واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مسكو و پايبندي بر موضع مخالفت با تحريم هاي يكجانبه غرب عليه ايران
مسكو - روسيه كه از سال گذشته ميلادي و به دنبال آشكار شدن برنامه هاي غرب براي تشديد فشارها عليه كشورهاي مستقل، سياست همگرايي و نزديكي به ايران را پيش گرفته است، همچنان بر موضع صريح خود مبني بر مخالفت با تحريم هاي يكجانبه غرب عليه كشورمان پايبند است.
به گزارش ايرنا، مقام هاي روس پس از مشاهده عيني سياست هاي توسعه طلبانه غرب به سركردگي آمريكا در تحولات منطقه خاورميانه و شمال آفريقا و نيز پايان ماه عسل سياست نوسازي روابط كرملين و كاخ سفيد موسوم به "ري ست" به اين نتيجه رسيده اند كه بايد سياست فعال تري را در قبال زياده خواهي هاي غرب در قبال ايران به عنوان همسايه مقتدر خود در پيش گيرند.
به عقيده كارشناسان مسايل سياسي، بن بست در مذاكرات مربوط به سپر دفاع موشكي و استقرار گام به گام اين سامانه آمريكايي در مرزهاي غربي روسيه بدون كمترين توجه به نگراني ها و دغدغه هاي مسكو و نيز از سرگيري مجدد تلاش ها براي توسعه ناتو به شرق و جذب كشورهايي مانند گرجستان گوياي اين واقعيت هستند كه كرملين در مواجهه با سياست هاي يكجانبه گرايانه غرب با نسخه آمريكايي چاره اي جز همگرايي بيشتر با همسايگان خود ندارد.
از اين ديدگاه هر گونه تشديد فشار به همسايگان و شركاي راهبردي روسيه در منطقه مانند ايران مي تواند در نهايت به تضعيف ثبات منطقه و گسترش حوزه نفوذ و توسعه طلبي غرب در حريم امنيتي مسكو و در نهايت تبعات غيرقابل پيش بيني براي امنيت ملي و منطقه اي مسكو منجر شود.
در واقع روس ها از مدت ها قبل دريافته اند كه غربي ها از ابزار تحريم براي تامين منافع خود و گسترش دايره نفوذشان در مناسبات بين المللي سوءاستفاده مي كنند و از اين رو تصميم سازان روس از سال گذشته ميلادي با برنامه هاي غرب در زمينه رويكرد تحريمي كشورهاي مختلف مخالفت كردند كه مورد سوريه از جمله مصاديق روشن آن بود.
مسكو با در پيش گرفتن اين رويكرد در زمره نخستين كشورهايي بود كه به اقدام اتحاديه اروپايي در تصويب بسته جديد تحريمي عليه ايران به شدت واكنش نشات داد و "سرگئي لاوروف" وزير خارجه روسيه تحريم هاي يكجانبه اروپا عليه تهران را به شدت محكوم كرد.
وزير امور خارجه روسيه با بيان اين كه "تحريم هاي يكجانبه هيچ مشكلي را حل نخواهد كرد و به پيشرفت امور كمك نمي كند"، بار ديگر موضع كشورش را به شكلي صريح مبني بر ناكارآمدي تحريم ها در مناسبات بين المللي تكرار كرد.
لاوروف گفت: اگر تحريم ها عليه ايران در صحن شوراي امنيت سازمان ملل متحد مطرح شوند و كشورهاي عضو بطور يكپارچه با آن موافقت كنند، تمام كشورها ملزم به رعايت و تبعيت از آن هستند، اما هر تحريم يكجانبه اي در خارج از اين چارچوب پذيرفتني نيست.
تحليلگران مسايل سياسي با اشاره به تندتر شدن لحن مقام هاي روس در مخالفت با رويكردهاي زورگويانه غرب در ماه هاي اخير و بازنگري كرملين در سياست هاي غرب محور خود از طريق تلاش براي فعال سازي ديپلماسي اوراسيايي از اين اقدام به عنوان گام پيشگيرانه روسيه براي جلوگيري از نفوذ بيشتر غرب در مرزهاي پيراموني خود ياد مي كنند.
اين عده بر اين باورند كه بن بست در مذاكرات مربوط به سپر دفاع موشكي ميان كرملين و واشنگتن، مهر پاياني بر روابط در حال بهبود روسيه با غرب بوده و روس ها از اين پس با تكيه بر شركاي شرقي مانند چين و هند و ايران تلاش خواهند كرد تا با برجسته سازي متغير همكاري هاي منطقه اي و مرزي در روابط خارجي خود به توازني در مناسبات بين المللي با جهان غرب دست پيدا كنند.
