واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: بالاخره، جلسه بررسي وضعيت بازار طلا و ارز برگزار شد؛ دفاعيات اقتصادي دولتيها در مجلس
گروه سياسي- يك روز پس از آنكه خبرگزاريها خبر دادند كه مسئولان دولتي، در جلسه مجلس حاضر نشدند ونمايندگان را چشم به راه گذاشتند، وزراي اقتصادي، صنعت، معدن و تجارت و رئيس كل بانك مركزي به مجلس رفتند تا ضمن توضيح دليل نوسانات دو هفتهاي بازار سكه و ارز، و دفاع از عملكرد دولت در اين رابطه، اظهارات نمايندگان را نيز بشنوند.
با گذشت حدود دو هفته از نوسانات بازار سكه و ارز و به ميدان آمدن دولت براي مهار و كنترل بازار در قالب تك نرخي كردن قيمت ارز، بهارستانيها در راستاي ايفاي نقش نمايندگيشان، ديروز در اولين جلسه بعد از تعطيلات، مسئولان اقتصادي دولت را به مجلس فراخواندند تا در اين رابطه توضيح دهند. به گزارش ايسنا، در اين جلسه كه حدود دو ساعت به طول انجاميد، حسيني، غضنفري و بهمني بالغ بر يك ساعت، علاوه بر توضيحاتي در مورد علل اين نوسانات، به ارائه راهكارهايي در اين رابطه، پرداختند. اما در مقابل، مصباحيمقدم و هاشمي، رؤساي دو كميسيون طرح تحول اقتصادي و صنايع و عضو كميسيون اقتصادي و توكلي، رئيس مركز پژوهشها و عضو كميسيون برنامه و بودجه، نظر كميسيونهاي تخصصي را در اين رابطه ارائه كرده و از دستگاههاي مربوطه خواستار توضيح و اقدامات موثر شدند. اما در نهايت، طبق گفته سبحانينيا، عضو هيات رئيسه، مجلس از توضيحات دولتيها قانع نشد.
مجلس قانع نشد
حجتالاسلام حسين سبحانينيا، عضو هيأت رئيسه مجلس در تشريح اين جلسه، با اين توضيح كه نمايندگان در اين جلسه از سوي كميسيونهاي تخصصي، نظرات خود را در مورد بازار سكه و ارز به دولت منتقل كردند، به اين موضوع نيز اشاره كرد كه نمايندگان، اظهارات وزراي اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت را قانعكننده ندانسته و بر اين موضوع تاكيد كردند كه دولت ميتوانست با كنترل قيمتها، بازار سكه و ارز را مهار كند. وي گفت: كه اين جلسه، با هدف اطلاع نمايندگان از توضيحات مسئولان مربوطه در مورد نوسانات بازار سكه و ارز برگزار شد و درآن نظرات مجلسيها، از طريق كميسيونهاي تخصصي به دولت منتقل شد. وي ادامه داد: نمايندگان در پايان جلسه، پس از شنيدن توضيحات نمايندگان دولت، اين اظهارات را قانعكننده ندانستند و بر اين موضوع تاكيد كردند كه در صورت اقدام به موقع دولت، اين مسئله راحتتر، كنترل و قيمتها مهار ميشد. به طوري كه به اعتقاد نمايندگان، دولت براي كنترل بازار سكه و ارز، دير وارد عمل شدهاست و اقدامات پخته نشدهاي را براي مهار بازار انجام دادهاست. اين عضو هيأت رئيسه مجلس، همچنين با بيان اينكه در ابتداي جلسه غيرعلني، حسيني، غضنفري و بهمني به ارائه گزارشي پرداختند، تاكيد كرد كه وزير اقتصاد در گزارشي علاوه بر توضيح در مورد وضعيت موجود، به برخي از علل نوسانات قيمت ارز و سكه اشاره كرد. به گفته وي، رئيس كل بانك مركزي در مورد وضعيت ذخيره ارزي و طلا و علل نوسانات موجود، توضيحاتي ارائه كرد و به تبيين راهكارهاي در نظر گرفته شده براي مهار شرايط موجود اشاره كرد. سبحانينيا اضافه كرد: پس از آن وزير صنعت، معدن و تجارت نيز در حوزه كارياش به مواردي همچون نحوه گشايشها و تخصيص تسهيلات، توضيحاتي را ارائه كرد. وي با بيان اينكه بعد از اظهارات نمايندگان دولت، مجلسيها نقطهنظرات خود را در 45 دقيقه مطرح كردند، گفت: در ابتدا هاشمي، رئيس كميسيون صنايع در گزارشي تاكيد كرد كه اتخاذ برخي سياستها باعث وضع موجود شده و تصميمات فردي اتخاذ شده در دستگاههاي دولتي وبه دنبال آن برخوردهاي صورت گرفته، باعث بروز چنين آثاري در جامعه شدهاست. سبحانينيا با اشاره به صحبتهاي مصباحي مقدم، عضو كميسيون اقتصادي در اين جلسه، گفت: آقاي مصباحي مقدم در اظهاراتش به ناهماهنگي و اتخاذ سياستها و علل نوسانات ارز و سكه اشاره كرد و خواستار توضيحات بيشتر دستگاههاي اجرايي شد. وي افزود: در پايان اين جلسه نيز، آقاي توكلي رئيس مركز پژوهشها و عضو كميسيون برنامه و بودجه، به بيان انتقادي نسبت به سياستهاي اقتصادي و علل و عوامل ايجاد كننده اين نوسانات پرداخت. سبحانينيا گفت: در پايان جلسه غيرعلني، پس از توضيحات مجلسيها، نمايندگان دولت به بيان توضيحات اجمالي و پاسخ به سوالات نمايندگان پرداختند كه به همين دليل جلسه غيرعلني، حدود دوساعت طول كشيد.
