واضح آرشیو وب فارسی:مهر: سه دهه شعر پس از انقلاب ـ1/تدوين آنتولوژي شعر بعد از انقلاب يك ضرورت است
تدوين آنتولوژي شعر بعد از انقلاب يك ضرورت است
كاظم رستمي با اشاره به اينكه تدوين آنتولوژي شعر پس از انقلاب يك ضرورت است، تاكيد كرد كه بايد هر نوع نگاه سياسي، جناحي و سليقهاي را كنار گذاشت و شعر را به عنوان حقيقتي مستقل بررسي كرد.
كاظم رستمي، شاعر و پژوهشگر در گفتگويي با خبرنگار مهر با تاكيد بر ضرورت تدوين آنتولوژي شعر پس از انقلاب اسلامي در ايران گفت: هر عقل سليمي اذعان دارد كه تدوين چنين اثري ضرورت دارد. اتفاقاً به تازگي از سعيد بيابانكي هم شنيدم كه دكتر شفيعي كدكني به اين نكته اشارهاي كرده است.
وي ادامه داد: سالهاست كه من اين مساله را در مقالاتم مطرح ميكنم كه در مطالعه شعر ابتدا لازم است شعر را به ماهو شعر بررسي كنيم و نه اينكه آن را در تركيب اضافي با مسائل ديگر قرار دهيم؛ مثلا بگوييم شعر دفاع مقدس، شعر پايداري و .... آنچه در مطالعه شعر لازم است اين است كه حيثيت و هستي شعر را به عنوان حقيقت واقعي و مستقل بپذيريم.
شاعر مجموعه «آوازهاي سرخ بلوط» در تبيين بيشتر نظرش توضيح داد: همانطور كه مثلاً حقيقتي چون اجتماع را بر اساس اينكه حقيقتي مستقل است، ميپذيريم و آنگاه آن را در تركيب با ديگر اركان قرار ميدهيم، بايد درباره شعر هم اينگونه عمل شود. ادبيات و شعر را هميشه به صورت يك عنصر اضافهشده به واقعيتي ديگر حساب كردهايم؛ در حالي كه بايد يك نگاه مستقل به شعر و ادبيات داشته باشيم.
رستمي افزود: درباره شعر فارسي هم بايد ابتدا هويت مستقل و مجزاي آن را بپذيريم و آنگاه تاثير و تاثرش را با اجتماع و بوم فرهنگي ملت بررسي كنيم. انقلاب اسلامي يك اتفاق تاريخي است كه يك كشور و مردمش را به شدت تحت تاثير قرار داد و حالا بايد ديد ادبيات و شعر چه نسبتي با اين اتفاق برقرار كرده و بر اثر اين انقلاب چه اتفاقي در شعر افتاده است.
وي حفظ استقلال ماهيت شعر را نكتهاي كليدي دانسته و تاكيد كرد: براي تدوين يك آنتولوژي لازم است بررسي همه جانبه با اين عنوان كه شعر فارسي به ماهو شعر فارسي نسبت به پديده انقلاب اسلامي با همه شئوناتش چه تاثير و تاثري داشته است، آنگاه ميشود آنتولوژي شعر پس از انقلاب را تدوين كرد.
اين شاعر آييني اضافه كرد: اگر چنين نگاهي داشته باشيم، آنگاه اين نگاه ميتواند پايهاي براي مطالعه جريانهاي مختلف شعري و شاعران مختلف باشد.
رستمي با تاييد اينكه در تدوين چنين آنتولوژياي نبايد هيچيك از جريانها و افراد را حذف كرد، عنوان كرد: در كار علمي و پژوهشي حذف افراد و جريانها پذيرفته نيست و اين دغدغه از آنجا نشات ميگيرد كه ما ادبيات را به عنوان حقيقت مستقل نديدهايم بلكه نگاههاي مختلف از جمله سياسي بر آن حاكم بوده و همين امر باعث حذف شده است. اين اتفاق هم مختص يك ديدگاه سياسي خاص نيست، بلكه هر ديدگاه سياسي به حذف طرف مقابل انجاميده است.
وي ادامه داد: من در بسياري از كتابهاي پژوهشي و جامعهشناسي ادبيات و حتي شناختنامههايي كه توسط افراد و انتشارات غيردولتي منتشر شده است، ديدهام كه آنها نيز افراد و جريانهاي شاخص مقابل را حذف كردهاند و حتي از افرادي چون قيصر امينپور و سيدحسن حسيني نيز گذشتهاند و گويي جريان شعر ايران در دهه 40 متوقف شده است. از سوي ديگر هم جريان مقابل به حذف چهرههايي كه آنها را مقابل خود دانسته، اقدام كرده است.
اين شاعر با اشاره به اينكه تا وقتي نگاه سياسي حاكم باشد آنچه پا پس ميكشد عدالت علمي است، گفت: درباره حمايت يا حمايت نكردن دولت از تدوين چنين آنتولوژياي هم من حرفي نميزنم، چون فكر ميكنم وارد شدن به اين مبحث خودش بحث را سياسي ميكند. من معتقدم بزرگان ادبيات صرفنظر از هر نوع نگاه سياسي و تنها مبتني بر نگاه علمي و ادبي براي تدوين چنين اثري اقدام كنند.
رستمي در پايان گفت: يقين دارم ما چهرههاي شاخصي در دو جريان آكادميك و ذوقي ادبيات كشورمان داريم كه بتوانند در گروهي گرد هم آمده و اين اثر را به طور جامع و علمي تدوين كنند. ما در هر دو جريان آكادميك و ذوقي كشورمان بزرگاني دارند كه ميتوانند عادلانه و مستقل و به دور از هر نوع سياستزدگي و نگاه سليقهاي و جناحبندي آنتولوژي شعر پس از انقلاب ايران را تدارك ببينند.
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|11|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 340]