واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: «زونا» بيماري پوستي با درد اضافه
عابديان زونا، عفونت ويروسي دستگاه عصبي مركزي است كه عامل مولد آن شبيه آبله مرغان است.
بروز اين بيماري در هر سني امكان پذير است اما در افراد بالاي 50 سال شيوع بيشتري دارد.
يك شهروند در اين باره مي گويد: با درد شديد و دانه هاي قرمز رنگ اطراف چشم به پزشك مراجعه كردم و متوجه شدم به بيماري زونا مبتلا شدم.
طاهره بيدگي مي افزايد: پس از گذشت يك ماه از بروز بيماري و رفع علايم هنوز دردهاي شديد ناشي از بيماري آزارم مي داد و داروهاي مسكن قوي هم پاسخ گوي دردهاي شديد من نبود.
«عليرضا ذاكريان» هم عنوان مي كند: براي پيش گيري از ابتلاي پدرم به بيماري زونا، او را واكسينه كرديم ولي باز هم به بيماري زونا دچار شد. البته دوره بيماري و عوارض و شدت آن نسبت به ديگر بيماران بسيار كم بود.
يك پزشك در اين باره مي گويد:زونا يك عفونت ويروسي دردناك است كه پايانه هاي عصبي بدن را مورد هدف قرار مي دهد و به طور معمول افرادي را كه دستگاه ايمني بدنشان دچار اختلال شده باشد، درگير مي كند.
«دكتر آل ياسين» مي افزايد: اين بيماري به شكل نواري از تاول ها ظاهر مي شود و علاوه بر قفسه سينه، گاه بخش هاي ديگر بدن از جمله گردن، صورت و پوست سر را نيز درگير مي كند.
وي به علايم شايع بيماري زونا اشاره و تصريح مي كند: درد، سوزش، سوزن سوزن شدن، خواب رفتگي يا حساسيت زياد در بخش خاصي از بدن، ايجاد دانه هاي قرمز رنگ كه پس از چند روز از شروع بيماري پديدار مي شود، تب و لرز خفيف، تهوع و دل پيچه يا اسهال، خارش شديد، سر درد، درد شكم و معده و بروز تاول هاي حاوي مايع كه پس از تركيدگي، پينه مي بندند از علايم شايع زونا مي باشد.
وي پديدار شدن دانه هاي قرمز رنگ در يك سمت بدن را مهم ترين علامت براي تشخيص اين بيماري ذكر مي كند و اظهار مي دارد: اين دانه ها به صورت نواري از تاول ها از پشت تا استخوان جناغ سينه پديدار مي شود كه در واقع اين مسير عصبي است كه ويروس در آن غير فعال بوده است و گاهي ثبورات زونا در اطراف يك چشم يا در يك سمت گردن يا صورت ظاهر مي شود.
وي با بيان اين كه اين بيماري در افراد بالاي ۵۰سال شيوع بيشتري دارد، مي گويد: استرس، استفاده از داروهاي سركوب كننده ايمني يا ضد سرطان، جراحي يا تاباندن اشعه به نخاع، لوسمي و وجود بيماري هايي كه باعث كاهش مقاومت بدن مي شود، از عوامل افزايش دهنده خطر بروز بيماري زونا مي باشد.
وي توضيح مي دهد: افرادي كه به آبله مرغان مبتلا شده باشند در معرض ابتلا به زونا قرار دارند اما زونا در بزرگسالان و سالمندان بيشتر بروز مي كند. فرد مبتلا به زونا مي تواند ويروس را به هر كسي كه در گذشته به آبله مرغان مبتلا نشده است، منتقل كند و اين امر به طور معمول از راه تماس مستقيم با زخم هاي باز روي مي دهد.
«دكتر آل ياسين» با بيان اين كه در حال حاضر نمي توان براي پيش گيري از زونا اقدامي انجام داد، عنوان مي كند: واكسن هاي تحقيقاتي كه براي پيش گيري از آبله مرغان در حال آزمايش است، نتوانسته از زونا پيش گيري كند البته فرد با يك بار مبتلا شدن به زونا، تا آخر عمر در برابر آن ايمن خواهد بود .(مگر در موارد نادر)
وي تصريح مي كند: تاول هاي پوستي ناشي از زونا در عرض 14 تا 21 روز از بين مي رود البته درد ممكن است تا يك ماه يا بيشتر طول بكشد و فرد بيمار را آزار دهد.
وي عفونت باكتريايي ثانويه در تاول هاي زونا، درد مزمن، زخم قرنيه و عفونت دستگاه عصبي مركزي را از عوارض احتمالي زونا ذكر مي كند و مي گويد: به طور معمول تشخيص زونا، تا زمان بروز ثبورات پوستي امكان پذير نيست. قبل از آن علايم ممكن است شبيه آپانديسيت، جمع شدن مايع دور ريه يا سير بيماري ها باشد.وي درد را اولين علامت زونا ذكر مي كند و مي افزايد: در برخي افراد درد شديد است. اين درد بسته به محل بروز آن، گاه با درد ناشي از ديگر بيماري ها مانند سنگ كليه، كيسه صفرا يا آپانديسيت اشتباه مي شود و برخي افراد درد ثبورات را تجربه مي كنند كه اين امر تشخيص بيماري را دشوارتر مي كند.
وي تصريح مي كند: افراد مبتلا بايد در صورت شدت درد به استراحت بپردازند و از انجام فعاليت هاي تنش زا خودداري كنند. از استرس بپرهيزند و از تكنيك هاي آرام بخش مانند گوش كردن به موسيقي و تمركز استفاده كنند.
وي ادامه مي دهد: مصرف داروهاي مسكن، كرم هاي ضد خارش مانند كالامين و هيدروكورتيزون و شست وشوي تاول ها روزي 2 بار با آب و صابون بدون بانداژ كردن آن ها كمك كننده است.
وي روش خوابيدن در وان آبي كه نشاسته و ذرت و پودر جو دو سر به آن اضافه شده باشد را در كاهش درد زونا مؤثر مي داند و مي گويد: استفاده از كمپرس سرد و خيس روي تاول ها به منظور كاهش درد و خارش با به كار بردن آب به تنهايي يا آب همراه با سركه سفيد 3 بار در روز نيز مي تواند مفيد باشد.
وي مي افزايد: بيماري زونا بدون درمان پس از چند هفته به خودي خود بهبود مي يابد اما درمان به موقع تحمل درد را آسان مي كند، ترميم را سرعت مي بخشد و خطر بروز عوارض را كاهش مي دهد.
وي عنوان مي كند: برخي از افرادي كه به زونا مبتلا مي شوند مدت ها پس از ناپديد شدن تاول ها احساس درد مي كنند كه علت اين عارضه اين است كه رشته هاي عصبي آسيب ديده به علت زونا پيام هاي درد را از پوست به مغز مي فرستد كه اين امر سبب مي شود ناحيه صدمه ديده پوست به كمترين تحريكي حساس باشد و در برخي افراد، كشيده شدن لباس روي پوست يا وزش نسيم ملايم مي تواند آغازگر درد باشد كه در اين صورت داروي مسكن، ضد افسردگي و ضد تشنج كمك كننده است كه استفاده آن بايد با دستور پزشك باشد.به گفته وي رژيم غذايي خاصي به بيماران توصيه نمي شود ولي در هر حال رژيم بايد مقوي و مفيد باشد و در صورت توصيه، مكمل ويتامين نيز بايد دريافت شود.
چهارشنبه|ا|23|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1208]