كوهكن: درآمدزايي دولت، تهمت است
در همين رابطه، محسن كوهكن، سخنگوي هيات رئيسه مجلس گفت: بنابر گفته رئيس كل بانك مركزي، اينكه دولت در نوسانات ارز و طلا نقش مديريتي داشته تا درآمدهاي خود را افزايش دهد، تهمت به دولت است. وي اظهار كرد: در اين جلسه وزير اقتصاد، توضيحاتي درباره دلايلي كه منجر به افزايش ناگهاني و حبابي سكه و ارز شد، توضيحاتي ارائه داد و در ادامه، رييس كل بانك مركزي و وزير صنعت، معدن و تجارت نيز ديدگاههاي خود را درباره نوسانات ارز و طلا مطرح كردند. به گفته كوهكن، در جلسه غيرعلني صبح ديروز، علاوه بر تاكيد رئيس كميسيون صنايع مجلس درباره تاثير نوسانات ارز بر توليد، نمايندگان كميسيون اقتصادي و رئيس مركز پژوهشهاي مجلس نيز به تبيين ديدگاههاي خود پرداختند. وي همچنين اضافه كرد: نكته مهمي كه در اين جلسه مطرح شد و بايد مورد توجه مردم قرار گيرد اين است كه با توجه به قيمت نفت و تكاليف قانوني دولت، كشور ما از نظر ذخاير ارزي در بالاترين حد خود قرار دارد، لذا جاي نگراني در اين زمينه نيست. اين عضو كميسيون صنايع مجلس، در ادامه به اختلاف ديدگاه برخي از نمايندگان مجلس و نمايندگان دولت درباره علت به وجود آمدن نوسانات بازار ارز و طلا، خاطرنشان كرد: البته در برخي مواقع نيز، اتفاق نظر بين دولت و مجلس وجود دارد، از جمله اينكه گاهي گفته ميشود؛ دولت براي افزايش درآمد خود دست به اين اقدام زده در حالي كه نه دوستان دولت چنين ادعايي داشتهاند و نه نمايندگان مجلس چنين اتهامي را متوجه دولت ميدانستند، زيرا در يك بحث كارشناسي، اگر اينگونه باشد دولت بيش از آنچه به دست بياورد، ضرر ميكند؛ بنابراين، اينكه دولت در نوسانات قيمت طلا و ارز، نقش مديريتي داشته تا درآمدهايش را افزايش دهد، تهمت به دولت است. سخنگوي هيات رئيسه مجلس همچنين گفت: در اين جلسه، دولت بر اين موضوع تاكيد داشت كه از نظر تامين منابع ارزي براي كالا و مواد اوليه مورد نياز در توليد، هيچگونه محدوديتي وجود ندارد اما قصد دارد به نوعي توزيع منابع ارزي را مديريت كند تا جلوي واسطهها و همچنين، فضاهاي رواني كه افزايش قيمت را تشديد ميكنند، بگيرد. وي در ادامه در پاسخ به پرسشي در خصوص چگونگي نظارت بر صرافيها براي فروش ارز تك نرخي، يادآور شد: خوشبختانه دولت و بانك مركزي از نظر ذخاير طلا و سكه محدوديتي ندارند، و در كنترل اين بازار هم، كمتر به سمت و سوي سازوكارهاي برخوردي، ميروند و با نگاهي كه دارند، معتقدند ميتوانند با عرضه درست، اين بازار را كنترل كنند؛ البته دوستان پيشنهاد داشتند كه در صورت مقاومت صرافيها در قبال سياستگذاريهاي دولت، برخوردهاي لازم صورت گيرد. كوهكن در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري در خصوص عدم حضور نمايندگان دولت در جلسهاي كه قرار بود روز شنبه، با حضور رؤساي كميسيونهاي اقتصادي و رئيس مجلس برگزار شود، گفت: وزير اقتصاد در اينباره توضيح داد كه قرار بوده به جلسهي ديگري بروند و چون ايشان رسما عذرخواهي كردند، نمايندگان مجلس نيز به اين عذرخواهي اكتفا كردند.
