واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: راه اندازي دو سامانه «پيشبيني زلزله» و «پاسخسريع» براي زلزله تهران
معاون وزير راهوشهرسازي افزود: روزانه 3 تا 4 فوجلرزه - تكانهايي كه نميشود منشاء آن را الزاما زلزله عنوان كرد- توسط دستگاههاي لرزهنگار در تهران به ثبت ميرسد.
نهاد تحقيقاتي وابسته به وزارت راهوشهرسازي براي مقابله با اثر زلزلهبزرگ تهران، قدرت هشدار دستگاهي كه سال گذشته در نزديكي پارك پرديسان براي پيشبيني زلزله نصب شده بود را تكميل كرده و سامانه جديدتري را نيز در اين محل راهاندازي كرده است.
سامانه «پيشبيني زلزله» هماكنون تقويت و امكانات آن تكميل شده است و در عين حال سامانه «پاسخسريع» كه قادر است حداكثر 4 دقيقه بعد از وقوع زلزله، نقشه و كروكي محلهها و خيابانهاي آسيبديده را در اختيار نهادهاي امداد و نجات قرار دهد نيز در محل مركز تحقيقات مسكن – مجاور پاركپرديسان- نصب شده است.
رييس مركز تحقيقات مسكن در گفتوگو با «دنياياقتصاد» درباره جزئيات تازه از سامانه پيشبيني زلزله اعلام كرد: نتايج عملكرد اين سامانه نشانداده، قابليت هشدار و پيشبيني زلزله 24ساعت قبل از وقوع وجود دارد.
سيدمحمود فاطميعقدا با تاكيد براينكه ميزان خطاي دستگاه پيشبيني زلزله براي زمينلرزههاي با بزرگي 4 تا 5 ريشتر بسيار پايين است، گفت: اين سامانه فوجلرزههاي اخير در شرق تهران –حوالي گسلهاي مشاء و فيروزكوه- را پيشبيني كرده بود.
معاون وزير راهوشهرسازي افزود: روزانه 3 تا 4 فوجلرزه - تكانهايي كه نميشود منشاء آن را الزاما زلزله عنوان كرد- توسط دستگاههاي لرزهنگار در تهران به ثبت ميرسد.
به گزارش «دنياي اقتصاد»، مركز تحقيقات مسكن و ساختمان وابسته به وزارت راهوشهرسازي كه سال گذشته با نصب سامانه هشدار زلزله، پيشبيني خطرات لرزهاي تا 24 ساعت قبل از وقوع را مطرح كرده بود هم اينك با نصب و ارتقاي سامانه پاسخ سريع زمينلرزه درصدد است تا خطرات احتمالي پس از وقوع هرگونه زمينلرزه را تا نسبت صفر درصد كاهش دهد.
در اين زمينه، رييس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن ضمن تشريح سازوكار سامانه پاسخ سريع زلزله به «دنياي اقتصاد» گفت: اين سامانه قادر است با ثبت زلزلههاي احتمالي در كسر اندكي از زمان به ميزان حداكثر سه دقيقه و با ترسيم نقشه زمينلرزه، نوسانهاي مربوط به شدت لرزه در نقاط مختلف را با استفاده از لايههاي اطلاعاتي همچون تراكم جمعيت، راههاي ارتباطي، نوع مصالح ساختماني، تيپ ساختمانها، قدمت آنها و... تعيين كند و به سرعت ميزان آسيب پذيري و شدت آن را مشخص كرده و در نهايت نقشه خسارت واردشده به شهر را به عنوان خروجي نهايي بلافاصله در اختيار مديريت بحران استان، شهر يا كشور قرار دهد.
سيدمحمود فاطميعقدا افزود: بر اين اساس مديريت بحران ميتواند در همان دقايق اوليه پس از حادثه با تشخيص دقيق ميزان آسيبپذيري و تامين ضرورتهاي امدادرساني اقدامات لازم را در لحظه طلايي بحران به منظور نجات جان مصدومان انجام دهد.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه بيشتر تلفات ناشي از زلزلهها نتيجه عدم امكان دست يافتن سريع به مكان حادثه است، با تحقق اهداف اين سامانه ميتوان تلفات ناشي از زلزلهها را تا حد صفر درصد كاهش داد.
