واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: پولهاييكه به پاي مربيان ريخته ميشود
جام جم آنلاين: ليگ يازدهم فوتبال زودتر از آنچه تصور ميشد، از نيمكت مربيان قرباني گرفت تا معلوم شود خيلي از انتخابها اصولي و كارشناسي شده نبوده است و نهتنها سودي نداشته، بلكه ضرر مالي هنگفتي را متوجه باشگاهها كرده است.
تاكنون حدود 50 درصد از مربيان شاغل در يازدهمين دوره ليگ برتر فوتبال، شغل خود را از دست دادهاند كه تا نيمفصل رقابتها ميانگين فعاليت باشگاهها در عرصه تغيير و تحول مربيان، هر دو هفته يك بركناري بوده است. احتمال ميرود با ادامه نتايج ضعيف تيمهاي قعرنشين، پروسه اخراج مربيان تا پايان مسابقات ادامه داشته باشد كه در آن صورت، ركورد جديدي در رقابت تنگاتنگ مديران در زمينه تعداد استخدام مربي به ثبت ميرسد، البته نگاهي به مربيان اخراجي ليگ دهم تا نيمفصل رقابتها از سير صعودي بركناريها در ليگ يازدهم حكايت ميكند.
بركناري و استخدام مربيان جديد كه برخي از آنها رزومه قابل اعتنايي در چند فصل اخير فوتبال نداشتهاند، هزينههايي را به باشگاهها تحميل ميكند كه گاهي به اندازه استخدام يك مربي درجه يك و خوب داخلي يا حتي خارجي بوده است.
خالي از لطف نيست كه ضمن مروري بر تغيير و تحولات مربيان در ليگ يازدهم و مقايسه آن با ليگ دهم از نظر آمار، نگاهي به دستمزدهاي دريافتي اين مربيان در ليگ برتر جاري بيندازيم تا معلوم شود باشگاههايي كه يك يا حتي 2 بار حكم به بركناري مربيان خود را دادهاند، چه هزينهاي را متحمل شدهاند. ذكر اين توضيح ضروري است كه مبالغ قرارداد مربيان از طريق بررسي وضعيت قراردادها از طريق منابع خبري و گفتوگو با برخي مسوولان باشگاهها استخراج شده است.
مربيان تعويضي ليگ يازدهم تا نيمفصل
مس سرچشمه به عنوان اولين باشگاهي كه تغيير روي نيمكت مربيان را به ثبات ترجيح داد، هنوز مسابقات به نيمههاي نيمفصل اول نرسيده احمد سنجري را به عنوان اولين مربي بركنار شده ليگ معرفي و اصغر شرفي را به جاي او نشاند.
وضعيت اين مربي هم به دليل ادامه نتايج ضعيف و قرار گرفتن در قعر جدول بخصوص بعد از شكست برابر پرسپوليس متزلزل است، صمد مرفاوي هم از مس كرمان كنار گذاشته شد تا بلاژهويچ جانشين او شود.
بعد از او مهدي دينورزاده از داماش گيلان (تيم خصوصي ليگ يازدهم) اخراج شد و ابراهيم قاسمپور جايگزين وي شد، اما چند هفته بعد قاسمپور هم بركنار شد كه اتفاقا بركنارياش حرف و حديثهاي زيادي را به دنبال داشت كه در نهايت مهدي تارتار روي نيمكت داماش نشست تا امير عابديني از اين حيث ركورددار باشد.
نوبت به سپاهان هم رسيد، تيمي كه بعد از اعمال رعايت قانون سقف قرارداد، امير قلعهنويي را از دست داد و البته بوناچيچ را با مبلغي نزديك به 630 ميليون تومان استخدام كرد، اما نتايج نهچندان قابل قبول اين تيم باعث شد تا خيلي زود قيد سرمربي كروات خود را بزند و با سرمربي سابق پرسپوليس وارد مذاكره شود، كرانچار به اين ترتيب جانشين لوكا بوناچيچ شد.
در نيمههاي نيمفصل هم فجر سپاسي شيراز اصغر كلانتري را كنار گذاشت و هدايت تيم را به ياوري 72 سالهاي سپرد كه فصل قبل با صبا، پاس و استيل آذين در معرض خطر سقوط قرار گرفته بود.
نكته: اگر مديران در فصل نقل و انتقالات ليگ برتر فوتبال ايران، از روي اجبار و با عجله قرارداد با مربيان را امضا نكنند، بدون شك ليگ بهتر و قويتري خواهيم داشت
غلام پيرواني قرباني بعدي در اين عرصه بود، صنعت نفت بعد از مذاكره با كاستاي پرتغالي با پيرواني قطع همكاري كرد تا شايد صنعت نفت آبادان در ادامه نتايج بهتري بگيرد. اما حميد استيلي كه از چند هفته ابتدايي ليگ احتمال ميرفت پرسپوليس را ترك كند، برخلاف انتظار هواداران تا هفته پانزدهم پيش آمد، اما شكست برابر استقلال در شهرآورد جام حذفي، عاقبت سبب استعفاي سرمربي اين تيم شد. بعد از 2 هفته سرمربيگري موقت محسن عاشوري، نيمفصل دوم براي سرخپوشان با مصطفي دنيزلي آغاز شد.
