واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: حباب ارز در بازار طلا / سكه با كدام دلار قيمت گذاري مي شود؟
رشد قيمت سكه در حال حاضر ناشي از نرخ ارز است ولي اين بازار تك نرخي شده و ديگر حبابي نيست.علي پاكزاد: در پي انتشار گزارش در مورد فروكش حباب در بازار سكه ، تعدادي از خوانندگان نسبت به اين مطلب اعتراض كرده بودند، يكي از اين خوانندگان نوشت: «ياد قضيه تعديل قيمت هاي هاشمي افتادم كه هميشه معناي افزايش قيمت مي داد، فروكش كردن حباب يعني كه قيمت ها را با دلار 1700 توماني حساب كردن وگرنه روي در صرافي ها نوشته كه 1400 و بانك ميگه 1200 اين يعني كه حباب 30 درصدي وجود دارد».
آفتاب: رشد قيمت سكه در حال حاضر ناشي از نرخ ارز است ولي اين بازار تك نرخي شده و ديگر حبابي نيست.علي پاكزاد: در پي انتشار گزارش در مورد فروكش حباب در بازار سكه ، تعدادي از خوانندگان نسبت به اين مطلب اعتراض كرده بودند، يكي از اين خوانندگان نوشت: «ياد قضيه تعديل قيمت هاي هاشمي افتادم كه هميشه معناي افزايش قيمت مي داد، فروكش كردن حباب يعني كه قيمت ها را با دلار 1700 توماني حساب كردن وگرنه روي در صرافي ها نوشته كه 1400 و بانك ميگه 1200 اين يعني كه حباب 30 درصدي وجود دارد».
يكي ديگر از خوانندگان نيز در پيام خود نوشته است:« يك سوال داشتم. آيا اين نظر كارشناسي كه حباب سكه فروكش كرده فارغ از رانتي كه در زمان فروش بانكي سكه نصيب دوستان شد، با توجه به قيمت نابسامان دلار مي تواند درست باشد؟ آيا اصولا مي توان قيمت واقعي طلا را بدون وضعيت دلار به درستي تعيين كرد؟».
نكته اي كه در گزارش مورد اشاره به پرداخته شده بود از بين رفتن حباب سكه در يك دوره چهار ماه است يعني دوره اي كه طي آن هر سكه بهار آزادي در بازار سه قيمت داشت،قيمت مبادلاتي، قيمت بانكي و در نهايت قيمت واقعي (بر مبناي قيمت طلاي به كار رفته در سكه و هزينه هاي مربوط به ضرب و ... آن).
تفاوت بين سه قيمت فوق در واقع حباب قيمتي بود كه در بازار سكه وجود داشت و فضاي رانتي براي تقاضاي مبادلاتي در اين بازار ايجاد كرده بود، اما مي بينيم به محض خروج بانك مركزي از بازار سكه و توقف خرده فروشي سكه بانكي، فاصله بين قيمت واقعي و مبادلاتي سكه از بين رفته است يعني سكه ديگر آنچه به عنوان ارزش ناشي از سفته بازي بر قيمت سكه بار مي شد از بين رفته است.
اما روند افزايش قيمت سكه از كجا ناشي مي شود؟ همانطور كه خوانندگان خبرآنلاين هم به درستي اشاره كرده اند آنچه محرك اصلي رسد قيمت سكه در بازار بوده قيمت دلار است، اگر شاخص قيمت دلار و طلا در بازار داخلي را در كنار شاخص قيمت هر اونس طلا در بازار جهاني ( بر مبناي قيمت 28 آذر برابر 100، يعني آخرين روز فروش سكه بانكي) با هم مقايسه كنيم مي بينيم كه منحني شاخص قيمت طلا دربازار داخلي كاملا با قيمت دلار در بازار آزاد منطبق است.
يعني در حالي كه منحني شاخص قيمت طلا دربازار جهاني تقريبا افقي است، منحني قيمت طلا در بازار داخلي با تبعيت از قيمت دلار آزاد با شيبي به نسبت تند در حال افزايش است.
به اين ترتيب مي توان گفت در حال حاضر اگرچه حباب قيمت در بازار سكه از بين رفته است سير صعودي قيمت طلا در واقعي بازتاب حباب بازار ارز در بازار طلا به صورت سير صعودي قيمت بروز كرده است.
در مورد محاسبه قيمت واقعي طلا فارغ از دلار هم كه مورد سئوال خواننده محترم هست بايد گفت مبناي قيمت ارز و طلا دربازارهاي مختلف ميزان عرضه و تقاضاي آن است و در كشوري مانند ايران كه بازار ارز در انحصار بانك مركزي و دولت قرار دارد، قيمت واقعي در واقع همان چيزي است كه با عرضه بانك مركزي در بازار شكل مي گيرد، البته مباني ديگري نيز در محاسبه قيمت ارز وجود دارد كه در محاسبات اقتصادي بر مبناي قدرت خريد محاسبه ميشود ولي چون عينيت ندارد محاسبه آن نيز به جز براي مباحث نظري فايده اي ندارد و البته نحوه محاسبات آنهم بسيار پيچيده بوده و در توان علمي نگارنده نيز نيست، بر همين اساس هم نمي توان قيمت واقعي طلا را در بازار فارغ از نرخ برابري دلار با تومان محاسبه كرد.
بنابر گفته فاطمي امين معاون وزير صنعت، معدن و تجارت، در دولت كارگروهي ويزه مسئول رسيدگي به وضعيت بازار ارز شده است، بايد ديد دستاورد اين كارگروه چه خواهد بود، آيا اين كارگروه مي تواند رئيس جمهور را به افزايش نرخ سود بانكي راضي كند؟ آيا فضاي امنيتي حاكم بر بازار ارز كاهش پيدا خواهد كرد؟ آيا دولت در نهايت تصميم به اعمال محدوديت هاي بستر در بازار ارز و سكه خواهد گرفت؟
هر يك از اين تصميم ها مي تواند در بازار بازتابي خاص پيدا كند ولي انچه مسلم است در مثلث بازارهاي مورد توجه نقدينگي سرگردان دو مينوي رشد قيمت در حال حاضر تمايل به سمت بازار مسكن يعني سومين ضلع گرفته است و اگر دولت بخواهد اين هر سه ضلع را مهار كند يا بايد به توسعه سرمايه گذاري كمك كند و يا تن به ايجاد بازار موازي ديگر بدهد، قبل از رسيدن امواج نقدينگي به بازار مسكن.
كد مطلب : 143247
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]