از اين ديدگاه، مخالفت تند و صريح مسكو با تحريم هاي يكجانبه آمريكايي و اروپايي عليه ايران نشانه عزم سران كرملين براي كوتاه نيامدن در برابر برنامه خزنده توسعه به شرق با هدف غايي نفوذ در آسياي ميانه و منطقه قفقاز تلقي مي شود.
كارشناسان مسايل سياسي با اشاره به نفع كوتاه مدت تحريم نفتي ايران براي روسيه به واسطه افزايش قيمت اين ماده سوختي در بازارهاي جهاني مي گويند كه مسكو با واقع بيني و واقع گرايي در سياستگزاري خارجي خود به خوبي واقف است كه چرخ هاي زياده خواهي غرب در صورت عدم مواجهه با مخالفت قدرت هاي غيرغربي مانند روسيه و چين در روند مداخله جويي خود در امور داخلي كشورهاي مستقل مانند ايران، تا مرزهاي روسيه پيش خواهد رفت.
با درك اهميت همين موضوع بود كه "سرگئي ريابكوف" معاون وزير امو خارجه روسيه نيز در واكنش به تحريم يكجانبه خريد نفتي كشورمانم از سوي اتحاديه اروپايي بار ديگر به اعضاي غربي گروه 5+1 نسبت به اعمال تحريم عليه ايران هشدار داد و اعلام كرد كه مسير اعمال تحريم هاي يكجانبه عليه تهران به بن بست ختم مي شود.
ريابكوف كه از جمله چهره هاي شناخته شده و تاثيرگذار روسيه در عرصه سياستگزاري خارجي اين كشور و مذاكره كننده هسته اي ارشد آن محسوب مي شود، در گفت و گو با راديوي غربگراي "اكو مسكو" در اظهاراتي صريح هشدار داد كه افزايش فشارها عليه ايران راه به جايي نمي برد و تنها شانس حل برنامه هسته اي اين كشور از راه مذاكره را كاهش مي دهد.
معاون وزير خارجه روسيه با انتقاد ضمني از سياست هاي يك بام و دو هواي غرب در مناسبات بين المللي در ادامه سخنان خود اظهار داشت "غرب و گروه 1+5 در مواجهه با ايران شعار سياست مشوق ها را سر مي دهند، اما وقتي پاي عمل به ميان مي آيد به وعده هاي خود عمل نمي كنند".
محتواي اظهارات معاون وزير امور خارجه روسيه در واكنش به تحريم هاي يكجانبه اتحاديه اروپايي عليه ايران نشان داد كه مسكو از ماهيت سياست غيرعقلاني "فشار- تحريم" غرب به سركردگي آمريكا در ارتباط با كشورهاي مستقل مانند ايران به خوبي آگاه است و ديگر حاضر به پذيرش توجيه هاي سياستمداران غرب در اين زمينه نمي باشد.
در همين راستا ريابكوف با اذعان به اينكه "متاسفانه روسيه و آمريكا در ديالوگ هاي مربوط به برنامه هسته اي ايران نه تنها به توافقي دست نيافته اند، بلكه نمره آنها حتي منفي نيز بوده است"، به طور ضمني از كارشكني واشنگتن در مذاكرات مربوط به برنامه هسته اي كشورمان با غرب و تلاش غربي ها براي تحريف واقعيت صلح آميز اين برنامه انتقاد كرد.
سياستمداران روس در مخالفت با سياست هاي تحريمي يكجانبه غرب عليه تهران پا را از اين نيز فراتر گذاشتند و در يك موضع گيري شفاف اعلام كردند مذاكرات درباره برنامه هسته اي ايران ميان اعضاي گروه 1+5 به اين دليل نتيجه بخش نيست كه برخي از اعضاي اين گروه هنوز به اين درك آشكار دست نيافته اند كه هيچكس زير بار شلاق تحريم نمي رود.
در واقع تصميم سازان روس پس از سال ها فعاليت ميانجيگرانه در زمينه برنامه هسته اي صلح آميز كشورمان به خوبي مي دانند كه اعمال تحريم اقتصادي با تمسك به بهانه واهي "تلاش براي توليد تسليحات هسته اي از سوي تهران" از سوي غرب بدون ارايه كوچك ترين سند و مدرك، اقدامي زياده خواهانه مي باشد.
مخالفت با زياده خواهي هاي غرب در مواجهه با ايران تنها به سياستمداران روس محدود نبود و نخبگان سياسي و دانشگاهي اين كشور نيز با گوشزد كردن پيامدهاي منفي بسته جديد تحريمي اتحاديه اروپا عليه كشورمان براي جامعه جهاني بر لزوم اجماع بين المللي براي جلوگيري از توسعه طلبي غرب تاكيد كردند.
