واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: دلايل تاخير در راه اندازي بورس نفت اعلام شد
با توجه به كارهاي انجام شده در يك سال گذشته در رينگ محصولات پتروشيمي مي توانيم ادعا كنيم قدرت گرداندن بورس بين المللي نفت را داريم. محمود غفاري مدير تالار بورس كالا در گفت وگو با ايسنا گفت؛ مجوز ورود تمامي كالاهاي پتروشيمي و فرآورده هاي نفتي به بورس مصوبه هيات دولت است، اما شركت هايي چون بازرگاني پتروشيمي و پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي معتقدند اين مجوز بايد از سوي هيات پذيرش صادر شود. وي افزود؛ آنها در حال حاضر تعداد زيادي كالا را وارد هيات پذيرش كرده اند كه مدارك لازم را به دبيرخانه ارائه كردند و تمامي كالاهاي داراي مصوبه پذيرش امكان عرضه در رينگ فرآورده هاي نفت و پتروشيمي را دارند و اگر تصميم به خروج كالايي از رينگ را داشته باشند، باز بايد از سوي هيات پذيرش تاييد شود. وي در مورد علت تاخير در راه اندازي بورس بين المللي نفت خاطرنشان كرد؛ وجود تحريم اقتصادي، مشكل نرخ گذاري دلاري و ركود جهاني از مشكلات پيش روي تحقق اين هدف است و اين شرايط نامساعد نياز به بررسي هاي كارشناسي دارد. وي ادامه داد؛ كميته كاري بررسي راه اندازي فاز دوم بورس نفت نيز به جز يك جلسه، ديگر برگزار نشد و دستگاه هاي اجرايي مختلف خود را متولي اين كار مي دانند. ما نيز خود را متولي اصلي اين كار مي دانيم، زيرا به جز اساسنامه، تجربه يك سال فعاليت در اين حوزه را داريم كه موفق نيز بوده است. وي افزود؛ مبناي معاملات داخلي، ريال است و در مورد معاملات خارجي هر نوع ارز معتبر از جمله ريال قابل پذيرش است و نرخ تبديل هر ارز به صورت روزانه محاسبه مي شود.
غفاري گفت؛ مصوبه هيات دولت در مورد راه اندازي بورس نفت اين بود كه تالار معاملات آن در بخشي از تالار بين المللي بورس ايجاد شود و قرار است تمام امور در همان تالار انجام پذيرد و شروع بهره برداري از دو ماه پيش بود و بهره برداري رسمي تا 10اسفندماه انجام مي شود. مدير تالار بورس كالا افزود؛ شركت بورس كالا تمامي امكانات مورد نياز براي كارگزاران و عرضه كنندگان بزرگ را فراهم كرده، اما با توجه به اينكه دفاتر و تشكيلات شركت هاي عرضه كننده در تهران مستقر است، بايد خودشان در مورد اينكه آيا منافعي از اين انتقال خواهند داشت يا خير، پاسخگو باشند. اين ناظر تالار با اشاره به بند 1-25 ابلاغيه سياست هاي كلي برنامه پنجم توسعه اظهار كرد؛ در اين ابلاغيه فعال شدن بازار رقابتي مورد تاكيد قرار دارد و در چنين بازاري، دلال يا توليدكننده وجود ندارد و شرايط خريد و فروش در رقابت سالم و شفاف براي هر كسي فراهم است. به گفته وي، بورس محل فروش كلان است و حال كه سيستم توزيع جديدي در حال شكل گيري است، معامله گران با در نظر گرفتن سود پذيرفته شده در اقتصاد سالم، باري را از دوش توليدكنندگان برمي دارند.
وي در پاسخ به اظهارات برخي از كارگزاري ها كه از حضور دلالان و توليدكنندگان به عنوان خريداران محصولات گلايه داشتند، گفت؛ همواره در انتقال بازار سهميه بندي به بازار آزاد، دوران گذاري وجود دارد كه بايد به دقت در مورد آن بررسي كرد. به طوري كه اين موضوع طي پنج سال در مورد رينگ فلزات برطرف شد و هر كس مي تواند در اين بازار خريد و فروش كند. در دوره گذار يك ساله اين نگراني براي محصولات پتروشيمي برطرف شده و اعلام مي كنيم به دليل علني بودن معاملات، هيچ گونه دستكاري و رانتي در تالار بورس وجود ندارد.
غفاري تاكيد كرد؛ اگر عزم ملي براي راه اندازي بورس بين المللي نفت شكل گرفته و متولي آن يكپارچه شود و با توجه به اينكه بورس گازي در ميان كشورهاي عمده توليدكننده راه اندازي شده، اميدواريم اين موضوع به مسوولان جرات و جسارت بدهد تا مجوز اقدامات محدود اين حوزه را صادر كرده و به عنوان نمونه در ابتدا نفت كوره وارد شده و خود زمينه ورود ديگر مشتقات نفتي و حتي نفت خام به اين رينگ شود. وي گفت؛ معتقديم ديگر مدعيان، توانايي در حد شركت بورس كالا ندارند و ما مي توانيم در كوتاه ترين زمان اين بورس را راه اندازي كنيم و پيش زمينه هاي آن در كشور فراهم است و حتي در حال مذاكره با شركت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي هستيم. وي خاطرنشان كرد؛ ما مي توانيم ادعا كنيم قدرت گرداندن بورس بين المللي نفت را داريم، نظير آنچه در رينگ صادراتي محصولاتي چون قير، گوگرد و استراكت اتفاق مي افتد. غفاري در پايان در مورد ساختمان جديد شركت بورس كالاي ايران گفت؛ تمامي امكانات مورد نياز كامل شده و اميدواريم اين كار تا پايان بهار 88 محقق شود.
سه|ا|شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]