واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مير حسين موسوي:به اقتصاد دولتي پايبند نبودم / اصل 44 استمرار انديشه امام است
مير حسين موسوي با تاكيد بر اينكه در دوران نخست وزيري خود به اقتصاد دولتي پايبند نبوده است ، تقويت بخش خصوصي بر اساس اصول 43 و 44 قانون اساسي را استمرار انديشه اقتصادي امام (ره) دانست و تاكيد كرد: امام مدافع دولت مدرن بود.
به گزارش خبرگزاري مهر ، آخرين نخست وزير كشور در جديدترين مصاحبه اش در خصوص تلقي خود از آرمانهاي امام خميني (ره) گفت: امام ( ره ) بارها مي فرمودند كه وظايف انبيا دو تاست، دعوت به خدا و برقراري قسط و عدالت و رفع ستمگري. آرمان حضرت امام از اين گفته ها جدا نيست ايشان در پي تحقق يك جامعه اسلامي عاري از ستم بودند . البته ايشان به كرات از " اسلام ناب محمدي " در مقابل اسلام آمريكايي و اسلام تحجر و اسلام سرمايه داري و اسلام مرفهان بي درد صحبت مي كردند. اسلامي كه ايشان از آن دفاع مي كند در درجه اول رهايي بخش است در عين حال امام يك نگاه كاملا امروزي به مسائل داشتند و وظايف دولت مدرن را به خوبي مي شناختند و رسيدن به آن آرمانهاي بلند را در گرو شناخت زمانه و استلزامات آن مي دانستند.
خبرنگار نشريه "حضور" از موسوي پرسيد شما به عنوان يكي از نمايندگان سر آمد در دهه اول در حوزه اجرايي ، نسبت ميان آرمان هاي امام و دهه اول را كه خود در آن حضور داشته ايد چگونه تحليل مي كنيد؟ كه وي جواب داد: واژه " آرمان " كمي معناي خيال و خيال پردازي را در خود پنهان كرده. به نظر بنده جدا از اين بار معنايي يعني خيال پردازي و يا خيال، جامعه اي كه حضرت امام به دنبال آن بودند بصورت كاملاً ملموس در زمان ايشان تحقق يافت. ما در زمان ايشان از يك جامعه خوار و تحقير شده و وابسته، به يك جامعه آزاد ، مستقل و سرافراز منتقل شديم. جامعه اي كه در آن ارزش هاي ديني و فرهنگي بر ارزش هاي سوداگرانه و دنيايي غلبه پيدا كردند .
وي افزود: مناسبات انساني بين بخشهاي مختلف جامعه ، توزيع عادلانه منزلت هاي اجتماعي به نوعي كه سرور آن بود كه بيشتر در راه اسلام و جامعه و مردم فداكاري كرده باشد ، ناشي از تحقق اين جامعه آرماني بود. امام وقتي فرمودند رهبر ما آن كودك سيزده ساله است كه خود را در مسير دفاع از اسلام و ايران فدا مي كند نمي خواستند احساساتي صحبت كنند، مي خواستند به يك واقعيت جديد كه در جامعه ما بعد از سده ها و شايد هزاره ها اتفاق افتاده اشاره كنند و ما در زندگي روزمره خود در كوچه و بازار تحقق اين آرمان را در رفتار و كردار و مقاومت مردم جاري و ساري مي ديديم كه البته درخشان ترين بروز آن در جبهه ها بود .