"آلكساندر پاليشوك" رييس انجمن دوستي ايران و روسيه با اشاره به وضع وخيم اقتصادي بسياري از كشورهاي اروپايي گفت: تحريم نفتي ايران قيمت نفت در بازار جهاني را افزايش خواهد داد و اين امر موجب تشديد بحران اقتصادي اروپا خواهد شد.
وي افزود: سران اروپا فكر مي كنند با اين تصميم سياسي مي توانند ايران را به عقب نشيني از مواضع خود در زمينه برنامه هسته اي اش مجبور كنند، اما آنها غافل هستند كه اجراي چنين سناريويي بيش از همه به اروپا ضربه وارد مي كند.
كارشناس ارشد روس ادامه داد: اينكه بسته جديد تحريم هاي اتحاديه اروپايي عليه تهران پس از شش ماه اجرايي مي شوند، حاكي از اين واقعيت است كه اروپا خواهان اعمال آنها نيست و فقط مي خواهد در اين شرايط اراده خود را بر ايران تحميل و رضايت آمريكا را جلب كند.
در واقع جامعه روسيه اعم از سياستمداران و نخبگان آن بر اين حقيقت آگاه هستند كه اقدام اتحاديه اروپايي در تصويب بسته تحريمي عليه ايران، رويكردي سياسي در پيروي از آمريكا بيش نيست و اين تصميم نمي تواند بر تصميم ايرانيان در مسير دستيابي به حقوق مسلم خود در زمينه برنامه صلح آميز هسته اي مانعي ايجاد كند.
"سرگئي دروژيلوسكي" كارشناس انستيتوي روابط بين الملل مسكو در اين خصوص معتقد است: اروپا وارد كننده 18 تا 20 درصد نفت صادراتي ايران است كه براي ايران رقم بالايي نبوده و اثر منفي شديد بر اين كشور نخواهد گذاشت.
از سوي ديگر روس ها به خوبي مي دانند كه با توجه به قواعد خاص جهان تجارت و در وضعيت كنوني شكننده و آسيب پذير بازار جهاني نفت، تحريم نفت ايران تنها ابزاري نمادين براي نمايش توسعه طلبي غرب در قبال كشورهاي مستقل است و جامعه جهاني چنين اقدامي را كه به افزايش تنش ها در مسير توسعه جوامع دامن مي زند، نمي پذيرد.
راديو دولتي"صداي روسيه" در گزارشي تحليلي در خصوص تحريم هاي جديد اتحاديه اروپا عليه كشورمان با عنوان "آسيا از آمريكا در رويارويي با ايران حمايت نمي كند"، نوشت كه دولت هاي آسيايي در حركتي مشترك تصميم گرفته اند تا از برنامه آمريكا براي تحريم ايران حمايت نكرده و به خريد نفت از جمهوري اسلامي ادامه دهند.
در گزارش راديوي دولتي روسيه با اشاره به مخالفت چين با تحريم نفتي ايران و دنبال كردن اين خط مشي از سوي ژاپن و كره جنوبي و نيز تاكيد مقام هاي پاكستاني بر عزم خود براي تكميل خط انتقال گاز بين تهران و اسلام آباد چنين نتيجه گيري شده است كه آسيا مخالف تحريم هاي يكجانبه غرب به سركردرگي آمريكا عليه ايران مي باشد.
بديهي است كه مقام هاي روس با اشراف به مخالفت جهاني با سياسي كردن موضوع اقتصاد و تجارت و سوءاستفاده غرب از آن براي تحت فشار گذاشتن كشورهاي ديگر نه تنها حاضر نيستند اتحاديه اروپايي را در اعمال تحريم هاي يكجانبه عليه تهران همراهي كنند، بلكه با هشدار به تبعات چنين تصميمي بر لزوم پرهيز اين سازمان منطقه اي از پيروي كوركورانه از واشنگتن و تشديد تنش هاي بين المللي تاكيد دارند.
در نهايت مي توان گفت كه روسيه با درس آموختن از تكروي هاي غرب در مناسبات بين المللي و رويكرد توسعه طلبانه آن در تعاملات با كشورهاي ديگر با مد نظر قرار دادن شاخص هايي مانند تحولات منطقه، بن بست مذاكرات بر سپر دفاع موشكي و پيشروي ناتو به سوي شرق همچنان بر موضع مخالفت با تحريم هاي يكجانبه غربي ها عليه تهران پايبند است و پيش بيني نمي شود كه در كوتاه مدت تغييري در اين رويكرد مسكو به وجود آيد.
اروپام/518
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30788187
دوشنبه|ا|10|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]