واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: آمريكا و انقلابهاي عربي
يك تحليلگر روزنامه الشرق الاوسط معتقد است با وقوع انقلابهاي عربي، آمريكا خود را با واقعيت جديدي در منطقه روبه رو ميبيند و براي حفظ منافع خود، در كشورهاي مختلف منطقه سياستهاي متفاوتي اتخاذ كرده است.
به گزارش خبرنگار حوزه بينالملل «خبرگزاري دانشجو» به نقل از روزنامه الشرق الاوسط، حسين عبدالخالق حسونه، سفير سابق اتحاديه عرب در واشنگتن، با توجه به وضعيت موجود در كشورهاي عربي كه شاهد انقلاب بوده اند، چالش هاي پيش روي ايالات متحده و طرح آن براي مواجهه با اين چالش ها را بررسي كرده است.
اين تحليل گر روزنامه الشرق الاوسط مي نويسد: با گذشت بيش از يك سال از سقوط رژيم مبارك و ديگر ديكتاتوري هاي كشورهاي عربي، روشن است كه آمريكا با واقعيت جديدي در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا روبه روست، اما بسياري از تحليل گران موضع واشنگتن را در قبال اين واقعيت آميخته به ترديد و نگراني مي دانند.
آنچه قابل توجه است، اينكه مواضع ايالات متحده تلاش براي ايجاد موازنه ميان منافع و ارزش هاي ليبرالي آمريكايي است، چنانكه مقامات واشنگتن در موضع گيري در قبال وقايع مصر و تونس دم از حمايت از آزادي و دموكراسي مي زدند، اما در ليبي دست به اقدام نظامي زدند.
از سوي ديگر در يمن از طرح هاي شوراي همكاري خليج فارس حمايت كرده وسعي كرده است، بحران يمن را به طريقي پيش ببرد كه كمترين آسيب به منافع آمريكا برسد و اكنون نيز در مورد بحران سوريه سعي دارد دولت هاي ديگر و مجامع بين المللي را وارد عرصه كند.
بنابراين شيوه تعامل آمريكا با نيروهاي انقلابي به قدرت رسيده در كشورهاي عربي بستگي به تأثيرات منفي و مثبت تحولات اين كشورها بر منافع ملي و امنيتي آمريكا در خاورميانه و شمال آفريقا دارد.
در حال حاضر بزرگترين برنده انقلاب هاي عربي احزاب و گروه هاي مسلمان هستند؛ بنابراين آمريكايي ها مي دانند كه براي حفظ منافع خود بايد به دنبال تعامل با اين گروه ها باشند.
سياست واقع گرايانه آمريكا باعث شده است كه واشنگتن تلاش زيادي براي گفت و گو با اخوان المسلمين، كه اكنون قدرتمندترين بازوي سياسي در مصر است، صورت دهد كه مهمترين نمونه آن ديدار ويليام برنز، معاون وزير امورخارجه آمريكا با رهبران اخوان المسلمين است، البته ديدارهاي ديپلمات هاي آمريكايي با رهبران اسلام گرايان مصر به اين مورد خلاصه نمي شود و موارد متعددي را شامل مي شود.
آمريكايي ها همچنين سعي داشته اند با راشد الغنوشي، رهبر النهضه، بزرگترين حزب اسلام گراي تونسي كه اكثريت پارلمان اين كشور را نيز در انتخابات تصاحب كرده است، روابط نزديكي برقرار كنند.
لازم ذكر است كه الغنوشي پيش از اين آمريكا را با عنوان «شيطان بزرگ» وصف كرده بود، اما به نظر مي رسد كه آمريكايي ها سعي دارند مانع از قطع رابطه النهضه با اسرائيل شوند.
اما در اين ميان مهم ترين مسئله امنيتي آمريكا در منطقه معاهده صلح كمپ ديويد است و تعهد اسلام گرايان و دولت هاي آينده مصر به اين قرارداد، مهمترين اولويت آمريكا و اسرائيل است، البته اخوان المسلمين تاكنون موضع روشن و قاطعي در اين زمينه اتخاذ نكرده است.
به هر حال آنچه مهم است اين نكته است كه مهمترين كشور تأثيرگذار در تحولات منطقه بعد از انقلاب هاي عربي، براي آمريكا مصر است چنانكه معاون وزير امورخارجه آمريكا نيز در سفر به قاهره گفته بود كه مصر مهمترين دولتي است كه آمريكا به دنبال تعميق روابط با آن است.
اهميت تحولات مصر و خاورميانه براي دولت هاي جمهوري خواه و دموكرات آمريكا به يك ميزان است و نتايج انتخابات رياست جمهوري آمريكا هر چه باشد، سياست هاي آمريكا را در قبال اين منطقه تغيير نمي دهد.
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]