا بيش از صدها هزار خيريه در سطح كشورفعاليت كند.
در اين ميان وزارت كشور و مجلس تصميم گرفت قانوني را براي نظارت بر فعاليت سازمانهاي مردم نهاد به تصويب برساند ولي ورود دستگاههاي نظامي و غير نظامي در هيئت اصلي نظارت بر سازمانهاي مردم نهاد با موجي از انتقادات همراه بود و در نهايت اين لايحه را مسكوت گذاشت.
حال چند پرسش مطرح مي شود و آن اين است كه متولي نظارت بر خيريه هاي بي خيري كه در اين آشفته بازار سوداگري مي كنند كدام سازمان است؟ تاكنون چند پرونده شكايت از خيريه هايي كه صدقات مردمي را بيهوده و در راه غير شرعي مصرف مي كنند تشكيل شده است؟ نقش سازمان بازرسي كل كشور در نظارت بر خيريه ها چيست؟ چرا اداره كل سازمانهاي مردم نهاد وزارت كشور دربهاي خود را بر روي رسانهها بسته است؟
اين سوالات در حالي مطرح مي شود كه كارگاههاي صندوق سازي روزانه هزاران صندوق صدقات براي موسسات خيريه توليد مي كنند چرا كه جمع آوري صدقات آسان ترين راه براي كسب درآمد خيريه ها است و اين موضوع موجب شده تا در بسياري از خانه هاي تهرانيها بيش از دو تا سه صندوق صدقات وجود داشته باشد.
در اين ميان برخي كارگاههاي سازنده صندوق صدقات برخي خيريه ها سالانه بيش از 500 ميليون تومان صندوق صدقه مي سازند. نكته قابل تامل اينجاست كه گروهي از مديران عامل خيريه هاي سودجو كارگاههاي ساخت صندوقهاي صدقات را به نام ديگري و به كام خود ايجاد كرده و در كنار صواب كبابي هم به سيخ مي زنند. گروهي ديگر هم با نامهاي متبرك ائمه خيريه هايي علم كرده و در پشت آن فعاليتهاي اقتصادي و سياسي خود را دنبال مي كنند.
2 ميليون صندوق صدقات در پايتخت
در همين رابطه سعيد ستاري معاون مشاركتهاي مردمي كميته امداد امام خميني(ره) از توزيع حدود دو ميليون صندوق صدقات با رنگهاي مختلف توسط موسسات خيريه در تهران خبر داد و افزود: سهم كميته امداد 450 هزار صندوق صدقات در خانه ها و فروشگاههاي تهران است.
وي با بيان اينكه امنيت صندوقهاي صدقات به صد در صد رسيده است گفت: ديگر هيچ دزدي نمي تواند از داخل صندوق صدقات پولي بيرون بياورد ولي احتمال سرقت خود صندوق وجود دارد.
معاون كميته امداد در مورد سارقان صندوقهاي صدقات گفت: بيشتر سارقان به صورت شخصي سرقت مي كنند و نمي توان عنوان كرد كه مافيا و گروههاي سازمان يافته دارند ولي گروهي از سارقان توسط كميته امداد يا مردم به دستگاههاي انتظامي معرفي مي شوند و گروهي هم خود نيروي انتظامي شناسايي و دستگير مي كند.
ستاري از كاهش زمان تخليه صندوقهاي صدقات خبر داد و افزود: هم اكنون تمامي صندوقهاي صدقات معابر به سيستم GIS مجهز هستند و ميانگين مبالغ واريزي آنها مشخص است و اگر اين ميانگين كاهش يابد مكان صندوق جابجا مي شود.
برخي خيريهها فعاليت سياسي مي كنند
معاون مشاركتهاي مردمي كميته امداد در پاسخ به اينكه آيا كميته امداد در رابطه با ريافت كمكهاي مردمي با خيريه ها چالش دارد گفت: كميته امداد با اكثر خيريه ها در تعامل است ولي برخي خيريه ها متاسفانه وجوه دريافتي از مردم را دانسته يا ندانسته خارج از چهارچوب شرعي هزينه مي كنند. و اهداف در قرب الي الله نيست.
وي افزود: گروه اندگي از خيريه ها هم وارد بازار رقابت بشردوستانه و خداپسندانه مي شوند و بعد از مدتي كم كار مي شوند و تعداد معدودي هم متاسفانه به نام خيريه فعاليت سياسي انجام مي دهند ولي تعداد خيريه هاي خوش نام بسيار زياد است.
-------------------
گزارش از سيد هادي كسايي زاده
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|16|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]