واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: روسيه و چين در آستانه فاجعه
شايد بتوان او را قدرتمندترين شخص در جهان دانست؛ كسي كه به تنهايي نفوذ و قدرت فراواني در روسيه به دست آورده است. اما او نيز به رغم موفقيتهايش در گذشته، هماكنون با مشكلات جدي ناشي از بحران مالي دست به گريبان بوده و اين همان چيزي است كه وضعيت روسيه را تا اندازهاي شبيه به زمان فروپاشي شوروي كرده است.
سرويس بينالملل «تابناك» ـ آثار و نشانههاي ركود اقتصادي در ماههاي اخير، نه تنها چالشهاي بسياري براي آمريكا پديد آورده كه بسياري از ديگر كشورها را نيز در معرض بحران قرار داده است.
به گزارش هفتهنامه آمريكايي «نيوزويك»، در هفتههاي اخير، نگراني از آشفتگي اقتصادي جهاني، به اعتراضها و تظاهراتهاي گستردهاي در كشورهايي چون يونان، فرانسه و انگلستان منجر شده است. افزايش قيمتها، كاهش درآمدها و افزايش روزافزون بيكاري، عواملي هستند كه نه تنها به بحرانهاي اقتصادي دامن زدهاند، بلكه بيم آن ميرود كه به ناآراميهاي سياسي هم منجر شوند.
اين هفتهنامه مينويسد: هماكنون ترس از ناآراميهاي سياسي در كشورهايي چون روسيه و چين، بيش از هر زمان ديگري قوت گرفته تا جايي كه «ايان برمر»، رئيس گروه «اوراسيا»، در كتاب خود، سال 2009 را سالي پر خطر براي روسيه خوانده و نسبت به آشفتگيهاي سياسي در اين كشور هشدار داده است.
نيوزويك همچنين ادامه ميدهد: از نظر برمر، يكي از دلايل اصلي ايجاد چنين خطري، كاهش شديد قيمت نفت از 147 دلار به كمتر از 40 دلار است؛ بنابراين، از آنجا كه اقتصاد روسيه، وابستگي بسياري به درآمدهاي نفتي دارد و تا به امروز سرمايهگذاري اساسي روي صنعت نفت خود انجام نداده، خطرات ناشي از كاهش قيمت نفت براي اين كشور دو چندان شده است. به علاوه، اين مسأله ميتواند موقعيت ژئوپوليتيكي روسيه را نيز به خطر بيندازد.
اين نشريه آمريكايي ميافزايد: چنين تهديداتي آن هم در فضايي كه رغبت به سرمايهگذاري، بسيار كاهش يافته است، ضربه بزرگي به روسيه خواهد زد.
برمر همچنين در كتاب خود، وضعيت پيش روي روسيه را با زمان فروپاشي شوروي مقايسه كرده است. از نظر او، روسيه تنها يك حكومت با قدرت متمركز نيست، بلكه قدرت در روسيه تا اندازه زيادي در اختيار يك نفر است و او كسي نيست، جز پوتين.
اين هفتهنامه بينالمللي ادامه ميدهد: شايد بتوان او را قدرتمندترين شخص در جهان دانست؛ كسي كه به تنهايي نفوذ و قدرت فراواني در روسيه به دست آورده است. اما او نيز به رغم موفقيتهايش در گذشته، هماكنون با مشكلات جدي ناشي از بحران مالي دست به گريبان است و اين همان چيزي است كه وضعيت روسيه را تا اندازهاي شبيه به زمان فروپاشي شوروي كرده است.
نيوزويك ميافزايد: برمر هماكنون در روسيه است و در پاسخ به چگونگي اوضاع و احوال اين كشور چنين ميگويد: در همايشي كه سال گذشته در روسيه برگزار شد، صحبتها همه از امنيت اقتصادي و سياسي روسيه بود و اشاره به مخازن نفت و گاز، اما امسال ديگر خبري از آن سخنان نيست و گويي، همه چيز به سقوطي محتمل پايان خواهد يافت.
همچنين برمر در پاسخ به وضعيت چين به اين نكته اشاره ميكند كه اوضاع اين كشور با روسيه قابل مقايسه نيست، زيرا دولت چين، سي سال است كه رشد اقتصادي خوبي را تجربه ميكند و از حمايت مردمي بالايي برخوردار است و در نتيجه، اين سخن كه اگر نرخ رشد اقتصادي چين به زير 8 درصد برسد چين منفجر خواهد شد، نادرست است.
به هر روي، اين دو قدرت بزرگ جهاني، يعني روسيه و چين در زيرساختهاي سياسي و اقتصاديشان تفاوتهاي فاحشي با آمريكا و ديگر كشورهاي اروپايي دارند. بنابراين، بايد منتظر بود و ديد كه بحران اقتصادي كنوني به كجا پايان مييابد و چقدر بر قدرتهاي سياسي جهان تأثير ميگذارد.
يکشنبه|ا|27|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 199]