واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ادامه مباحث انتقال پايتخت تاجيكستان از دوشنبه به دنغره
دوشنبه - موضوع انتقال احتمالي پايتخت تاجيكستان از شهر دوشنبه به شهر "دنغره" واقع در جنوب شرقي اين كشور در استان "ختلان" در برخي از رسانه ها همچنان ادامه دارد.
به گزارش ايرنا و به نقل از پايگاه آسياي ميانه، سردبير روزنامه "اس.اس.اس.آر" در اين باره گفت: از سه سال پيش موضوع انتقال پايتخت مطرح بوده است.
"سياف ميزراب" افزايش جمعيت و نبود منابع مالي مناسب را برخي از دلايل خود براي انتقال پايتخت عنوان كرد و گفت: با توجه به روند روبه رشد جمعيت شهر دوشنبه و افزايش بيش از حد آن و تامين هزينه هاي اين شهر از مناطق مجاور، بايد با ايجاد يك شهر جديد و منابع درآمدي مناسب براي آن، اقدام به انتقال پايتخت كرد.
دنغره كه در حدود 106 كيلومتري شهر دوشنبه قرار دارد، حدود 20 هزار نفر جمعيت دارد، اما جمعيت شهر دوشنبه حدود 600 هزار نفر برآورد مي شود.
اخبار غيررسمي حاكي از آن است كه جمعيت شهر دوشنبه در پي افزايش مهاجرت از روستاها و احتساب ساكنان حاشيه ها نزديك به يك ميليون نفر است.
يك خبرنگار تاجيك با بيان آنكه "هرگونه جابه جايي مركز كشور بايد با بررسي تمام جوانب آن همراه باشد"، گفت: عملي كردن اين نظر، كاري پرهزينه و پيچيده است، زيرا بايد تمام روند توسعه آينده در اجراي اين برنامه در نظر گرفته شود.
"شهاب الدين ضيايف" به انتقال مركز قزاقستان از آلماتي به آستانه اشاره كرد و گفت: براي كاهش هزينه ها و خسارات ناشي از اين جابه جايي بايد از تجارب ديگر كشورها به خصوص همسايگان خود بهره برداري كنيم.
سخنگوي حزب نهضت اسلامي و مدير مسئول نشريه نجات تاجيكستان نيز معتقد است: انتقال پايتخت تنها در صورتي قابل اجرا است كه منابع و سرمايه لازم براي آن پيش بيني شده باشد.
"حكمت الله سيف الله زاده" گفت: اگر منابع مالي اين امر تامين شود، سپس مي توان شهر و ديگر ويژگي هاي ضروري براي يك پايتخت را بررسي كرد و اينكه چه زيرساخت هايي بايد براي آن درنظر گرفت.
وي اضافه كرد: اين امكان وجود دارد كه همه كارخانه ها و سايت هاي صنعتي شهر دوشنبه را بازسازي و آن را به يك مركز صنعتي تبديل كرد، اما پايتخت را در شهر ديگري كه داراي بخشي از زيرساخت ها باشد، بنا كرد.
سيف الله زاده با ابراز ترديد درباره انتقال مركز تاجيكستان به شهر دنغره، گفت: شهرهايي نظير "قرغان تپه" و "كولاب" از ظرفيت انتقال پايتخت برخوردار هستند و به همين دليل نبايد فقط بر يك شهر و آن هم بخاطر آنكه زادگاه رييس جمهوري است، تمركز كرد.
معاون مركز مطالعات استراتژيك رياست جمهوري نيز با حمايت از انتقال پايتخت از دوشنبه به شهري ديگر، تاكيد كرد: هنوز خيلي از مناطق تاجيكستان شرايط لازم ندارند، ضمن آنكه بسياري از آنها توسعه نيافته تر از دوشنبه هستند.
"سيف الله صفراف"افزود: اين در حالي است كه انتقال پايتخت امكان توسعه در ديگر مناطق كشور و ايجاد زيرساخت ها را بطور مطلوبي تحريك خواهد كرد.
وي با اشاره به سرمايه گذاري عظيم اجراي چنين طرحي، اظهار داشت: جدا از منابع مالي، در حال حاضر هيچ شهري در تاجيكستان آمادگي پذيرش دستگاه هاي اداري را حتي از لحاظ فضا و فيزيكي، ندارد.
يك نماينده مجلس تاجيكستان نيز انديشيدن درباره انتقال پايتخت را كاري عبث توصيف كرد و گفت: انتقال پايتخت حداقل به 20 تا 30 ميليارد دلار منابع مالي نياز دارد كه هم اكنون كشور چنين پولي را در اختيار ندارد.
"سهراب شريپوف"با بيان آنكه "كشور در حال حاضر وظايف مهمتري نظير ساخت نيروگاه برق آبي راغون را پيش رو دارد"، افزود: هيچكس در دولت هنوز اين مساله را در سطح اداري مطرح نكرده است.
وي گفت: تصميم گيري درباره چنين موضوعي نبايد فقط در دولت انجام شود، بلكه در اين زمينه بايد از همه نظرخواهي شود.
اين نماينده مجلس تاجيكستان با بيان آنكه "شهر دوشنبه هم اكنون توان پذيرش و ارايه خدمات به حدود 600 هزار نفر ساكن را دارد"، تصريح كرد: وقتي جمعيت دوشنبه افزون بر 2 ميليون نفر شد، آنگاه مي توان اين پرسش را جدي گرفت.
براساس آمار ارايه شده از سوي برخي از سازمان هاي مردمي در 10 سال اخير حداقل 300 هزار تازه وارد به شهر دوشنبه نقل مكان كرده اند.
"پرويز ملاجانوف"كارشناس علوم سياسي نيز با بيان آنكه "اكنون شرايط براي انتقال پايتخت مناسب نيست"، گفت: موضوع انتقال پايتخت در حال حاضر عملي نيست، زيرا كشور در شرايط نامطلوب مالي قرار دارد و فكر كردن درباره آن كار احمقانه و غيرقابل توجيه است.
آساق**1558**1545
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30793958
پنجشنبه|ا|13|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]