واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: پيشبيني كاهش فروش خودرو در آمريكا طي سال جاريچين بزرگترين بازار خودرو دنيا شد
مونا مشهدي رجبيبحران بازار خودرو سبب شد تا اغلب شركتهاي خودروسازي در دنيا با كاهش فروش و يا سودآوري مواجه شوند.
البته در اين عرصه پرتلاطم برخي از خودروسازان از قبيل شركت پورشه نه تنها زياني متحمل نشد بلكه با سود 8ميليارد دلاري هم مواجه شد كه دليل آن مشتريان خاص توليدات پورشه است. پورشه از بزرگترين توليدكنندگان خودروهاي لوكس در جهان است و خريداران توليدات آن ثروتمندان هستند كه تحتتاثير اين بحران مالي قرار نگرفتهاند يا زيان آنها در مقابل ثروتشان بسيار اندك است. اما در صورتي كه شركت پورشه را از صنعت خودروسازي جهان جدا كنيم ميتوانيم واقعيت اقتصادي اين صنعت را به خوبي ببينيم. بر طبق گزارشهاي موجود در سال 2008 ميلادي صنعت خودروسازي جهان با كاهش 37درصدي فروش در سراسر دنيا روبهرو شد و كمترين شمار خودرو طي دو دهه اخير را به فروش رسانيد. در ماه ژانويه سال جاري فروش توليدات تويوتا در جهان كاهش يافت و اين شركت انتظار دارد اولين زيان اقتصادي طي 71 سال اخير را تجربه كند.
تحليلگران بازار خودرو بر اين باورند مهمترين دليل زياندهي شركتهاي خودروسازي كاهش تقاضا در بازار آمريكا است و پيشبيني ميكنند سطح تقاضا تا هفت سال آينده به سطح پيشين خود بازنگردد. مايكل گالوين يكي از تحليلگران بازار خودرو در اين مورد ميگويد: «فروش خودرو در آمريكا در سالهاي گذشته بيشتر از 5/16ميليون دستگاه در سال بود و اغلب توليدكنندگان بزرگ خودرو از قبيل تويوتا، هوندا و نيسان بيشتر از 40درصد درآمد خود را از فروش توليداتشان در آمريكا به دست ميآورند. بنابراين بحران اقتصادي آمريكا و كاهش تقاضاي خودرو در اين كشور نه تنها فروش خودروسازان داخلي را كمتر كرد بلكه كل صنايع خودروسازي دنيا را تحتتاثير قرار داد. هماكنون صنعت خودروي جهان با كاهش فروش مواجه است و انتظار ميرود تا هفت سال آينده هم نتواند فروش سالهاي آغازين قرن جاري را تجربه كند.»
كاهش فروش خودرو در آمريكا در ماه ژانويه سال جاري اين نگراني را بهوجود آورد كه خودروسازان اين كشور مجبور به تعطيل كردن شمار بيشتري از واحدهاي توليدي و صنعتي خود شوند. پيشبيني ميشود در سال 2009 ميلادي كمتر از 10ميليون دستگاه خودرو در بازار آمريكا فروخته شود. در صورت تحقق اين پيشبيني شمار خودروهاي فروختهشده در آمريكا براي اولين بار كمتر از شمار خودروهاي فروختهشده در چين خواهد بود يا به تعبير بهتر آمريكا جايگاه خود را به عنوان بزرگترين بازار خودروي جهان به كشور چين واگذار
خواهد كرد.
يكي از كارشناسان بازار خودرو در اين مورد ميگويد: «در صورتي كه تقاضا براي خودرو در آمريكا همچنان كاهش داشته باشد، بر شمار كارخانههاي تعطيلشده و كارگران بيكارشده خودروسازي در آن كشور اضافه خواهد شد. كاهشي كه انتظار ميرود در ميزان تقاضاي خودرو در آمريكا ايجاد شود معادل توليد 21 كارخانه مونتاژ خودرو است. بنابراين بيشتر از 21 كارخانه يا در آستانه ورشكستگي قرار ميگيرند و بايد با زيان به كار خود ادامه دهند يا تعطيل شوند و هزاران نفر از كارگران را بيكار كنند.» فروش خودرو در ماه ژانويه در آمريكا كمتر از بازار چين بود و در آغازين ماه سال آمريكا جايگاه خود را در بازار خودرو از دست داد.
طبق گزارشهاي موجود در ماه ژانويه سال جاري ميلادي فروش توليدات جنرال موتورز در بازار آمريكا 49درصد و فروش توليدات كرايسلر در بازار اين كشور 55درصد كاهش يافت. در اين ماه توليدات فورد نيز با كاهش تقاضا مواجه شد. شركت فورد در گزارش مالي خود ضمن اعلام زياندهي در ماههاي گذشته نوشت: «در ماه ژانويه فروش توليدات فورد در آمريكا 44درصد كاهش داشت و انتظار ميرود اين روند تا انتهاي سال ادامه داشته باشد.» فورد تنها شركت خودروساز آمريكايي بود كه در سال گذشته از كمك مالي دولت استفاده نكرد و بر اين باور بود كه منابع مالي لازم را براي ادامه كار تا انتهاي نيمه اول سال 2009 ميلادي دارد. اين شركت سه ماه آخر سال 2008 ميلادي 9/5ميليارد دلار زيان ديد كه با احتساب زيان اقتصادي آنها در يك سال گذشته ميتوان به رقم 6/14ميليارد دلار آمريكا رسيد. سخنگوي فورد در اين مورد ميگويد: ادامه كار در اين صنعت بدون استفاده از منابع مالي و كمكهاي دولت غيرممكن است. هماكنون شرايط اقتصادي تمامي شركتهاي خودروسازي جهان وخيم ولي خودروسازان آمريكا با فشاري همه جانبه روبهرو هستند كه به تنهايي نميتوانند با آن مقابله كنند.
«اما فورد در نظر دارد به همراه دو خودروساز ديگر تقاضاي دريافت وام از دولت را مطرح كند. در ماه ژانويه سال 2009 ميلادي شركت فورد 93هزار و 506 دستگاه خودرو و كاميون به فروش رسانيد در حالي كه در ژانويه سال قبل شمار خودروها و كاميونهاي فروختهشده فورد برابر با 156هزار و 391 دستگاه بود. از طرف ديگر دولت آمريكا براي تشويق مردم به خريد خودرو تازه طرحي به تصويب رسانيد مبنيبر اينكه خريداران خودرو از پرداخت ماليات بر خريد معاف هستند و ميتوانند از وامهاي كمبهره بانكي استفاده كنند. بحران اقتصادي و بانكي آمريكا سبب شده بود تا بانكها پرداخت وام به متقاضيان خريد خودرو را متوقف كنند و همين مساله يكي از دلايل اوليه كاهش فروش خودرو در آمريكا بود.
بانك اطلاعاتي آمريكا پيشبيني ميكند در سال 2009 ميلادي 6/9ميليون دستگاه خودرو در آمريكا فروخته شود كه فاجعهاي بزرگ براي صنعت خودروسازي اين كشور محسوب ميشود و شمار زيادي از واحدهاي توليدي را به ورشكستگي خواهد كشانيد. شايانذكر است شمار خودروهاي فروختهشده در اين كشور در سال 2008 ميلادي برابر با 5/13ميليون دستگاه بوده است. در سال گذشته در بازار چين 1/9ميليون دستگاه به فروش رسيد و پيشبينيها از رسيدن شمار خودروهاي فروختهشده به 2/10ميليون دستگاه خبر ميدهد.
پنجشنبه|ا|17|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]