مير حسين موسوي ادامه داد: جامعه صرفاً با افزايش توليد ناخالص ملي خوشبخت نمي شود. حرف بنده را به اين معني نگيريد كه زندگي عادي و يا توسعه كشور متوقف شده بود بنده منظورم آن است كه زندگي عادي و روزمره محل ظهور و بروز زيباترين شگفتي هاي روح آدمي شده بود. طرح هاي بزرگي چون فولاد مباركه، آذرآب و راه آهن بافق بندرعباس و مس سرچشمه و صدها پروژه بزرگ ديگر در چنين فضايي به پيش رانده مي شدند. وقتي امام فوت كردند حدود 13 ميليون نفر پيكر ايشان را تشييع كردند، يقيناً اين تشييع به دليل صرفاً توزيع عادلانه ثروت و كالاهاي مورد نياز مردم و امثال آن نبود. اينجا ما با يك سرمايه عظيم اجتماعي جديدي روبرو بوديم كه به دليل تحقق آرمان هاي انقلاب و امام اتفاق افتاده بود. بنده به عنوان عضوي از قوه اجرايي كشور با اين سيل خروشان همراه بودم .
نخست وزير كشور در زمان دفاع مقدس در پاسخ به اينكه آيا با ايده هاي حكومتي امام و اينكه چه مقدار از آن آرمان ها را در دوره خود محقق كرده است ، افزود: اجمالي از ايده حضرت امام درباره حكومت در قبل از انقلاب مطرح شده بود كه در اين ميان درس هاي ايشان در مورد ولايت فقيه تعيين كننده ترين بود و در حقيقت اين درسها آلترناتيو لازم را براي حكومت سلطنتي در كشور ايجاد كرد و نقش بي بديل در پيروزي انقلاب داشت. در مصاف با واقعيت هاي بعد از انقلاب ايده ياد شده تفصيل پيدا كرد . در اين مدت حضورم در شوراي انقلاب و حزب جمهوري اسلامي و روزنامه جمهوري اسلامي كمك كرد عميق تر و بيشتر با افكار ، انديشه و آرمان هاي ايشان آشنا بشوم.
وي در مورد تطبيق دولت ها با آرمانهاي امام گفت: دولت و قوه اجرايي از يك بدنه اجرايي و كارشناسي نيرومند برخوردار است. حضرت امام بشدت به نظريات كارشناسي اهميت مي دادند و نقش قوه مجريه را در اداره كشور به خوبي مي دانستند براي همين در همه دوران سعي مي كردند كه به دولت در اداره امور كمك كنند. ايشان به عنوان رهبر انقلاب و ولي فقيه موانع سر راه تصميمات عقلاني را با قدرت رفع مي كردند . يكي از مهم ترين آنها توجه به عنصر مصلحت است كه منجر به تشكيل مجمع تشخيص مصلحت شد. يا موارد بيشمار ديگر كه مي توان به آنها اشاره كرد و همگي آنها در جهت كارآمد كردن نظام و دولت بود. طبيعي بود كه آرا و نظريات امام زمينه هر گونه ترديدها و يا دودلي ها را از بين مي برد.
از موسوي پرسيده شد "به نظر شما ميان خصوصي سازي و اقتصاد دولتي با نظريات اقتصادي امام چه مناسبتي وجود داشت؟" كه وي پاسخ داد: تبلور انديشه امام در مورد اقتصاد را مي توان در قانون اساسي جستجو كرد. اصطلاحات خصوصي سازي و اقتصاد دولتي بعد از حضرت امام رواج پيدا كرد. در زمان ايشان بحث در آن بود كه بخش دولتي و تعاوني و خصوصي چه نقشي در اقتصاد مي توانند داشته باشند. اجمال قضيه در اصول 43 و 44 قانون اساسي آمده است. البته به ظن بنده اگر از ايشان مي پرسيديم كه مهار اقتصاد كشور دست دولت باشد و ساير بخش ها محدود شود قطعا ايشان مخالفت مي كردند در عين حال ايشان اختيارات دولت را براي دخالت در امور اقتصادي بويژه در شرايط دفاع مقدس بسيار وسيع مي ديدند.
