واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ؛اقبال لاهوري،مولوي عصر حاضر است
؛ محمد بقايي ماكان در سخناني از «اقبال لاهوري» به عنوان «مولوي» عصر حاضر ياد كرد كه پس از او كسي همتراز «مولانا» نيست كه با فلسفه، عرفان، تفكرات شرق و غرب، نظريه هاي اجتماعي، سياسي و اخلاقي آشنا باشد.
به گزارش فارس، نشست تحقيقي تبيين زيباشناسي ادب و هنر و نقد و بررسي آثار نينا رهشناس با حضور محمد بقايي ماكان، جواد بختياري و حجت شكيبا در موزه سندوزي برگزار شد. در اين نشست بعد از خير مقدم رئيس موزه، نماهنگي از فعاليت هاي پزشكي، نقاشي و زندگي شخصي رهشناس پخش شد و پس از آن محمد بقايي ماكان، اقبال پژوه و عضو هيئت علمي دانشگاه و پژوهشگر حوزه ادبيات و هنر، در خصوص رهشناس صحبت كرد.
دارنده عالي ترين نشان فرهنگي كشور پاكستان با ابراز تعجب از دعوت ايشان گفت: من تعجب مي كنم چرا از كسي كه در هيچ كدام از حوزه هاي فعاليت خانم رهشناس فعاليت نكرده دعوت شده تا در خصوص ايشان صحبت كند. محمد بقايي(ماكان) در سخناني از «اقبال لاهوري» به عنوان «مولوي» عصر حاضر ياد كرد كه پس از او كسي همتراز «مولانا» نيست كه با فلسفه جديد و قديم، عرفان، تفكرات شرق و غرب، نظريه هاي اجتماعي، سياسي و اخلاقي و تمام پديده هاي نظري و عملي و علوم جديد آشنا باشد. وي گفت : «اقبال لاهوري» ٧٠٠سال اطلاعات را پس از «مولانا» را در چنته داشت، «اقبال» همه اينها را در خمخانه خود به هم آميخت و از آن فلسفه خودي را پديد آورد. بقايي با بيان اينكه تاثير «اقبال» از «مولانا» را مي توان در دو قسمت ساختاري و مضموني تقسيم بندي كرد، در مورد تاثير ساختاري «اقبال» از «مولانا» اظهارداشت : به جز «گلشن راز» جديد همه مثنوي هاي وي در بحر مثنوي مولانا يعني در بحر رمل مسدس است. وي ادامه داد: اقبال ١٥غزل در استقبال از غزل هاي مولانا سرود، و بسياري از مفردات مثنوي مولانا را در آثار خود به كار گرفته است.
مترجم «اقبال و ٦ فيلسوف غربي» با اشاره به تاثيرات مضموني «مولانا» بر «اقبال» در مورد مهمترين مضامين و مفاهيم مشترك گفت: اقبال در تمام آثارش از «اسرار خودي» تا «ارمغان مجاز» دلبستگي شديد خود را به افكار «مولانا» ابراز مي دارد تا جايي كه از او با نام هاي مرشد و پير ياد مي كند و مي گويد : فكر من در آستانش در سجود.
بقايي تصريح كرد: اقبال در «جاويد نامه» خود كه به سبك «ارداوير افنامه»، «سير العباد سنايي» و «كمدي الهي دانته» به نگارش درآورد، «مولوي» را به عنوان راهنماي سفر خيال خود بر مي گزيند و اين مبين احترام عظيم براي مرشد و مراد خود است و عقل و عشق را در او مي جويد.
مولف مجموعه ٢٤جلدي «بازشناسي افكار و آثار اقبال»، «مولوي» را شمس انديشه «اقبال» ناميد و اظهارداشت : اقبال لاهوري در «ارمغان مجاز» چنين مي گويد : گره از كار اين ناكاره وا كرد/ غبار رهگذر را كيميا كرد/ني آن ني نواز پاك باز/مرا با عشق و مستي آشنا كرد
وي در ادامه با اشاره به اينكه اقبال در جاي جاي آثارش فوايد آموزه هاي عرفاني، اجتماعي و فلسفي مولانا را برگرفته و بيان مي كند تاكيد كرد: اقبال خود را مبلغ انديشه هاي مولانا مي داند و رسالت خود را اين مي داند كه با ترويج مولانا و افكارش در شرق عالم (مسلمانان) تحرك پديد آورد تا حركتي را كه از خود دارند از بيگانه نجويند.
بقايي ماكان با بيان اينكه اقبال عصر خود و مولانا را از بسياري جهات هماهنگ مي داند در توضيح گفت : در زمان مولانا به دنبال استيلاي مغولان فضائل اخلاقي در انحطاط به سر مي برد، مغولان سبب از بين رفتن قدرت سياسي شرق شدند.
سه|ا|شنبه|ا|15|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]