فاطميعقدا گفت: از مهمترين ويژگيهاي اين سامانه امكان به روز رساني مرتب اطلاعات و دادههاي دريافتي و ترسيم لحظهاي نقشههاي لرزهاي است.
روزانه چهار فوج لرزهاي در تهران
رييس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن با اشاره به فعال بودن دستگاه پيشبيني زلزله در محوطه مركز تحقيقات به «دنياي اقتصاد» اعلام كرد: به طور متوسط روزانه حداقل شاهد ثبت 3 تا 4 فوج لرزهاي در شهر تهران هستيم.
وي گفت: خردلرزههاي اخير ثبت شده در دستگاههاي ثبت لرزههاي شهر تهران همچون خردلرزه اخير مربوط به گسلهاي مشاء و فيروزكوه تنها فوجهاي لرزهاي مربوط به مشخصات زمينشناسي خاص آن منطقه بوده است و نميتوان اين فوجهاي لرزهاي را مقدمهاي براي يك زلزله بزرگ دانست.
اين مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازي ادامه داد: گسترههايي همچون شهر تهران به علت ويژگيهاي خاص زمينشناسي روزانه با لرزههاي متعددي روبهرو هستند كه نميتوان هيچ يك از آنها را زلزله به شمار آورد و لذا به آنها فوجلرزهاي ميگوييم.
وضعيت تهران عادي است
فاطميعقدا با بيان اينكه در حال حاضر وضعيت لرزهاي شهر تهران كاملا طبيعي است و هيچگونه موقعيت غيرعادي در اين زمينه تاكنون به ثبت نرسيده است، اظهار كرد: تاكيد ما همواره بر پيشگيري بوده و هست. وي افزود: در حال حاضر در مرحله تست آزمايشي سيستم ارتقا داده شده در زمينه پيشبيني زلزله هستيم و براساس آمار موجود، ميزان خطاي اين دستگاه براي لرزههايي با شدت متوسط 4 تا 5 ريشتر بسيار ناچيز است.
رييس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن همچنين با بيان اينكه اين مركز براي ثبت خردلرزهها با مشكل خاصي مواجه نيست و اغلب آنها در سامانه پيشبيني و پاسخ ثبت ميشوند، خاطرنشان كرد: در زمينه پيشبيني زلزلههاي بزرگ نياز به كار بيشتري داريم و اميدواريم سامانه پيشبيني بتواند براي زلزلههاي بزرگ و خطرناك با شدت بيش از 5 ريشتر نيز كاربرد داشته باشد.
وي در پاسخ به اين سوال كه بالاترين حالت غيرعادي ثبت شده در سامانه پيشبيني چند ريشتر بوده است، به «دنياي اقتصاد» گفت: برآورد دقيقي از اين امر نداشتهايم اما به صورت حدودي، بالاترين حالت غيرعادي ثبت شده از طريق اين سامانه در حد متوسط 5/4 تا 5 ريشتر در كشور بوده است اما در تهران هيچ حالت غيرعادي نداشتهايم.
فاطمي عقدا با بيان اينكه در حال حاضر 1165 ايستگاه فعال در زمينه ثبت زلزله در كشور وجود دارد، گفت: با اجراي طرح سامانه پاسخ سريع زلزله در كشور، تعداد اين ايستگاهها به 3500 ايستگاه افزايش مييابد.
وي افزود: از اين تعداد، شهر تهران با 45 ايستگاه فعال در زمينه ثبت زلزله، در قالب اين طرح، از 200 ايستگاه برخوردار ميشود.
رييس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن تصريح كرد: شبكه شتابنگاري كشور، سومين شبكه شتابنگاري كارآمد دنيا است.
دوشنبه|ا|10|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]