موسوي گفت: ايشان بارها در مورد نكوهش اقتصاد سرمايه داري صحبت كردند. در جلسه اي كه با حضور نمايندگان ايشان در شوراي اقتصاد سرلايحه تعاون تشكيل مي شد يكي از نمايندگان ايشان گفتند كه حضرت امام به آنها توصيه كرده اند طوري عمل نكنيد (يا صحبت نكنيد) كه متهم به دفاع از سرمايه داري بشويد. جهت حل مشكل اراضي شهري ايشان موضوع احكام ثانويه را مطرح فرمودند و اختيارات مجلس را براي حل موضوع افزايش دادند و نمونه هاي فراوان ديگري مي شود آورد كه نشان دهد ايشان ضمن آن كه نه به نظام سوسياليستي و نه نظام اقتصادي سرمايه داري اعتقاد نداشتند، خود جهت گيري روشني در اقتصاد داشتند.
وي در برابر اين سوال كه "اگر جنگي در كار نيود آيا همچنان به اقتصاد دولتي پايبند بوديد؟" اينگونه جواب داد: مبناي سئوال كليشه اي است كه بعد از اتمام دولت زمان دفاع مقدس درست شده است. بنده به اقتصاد دولتي پايبند نبودم . بخش عمده اي از تصميمات زمان جنگ متاثر از شرايط آن زمان بود كه دولت با اقتدار آن را طراحي ، تصويب و اجرا كرد. گمان مي كنم دولت كارآمد و دلسوز ديگري بود مجبور بود همين مشي را دنبال كند طبيعي است كه ختم جنگ به معناي تغيير سياست ها هم باشد ولي نه همه سياست ها چون كه بخشي از سياست هاي اقتصادي ربطي به شرايط جنگي نداشت.
موسوي افزود: بنده در آن زمان اعتقاد داشتم كه مهمترين وظيفه دولت بعد از جنگ حفظ ارزش پول ملي است و بلافاصله بعد از آتش بس همين سياست را اعلام كردم . در مورد كارخانه ها و شركت هاي دولتي كه تصدي آنها بالاجبار بعد از مصادره قوه قضائيه و شوراي انقلاب به دولت تحميل شده بود اعتقاد داشتم بايد بيشتر آنها واگذار شود و براي همين در همان هنگامه جنگ در اين مورد با آقاي شافعي وزير صنايع صحبت كرده بودم كه طرحي در اين زمينه آماده شود . جدا از وزارت صنايع ، مرحوم آقاي عالي نسب از يكطرف و خانه كارگر از سوي ديگر مشغول تهيه طرح و برنامه اي در اين زمينه بودند . ولي بسياري از برنامه ها به طور طبيعي پس از جابه جايي دولت عوض شد.
به گزارش مهر ، مهندس موسوي در مورد تاكيد امام بر وحدت كلمه و روش علمي اجراي اين استراتژي گفت: دولت ارتباط محكمي با مردم داشت و سعي مي كرد با سياست هاي شفاف اعتماد مردم را جلب كند . داوري بنده آن است كه همبستگي خوبي بين مردم عزيز كشورمان و بويژه رزمندگان و نيروهاي بسيجي و دولت وجود داشت . مردم به خوبي مشكلات را مي دانستند و تلاش دولت را در جهت رفع مشكلات حس مي كردند. البته طبيعي بود كه بر سر راه حل هاي بين جناح هاي سياسي اختلاف وجود داشته باشد ولي يك وحدت چشمگيري در ميان ملت وجود داشت و دولت سعي مي كرد با استفاده خوب از اين سرمايه معنوي عظيم از آن پاسداري كند و در حد وسع خود از اين وحدت حمايت كند.
وي در پايان در تحليل شرايط فعلي با آرمانهاي اوايل انقلاب گفت: سوال حساسي است . براي درك نسبت حال حاضر با آرمان هاي حضرت امام (ره) كافي است لايحه تحول اقتصادي توسط تعدادي از اساتيد اقتصادي برجسته و مورد اعتماد بررسي شود و مباني انديشه هاي اين طرح و نتايج و پيامدهاي آن در صورت اجرا ارائه شود. اين بررسي مي تواند نشان دهد از كجا تا كجا آمده ايم.
يکشنبه|ا|20|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]