اما تغييرات به همين جا ختم نشد، چون در ادامه با اخراج ميودراگ يسيج از شهرداري تبريز مديرروستا جانشين او شد و حميد درخشان هم از شاهين بوشهر كنار رفت و فيروز كريمي كه فصل قبل با استقلال اهواز از ليگ يك به 2 سقوط كرده بود، روي نيمكت اين تيم نشست و البته شاهين را به فينال جام حذفي رساند.
تغييرات مربيان تا نيمفصل اول ليگ دهم
در طول سالهاي اخير، سير تغيير مربي رو به رشد بوده و تقريبا دليل اول اين امر هم ناكاميهاي مربيان است. در حقيقت مديران نتيجهگرا براي حفظ موقعيت خود و جلب نظر تماشاگرانشان خيلي زود راي به بركناري مربيان دادهاند تا در چنين فضايي، حاشيه امني براي مربيان وجود نداشته باشد.
نگاهي به آمار مشخص ميسازد كه روند تغيير مربيان در ليگ دهم به نسبت ليگ يازدهم كمتر بوده است، سال گذشته تا نيمفصل 7 مربي بركنار شدند يا استعفا دادند. در ليگ دهم استيل آذين خصوصي با هزينههاي ميلياردي ليگ را با حضور لوسيا تومباكوويچ آغاز كرد، اما بعد از چند هفته ناكامي، اين مربي را كه حدود يك ميليارد تومان با دستيارانش آب خورده بود، بركنار و افشين پيرواني را جانشين اين مربي كرد، اما عمر مربيگري پيرواني هم طولاني نبود و استيل آذين و هدايتي با استخدام محمد خاكپور سومين مربي در طول يك فصل را تجربه كردند.
شهرداري تبريز، اكبر ميثاقيان را كنار گذاشت و حميد درخشان را به عنوان سرمربي برگزيد كه موقعيتش در ليگ برتر حفظ شود، پيكان حميد عليدوستي را جايگزين احمدزاده كرد كه در نهايت از ليگ برتر سقوط كرد.
راهآهن، تارتار را به جاي رسول كربكندي انتخاب كرد تا شايد امتيازهاي از دست رفته جبران شود، صبا باتري كه با ياوري روزهاي خوبي نداشت، عبدالله ويسي را سرمربي كرد كه ظاهرا از اين انتخاب راضي بوده است، صبا اين فصل هم نتايج نسبتا خوبي كسب كرده است، انتخاب عجيب بعدي جايگزيني محمود ياوري به جاي مديرروستا در پاس بود، پاسي كه عاقبت از ليگ برتر رفت، اين تغييرات تا نيمفصل ليگ دهم بود كه نسبت به اين فصل كمتر بوده اما در ليگ يازدهم تا به حال ركوردشكني شده و مربيان به هيچ عنوان حاشيه امني براي شغل خود احساس نميكنند.
دستمزد مربيان اخراجي و جانشين
اما در ليگ يازدهم هم با وجود رعايت سقف قرارداد و موانع اينچنيني، پولهاي نامتعارف و عجيبي رد و بدل شده است، چه در عرصه استخدام مربيان و چه در زمينه جذب بازيكنان، باشگاههايي كه بعضا سقف را هم رعايت كردند، با تغيير مربي با گماردن شخص جايگزين مبالغي فراتر از سقف را هزينه كردند تا حتي در مواردي بيش از مبلغ استخدام يك مربي درجه يك هزينه كنند.
مبلغ قرارداد مربيان باشگاههايي كه تغيير را تجربه كردند، در جدول تنظيم شده است، نگاهي به اين مبالغ نشان از هزينههايي دارد كه بدون تدبير هدر رفته و به طور مثال با جايگاه برخي تيمها تناسبي ندارد. به عنوان مثال تيمي مثل مس سرچشمه كه احمد سنجري و اصغر شرفي را به عنوان سرمربي داشته، تا به حال 650 ميليون تومان براي مربيان خود هزينه كرده كه در طول اين هفتهها فقط 14 امتياز گرفته است، تيمي مثل داماش گيلان كه با مشكلات مالي هم مواجه است با يك حساب سرانگشتي بالغ بر 600 ميليون هزينه كرده است، تازه اين هزينه فقط براي سرمربي است و تغييرات احتمالي بين ساير اعضاي كادر فني محاسبه نشده است، پرسپوليس كه با ثبت قرارداد 2 ميلياردي مصطفي دنيزلي ركورد قراردادهاي ثبت شده مربيان را شكسته پيش از اين با استيلي براي 2 فصل قرارداد 700 ميليوني منعقد كرده بود كه بايد 350 ميليون آن را كاملا دريافت كند.
به طور طبيعي اگر مديران در فصل نقل و انتقالات وقت بيشتري براي انتخاب مربي مورد نظر خود بگذارند و فقط از روي اجبار پاي قرارداد با مربي را امضا نكنند، هم ليگ پوياتر و بهتري خواهيم داشت و هم چرخه پرورش مربيان جديد و تازهوارد به حركت درميآيد. در اين صورت باشگاهها مجبور نخواهند بود از مربيان ناكام و اخراجي و ناموفق دورههاي قبل يا حتي همين دوره ليگ استفاده كنند. مربياني كه انگار در آب نمك ميخوابند تا به صورت چرخشي، سر از تيم ديگري دربياورند.
راستي چقدر از اين پولها را ميتوان به برگزاري كلاسها و دورههاي مربيگري با حضور مدرسان خارجي اختصاص داد.
سارا احمديان / جامجم
دوشنبه|ا|10|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]