وزير اقتصاد: مـشـكـل حـل شـدهاسـت
وزير اقتصاد و امور دارايي مجلس نيز در حاشيه جلسه غيرعلني تاكيد كرد كه مشكل بازار سكه و ارز حل شدهاست. شمسالدين حسيني گفت: هم اكنون مشكل بازار سكه و ارز حل شده و جريان اين دو بازار، كنترلشده پيش ميرود. وي در واكنش به اين پرسش كه به اعتقاد برخي از كارشناسان، عملكرد دولت در كنترل بازار سكه و ارز باعث نابساماني اين بازار در روزهاي اخير شدهاست، گفت: «هر چه از دوست رسد، نيكوست.»
بهمني: تعيين قيمت سكه و ارز، دستوري نيست
رئيس كل بانك مركزي نيز در حاشيه اين جلسه، با تاكيد بر اينكه افزايش قيمت سكه و ارز تنها يك حباب است، گفت: دولت هيچ منفعت سياسي در افزايش قيمت ارز و سكه ندارد و اين افزايش قيمت با اراده دولت انجام نشدهاست. محمود بهمني در مورد برخي از اظهارنظرها، درباره سكوت دوهفتهاي دستگاههاي اجرايي در قبال نوسانات بازار سكه و ارز گفت: دولت نه تنها در اين رابطه هيچ سكوتي نكرد بلكه بعد از اتخاذ تصميم لازم، بانك مركزي آن را اعلام كرد. وي گفت: در حالي كه قيمتهاي واقعي، ارقام ديگري بودند، عدهاي از آقايان حبابي را در بازار ايجاد كردند و مرتب به آن دامن ميزدند، درحاليكه وقتي اين افراد ميديدند كه بانك مركزي سكه را به قيمت 546 هزار تومان ميفروشد، بايد دست از اقدامات نادرست خود برميداشتند اما اينكار را نكردند. بهمني، همچنين در واكنش به اظهارنظرهاي ديگري مبني بر تاخير رئيسجمهور در امضاي مصوبه افزايش نرخ سود بانكي، تصريح كرد: بالاخره اين مصوبه اعلام شد كه به واسطه آن، بانكها ميتوانند نقدينگي موجود در جامعه را جمعآوري كنند؛ اين مسئله موجب كاهش شديد قيمت سكه و ارز در بازار ميشود. بهمني اظهار كرد: تعيين قيمت سكه و ارز به صورت دستوري نخواهد بود، بلكه بانك مركزي سكه و ارز را با قيمت جهاني ميفروشد و بازار نيز مجبور است خود را با اين مسئله تطبيق دهد، از اين رو كساني كه در بازار آزاد، اقدام به خريد خارج از چارچوب تعيينشده ميكنند، قطعاً ضرر خواهند كرد. در حالي ديروز، اين جلسه غيرعلني برگزار شد كه مجلس حدود يك ماه پيش يعني 18 دي ماه، از همين مسئولان اقتصادي براي توضيح در مورد اين نوسانات و طبق گفته باهنر، نايب رئيس مجلس، بررسي موضوع سياستهاي پولي و تشنج در بازار پولي دعوت كرده بود كه به دليل همراهي حسيني و غضنفري با رئيسجمهور در سفر به آمريكاي لاتين و حضور نيافتن بهمني در مجلس، اين جلسه تشكيل نشد.حال با برگزاري اين جلسه و ورود مجلس شوراي اسلامي به اين موضوع در راستاي ايفاي وظيفه نظارتياش، بايد منتظر انعكاس نتايج مذاكرات اين جلسه، در بازار شد.
ارسال نظر
دوشنبه|ا|10|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]